Jump to content

Препоръка за геймърска клавиатура и мишка


Препоръчан пост

Старата ми клавиатура и мишка вече ми омръзнаха. А все пак клавиатура и мишка не си купуваш всеки ден затова ще ви помоля да ми дадете съвет каква мишка и клавиатура да си взема. Бюджета ми е около 400 лв.

 

Основно играя cs, Wow, nfs и Dota 2 .

 

Ето на коя клавиатура съм се прял:

Saitek Cyborg V.7

 

А мишка:

Cyborg R.A.T. 9

Link to comment
Сподели другаде

Не виждам защо е нужно да давате толкова сериозни суми за клавиатура и мишка, като предостатъчни ще са Ви:

 

Клавиатури:

  • Razer Lycosa
  • Microsoft Sidewinder x4/x6
  • Logitech G105/G110

Мишки:

  • Logitech G600
  • Razer Naga

Това са примерни модели, с които се вмествате в ценова граница от 300 лева, а дори и по-малко.

Link to comment
Сподели другаде

Първо държа да отбележа, че геймърските мишки и клавиатури не са задъжлително по-специални от "обикновените". Един добър геймър ще остане добър дори и с по-обикновен хардуер. Скъпите мишки и клавиатури няма да превърнат един "noob" в "pro". Някои професионални играчи на DotA 2 например използват по-простички мишки и клавиатури. Напълно достатъчни са.

 

Относно клавиатурата, никога не съм бил фен на Saitek и надали някога ще бъда. Продуктите им са изключително надценени. Също така въпросната клавиатура не е "механична". Ако държиш на качество и статус, се ориентирай към т.нар. "механични" клавиатури. По-скъпи са, но щом като имаш пари за харчене...

Стандартните клавиатури използват гумени/силиконови куполи, докато механичните използват по-специални и сложни механизми. Те могат да са доста различни като усещане и работа. Също така от значение е къде искаш да е точката на възбуда при натискане (когато се регистрира натискането на клавиша) и къде искаш да е точката на зануляване при отпускане (когато спира да се регистрира натискането на клавиша). Общо взето всички стандартни клавиатури с гумени/силиконови куполи имат много сходни точки на възбуда и зануляване. При механичните положението е различно. Има различни производители на механизми за клавиши, но най-често срещаният е Cherry с техните MX механизми. Те са общо 4 (поне по-известните): Blue, Brown, Black и Red.

Сините (blue) трябва да са най-близки до стандартните клавиатури - оказват рязко съпротивление при натиск някъде по средата на пътя на клавиша. Точката им на зануляване обаче не е особено близка с точката на възбуда. Освен това са от "щракащите" клавиши. Те се водят най-подходящи за набор на текст.

Кафевите (brown) клавиши също имат т.нар. bump по средата на пътя на клавиша, но оказват малко по-малко съпротивление от сините (т.е. натискат се малко по-лесно) и точките им на възбуда и зануляване са много близки, което прави двойното натискане (double tap) по-лесно. В общи линии кафевите клавиши се водят междинен вариант между сините и черните/червените.

Черните клавиши са линеарни и се движат равномерно през целия си път, а точките им на възбуда и зануляване са изключително близки. Това ги прави най-геймър-ориентираните механични клавиши. Те обаче са и най-"твърдите", т.е. най-трудните за натискане.

Червените (red) са просто по-мека версия на черните. Също са линеарни, също точките им на възбуда и зануляване са много близки, но изискват по-малко усилие за натискане, което ги прави по-"меки", така да се каже. Те са и най-трудните за откриване.

 

Разбира се всичко е въпрос на лична преценка. Черните и червените може да се водят най-геймърски, но това не значи, че всички геймъри ползват такива. Има хора, които предпочитат кафеви или дори сини за игри. Въпрос на вкус и навик.

 

Казано иначе: преценяваш кой вид от тези механизми ти харесва най-много и търсиш клавиатура с такива клавиши. Разбира се, най-добре е да намериш такива клавиатури и да тестваш лично, защото само на хартия не винаги е достатъчно. Винаги е по-добре да се тества на практика. За жалост много малко (или дори 0) магазини ще разполагат с подобни клавиатури.

 

Изображения и графики можеш да намериш тук.

 

По-известните геймърски производители у нас Logitech, Razer, SteelSeries и мааалко по-малко известните Tt eSPORTS, Corsair и CM Storm имат механични клавиатури:

- Logitech G710+ използва Cherry MX Brown;

- Razer BlackWidow използва Cherry MX Blue;

- Razer BlackWidow Stealth Edition използва Cherry MX Brown;

- SteelSeries 6Gv2 и 7G използват Cherry MX Black;

- на Tt eSPORTS клавиатурите от серия MEKA използват Cherry MX Black, но G-Unit я има и с Cherry MX Red.

- клавиатурите на Corsair (Vengeance K60 и K90) използват Cherry MX Red.

- почти всички клавиатури на CM Storm се предлагат с всички или повече от един вида клавиши.

 

Има и други производители, но те са по-трудни за откриване и са и по-скъпи.

 

Не всички такива клавиатури обаче имат допълнителни/програмируеми клавиши. Най-много има Corsair Vengeance K90. Малко по-малко са на Tt eSPORTS MEKA G-Unit. На Logitech G710+, двете Razer BlackWidow и CM Storm Trigger са само 5. Останалите нямат изобщо.

 

-----

 

Изборът на мишка пък зависи от това как хващаш мишката.

 

Общо взето има 3 начина: palm, claw и fingertip.

Palm е когато цялата ръка ляга върху мишката и се използва за местенето ѝ, без да се вдига от подложката. Предимствата на този начин на държане на мишката са комфорт и скорост. Понеже ръката ляга върху мишката, тя не се изморява особено и може да се играе по-продължително време. Също така по този начин курсорът/мерникът може да се мести на големи разстояния без проблем, което е нужно за хора, които играят с ниска чувствителност. Недостатъкът е, че е по-трудно да се извършват по-прецизни движения.

Claw e когато мишката се хваща с върховете на пръстите, задната й част се опира в дланта и се мести чрез повдигане от подложката. Предимствата са по-бързи и прецизни движения на мерника/курсора и по-бързо натискане на бутоните на мишката. Недостатъкът е по-бавно по-бързо изморяване на ръката/китката.

Fingertip е почти същият като claw, с разликата, че задната част на мишката не се опира в дланта. Предимствата и недостатъците са същите като при claw, но просто по засилени - още по-висока прецизност, но още повече изморяване за хора, които не са свикнали.

 

Повечето palm мишки са ергономични, докато повечето claw/fingertip мишки са универсални (т.е. нямат специално проектирана форма за ръка). Понеже повечето геймъри предпочитат palm хващането, повечето мишки са такива. Затова и разнообразието при тях е по-голямо.

 

Разбира се има и други характерни особености:

- какъв сензор се използва - лазерен или оптичен;

- какво е liftoff разстоянието;

- дали има ускорение на курсора и ако има, дали може да се изключи;

- дали има prediction и ако да, дали може да се изключи;

- дали има вградена памет;

- колко допълнителни бутона има;

- дали има гумирани повърхности отляво и отдясно за по-стабилно хващане;

- дали има възможност за добавяне на специални тежести;

- точно колко кадърни и богати на опции са драйверите.

 

Това са неща, които също оказват влияние и може да са малко или много важни за някои геймъри, но никои от тези неща не са толкова важни, колкото формата. Ако мишката не ти е удобна за хващане, значи просто не става. Затова е и най-добре да отидеш някъде, където има мишки, и да тестваш лично.

 

Като производители мога да спомена същите, които споменах и при клавиатурите: Logitech, Razer, SteelSeries, Tt eSPORTS, Corsair и CM Storm. Бих добавил и Roccat, но надали ще се намери.

 

Всичките гореспоменати производители са малко или много качествени, т.е. не са боклуци. И все пак бих споделил моите впечатления/мнения.

Logitech не са чак толкова строго гейминг ориентирана компания. Продуктите им не са лоши, но определено не са това, което бяха преди. Скъпички са за това, което предлагат. Поне според мен. Имал съм 3 техни мишки и все още имам други 2.

Razer е хардкор гейминг компания. Продуктите им са стилни, но и силно прехвалени. Това е според мен компанията с най-лошо съотношение цена/качество. Т.е. струват доста пари, а всъщност не са с нищо по-добри от останалите, дори може би са по-калпави. Затова пък са и най-известните геймърски мишки, всеки wannabe 1337 g4m3r точи лиги по тях.

SteelSeries е също хардкор гейминг компания, но поне по мое мнение имат по-добро съотношение цена/качество спрямо Razer. Не че са нещо особено, де.

Нямам особени впечатления от Tt eSPORTS и Corsair, но вторите определено ми се струват надценени.

От CM Storm съм останал с доста добри впечатления и заедно с Tt eSPORTS според мен предлагат най-доброто съотношение цена/качество. Продуктите им не са толкова скъпи, но въпреки това са добри. Имам мишка на CM Storm и нямам никакви оплаквания. Е, може би това, че мааалко се размиха логото и надписът (не се изтриха, а си смениха цвета), което така и не разбрах как и кога стана, но на фона на всичко останало това е нищо.

За Roccat също не мога да кажа много. Изглежда/чувстват се като сносни за парите си, макар че и при тях маркетингът играе много голяма роля, както е при Razer и отчасти Corsair.

 

-----

 

И да напомня отново, за всеки случай: хардуерът няма да те направи по-добър геймър. Истински добрите геймъри се справят и без супер-ултра-хипер-мега-яки и лъскави мишки и клавиатури с по 100 допълнителни бутона, лампички, дисплейчета и други глезотии.

Link to comment
Сподели другаде

И аз бих предложил G105, само дето стратегии не играя, та не знам доколко са важни G-бутоните. Аз именно заради това я избрах, възможно най-малко G-бутони, щото при FPS не ми пречат, ама когато играех FlatOut2 си беше кофти, вместо Ctrl оцелвах някой от G-бутоните. Освен това сравнение с G-11/15 клавиатурата е по-малка, пък бюрото ми е малко. Другото което ми харесва то важи за G11/15/105 в сравнение Lycosa-та и Arctosa-та е блокирането на Windows бутона е елементарно, докато на Razer-ките да кажем е малко по-завъртяно. На Arctosa-та сложели едно просто да го кажем копче, пък аз си мислех, че като Lycosa-та докато се усетя :) Иначе спрямо G11/15 клавиатурата (G105) не толкова масивна, ама не се пързаля по бюрото де, щото имах един евтин Dell и като стреляш в несвяст малко бягаше по бюрото. Малко се отлеснах, дано все пак е полезно за някой :haha:

 

p.s. Е все пак ако беше маалко по-евтина, да кажем 80-тина лева, тогава щеше да е супер амаа...

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...