Jump to content

Кабел на интернет - разклонение?


Препоръчан пост

Здравейте, имам настолен компютър, и кабел от доставчика на интернета до компютъра. Той минава от входната врата до стаята ми с компютъра. Надявам се скоро да си купя или смартфон или лаптоп. И си мисля не може ли с някаква приставка (като сплитерчетата на кабелната телевизия), един вход и два изхода, да разделя кабела на интернета и да отиде единия в кухнята например. И там да мога да си включа например смартфон(чрез някаква приставка-но каква?), или пък един лаптоп? Мога ли всичко това да го направя без рутер?

Моля, дайте съвет.

Link to comment
Сподели другаде

В общия случай няма да можеш, освен ако доставчика не е заспал колкото мен сутрин в автобуса.

 

Ако държиш обезателно и безусловно да минеш без рутер, можеш да сложиш още една ЛАН карта в компютъра си и да цепиш интернета от там. Този вариант го споменавам само като информативен, понеже недостатъците (постоянно включен компютър - разход на ток, шум, възможност само за още едно свързано устройство и то само по кабел) тежат несравнимо повече от предимствата (евтино - една мрежова карта струва към десетина лева).

 

Намери си едно евтино рутерче и забрави за проблема. Само виж ако доставчика ти дава интернет чрез PPoE, рутера да поддържа тази функционалност (макар че напоследък по-трудно ще намериш такъв без нея).

Link to comment
Сподели другаде

Рутер или суич. Това са вариантите ти. Но ако си вземаш смартфон, много по-добре е да заложиш на рутер (с Wifi естествено). Все пак в смартфона няма как да вкараш RJ45 лан кабел. :D
Link to comment
Сподели другаде

Изглежда нямаш познания за компютърните мрежи. Това не е аналогова кабелна телевизия и номерата със сплитерите не минават. Ако го опиташ като резултат е възможно да получиш невероятно много колизии и жестоко забавяне на връзката.
Link to comment
Сподели другаде

И на мен ми се искаше да мина без рутер, но в крайна сметка си взех - за под 30 лв. от моят доставчик. Ако бях по-нахален, щях да попитам дали не ги подаряват при преподписване на договор. :)
Link to comment
Сподели другаде

Здравейте, никаква представа си нямам от мрежи. Но този суич не е ли като сплитера(вътре си има платка...) и може да разклонява. Но, сте прави че няма как да пусна кабел до смартфон. Явно ще трябва рутер. Тук ще Ви питам като му дойде времето. А, ако съм с рутер, и ползвам интернет от настолния и също от съм включил интерена на смартфон, ще стане ли? Няма ли да е по-бавен интернета? И доставчика няма ли да и иска по-висока такса...? Например ако си купя лаптоп?
Link to comment
Сподели другаде

За съжаление не е толкова просто.

Интернетът на телефона ще бъде "по-бавен", ако се тегли нещо на персоналният компютър.

Не, таксата няма да е по-различна, стига доставчикът ти да не ограничава интернета по TTL. Може да провериш това, като стартираш конзола, и напишеш ping google.bg. Ако TTL е с много малка стойност, например 1, нещата няма как да станат, поне не и просто.

Link to comment
Сподели другаде

- Как да стартирам конзола? Просто за проверка. ...- Аз най-вероятно няма да правя нищо. Ще чакам да поевтинеят още смартфоните(до лятото), ще взема един и ще шаркам мъни на някой мобилен оператор за най-ниския интернет.... Така ще е. Ама да науча нещо. За това питам.
Link to comment
Сподели другаде

Тъй като предполагам, че използваш Windows, то:

1. Под XP-start меню=> run меню=> пише се cmd, и след това се натиска ОК.

2. Под Windows 7-start меню=> в полето Search programs and files се пише cmd и се натиска бутон Enter.

Link to comment
Сподели другаде

Интернетът на телефона ще бъде "по-бавен", ако се тегли нещо на персоналният компютър.

Съвременните рутери добре балансират връзката и споделянето между различните клиенти и този сценарий е възможен, но не задължителен. Проблемът при тегленето обикновено не е толкова заемането/натоварването на мрежата, а общият брой връзки(connections) към сървъри. За второто има ограничение, което понякога доста по-лесно може да се достигне, особено при теглене чрез торенти, което обикновено води до по-значителни смущения на работата в мрежата.

Link to comment
Сподели другаде

Стартирах рън, вижте: е, от това нищо не разбрах...

П.П.

1. Под XP-start меню=> run меню=> пише се cmd, и ОК но нищо не става, затова "и напишеш ping google.bg". и ето снимката...

Link to comment
Сподели другаде

Разбра, че TTL ти е 60, което е повече от 1.

Нямаш ограничение по TTL и не ти трябва с нищо по-специален рутер, а всяка сапунерка TPLink за 30лв ще стане.

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря TechMaster,

Аха, значи е добре(това което излезе на текста)? Т.е. мога да си купя не някакъв специален рутера дори и обикновен? И от него мога да си изкарам кабел и за друг компютър(например лаптоп), а от антенката на рутера ще хващам интернет за смартфонче например? (То, аз нямам и двете, но нали като във вица, за циганина, където си намерил подкова....). Питам за да знам, а и знаели човек , може и аз да намеря подкова...

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...