Jump to content

Избор на слушалки за лаптоп и телефон


Препоръчан пост

Здравейте, искам да си купя някакви слушалки, които ще ги ползвам за слушане на музика от лаптопа и евентуално понякога от телефона (Glaxy Nexus). По-надолу ще дам линкове към слушалките които ме устройват като цена и които намерих, ориентировъчна цена около 30-40лв. Какво ще кажете, кои да избера ? Може ако има желание, някой да ми препоръча, нещо по-добро на тази цена.

 

http://technomarket.bg/products/09108083/philips-shl1700-lightweight-headphones

http://technomarket.bg/products/09117043/sony-mdr-v150w

http://technomarket.bg/products/09021956/philips-shp2000-corded-headphones

http://technomarket.bg/products/09111993/sony-mdr-zx100b

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 38
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Тези на JVC свирят много добре, но се чупят (пластмасата), ако се разгъват много или се опъват. Тези на Philips имах такива и останах много доволен. За сонито (SONY MDRXB200L) нищо не мога да кажа. Редактиран от dan40o
Link to comment
Сподели другаде

Изборът на слушалки по принцип не е чак толкова лесен, колкото може да изглежда на пръв поглед. Поне ако на потребителя му пука за качеството.

 

По принцип първото нещо, което трябва да се избере, е дали слушалките да лежат върху ухото или да го обгръщат. Виждам, че си се спрял на втория тип, който е и по-удобен.

Второто нещо, което трябва да се избере, е дали слуашлките да са отворени или затворени, т.е. дали страничните части на слушалките да имат отвори или да са напълно затворени. Отворените слушалки обикновено предлагат малко по-качествен звук, но пропускат много повече шум (и в двете посоки). Затворените слушалки изолират външни звуци и не позволяват на звука от слушалките да изтича навън, но това обикновено е за сметка на качеството на звука. Отворените слушалки са по-подходящи за тихи среди, където няма да има странични звуци, които да пречат на слушателя, или където изтичането на шум от слушалките няма да пречи на хора наоколо. Затворените слушалки - логично - са по-подходящи за по-шумни среди, където е изолацията е препоръчителна за слушателя и/или хората около него.

 

Вече си казал към какъв източник ще ги свързваш, което е добре. Не си казал обаче каква музика ще слушаш. Различните слушалки имат различно звучене, което може да е по-подходящо за различни жанрове музика.

 

Нямам личен опит с нито един от моделите, но ето какво намирам из сайтове, които уважавам...

Philips SHL-1700 - не успях да намеря информация.

Sony MDR-V150(W) - да се избягват, защото са боклуци: некачествен звук, трудни за захранване (т.е. не особено подходящи за портативни плеъри и евентуално компютри/лаптопи), неудобни за носене (те и изглеждат неудобни).

Philips SHP-2000 - за парите си предлагат доста приличен звук, без да имат особени проблеми с ниски, средни или високи; удобни за носене.

Sony MDR-ZX100(B) - за парите си имат прилични средни и високи, но са много зле откъм ниски; не са особено удобни (което може да се предположи от външния им вид).

Sony MDR-XD100 - не са ужасни, но не са добри; труднички за захранване, но удобни.

JVC HA-KD5(-Y) - не успях да намеря информация.

Philips SHL-3000(BL) - не успях да намеря информация.

JVC HA-S200(-W) - не са никак добри.

Sony MDR-XB200(L) - доста ниски (което не е случайно, защото XB серията на Sony е точно "eXtra Bass"), но иначе нищо особено; не изглеждат удобни обаче.

 

На базата на информацията, от изборените модели всъщност бих се спрял на Philips SHP-2000 като най-удобни и с приличен звук като цяло.

 

Разбира се най-добре е да ги чуеш и тестваш лично.

 

А ако искаш конкретно затворени и обгръщаши ухото слушалки, които да са на изгодна цена, бих препоръчал Sennheiser HD201. В този ценови клас са общо взето най-доброто, което да може да се намери (сравнително) лесно. Не са чак толкова разпространени, като моделите на Sony, Philips и JVC, но не би трябвало да се намират трудно.

Link to comment
Сподели другаде

Охо, Night_Raven много ти благодаря за разясненията! :)

 

Sennheiser HD201, отначало много ме впечатлиха коментарите в този форум, макар че прочетох първата и последната страница :)

http://www.bgaudioclub.org/showthread.php?7392-Sennheiser-HD201-%D1%89%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-36%D0%BB%D0%B2!

 

Но после видях друга тема в друг форум, в която се пише, че звукът бил слаб и за да се усили имат нужда от допълнителен усилвател.

http://hardwarebg.com/forum/showthread.php/192392-Sennheiser-HD-201-слаб-звук

 

Ти ползвал ли си ги тези слушалки ? :)

Леле, колкото повече чета, толкова повече се обърквам. Ако имах пари щях да си купя beats by dre, даже без да пиша във форума. :)))

Както и да е, благодаря още един път оттук нататък остава да си преценя сам.

Link to comment
Сподели другаде

Sennheiser HD201 са 24 ома, което не ги прави от най-лесните за захранване, но не би трябвало и да са трудни. Имай предвид, че повечето (може би дори всички) от тези, които си харесал са все 24 ома и нагоре.

Да, използвал съм ги, защото имам такива. Поне при мен няма проблеми със слаб звук и се захранват достатъчно добре от всичките източници, с които разполагам. Дали биха имали полза от допълнителен усилвател? Да, по всяка вероятност. Повечето слушалки (особено големите) намазват малко или много от такъв. Вече колко точно полза би имало, е отделен въпрос.

Колкото до Beats by Dre, единствената причина някой да иска да си ги купи е ако е голям фен на Dr. Dre. В противен случай е прахосване на пари, защото въпросните слушалки са посредствени. За същите пари могат да се намерят много по-добри слушалки.

Link to comment
Сподели другаде

В допълнение към Night_Raven - щом слушалките ще се използват и на мобилни устройства трябва импедансът им (т.е. онова, което в брошурите го изписват, като нормално съпротивление) да е съобразен с това! Виждал съм случаи, когато хора си купуват слушалки, а след това не могат да ги захранят с плеърите, които притежават.
Link to comment
Сподели другаде

Ами, едва ли някъде ще мога да ги пробвам ... дали стават, още повече че тези които ми предложи той едва ли ще ги намеря в стандартни магазини, като техномаркети,полиси ... и така нататък. Иначе, не е фатално и да не станат за телефона, макар че би било добре ... на него като основни ще ползвам тапи :) Значи, да гледам в техническите данни да пише, че стават за телефон или мп3 плейър. Доколкото четах някъде, пишеше че слушалки над 30 ома не са подходящи за мп3 плейъри и телефони.
Link to comment
Сподели другаде

Night_Raven, а какви слушалки би препоръчал от типа дето се вкарват в ушите (не се сещам за БГ наименование)?

По принцип имам Koss Porta Pro и KOSS KE10B, но тъй като ми трябват за работа с доста шум, а освен това е забранено да се слуша музика, то и двата модела не ми вършат работа - първите са обемисти и няма как да ги скрия, а вторите не уплътняват добре. И тъй като съм хвърлил сума ти пари за тях, ми трябва някакво "бюджетно" решение (до около 10€).

Какво би препоръчал от този сайт (отгоре са различните модели)?

Link to comment
Сподели другаде

Наричат се "канални слушалки".

По принцип за хора, които търсят сносно качество за много малко пари, традиционно предложение е Creative EP-630. Това са каналните слушалки с най-добро съотношение цена/качество/достъпност. Няма други слушалки, които да предлагат сносен звук (за парите си), да струват толкова малко и същевременно да се намират толкова лесно. Ако правилно виждам, те струват 4,90 във въпросния сайт. Ако е така наистина, директно си купувай чифт, без да се замисляш. Разбира се имат си някои кусурчета и не са нищо особено, но за толкова пари (особено ако наистина са 4,90) просто няма никаква конкуренция.

Едни от няколкото ми различни слушалки са точно такива, така че не говоря наизуст.

 

P.S.: реших да разбера защо едните са по-скъпи от другите и преведох поле Status, след което установих, че евтините (4,90) са всъщност refurbished бройки, което не е особено добра идея по принцип. Ако не те бърка да купиш вече поправени и използвани екземпляри, директно вземай. В противен случай не знам дали 16 евро ще ти дойдат в повече.

Link to comment
Сподели другаде

Да, така пише, че са използвани и поправяни. Ще взема утре да се обадя и да попитам какво всъщност им е поправяно и дали имат гаранция (и 1 год. ще ми свърши работа).

Ако ще се доближавам до границата 16-17€, няма ли да е по добре да остана верен на "моята" марка - Koss The Plug.

Освен това, на кои данни трябва да се обръща внимание и какво означават? Например:

- чувствителност 112 dB

- импеданс 16 Ohm

- изкривяване под 0,3 %

 

П.П. Твоето и моето предложение се намират с по няколко евро по евтини (3-4), но са все от незнайни он-лайн магазини, на които на знам дали може да им се вярва. Пък и ще трябва пощенски да се плащат..... :no:

Link to comment
Сподели другаде

Нямам въпросните слушалки и не мога да изкажа лично мнение. От това, което намирам из Интернет обаче, излиза, че са всъщност не особено добри и че имат много ниски честоти, но без нищо друго. Т.е. ако си луд фен на бас и/или слушаш жанрове, които залагат основно на ниски честоти (Hip Hop, RnB, Drum 'n' Bass, Dubstep), най-вероятно ще ти допаднат. Ако обаче предпочиташ по-балансиран звук, тогава не са удачен избор.

Ако държиш цената да е около 10 евро, ще потърся други модели, но EP-630 си заслужават парите по принцип.

 

Чувствителността обозначава при дадена мощност колко силно ще звучат дадени слушалки. По-добре е чувствителността да е по-висока, защото това значи, че няма да има нужда да се увеличава нивото на звука толкова от плеъра, което води до по-бавно изтощаване на батерията.

Импеданс общо взето обозначава какво напрежение е нужно, за да се постигне дадена мощност. По-ниско съпротивление значи, че е нужно по-ниско напрежение, т.е. няма нужда да усилваш звука от плеъра толкова.

Под изкривяване предполагам имаш предвид THD (Total Harmonic Distortion), което общо взето обозначава колко чисто се възпроизвежда оригиналния сигнал, т.е. с колкото се може по-малко изкривявания. Колкото по-ниско, толкова по-добре, макар че надали би се усетила някаква разлика така или иначе.

 

Тези технически данни обаче не винаги са максимално точни. Някои производители обичат да закръглят или дори да си измислят. А и тези данни не дават представа точно колко качествен е звукът на слушалките. Два чифта/модели слушалки могат да изглеждат идентични на хартия, но да звучат коренно различно на практика. Единственият начин е да се направи практически тест - източник/плеър -> слушалки -> уши.

Link to comment
Сподели другаде

От какво зависи "големината" на съпротивлението? Забелязах, че има, както големи слушалки, така и малки с много високо съпротивление. Както и обратното. Критерий ли е за качество, високото съпротивление - има слушалки от рода на 250 Ω?

Може ли да се каже, че слушалките с по-големи мембрани, харчат повече ток?

Link to comment
Сподели другаде

От какво зависи "големината" на съпротивлението?

От дизайна на слушалките. Всеки производител си проектира различни модели, които имат различни схеми на работа.

 

Критерий ли е за качество, високото съпротивление - има слушалки от рода на 250 Ω?

Общо взето не. Доколкото знам, слушалки с по-високо съпротивление получават по-добър и стегнат контрол на мембраната, което се отразява благоприятно на по-ниските честоти, но това въобще не значи, че всички слушалки с висок импеданс са по-добри от всички с по-нисък. Това е много малък фактор и е от значение за хора, които работят със слушалки от високия клас.

 

Може ли да се каже, че слушалките с по-големи мембрани, харчат повече ток?

Ами, мисля, че да. Те изискват повече мощност, за да се движат, така че... може да се каже, че харчат повече точец.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...