Jump to content

Програма за създаване на бекъп като IMAGE


Гост barutchiev

Препоръчан пост

Здравейте,бихте ли ми препоръчали програма,с която да създам резервни копие на компютърните дялове,за да мога при едно евентуално "омазване" :D да си поправя системата.Чувал съм за доста такива,но Вашите препоръки ме интересуват.Благодаря.
Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 43
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

Аз ползвам тази Macrium Reflect Free Edition 5.1.5299 и съм доволен.

Windows има и градена поддръжка и собствени инструменти за създаването на image.

http://www.trainsign...in-vista-and-xp

http://www.howtogeek...e-in-windows-7/

 

Добри са и следните:

 

Paragon Backup & Recovery 12 (Advanced) Free

EaseUS Todo Backup Free 5.3

DriveImage XML (Private Edition) 2.44

Acronis True Image WD Edition

 

Разгледай каталога на сайта.

 

Успех в избора! :)

 

Поздрави!

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря за бързия отговор.Намерих страшно подробно твое обяснение за работа с нея в един друг форум.Не съм толкова на "ти"с компютрите(затова ми е нужна и такава програма де :D) и затова ми изглежда страшно сложно.Каква е разликата от направата на "IMAGE" и "RESCUE DISC" и този диск как точно мога да го възвърна при НЕстартиращ уиндолс?
Link to comment
Сподели другаде

Здравей,

 

Всъщност в другия форум, не съм дал чак толкова подробна информация, както в този.

Явно си пропуснал тази тема. :)

Прочети я, и ако има нещо неясно питай.

Трябва някой ден да напиша ръководство за използването на програмата, но липсата на свободно време ме спират да го направя.

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря отново както за обяснението,така и за търпението :D.Прочетох темата,ама като не съм се занимавал с тези работи,не мога да разбера за този RESCUE DISK.Този Image файл в него ли трябва да се запише,или в компютъра(в Д-то примерно)и с този диск само да се намери?
Link to comment
Сподели другаде

Точно така. Имейджа се съхранява на локалната машина (компютъра), а на диска с е записва "програма", с която да се намери въпросният имейдж, когато системата (Windows) не функционира. Имейджът се възстановява на мястото на дяла с операционата система и по този начин я връща в състоянието ѝ от момента на създаването му.
Link to comment
Сподели другаде

Здравей отново,

 

Image е копието на системните дялове (при Vista/7 са два системните)...дял C:\ и да речем един скрит System Reserved.

Създаденото копие трябва да се запази на друг дял разбира се (на D:\), но после може да се премести/копира на външен хардиск или да се запише на двуслоен диск и т.н.

 

Спасителния диск (Rescue Disk)-a се създава чрез самата програма, за да може в случай на системен срив (когато Windows не иска да зареди), да се използва този диск чрез който се стартира програмата от него и може да се посочи къде е записан Image-a файла и да се възстанови системата от него.

 

Или казано накратко....правиш Image на Системния дял, който държиш на D:\, създаваш Rescue CD от от менюто на програмата - Other Tasks => Create Rescue Media. (слагаш диска на сигурно място) и го ползваш, когато искаш да ресторнеш компютъра от Image файла.

 

Има още тънкости за които не съм споменал в темата, която посочих. Може да се постави отметка за да се игнорират лошите сектори (ако има такива) по време на създаването на Image.

 

При създаването на Rescue Disk-a могат пък да се избират два режима - Linux диск (може да не върви на някои системи), или да се използва Windows PE средата, но изисква да се изтегли 1.7 GB информация от интернет за създаването му.

Link to comment
Сподели другаде

Здравейте отново! Спрях се на "Acronis True Image Home 2012 PP v15.0.6131 Boot CD",тъй като страшно много хора ми я похвалиха.Намери едно ръководство за работа с нея тук във форума,но е много старо,а версията която смятам да ползвам е май предпоследната. Ръководството е доста объркващо за един неук човек зад компютъра и искам да попитам,дали е възможно и естествено някой я е ползвал или има ръководство за нея да драсне някой ред,че като гледам това(старото)ми се плаче?

Link to comment
Сподели другаде

Не виждам какво сложно има:

- в основния екран на програмата кликаш върху Back Up;

- кликаш върху Disk and Partition Backup;

- избираш дяла за архивиране и кликаш Next;

- кликаш Browse, посочваш къде да се създаде архива и после кликаш Next;

- ако нямаш намерение да променяш допълнителните настройки, можеш директно да кликнеш Proceed;

- ако искаш да променяш други опции, можеш да го направиш, като кликаш върху съответната секция в долната лява част на прозореца и извършваш желаните промени;

- в секция "Backup method" можеш да избираш вида на създавания архив; в "What to exclude" можеш да задаваш типове файлове, които да не се архивират; в Backup options можеш да променяш различни настройки, но най-честите са задаване на парола на архива (Archive Protection) и нивото на компресия (Compression level); в "Comment" можеш да драснеш някакъв коментар за архива;

- когато приключиш с допълнителните настройки, просто кликаш Proceed.

Това е.

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря ти,а да те попитам дали може двуслоен диск (8,5Г)да се направи буутващ? А и не искам да съм досаден,ама този Акронис как се инсталира?Когато го заредя във виртуалното у-во(защото е исо файл)ми отваря папка Recovery Manager с много файлове.После какво да направя?
Link to comment
Сподели другаде

Да, двуслоен диск може да се направи стартиращ.

Ако си изтеглил само ISO файла, то значи си изтеглил точно версията за стартиращ диск. Не се инсталира. Записва се на диск и той се използва за стартиране на системата.

Link to comment
Сподели другаде

А ако направя архива,след това заедно с папката (която виждам когато разархивирам с уинзип исо файла)направя архив с разширение .iso,"изпека" го и го буутна,това означава ли че когато стартирам дадената програма,ще мога да си намеря и възвърна бекъпа от същия диск,на който е и самата програма?
Link to comment
Сподели другаде

Общо взето да, но... ISO файлът не се разархивира! Той се записва директно! Ако го разархивираш и после запишеш съдържанието му, ще му липсва стартиращ запис и няма да е... стартиращ. По-добре си създай стартиращ диск, а архивите ги създавай на твърдия диск, просто не на системния дял.
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...