Jump to content

Търся мнения и препоръки за енергоспестяващи лампи


Препоръчан пост

@TechMaster, то нали знаеш- на вкус и цвет, товарищи нет (На вкус и цвет все фломастеры разные :crosseyes1: ). Сигурно просто си попадал на такива лампи - не знам. А и със сигурност различните производители правят различни лампи. Досега в нашето семейство поне няма оплаквания да им е гадно жълтото, което съм им избирал, а съм ги питал специално.

 

Всички енергоспестяващи лампи, които съм купувал (с изключение на последните три, купени прекалено скоро) , си работят (т.е. "на печалба" са), с изключение на една, но там имаше глим лампа на ключа и лампата примигваше докато уж беше изключена и докато се усетя, че тоя начин на работа хич не и се харесва, и лампата замина. Така и седи разглобена в очакване някой да се сети да измери дали кондензаторите са проблема, че да ги смени?

 

Това, което казваш за живака безспорно е така, но не разбирам защо трябва да се изместват нещата толкова много в определена посока. Ако на едно домакинство да речем има 10 енергоспестяващи лампи, колко от тях то ще чупи всяка година, за да ги изхвърлят? Мисълта ми е, че замърсяванията, причинени от евентуални счупвания и събирания на такива лампи са несравними със замърсяванията, които по принцип едно домакинство ежемесечно произвежда, за да обезпечи съществуването си. В глобален план CFL-ите наистина замърсяват (както и автомобилните газове, старата електроника, изгаряните гуми, изтекли масла, антифриз в отходните води и какво ли още не), но дай да оставим грижата за това на съответните институции. Като отида в магазина да си купувам лампа и като се сетя за сметката за тока, няколко милиграма капсулован живак ми е последната грижа. Доста по-успешно мога да се натровя с прекалено много мазна храна и/или зле дестилирана ракия :beer: или просто като отида на автогарата и подишам половин час с пълни гърди въздуха там.

 

То излезе, че ги защитавам едва ли не със зъби и нокти тия CFL-и. :haha:

 

Относно броя на светодиодите - имайте предвид, че топлината рязко съкращава живота им (и като правило по-мощните светодиоди имат по-голям проблем с топлоотдаването). Така че по-малкият брой светодиоди при една и съща мощност може да означава по-голям проблем с топлоотдаването. При всеки конкретен случай е различно - не че непременно и задължително трябва да търсим решения с повече на брой светодиоди - просто е важно е да се има предвид и този факт и да не се стига до крайности с неприятни последствия.

 

На тема топлина още малко и за CFL-ите. Ако имате възможност, монтирайте CFL не вертикално с цокъла нагоре, а с цокъла надолу, или поне хоризонтално. Това в общия случай ГАРАНТИРАНО ще удължи живота на лампата ви. CFL-ите също греят, а електрониката им най често се пада над тях, а тя и особено кондензаторите хич не обичат да им е горещо. Повечето енергоспестяващи лампи които съм виждал прецакани проблема им е бил именно в кондензаторите (макар че тази статистика не е меродавна, понеже въпросните лампи съм ги виждал в мазето на малка община, където бяха еднотипни и е възможно просто това да е слабото място на конкретната марка/модел лампи).

Link to comment
Сподели другаде

Кондензаторите нямат проблеми с топлината, освен, ако не започне да се топи пластмасовата обвивка. Масовите издържат до над 85 градуса, а има и издържащи 110 градуса (виж какво обозначение имат отвън). Проблемни са полупроводниковите прибори (токоизправителните диоди), тъй като не съм съвсем сигурен, дали в най-евтините варианти, китайците не слагат германиеви диоди. Обикновено компонентите се подбират да работят без абсолютни никакъв запас (общо взето в граничните режими), което много силно влияе на живота им.
Link to comment
Сподели другаде

Зависи, какво се разбира под луминесцентна лампа. Ако са онези тръби, с дроселно управление, то-не, не е по-добре. Трептят, шумят, харчат повече ток от алтернативите.

Ако са модерните лампи с електронното "управление"-зависи каква "марка" улучиш.

Светодиодните лампи-като цяло са най-добри, липсват трептения, консумацията е малка, в общия случай са с приятна светлина, но и тук зависи колко си готов да отделиш за покупка и какъв късмет ще имаш.

Крушките с нажежаема жичка-лично на мен ми допадат най-много-сравнително евтини, спектъра на светлината се доближава до този на Слънцето, но за съжаление вече са под възбрана.

Link to comment
Сподели другаде

Крушките с нажежаема лапат тока и обичат да гърмят, особено при някои стаи се състезават коя по-напред. След поставяне на диод такова явление на горене вече не се среща. При мен диода има мека светлина, но съвсем ясно осветяване и не дразни на зрението, олучил съм добър спектър.
Link to comment
Сподели другаде

Крушките с нажежаема жичка са най-готините! Заредете се за по-дълго време, докато китайката се научи що годе да прави новите ЕС или Диодни . Ако не сме се заредили...... Мани-мани.... С новите ментета... Кой е готов да даде 70 лв. за оригинална Дженюин крушка??!
Link to comment
Сподели другаде

@TechMaster...Сигурно просто си попадал на такива лампи - не знам. А и със сигурност различните производители правят различни лампи. Досега в нашето семейство поне няма оплаквания да им е гадно жълтото, което съм им избирал, а съм ги питал специално.

...

В глобален план CFL-ите наистина замърсяват (както и автомобилните газове, старата електроника, изгаряните гуми, изтекли масла, антифриз в отходните води и какво ли още не), но дай да оставим грижата за това на съответните институции. Като отида в магазина да си купувам лампа и като се сетя за сметката за тока, няколко милиграма капсулован живак ми е последната грижа.

В глобален мащаб CFL-лите замърсяват и искат третиране действително и проблемът не трябва да се неглижира. Институциите няма да се погрижат, ако ние не се погрижим за нещата. В интерес на истината институциите нямат интерес да правят повече от това, което ние ги натиснем да направят....А що иде реч до "попадането на лампи" - защо просто не приемеш, че съм тествал няколко вида лампи и нито една не беше задоволителна, а дразнеща?

Крушките с нажежаема лапат тока и обичат да гърмят, особено при някои стаи се състезават коя по-напред. След поставяне на диод такова явление на горене вече не се среща. При мен диода има мека светлина, но съвсем ясно осветяване и не дразни на зрението, олучил съм добър спектър.

Гърмят при некачествена изработка или особени вариации в напрежението, при които ще са ти последният проблем. ЕС лампите доста повече се влияят от вариации в напрежението. Аз с обикновени крушки си карам доста време и ги сменям относително рядко.

Link to comment
Сподели другаде

Заредете се за по-дълго време, докато китайката се научи що годе да прави новите ЕС или Диодни . Ако не сме се заредили...... Мани-мани.... С новите ментета... Кой е готов да даде 70 лв. за оригинална Дженюин крушка??![/font]

Какви ментета бе братчед? Ти изкара китайците фалшификатори! Само защото заливат света с техни продукти на достъпни цени ли? Китайците работят упорито и правят повече от целия свят, събран на едно за да може ти, да се почесваш и да не прозвеждаш нищо. А искаш да получаваш без да работиш, нали?

 

Link to comment
Сподели другаде

Понеже стана въпрос за цветове и спектри, това ме подсети да попитам - има ли някакво общо правило цвета на лампата да се избира според цвета на стаята? Например кухнята е предимно бяла(стени, таван, мебели) - жълта светлина ли да търся или бяла? Или е въпрос само на лично предпочитание? Може би бялата светлина субективно се възприема като по-ярка от жълтата при иначе еднакъв интензитет в лумени?

 

П.П. А китайците - както отбелязваш, колега - правят всичко: и абсолютни боклуци и прилични неща. Зависи къде точно е производството(в някакви катакомби или в завода на Фокскон ;)) и кой го ръководи...

Link to comment
Сподели другаде

Мдам. Това викам и аз - китайците са навсякъде, дори в игралните филми. :)

Значи, изпитвал съм го на свой гръб, опредлено бялата светлина дразни много, тя е студена светлина и не чувстваш уют и дразни на очите. Съвсем сериозно - търси жълта лампа!

Link to comment
Сподели другаде

Засега закрепих положението с една CFL-лампа марка "авантакис" ;). Иначе в близките седмици мисля да се поразходя из Пловдив и да потърся LED лампа от 7 вата - същата марка като тази, която вече имам(5 ватовата). По моята кръчмарска сметка ;) ако струва 28-30 лв. ще се изплати за около 2 години и то ако не поскъпва още тока - което няма как да не се случи...Ако на теб ти трябва и питаш за конкретен магазин - да ти пиша на лично съобщение?
Link to comment
Сподели другаде

http://infosphere.org/files/LightSavings.jpg

Ето и моята кръчмарска сметка. Прилагам екселско файлче да си смяташ, че не знам как са в момента цените на електроенергията с всичките му там зелени енергии, такса пренос и тем подобни: http://infosphere.org/files/LightSavings.xls

С тези параметри като на картинката е достатъчно CFL-а да изтрае 5 месеца, а LED по-малко от две години, за да почнеш да икономисваш :crosseyes:

 

@TechMaster, разбира се, че приемам, че си тествал различни лампи и нито една не ти е харесала - не подлагам на съмнение твоя собствен опит. Но аз също съм тествал и някои ми харесват други не, а освен това съм се допитвал питал и до други хора. Така че не е редно да се твърди, че светлината просто си е неприятна.

Link to comment
Сподели другаде

Много яка графика Insect, много добра графика, перфектно! Само с малка забележка, че разликата между дневна и нощна тарифа почти няма никаква вече и то отдавна е така, от лятото на 2012-та. Примерно, ако дневната е 21 ст. , то нощната ни е 18 ст. :)

 

В тази връзка прилагам едно инфо за енергоспестяващите крушки, където може да научите повече подробности около характеристиките и рисковете:

Най-долу в статията пише "Светодиодите са сочени като лампите на бъдещето."

 

Аз в къщи светя винаги щом съм си у нас! Стаята е северно изложение и едната щора държа свалена, другата е наполовината и не ги закачам, понеже ме дразни осветяването отвън. Приятна ми е леката светлина като барова обстановка, компютъра се вижда перфектно. :) Релакса е пълен. Добре че използвам още по-малка крушка.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...