Прехвърляне към съдържание


Снимка

Кратко ръководство за FastStone Image Viewer


 • Моля, влезте, за да отговорите
8 отговора по тази тема

#1 Tragedy

Tragedy

  Mouse driver (мишка шофьор)

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 4054 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Вече София
 • Интереси:Няма нищо по-интересно от самите хора.

Публикувано: 19 March 2006 - 18:03

Тази програмка ме заинтригува, защото постоянно ми се налага да преоразмерявам изображения, да ги конвертирам, да ги сортирам и др. Досега ползвах доста тежки или изключително нефункционални програми, затова реших да я пробвам. Останах повече от приятно впечатлен.

Последната версия на програмата можете да изтеглите от тук.

Самата инсталация протича бързо и безпроблемно, като за начинаещите потребители препоръчвам да натискат бутона Next докато приключи инсталацията и накрая Finish, при което ще се стартира самата програма.

След края на инсталацията програмата ще се стартира автоматично (ако не сте променяли нищо по време на инсталацията). При първото стартиране ще ви се покаже прозореца с настройките, който засега можете да пренебрегнете и да продължите напред (натиснете бутона ОК). След това ще ви се отвори един помощен прозорец с общо обяснение на функциите, които можете да изпълните с мишката и клавиатурата. Можете да прочетете информацията, след което да затворите прозореца (с бутона Close), за да се стартира самата програма.

Основният прозорец на програмата изглежда по този начин:
Публикувано изображение

Учудващо много наподобява този на ACDSee, което ще бъде полезно за потребителите, които досега са ползвали тази програма. В лявата част разполагате с вграден браузър, с помощта на който можете да разглеждате различните директории и дискове. Когато отворите някоя папка, ще забележите, че в дясната страна ще ви се покажат само картинките, което е логично за такава програма. В лявата долна част имате определено пространство за преглед на картинката, където тя ще ви се изобрази в по-голям размер.
В горната част на основния прозорец разполагате с редица инструменти за изрязване на изображение, за промяна на размерите, за добавяне на текст и много други.

Преди да премина към описанието на основните бутони искам да ви покажа как изглежда прозорчето за преглед на изображенията:
Публикувано изображение
Интересното при него е, че можете да увеличавате размера на изображението, да фокусирате върху даден елемент и много други опции. Под прозорчето имате информация за изображението като размери и обем заемано място, което е особено полезно при преглеждане.

Ето накратко основните бутони:

Публикувано изображение
Чрез този падащ списък можете да изберете големината на изображението в прозорчето за преглед.

Публикувано изображение
С помощта на този бутон можете да зададете каква ще бъде степента на увеличение, когато чукнете върху прозорчето за преглед

Публикувано изображение
Този бутон всъщност има четири опции, които са достъпни от падащото меню и служат за по-сложно преглеждане на изображенията. Ръчичката е за нормално преглеждане, като ако увеличите изображението, с ръчичката ще можете да го местите в четирите посоки на екрана. Другите опции са малко по-сложни. Ако искате да увеличите точно дадена област, можете да натиснете клавиша Ctrl и след това да очертаете или правоъгълник, или кръг, или свободна фигура върху изображението, която ще се появи като пунктирана линия. След това можете да увеличите точно това оградено пространство като чукнете върху него с мишката. Можете да превключвате между отделните режими на очертаване (правоъгълник, кръг и свободна фигура) чрез избирането им от падащия списък..

Публикувано изображение
Този ще ви включи опцията за преоразмеряване на изображенията. Ще обясня как работи тази опция малко по-долу.

Публикувано изображение
След като натиснете този бутон ще ви се отвори специален прозорец, в който ще можете да изрежете изображението чрез очертаване на определена област в него, т.е. очертавате частта от изображението, която искате да остане след изрязването. Маркирането става като натиснете левия бутон на мишката и я местите, докато не очертаете желаната площ. След като го направите останалата част от снимката ще стане по-тъмна, а маркираната зона ще остане със същата яркост. След това трябва просто да чукнете два пъти с мишката за да изрежете изображението и ще ви се появи диалогов прозорец, в който ще бъдете попитани къде искате да запишете изрязаната картинка.

Публикувано изображение
Този бутон ще ви отвори допълнителен прозорец, в който ще можете да дообработите изображението с различни инструменти. Тези инструменти се намират в лявата част на прозореца и отгоре надолу са: избиране на обекти, писане на текст, чертаене на права линия, чертаене на свободна линия, правоъгълник без фон, правоъгълник с фон, кръг без фон, кръг с фон, инструмент за подчертаване (маркиране на област в жълто), слагане на воден печат, изтриване на обект, опция за изглед на 100% и опция за намален изглед, за да се хване в прозореца.
Всяка една от тези опции се активира като чукнете върху бутона й и след това натискате с ляв бутон на мишката и влачите докато не очертаете желаната фигура.

Публикувано изображение
Това е опцията за премахване на червените очи в снимките. След като изберете тази опция ще ви се отвори нов прозорец, в който чрез влачене на мишката при натиснат ляв бутон ще трябва да изберете зоната от снимката, където се намират хората с т.нар. "червени очи" и след това да натиснете буона "Remove Red-Eye".

Публикувано изображение
Следват бутоните за завъртане на изображението наляво и надясно. След като натиснете един от двата бутона, ще ви се появи предупредително съобщение, че това ще промени оригиналните файлове (т.е. ще ги завърти). Ако не желаете това съобщение да ви се появява повече, просто сложете отметката пред "Don't show this dialog again".

Публикувано изображение
Една чудесна опция, с помощта на която ще можете да сравните до 4 изображения. За целта трябва първо да ги изберете и след това да натиснете този бутон. След това изображенията ще бъдат подредени едно до друго в нов прозорец, където ще можете да ги увеличавате, размествате и т.н., за да проверите дали са еднакви.

Публикувано изображение
С помощта на този бутон можете да започнете преглед на избраните картинки (или тези, които са в текущата директория) като на филмова лента (slideshow). След като натиснете бутона ще ви се появи диалогов прозорец, където можете да настроите големината на прозореца за преглед (Screen Size); цвета на фона зад изображенията (Background color); времето за смяна на изображенията и дали ще бъде автоматична смяната или ръчна (Auto Play); дали изображенията ще се сменят произволно или в реда, в който са в папката (Random); след като свършат изображенията да започнат отначало (Loop); дали изображенията да биват увеличавани ако са по-малки (Stretch Small Images); по-добро изобразяване на изображенията (Smooth Image Rendering); показване на информация за текущото изображение (Show Text); плавно преминаване между изображенията - можете да изберете между 156 ефекта (Use Transitional Effects) и музикален фон по време на прегледа (Music). След като сте готови с настройките, натиснете бутона "Play" и се наслаждавайте.

Публикувано изображение
С помощта на тази опция можете да "снимате" вашия работен плот или който е да е обект върху него. След като натиснете бутона, ще ви се появи диалогово меню, от което можете да изберете какво да бъде "снимано" (прозорец, обект, определена зона, която ще очертаете, фона и други), както и къде ще бъде запаметено изображението (в програмата, в клипборда или в някой файл).

Публикувано изображение
Тази функция е за изпращане на избраните изображение по е-мейл. След като натиснете бутона ще се стартира вашия е-мейл клиент по подразбиране с прикрепени избраните изображения.

Публикувано изображение
Ако желаете да отпечатате някое изображение, трябва да натиснете този бутон и ще ви се отвори нов прозорец, в който да нагласите опциите по отпечатването (разстояние до краищата на листа, позиция на листа, портрет и други)


Под реда с основните бутони се намира реда за управление на изображенията - копиане, преместване, триене и други. Реда изглежда ето така:
Публикувано изображение

С помощта на тези бутони можете съответно (по ред на опциите, от ляво надясно):
- да добавяте изображения към вашите любими такива
- да създадете нова папка в текущо избраната
- да копирате избраните изображения в дадена папка
- да преместите избраните изображения в дадена папка
- да изтриете избраните изображения
- да обновите текущия изглед
- да настроите опциите на малките изображения за преглед (thumbnails)
- да смените изгледа на файловете и изображенията в дясната част на прозореца съответно като малки икони, като лист с допълнителни данни или като малки изображения за преглед
- да изберете какво ще се показва в дясната част на прозореца. Можете да изберете съответно между само изображения, само видео файлове или и двете.
- да подредите изображенията по различни критерии като име, размер, дата, мерки и тип


Относно опцията за преоразмеряване - след като натиснете съответния бутон ще ви се появи прозорец като този:
Публикувано изображение

В този прозорец най-отгоре ще ви се покажат оригиналните размери на изображението, а в трите области отдолу ще можете да зададете размерите на изображението съответно или в пиксели, или в проценти от оригиналния размер, или в мерки за отпечатване (можете да изберете между инчове, сантиметри или милиметри). Можете да изберете само един от типовете размери, след което да зададете желаните стойности. Важното в случая е, че ако искате да запазите оригиналните пропорции, трябва да включите опцията "Perserve Aspect Ratio", при което ако промените някоя от стойностите, другата до нея ще се промени автоматично, за да се запази оригиналния аспект.


Ето и допълнение за функцията за изрязване (crop) на изображения. По-горе посочих с кой бутон можете да я активирате. След като натиснете бутона, текущото изображение ще се отвори в нов прозорец, който е по-малък от предишния.
Публикувано изображение

За да изрежете снимката, трябва да очертаете частта, която желаете да остане, т.е. всичко извън очертаната област ще бъде изрязано. За да очертаете областта натиснете левия бутон на мишката и провлачете по екрана докато сте готови с маркирането. Можете да зададете и мащаб на очертаването, който е много полезен при изрязване на картинки за снимки например. За да изберете определен мащаб можете да използвате падащия списък до надписа "Paper Ratio".
Ако областта, която ще бъде изрязана (извън маркираната част) ви се струва много тъмна или светла, можете да промените нейната яркост за по-голямо удобство. това става чрез плъзгача срещу надписа "OD".
Когато сте готови с очертаването можете съответно да изрежете външната част на очертанието и да останете в същия прозорец (бутона Crop), да изпратите изрязаната част в клипборда като после ще моете да я вмъкнете на друго място (Crop to Clipboard) или пък директно да запишете изрязаното изображение във файл (Lossless Crop to File).


Лично мен приложението много ме заинтересува и започнах да го използвам усилено, защото е много по-леко от програмите, които ползвах досега, а и е безплатно, без да отстъпва по функционалност и опции. Препоръчвам ви го и на вас.


Всички права върху ръководството и картинките в него са запазени от автора!
Автор на ръководството: Милен Метев (Tragedy @ SoftVisia.com)

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.


#2 gors

gors

  просто човек

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 56 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 30 March 2006 - 18:00

Голямо благодарство за подробното указание. :D
" Помолих Господ за приятели ,той ми прекара интернет."

Публикувано изображение

#3 danina

danina

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1548 мнения
 • Пол:Жена
 • Живущ в:Plovdiv

Публикувано: 21 April 2006 - 16:48

Здравейте!
За съжаление, чак сега успях да поразгледам тази програмка и съм много впечатлена. Благодаря ти Милене за програмата и ръководството към нея. Искам да попитам- как мога да съхраня направеното с нея слайд-шоу. Нещо не ми се получи, а би било много жалко ако неможе, защото това ни ограничава да го гледаме само с тази програма. Иначе, след малко по-задълбочен преглед първоначалното ми впечатление се промени тотално.
Публикувано изображение
Публикувано изображение

#4 Tragedy

Tragedy

  Mouse driver (мишка шофьор)

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 4054 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Вече София
 • Интереси:Няма нищо по-интересно от самите хора.

Публикувано: 23 April 2006 - 10:04

За съжаление не може Дани, защото програмата е създадена да показва снимки и не може да запамети направеното slideshow. Обаче има десетки програми, които могат да направят това, ако искаш може да потърся или други потребители могат да споделят, защото аз не съм ползвал подобен софтуер

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.


#5 danina

danina

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1548 мнения
 • Пол:Жена
 • Живущ в:Plovdiv

Публикувано: 23 April 2006 - 10:14

Здравей и добре дошъл в BG!
Жалко за програмата найстина.
Това, което предлагаш вече е реализирано- виж тук:
http://www.softvisia...p?showtopic=622
В момента изпробвам още 2 програми и ще пиша и за тях.
Нека всеки,който се е занимавал с подобни програми, да сподели там мнението си- мисля, че ще бъде полезно за всички нас. :)
Публикувано изображение
Публикувано изображение

#6 Tragedy

Tragedy

  Mouse driver (мишка шофьор)

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 4054 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Вече София
 • Интереси:Няма нищо по-интересно от самите хора.

Публикувано: 18 January 2007 - 15:33

Промених малко текущото ръководство за да бъде актуално поради промените в самата програма. Обнових картинките и промених някои пояснения. Също така добавих и обяснение за изрязване на изображения.

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.


#7 klain

klain

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 14 мнения

Публикувано: 18 January 2007 - 21:27

Много полезно ръководство. Благодаря! :thumbsup:

#8 observer

observer

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 11 мнения

Публикувано: 11 February 2007 - 11:41

За ползващите английски, можете да свалите пълно указание за работа с програмата от ТУК.

#9 goltak

goltak

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 9 мнения

Публикувано: 20 May 2009 - 14:25

Здравейте наскоро изпробвах програмата и съм много очарован от нея, интересува ме само дали е въможно да се копира текст върху снимка, че нещо не успявам да го направя.
0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители