Jump to content

Съвет за избор на ОС


Препоръчан пост

Здравейте, имам една щайга на която работя и ще я преинсталирам, но искам съвет от вас, защото се колебая в избора на операционна система, колебая се м/у Windows 7 и Linux Ubuntu 12.10/12.04. Компютъра го използвам за сърфиране в интернет, гледане на филми, "чат-пат" игране на игри. Колебая се поради две причини: 1.Ще мога ли да свикна на Linux-а, защото забравям за програмите от маймунда, забравям за отварянето на .exe-та, забравям за любимите ми дял D и дял C. 2.Страхувам се че при инсталацията няма да мога да разделя хард-а както трябва и може да прецакам всичките 120ГБ снимки и клипчета. Знам че тук има много специалисти, които могат да ми помогнат. P.S Следващите 3-4 години не мисля да го преинсталирам.

 

 

Характеристики на щайгата.

1.5GB RAM

256MB VIDEO

1.6Ghz Procesor

Link to comment
Сподели другаде

Щом се колебаете за Linux,препоръчвам ви първо да го пробвате. От тук можете да си изтеглите Wubi:

http://www.softpedia.com/get/System/Boot-Manager-Disk/Wubi.shtml

Той се инсталира, като софтуер. Поработете и вижте дали ще ви хареса, и тогава решете какво да си инсталирате.

А Wubi се деинсталира също като софтуер, от контролен панел=>добавяне и премахване на програми.

Link to comment
Сподели другаде

Характеристики на щайгата.

1.5GB RAM

256MB VIDEO

1.6Ghz Procesor

Ако искаш Dual boot за твоята конфигурация то Уиндоус 7 и Убунту 12.04 не са най-подходящи (въпреки, че ще вървят, но ще има забавяне и при двете)! И в такъв случай е по-добре XP SP3 и УСУ 7 Десктоп (Българско дистро е, но за твоята машина ще върви без проблеми)!

С това УСУ е на дъщеря ми лаптопчето ASUS Eee PC 4G Surf, което е с параметри:

512 MB DDR2 667 RAM

4GB HDD Solid-State Disk

0.9 GHz Intel Celeron M процесор

 

Ползва го вече много време и няма никакви проблеми (а не го оставя намира)! ;)

 

п.с.УСУ вече е версия 8.1, но не ти я предложих, защото е базирана на 12.04, пък и е вече с KDE работна среда, която е по-тежичка от Gnome-то на УСУ 7!

Link to comment
Сподели другаде

Инсталирай XP и не се занимавай с този Linux и тая боза 7-цата :)

Горещо ти препоръчвам да се пообразоваш малко, за да не ръсиш повече подобни глупости.

Link to comment
Сподели другаде

Моят избор е Уиндоус 7. Опитвал съм и линукс дистрибуции преди години. Тогава прехвалената Мандрива нямаше pppoe пакет, Сузето по никакъв начин не се свърза с интернет при все 4-те диска софтуер, а Убунтуто беше отегчаващо с тъпите инсталации на пакетите... Преди 2 години с приятел решихме сериозно да се образоваме и сложихме по едно Убунто. Между другото опитвах и Кнопикс. Поиграхме си с убунтото и какво да кажа, моята представа за работа с компютър и сърфиране в мрежата не се вписа с подобните предлагани от линукс дистрибуциите. Защо да ми е лесно, като може да ми е трудно! За Уиндоус има всичко, а драйвъри за старата ми звукова карта Креатив и до днес няма сигурно. Десетки дистрибуции и още толкова пакети за инсталиране - същите, ама не съвсем...Аз също не мога да прежаля Це-то. И смятам, че е по-удобно да се работи с дялове,а не с папки. Ама линукс била разновидност на уникс ОС, която била върха. Ами, че и Уиндоус е наследник на уникс - това разбира се няма никакво значение! Ама линукс бил много сигурен - ако се работи с акаунт различен от администраторския в Уиндоус може доста да се поспори коя система е по-сигурна. Дори съм виждал класация с вирусите написани за една година за двете ОС - за Линукс бяха със 100-тина повече! Ами какво да кажем за Мак системите - много са готини, ама са скъпи!

Личното ми мнение е, че мен от Майкрософт са ме зарибили първи и аз до ден днешен харесвам техните ОС, както и ги намирам за по-удобни за работа, по-шарени и по-клиентски ориентирани. Отдавна не съм се интересувал, но по-добрите линукс дистрибуции също се заплащат. Няма как няколко ентусиаста през свободното си време да свършат по-добра работа от стотици професионалиста - това само си го мисля...

 

А на въпросът ти - опитай някой и друг линукс, прецени си и сам ще вземеш решение, а дали може да инсталираш Уиндоус 7 на "щайгата" си - да, можеш.

Link to comment
Сподели другаде

...

Всъщност, точно там е силата на Линукс-в избора. Например, аз също започнах с Убунту преди доста години, и тогава беше най-доброто за начинаещи. Сега нещата се промениха-опитват се да копират Mac, а в същото време новите им интерфейси са доказателство как е възможно да не ставаш за нищо, от Каноникъл излизат с изказвания, че не трябвало да се притесняваме за данните си, защото те така или иначе имали root достъп до нас и т.н., та на мен не ми допада това и съм заклеймил Убунту. Това обаче не е проблем-като не ти харесва това, имаш още десетки възможности за избор!

Не мога обаче да се съглася, че Windows е наследник на Unix.

Също така, бих искал да видя подобна класация, защото не мисля, че това е вярно! Да, има вируси и червеи и за Линукс, но несъмнено те са в пъти по-малко и определено разчитат на неграмотността на потребителите (както между впрочем в повечето случаи и при Уиндоус)! Естествено *nix системите също имат security проблеми, в много от случаите обаче, се докладват за часове и се оправят още в следващото minor издание на ядрото, а се е случвало Линус и компания да пускат няколко такива ядра на ден! Ако си вманиачен на тема сигурност, какво по-добро от това?

Категорично не е вярно, че трябва да се заплаща за която и да е Линукс дистрибуция. Може да се заплаща за support или някакви други благинки, но не и за самата дистрибуция. Например Red Hat в най-евтините си версии струва около 80 долара, а нагоре стига до няколко хиляди, но всъщност не плащаш за самия Red Hat, а за гарантиран отговор на всеки проблем в рамките на минути. Заради лиценза под който се разпространява Линукс ядрото, Red Hat са задължени да публикуват изходния си код, иначе нямат право да наричат отрочето си Линукс! Точно така се появи на бял свят и CentOS, която е 100% бинарно съвместима с Red Hat, барабар с бъговете!

Също така не съм съгласен с твърдението за ентусиастите и професионалистите-били са няколко ентусиаста 1991-1992 година, сега хората проверяващи за бъгове и пишещи кръпки и софтуер за ядрата са много хиляди. Всъщност, препоръчвам да прочетеш есето "Катедралата и базарът" на Ерик Реймънд (има го преведено на български) и да видиш, защо "няколко ентусиаста в свободното си време" вършат повече работа от професионалистите!

Link to comment
Сподели другаде

Има информация в нета - потърси сам за вирусите, а дори да не съм разбрал и да са били 100-тина повече в полза на Уиндоус, то това има ли значение?!

Всички знаем за MS-DOS, но в случаите на залитане към дистрибуциите аз също съм прочел доста непреведени страници и да там някъде пише, че Уиндоус също е наследник на Уникс - как точно не знам. Едва ли и ти знаеш - чел съм, че програмния код на Уиндоус е доста добре защитен! Празни приказки на тази тема има много...

Хм, само ти и група ентусиасти може да смятате, че вършите повече работа от онези другите! Ами замисли се - нета е пълен с такива като мен, пробвали и върнали се към Уиндоус. Защо ли? И повярвай ми - има мноого такива хора. Даже се замислят вече за легални ОС и всеки нов компютър купуват с ОС, но не линукс, хем е без пари. Няма начин да се издигна повече сам в своите си очи ако ползвам линукс - ще науча това-онова ( па и вече знам) и какво? - ще мога да пиша ОС ли? Или ще стана програмист - това пък ме кара да изтръпна!? С какво ще стана полезен сам на себе си с това, че ще изгубя време да се науча да работя с линукс? С нищо! Абе хора - кефете се на линукса и толкова! Оставете останалия свят намира!

 

Аз искам да опитам и Мак! Трябва да отида в някой от центровете им и да попитам. Чувал съм, че е наистина добра алтернатива на Уиндоус.

 

ПП Добре, ето ти въпрос - след като създатеките на десетките, ако не и стотици дистрибуции искат да привлекат повече потребители към техните ОС, независимо от причините, защо не направят така, че не ние потребителите да се нагаждаме към тях,, а те да се нагодят към нас?! Това винаги ме е учудвало - линукс е много готини т.н., но трябва да се научите да рабитите с него...Ами и на Ламборджини да се кача, пак ще го подкарам. Ако се кача на танк обаче, може и да не успея да тръгна. Къде мога да ида с танка....никъде!

 

ППП Всъщност не съм прав - при мобилните устройства има варианти на използваеми линукс ОС, но те все още са далеч от ПК, а и създателите им сигурно не са ентусиасти :peace:

Link to comment
Сподели другаде

Определено разликата не е "стотина" вируса! Нека вземем една стара статия от theregister.co.uk, а именно: http://www.theregist...indows_viruses/

В статията са цитирани двама души с Ph.D. пред имената, т.е. бих се учудил, ако някой реши, че нещо са се объркали.

Нарочно съм избрал стара статия, за да видим от коя година с какви цифри трябва да боравим. Статията е писана 2003 година и в нея се говори, че още тогава е имало 60 000 вируса познати за Windows, 40 за Линукс, 40 за Mac и около 5 за комерсиалните версии на Unix. Нека приемем, че вирусите за Линукс от тогава са се увеличили 1000 пъти (това разбира се не е вярно, взимам само за сравнение), т.е. са станали 40 000. Естествено, писачите на злонамерен софтуер за Windows, през това време определено не са спали. Нека от тогава вирусите познати за Windows са се увеличили 2 пъти (отново това не е точната цифра и е взета само за сравнение), т.е. излиза, че сега имаме 80 000 познати вируса. А ако вземем реалните цифри, дали разликата ще е само 2 пъти (пояснявам, това е риторичен въпрос)?

Не мисля да коментирам това, че DOS или която и да е от версиите на Windows е продължение на UNIX. Между другото, UNIX е запазена марка и дори Microsoft не могат да ползват без да плащат!

Относно върналите се-има три или четири варианта:

1.Не достига умствен багаж за инсталация, поддръжка и т.н. на система, различна от Windows. Всички сме виждали онези "хакери" с инсталираните облици на Windows и голямото самочувствие. Не визирам никого конкретно!

2. Не достига мотивация да учат нещо ново-"Ами имам си работещ комп, за к'во да го ръчкам", "Туй нещо Линух е за хакери, а па язе немам време да се занимавам с глупусти" и подобни изказвания.

3. Много хора изобщо не подозират за съществуването на алтернативи.

4. Комбинация от трите-най-опасното, защото хем не разбират, хем пипат където не им е работа, а после плюят по операционната система (това важи и за Windows).

5. Хора играещи компютърни игри-има доста игри, които могат да се емулират на Линукс, но не твърдя, че в това си поприще е по-добър от Mac или Windows!

Това, че Линукс е без пари, касае основно нас българите. Има едно много точно изказване-"Когато говорим за свобода, нямаме предвид цената".

Никой не е споменавал, че ще можеш да пишеш операционни системи или ще можеш да станеш програмист. Отдавна Линукс не е писане в 3 и 15 посред нощ в шел, на тайнствени команди от сорта на kill -SEGV $(ps -u $user -o pid= | random | tail -n 1).

И само между другото-Mac е красив слой боя върху мощта на *BSD системите.

Аз вече дадох четиво, в което на достъпен език е обяснено, защо Линукс моделът работи и защо аджеба не смятам "само аз и група ентусиасти", че се върши повече работа. Само да вметна, че комерсиалната страна на Линукс е много по-голяма, отколкото повечето хора могат да си представят.

Отново казвам, че всяка операционна система има своите силни и слаби страни и не твърдя, че Линукс е идеален.

Аз казах, каквото имах да казвам и не смятам да разводнявам повече темата.

 

P.S. Не разбирам, защо смяташ, че големите дистрибуции се разработват от "ентусиасти" в смисъла, който ти влагаш в думата? Може би хората в Debian, Red Hat, SUSE и т.н. са някакви посредствени програмисти, които понеже не могат да си намерят работа, са решили ей така да пишат софтуер. Между другото, даваш ли си сметка, колко е отговорна тяхната работа, тъй като едно 80% от сървърите бутащи Интернет са на Linux. Ако все още смяташ, че са "ентусиасти", то проблема е в теб!

 

P.S.2 Имаш 4 по-известни графични среди, не разбирам с какво точно трябва да свикваш. Избираш чрез картинките в сайтовете им кое ти допада и го ползваш. Ако случайно не знаеш, има си изисквания към графичния интерфейс на програмите, т.е. File, Edit и т.н. менютата са там, където са от 15 години. Като изключим на Canonical изгъзиците, бутоните за управление на прозорците отново са си там, където са от първите GUI интерфейси! Или може би си мислиш, че трябва да има C:\ дял, D:\ дял и т.н. Ако и това е така, то sorry, няма какво повече да кажа.

Link to comment
Сподели другаде

Включвам се в темата с личен пример. Наскоро си взех лаптоп и изправен пред избора 7-ца или линукс - с неохота избрах второто. От версиите, които съм пробвал досега се спрях на Минт. И така започнаха проблемите. Пояснявам, че съм по-скоро от втората категория - когато се прибера вечер от работа изморен, изнервен в различна степен, а през зимата и измръзнал - не съм склонен да се ровя в "дебелите книги" за да видя например как да си преместя панела от долната част на екрана в горната(става въпрос за Минт МАТЕ 64 бита - може би изобщо вече няма такава възможност заради ГНОМ-основата?)... После имах затруднения с българизирането на системата(по този въпрос бих казал, че линукс разглезва потребителите :)) - след още няколко рестартирания и преинсталирания(на Минт XFCE с добавяне на МАТЕ впоследствие и отново на "оригиналното МАТЕ") успях да реша проблема. Хубаво е, че има "живи дискове", но някои неща не могат да се видят оттам - особено ако става въпрос за инсталиране на допълнителен (системен)софтуер. Относно софтуера - някои хора казват:"О, много е лесно да се инсталират програми в линукс - отваряш "Синаптик" и си избираш с един клик". Така е ако се ограничиш до това, което са ти избрали разработчиците. Ако търсиш например файлов мениджър с не толкова детинска графика, с по-ниски бутони и редове за инструменти - да допуснем, че след поредното ровене в откритият интернет намираш нещо подходящо на вид, но...за друга графична среда. Богатият избор си има и отрицателни страни.

Ще си позволя да повторя тази мисъл на artgun:

"Добре, ето ти въпрос - след като създатеките на десетките, ако не и стотици дистрибуции искат да привлекат повече потребители към техните ОС, независимо от причините, защо не направят така, че не ние потребителите да се нагаждаме към тях,, а те да се нагодят към нас?! Това винаги ме е учудвало - линукс е много готини т.н., но трябва да се научите да рабитите с него...Ами и на Ламборджини да се кача, пак ще го подкарам. Ако се кача на танк обаче, може и да не успея да тръгна. Къде мога да ида с танка....никъде!"

Относно първата част - доколкото мога да преценя, мисля че екипа на Минт се старае да се придържа към правилният принцип...

Относно танка - тези, които се страхуват от гражданска война, заблудени сирийски ракети, третото нашествие на марсианците ;), края на света - за тях това е оправдано. Повечето хора биха казали, че не си струва да се учат отново да карат...танк.

Link to comment
Сподели другаде

...

 

Добре бе, човек, не принизявам ни най-малко създателите на тази или онази дистрибуция, само се дразня, че те си пишат каквото си решат, а после те и такива като теб ни заявяват, че "1.Не достига умствен багаж за инсталация, поддръжка и т.н. на система, различна от Windows. Всички сме виждали онези "хакери" с инсталираните облици на Windows и голямото самочувствие. Не визирам никого конкретно!

2. Не достига мотивация да учат нещо ново-"Ами имам си работещ комп, за к'во да го ръчкам", "Туй нещо Линух е за хакери, а па язе немам време да се занимавам с глупусти" и подобни изказвания."

Много грубо!!!

Знам, че не искаш да обидиш никого, но човече, това прозира от почти всеки пост на хора като теб! Дори и да не може да се справи някой човек Вие какви се явявате, че ще му държите сметка!? Баща ми не може ръчен часовник Casio да свери, но изиграй една партия шах с него...Аз не искам да ставам програмист, смея да твърдя, че съм умен човек и въпреки всичко ми идва в много. Бях запален в началото, но до едно положение, а после Уиндоус взе да ми липсва, т.е. доказах си, че мога ако поискам, но не ми хареса. И ти не разбираш от моята работа - инж. химик съм и при все, че целия ни живот е пряко свързан с химията никой не ти натяква, че можеш да я разбереш ако поискаш.

Нека направят линуксите такива, че да не се учим да работим на компютър отново и сигурно ще се заинтересувам от тях! Поддръжката на Уиндоус според теб е доста по-лесна от тази на линукс диструбуция? Ами супер! Сам виждаш разликата! И ако не е така защо създателите на линуксите се мъчат те да изглеждат като уиндоус - защото потребителите го искат (онова лесното...), а те (създателите) искат потребители!!! Еми вече има такива ОС - лесни за поддръжка и използване и ние сме ги харесали. Какво повече да кажа!

 

ПП Забравих нещо и то доста важно! Огромна част от потребителите избрали линукс за своя ОС са такива, които не искат да плащат за интелектуалния труд на другите разработчици на ОС, но това е до определена бариера, а падне ли цената на Уиндоус или Мак под тази бариера пак ще си говорим!

Link to comment
Сподели другаде

Не ви знам какво е накарало повечето да започнете да работите на M$ продукта, но аз започнах, щото и другите ползваха това. Преходът към линукс стана по собствена воля обаче, защото ми липсваше нещо в тия "джамци" (както им казват линукс потребителите), а имено свобода на избор как, какво и кога да правя с ОС. В началото беше много четене и омазване на системите, може би защото започнах с "най-френдли" дистрото Убунут по онези времена 2005-2006 г., минах през Мандрейк (Мандрива сега), СУСЕ и още знайни и незнайни, докато не се закрепих на Дебиан за известно време - там нещата започнаха да ми се изясняват, защото предлагаше повече настройване от потребителя в сравнение с масовите (комерсиални) дистрота. Сега вече ползвам основно сорс дистро като Джентуу, което ме плашеше тогава със сложната си настройка при инсталиране, опитах и Слак-а, но не си допаднахме или не бях дорасъл за него по онуй време. За момента в моята лична класация за най-стабилна и сигурна ОС бих подредил, наред с Джентуу, Арчлинукс (комбинира сорс и бинарните дистрота най-добре), както и Дебиан с поддръжката на огромно хранилище с пакети.

Трябва да отбележа, че не играя никакви игри и това ме е спасило да се върна към Уиндоус - на сегашно време го включвам, когато ходя на гости при приятели да пробвм 3д блурей филми от харда или да слушам ДВД-Аудио, но и това скоро ще замре, надявам се. Всички програми, които изискват M$ среда, пускам през wine, а в краен случай емулирам с VirualBox едно XP заради стари драйвъри, които ги няма след него, но работят в линукс без проблеми.

Link to comment
Сподели другаде

Добре, супер! Това е твоят начин и твоята истина! Да си жив и здрав и мноого години да се радваш на дистрибуциите!

Аз избрах майкрософтската ОС по много причини - всичко там е по-лесно и не само това, ами се и получава! Знам какво правя и нямам ограничения - широк ми е затвора :peace: . Не се налага да пиша много работи в конзола ! И още нещо много, ама много важно - за децата и съпругата ми е също много лесно! Направи това, инсталирй онова, влез тук и там и...С линуксите - не ми се говори. Особено за 4 годишната ми дъщеря, която учудващо добре се справя с Уиндоусчето. Много скоро момчетата дето се бият в гърдите, че ползват линукс рано или късно ще започната да работят и с Уиндоус! Пожелавам им го от сърце!

 

vanchev, ти до къде стигна ?

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...