Jump to content

Избор на малък лаптоп


Препоръчан пост

Под "малък лаптоп" имам предвид тези, които са до 12,6 инча. Трябва ми да ходя на лекции с него, за да си ги пиша.

Но също така да мога да инсталирам Corel Draw и някаква друга подобна програма, защото и с тях ще работим. Игри не играя. Другите програми, които ще му сложа са Фотошоп, Скайп, GomPlayer, Word, Excel и разни други малки програмки.

 

От такива лаптопи нищо не разбирам. Моля, за съвет относно марка, характеристики, колко инча да е: 11,5; 12; 13; 13,6.

Да е не по-скъп от около 800 лева. Предполагам за тези пари ще се намери някой добър или греша? Едно от най-важните ми неща е да държи батерията, а другото е да не засича, когато отворя 2-3 програми и приложения.

 

P.S. При някои лаптопи пише, че имат Tousch Screen. Какво означава това и като цяло тази функция полезна ли или пречи?

Link to comment
Сподели другаде

По принцип, професионален софтуер от сорта на CorelDraw, Photoshop и т.н. не е особено удобно да се използва на по-малък екран от 15 инча (дори 15 инча са малко), казвам го от опит, защото съм пробвал да работя с CAD софтуер на 10 инчов екран.

Изборът на марка е почти изцяло субективен. Аз бих препоръчал Lenovo, но много зависи от конкретната серия и бройка. За тези пари може да се вземе нещо прилично, но не може да се очакват кой знае какви чудеса. Масово параметрите са Pentium процесор, 4 GB RAM, вградена графика, най-често Intel HD *000 и останалите стандартни неща за всеки лаптоп.

Макар, че е малко над бюджета, аз като пример за избор, бих дал: http://www.technomarket.bg/products/09116245/lenovo-ideapad-z370am-59325179

Link to comment
Сподели другаде

Този модел добър ли е: http://laptop.bg/lap...ge_e130_NZU8DBM

 

Изпревари ме с коментара :). Благодаря за съвета!

Инсталирането на тези програми е свързано с работата ми в университета. По информатика ще работим на тях и затова искам да си ги кача. Трябват ми колкото да мога да се справя с курсовата задача. Няма да ставам професионалист. Интересува ме да вървят нормално и без да забива компютъра.

Модела, който си препоръчал, е 13 инча. В момента работя на лаптоп 15,6 инча и ми се струва, че 13 ще ми дойде големичък.

Link to comment
Сподели другаде

Ами, преценката все пак си е изцяло твоя. Щом ще се използва само за курсови работи, а не за професионална употреба, то би трябвало да нямаш проблеми да си ги правиш. И Pentium B9**, и i3-2350m ще се справят със задачата. Лаптопът, който ти си дал има т.нар. trackpoint (онова червено нещо на клавиатурата), което е безспорно предимство пред традиционния touchpad. По принцип, преди да купиш лаптоп, бих те посъветвал да помолиш твой приятел, който има подобна машина, на тази, която ти си си набелязал предварително или в магазина да го разгледаш, за да прецениш, дали при работа загрява. Това е нещо, което често се пренебрегва, но е важно.

Ако не ти трябва оптично устройство, то и лаптопът, който ти си дал, също е много добър, още повече, че е ThinkPad.

Примерът, който дадох по-горе, въпреки, че е малко по-скъп разполага с по-голям диск, и процесорът му (i3-2350m) поддържа HyperThreading, т.е. операционната система и програмите, които могат да се възползват от повече от едно ядро, ще разпознават, че работят върху процесор с 4 ядра, въпреки че той разполага с 2 физически.

П.С. Още нещо важно-почти винаги производителите на лаптопи наблъскват какви ли не откровено глупави програми, които направо спъват машината и е добре поне част от тях да бъдат махнати, за да няма насичане.

П.С.2 Откровено казано, като се вземат в предвид цената и хардуера, аз бих избрал твоето предложение.

Link to comment
Сподели другаде

Много полезни неща ми написа, но:

 

1. Как да разбера дали даден лаптоп загрява, особено в магазин? Никой няма да ме изтърпи да се ровя 1-2 часа в лаптопа.

2. Оптично устройство не искам. С флашка ще качвам и свалям програми и документи, по-лесно и бързо е. Искам да има Wi-Fi.

3. Аз ще преинсталирам ОС и ще си сложа моя. Купешки не ми трябват, предполагам, че няма да е проблем?

4. Как да разбера даден модел дали поддържа HyperThreading?

5. Как да разбера колко време издържа батерията?

6. Можеш ли да кажеш кои параметри да гледам основно: процесор, батерия 6-клетъчна, видеокарта ,... и също така кои букви да гледам, защото прд всеки компонент има някакви букви и цифри, които не знам какво означават. Разлика между Pentium B9** и i3-2350m не правя и няма как да разбера кой е по-добър.

 

--

Link to comment
Сподели другаде

1. Преди всичко може да провериш за мнения и отзиви на потребители в Интернет. По принцип, ако даден лаптоп има лош thermal дизайн, то и 5 или 10 минути обикновено стигат, за да се усети нагряване.

2. Всички лаптопи имат WiFi, и почти всички поддържат най-новият стандарт-n.

3. Няма проблем ти да си инсталираш ОС по избор, като е важно в случай, че няма да купуваш операционната система, а ще я теглиш отнякъде, копието, което ще свалиш да не е някоя самоделка, най-добре ще е да е MSDN релийз.

4. Когато в спецификациите му видиш модела на процесора, ще може да потърсиш за информация за процесора в Гугъл, като трябва да се има в предвид, че често в спецификациите HyperThreading се съкращава на HT.

5. Колко време ще издържи батерията е относително и зависи най-вече от това, колко клетъчна е. Масово батериите са 6 клетъчни, като това трябва да е минимума, който да се търси. Отделен е въпросът, че колко време ще работи лаптопът на батерия, зависи от това, какво ще вършиш на него и колко от хардуера ще е включен през това време. Например, ако не ти трябва Интернет, може да изключваш WiFi картата, същото важи и за Bluetooth, ако има, за включени флашки и друга периферия и т.н..

6. По принцип се гледат стандартните неща, т.е. процесор, RAM памет, батерия, видео карта. За твоите нужди трябва да се гледа процесора, батерията и евентуално RAM паметта. Казвам евентуално, защото почти всички машини в този клас са с 4 GB DDR3 RAM памет, която би трябвало да ти е достатъчна. Казах вече, че необходимия минимум за батерия е 6 клетъчна. С оглед на това, че ще използваш сравнително тежък софтуер, т.е. при зареждането на големи файлове, голяма роля играят "мускулите" на процесора, ще трябва да се наблегне на него. И тук минимума са 2 ядра, като е добре да се оглеждаш за процесори с HT (вече знаеш защо). За видеокарта няма смисъл да говорим-всяка интегрирана графика, ще се справи с това, което ще правиш ежедневно, още повече, че не играеш игри.

Буквите пред компонентите не са "страшни". Обикновено ако след даден хардуер има буква m, то този хардуер е правен за мобилни устройства, т.е. има намалена енергийна консумация, размери и т.н. Разлика кой е по-добър може да се направи, като се потърси в Гугъл. Например за тези два процесора има следното сравнение: http://compare-proce...-i3-2350m/5040/

От него се вижда, че i3-ката се справя значително по-добре, но това си идва и на съответната цена.

Правилото е да не се гледа тактовата честота, защото тя много лесно може да ни излъже, още повече, че повечето нови процесори идват с т.нар. turbo frequency, т.е. тактовата честота се мени в зависимост от натоварването. Сравнително добра представа дават такива тестове, като горния. Ако не можеш да намериш даден процесор, може да опиташ да потърсиш с по-младши/по-старши модел във фамилията, което ще те ориентира горе-долу за производителността. Хубаво е да се гледа и разсейваната мощност-колкото по-малка, толкова по-добре. В ежедневната работа едва ли ще усетиш кой знае каква разлика между 2 MB L3 кеш и 3 МB L3 кеш, но все пак, колкото повече, толкова по-добре.

Пак казвам-добре е лаптопът да се види на живо преди да се купи, защото може да не ти харесат цветовете на матрицата, клавиатурата, тъчпада и още много други неща. Например, на мен са ми доста по-удобни т.нар. chiclet клавиатури и държа да няма num pad, но това е личен избор.

И още нещо-почти задължително е да търсиш лаптоп с матово покритие на екрана. В магазина може да не ти се стори проблем, но определено има значение.

Link to comment
Сподели другаде

Има един малък проблем!

В интернет избора на лаптопи е по-голям. Често се случва даден модел да го няма по магазините. В такъв случай как да го огледам, да го тествам, да видя дали загрява, ...?

Поръчвал съм лаптоп от интернет, идва, пускат го да видя, че работи и си тръгва човека. Няма да се съгласят да работи 10-15 мин. и ако не ми хареса, да го върна :).

Link to comment
Сподели другаде

Това си е проблем наистина - особено щом става въпрос за "малък лаптоп" :)... Мисля, че има такава опция да пробваш стоката за до седем дни и ако нещо не ти хареса - да я върнеш(при условие че има запазен външен вид и т.н.). Не знам обаче дали всички фирми предлагат тази възможност. Ако решиш да рискуваш - добре ще е предварително да уточниш подробностите със съответната фирма.
Link to comment
Сподели другаде

По принцип са задължени, когато някакъв продукт е купен през интернет, да го приемат обратно в седем дневен срок, като ти възстановят парите, стига продуктът и останалите неща покрай него да са запазени. Ако откажат или започнат да се правят, че не са задължени, особено добре действа споменаването на ключови думи, като "Комисия за защита на потребителите" и "СГС".

Пак казвам, че е добре преди това да потърсиш за отзиви на потребители в Интернет за същия модел лаптоп или по-старши/по-младши. Традиционно, ако има някакви проблеми, то те масово засягат почти цялата фамилия лаптопи на производителя.

Почти всички онлайн магазини предлагащи лаптопи имат представителства/физически магазини и ако не те затруднява, може да се разберете лаптопът да бъде доставен до конкретен магазин, като там със сигурност ще имаш повече време да го огледаш, а е вероятно и да имат конкретния модел без да си го поръчвал.

Link to comment
Сподели другаде

Препоръчвам за малък лаптоп X серията на Lenovo Thinkpad, ако действително търсиш качествена машинка. Вярно, че са по-скъпи, но са наследство от IBM. Може и втора ръка да се вземе някакъв и мисля, че ще си като цяло доста по-доволен от ниският клас лаптопи с цени под 1000лв, към които си се насочил. Качеството им не е добро и се спестява от конструктивни материали, охлаждане, клавиатура и тъчпад.

Що иде реч до HT - реалната полза от него в ежедневните дейности не е толкова значителна, колкото теоретичната. Говорим за около 10%, а при компютър с процесор с повече от едно ядро наличието на още едно ядро е доста по-ползотворно от наличието на HT.

Също така искам да спомена и подчертая освен големината да се гледа и резолюцията на екрана. Да се забравят резолюции под 1024х768 и екрани с големина под 12инча, иначе отиваме в клас нетбуук, а екранът често е толкова малък, че има място за едното око, но не и за другото.

Link to comment
Сподели другаде

TechMaster, много ли е голяма разликата между малък лаптоп за 800лв и малък лаптоп за 1200лв?

Според мен, за моите нужди, мога да си намеря приличен лаптоп за около 800 лева или се бъркам?

Link to comment
Сподели другаде

Естествено, че при писане на текст или браузване няма как да усетиш някаква разлика, но все пак говорим за използването на професионален софтуер, който може адекватно да се възползва от повече ядра и HT. В Adobe CS продуктите, производителността може да скочи с 50% при включен HT, така че определено има смисъл да се търси.
Link to comment
Сподели другаде

Става въпрос, че професионалните софтуерни продукти, могат много ефективно да се възползват от Hyperthreading, което значително ще повиши бързодействието. Масово споменаваните цифри са повишение от 30 до 50 процента спрямо същия процесор с изключен HT. След като в твоя случай ще се използват именно подобни професионални продукти, би било добре, ако процесорът разполага с HT.
Link to comment
Сподели другаде

Става въпрос, че професионалните софтуерни продукти, могат много ефективно да се възползват от Hyperthreading, което значително ще повиши бързодействието. Масово споменаваните цифри са повишение от 30 до 50 процента спрямо същия процесор с изключен HT. След като в твоя случай ще се използват именно подобни професионални продукти, би било добре, ако процесорът разполага с HT.

Дори според Intel подобрението в производителността е около 30% в оптимистичните случаи. Трябва да споменем няколко подробности обаче - изисква се оптимизация на приложенията, специално за да могат да се възползват от HT. Де факто HT уплътнява процесорното време, като през времето, когато бездейства при изпълнението на една задача пуска друга задача, която да запълни интервала. Много особености има и често подобрението в производителността е много по-скромно от внушителните цифри, които си дал. Според мен за ежедневни дейности и програми, които не са кой знае колко оптимизирани за HT ефектът не би бил повече от 10-15%, а отделно имаме подробността, че в някои сценарии HT направо не носи никакви ползи. Технологията като замисъл не е лоша, но пълна оптимизация на всичкият код от приложенията, които имаме на сцената на MS Windows все още няма. Във всеки случай повечето ядра помагат повече, отколкото HT, макар че и HT е бонусче.

TechMaster, много ли е голяма разликата между малък лаптоп за 800лв и малък лаптоп за 1200лв?

Според мен, за моите нужди, мога да си намеря приличен лаптоп за около 800 лева или се бъркам?

Винаги съм казвал, че който иска наистина читава машинка, трябва да се насочи към бизнес класата машини, от които лаптопите до 800лв в почти всички случаи не са. Като цяло се пести много от качество на изработка и удобство на работа, но качеството значи и по-голяма устойчивост и издържливост. Именно за това според мен си заслужава при възможност да се дадат малко повече пари, със сигурност няма да бъде напразно.

За 800лв не мисля, че може да се намери кой знае колко блестяща откъм качество машинка при условие, че долният праг за лаптоп е 600лв, а за нетбуук е 500лв и под тези суми не може да бъде намерен нов лаптоп въобще. В този ред мисли един IBM ThinkPad втора ръка от X серията с нова батерия ще излезе може би по-ползотворен, но хардуерът за съжаление е по-стар.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...