Jump to content

Ниска скорост на download


Препоръчан пост

Здравейте,

интернета ми е на Виваком 15 Mbps,

допреди година си използвах почти максимално тази скорост на download, но от скоро имам проблем скороста ми при сваляне е под 5 Mbps. След дълги разговри и посещения на техниците те твърдят, че проблем няма сигнала идващ от рутера е на максимум и просто проблем няма. Интернета го ползвам главно на настолен компютър свързан чрез кабел и лаптоп, който не е постоянно свързан към интернета, но и това че се ползва от два компютъра не ми е правило проблеми при сваляне до преди цяла щастлива година.

 

Искам да помоля някой да ми помогне със някакви насоки къде може да е проблема и как може да се реши, защото от страна на фирмата доставчик проблем няма.

Link to comment
Сподели другаде

Е след като не съм била ясна ще се впусна в описание на проблема. Из разни размисли и страсти...

Така доставчика ми на итернет е Виваком със максимална скорост 15 мбпс (в продължение на година никакъв проблем със свалянето, дори с два компютъра включени пак си набираше максималната скорост), след изтичане на договора ми реших да се поглезя със 20мбпс, и след търпеливо чакане договора и скоростта да влязът в сила, след около вече 10-15 дена вместо покачване на скоростта се забелязва главоломен спад данлауд скорост под 5мбпс. Уточнявам, че проблемите са около ама около изтичането и преподписването на договора.

След дълги разговори с оператори, дойдоха техници да огледат мрежата( кабелите или незнам какво), за да се установи че тази скорост новата от 20 мбпс не може да ми бъде предоставена. Просто без коментар, не ми останаха нервички.

Следва разговор от който се разбираме с операторката, че ще ми свали скоростта на 15мбпс( старата ми скорост). Тази поръчка ако мога така да се изразя все още тече, според последния ми разговор със операторите.

След втора проверка от техниците, за ниска скорост... Те упорито си ми показваха скороста излъчвана от модема, но също толкова упорито не искаха да разберат какъв точно ми е проблема... Скоростта за сваляне е толкова ниска и с кабел към настолен компютър, и към един лаптоп, че пробвах и със втори различен лаптоп, ама никаква промяна.

Скороста на торент програмите на всичките три машини е без ограничение.

Пробвах и без анти вирусна защото можело да има конфликт на интереси (според един от всичките оператори), нищо.

Днес отново им звъня и след повече от 30 минутен разговор напредък имаше, но за кратко... След неколкократно настройване на настройките на рутера от разстояние при игра на изключи торент, измери скороста, изключи настолния, и т.н. Та след една от настройките им при изключен настолен, на лаптопа развих скорост от 1.1 мбпс на сваляне и доволни вече от резултата ще пробваме и на настолния но уви докато стигна до настолния краткотрайното щастие се беше изпарило. Оператора по пътя на логиката си каза тежката дума "в настолния е проблема". Еми добре казах аз при първата ми следваща почивка ще се преинсталира настолния.

Обаче след като затворих телефона реших при изключен напълно настолен компътър да вляза с лаптопа да видя постаянен ли е ефекта... Е да ама не върнах се на старото положение...

И след толкова главоблъскане кое ми ограничава скороста за сваляне останах без никаква идея.

Пак ще звъня на операторите ( и ще се надявам пак да попадна на това момче със слонските нерви, което ме изслуша внимателно и старателно се опита да ми помогне), но моля някой ако има някаква идея от какво е предизвикан този специфичен феномен да помага.

Link to comment
Сподели другаде

Мрежовите устройства рестартирани ли са? Как е отчетена тази ниска скорост на download? При свалянето на файлове от всички сайтове ли има проблеми (български и международни)? Само при свалянето на файлове ли е проблема или и при зареждането на уеб страници?
Link to comment
Сподели другаде

Да мрежовите устройства са рестартирани многократно.

Отчетена е тази ниска скорост чрез download и чрез измерване на скоростта във няколко сайта. При измерване чрез уеб сайт е изключвана торент програмата.

Да при няколко сайта съм пробвала да свалям при всички е ниска.

Главно при сваляне се вижда ниска скорост, зареждането на уеб страници протича почти винаги нормално.

Link to comment
Сподели другаде

Един добър начин да се започне някаква диагностика е да инсталира на проверена машина (тест на паметта, твърдия диск, мрежата) чиста (легална, без каквито и да било преработки в стил Black edition, Game edition и т. н. т.) операционна система плюс драйверите. След това се инсталира примерно qBittorrent или FlashGet 1.73 и се тества скоростта на сваляне на нещо, което е популярно и безплатно - примерно Ubuntu. Същото може да се направи и при зареждане на ОС от LiveCD или USB устройство.

 

Добре е да се знаят няколко неща за сегашното състояние:

Какви са характеристиките на машината (RAM памет, процесор, твърд диск)?

Каква е операционната система?

Каква е файловата система?

Колко е свободното място на устройството, където се свалят файловете?

Как се извършват измерванията (какво се сваля, с каква програма и от къде)?

 

Разбира се, един log от Autoruns също не е излишен.

 

Добре е да се провери лимита на upload на torrent клиента, както и лимитите на броя на конекциите в него.

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря за насоките.

 

За един компютър разбирам, но както вече споменах, пробвах от три различни компютъра- един настолен с операционна система XP и два лаптопа с операционна система windows 7.

 

Настолен 2гб рам, Amd Athlon 2.41 гхц, лаптоп 4гб рам Intel 2.1гхц, втория лаптоп 2гб рам, acer 2гхц.

Свободно място много.

Измерванията се извършват в speedtest.net/ speed.io.

Торент програмата ми беше първо Bittorent лед появата на проблема съм на utorent.

Настолния ще си го преинсталирам, но не виждам логиката как това ще помогне по съответния проблем, след като три машини имат проблем със скоростта за сваляне.

Link to comment
Сподели другаде

Бегайте далече от тези Шарлатани ВИВАКОМ и аз от 6 месеца имам проблем с тях и съм казал ,че НИКОГА вече с тези измамници , има по-добри доставчици от тях.
Link to comment
Сподели другаде

Посочените сайтове за измерване на скоростта не отчитат коректни резултати, поне не всеки път.

Какви са лимитите на броя на конекциите и скоростта на upload в торент клиентите?

Броя на компютрите няма значение - ако са инсталирани по един и същ начин, с едни и същи настройки и софтуер (възможно е проблема да се дължи точно на погрешни настройки или някоя програма, която да влияе на скоростта на сваляне) - резултатите ще са еднакви или подобни. Затова предложих "чиста" инсталация или LiveCD - така се свежда до минимум влиянието на външните фактори.

Покажи един списък на инсталираните програми в момента или log от Autoruns.

 

Бегайте далече от тези Шарлатани ВИВАКОМ и аз от 6 месеца имам проблем с тях и съм казал ,че НИКОГА вече с тези измамници , има по-добри доставчици от тях.

Без конкретни факти мнението ти прилича повече на провокация и обида, отклкото на смислен коментар.

Link to comment
Сподели другаде

Много често windows 7 има този проблем с Виваком!

Затова опитай следното-задай свързването с интернет да става,като използвай следните DNS сървари :

212.39.90.42

212.39.90.43

 

Свържи се с доставчика и им поискай да ти отворят порт,същият,който ползваш за utorenta.

Същевременно,ако не си отворил порта в защитната стена- направи го !

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря на всички за отделеното внимание! :look:

Не съм голям , разбирач, но не е ли някакъв сигнал това което споделих в по- преден пост, че :

...след повече от 30 минутен разговор напредък имаше, но за кратко... След неколкократно настройване на настройките на рутера от разстояние при игра на изключи торент, измери скороста, изключи настолния, и т.н. Та след една от настройките им, при изключен настолен, на лаптопа развих скорост от 1.1 мбпс на сваляне и доволни вече от резултата ще пробваме и на настолния но уви докато стигна до настолния краткотрайното щастие се беше изпарило.

Обаче след като затворих телефона реших при изключен напълно настолен компътър да вляза с лаптопа да видя постаянен ли е ефекта... Е да ама не върнах се на старото положение...

 

 

Корда, настолния ми компютър е с ХП,промених стойностите на торента, както си ме посъветвал, но промяна няма.

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...

Към автора:

 

Приятелю, колегите тук ВИНАГИ са готови да помогнат, но понякога се случва да нямат обективно мнение по определени въпроси. Този е един от тях.

 

Имам дългогодишен опит с въпросния оператор и нещата при него са наистина лайняни общо взето. Сигурен съм 95%, че проблема е в тях, за да затвърдиш подобно хипотеза, ще те помоля нещо. Поръчай техниците за така наречената демонстрация на услугата и ИЗРИЧНО кажи, че искаш въпросните техници да дойдат със собствен лаптоп и да замерят скоростта, за да установят, че проблема е в ТЯХ, а не в теб.

Link to comment
Сподели другаде

......................Та след една от настройките им при изключен настолен, на лаптопа развих скорост от 1.1 мбпс на сваляне и доволни вече от резултата ще пробваме и на настолния но уви.........................

Случайно се загледах в споменатите от теб стойности. Дали е възможно да правиш неволна грешка като пишеш 1.1 Mbps, а всъщност да имаш предвид 1.1 MB/s ~ 8.8 Mbps ? Струва ми се странно, абсурдно дори да не им направи впечатение на техниците максимално постигнатата и посочена от теб даунлоуд скорост от 1.1 Mbps ~ 140 килобайта(kB), при обявени 20 Mbps ~ 2.5 MB/s, та затова ще е добре да погледнеш пак данните.

 

BTW Съветът на колегата SWASTICA е много уместен и би показал къде е проблемът. Браво!

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...