Прехвърляне към съдържание

Снимка

Българският е сред езиците без бъдеще в интернет

• Моля, влезте, за да отговорите
16 отговора по тази тема

#1 The Nightmare

The Nightmare

SECURITY IS JUST A LIE.......

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 366 мнения

Публикувано: 18 October 2012 - 21:59

Публикувано изображение

Две трети от езиците в ЕС рискуват да изчезнат от интернет, твърди италианско научно изследване.
Изследването под надслов "Италианският език в цифровата епоха" е дело на Института по компютърна лингвистика към Националния съвет за научни изследвания в Пиза и на фондацията "Бруно Кеслер". В него са участвали над 200 специалисти, които работят по проекта "Meta-Net", като постигнатите от тях резултати до момента са събрани в 30 "бели книги".

От общо 30 анализирани езици 21 са класирани на най-ниско ниво с "липсваща или слаба" поддръжка с програмни продукти в поне една от изследваните области - правописни и граматични коректори, персонални асистенти в смартфоните, системи за автоматичен превод, търсачки и пр. Исландският, литовският, латвийският и малтийският са на най-ниското ниво във всички области.

Сред езиците с висока степен на риск поради "епизодична програмна поддръжка" се нареждат баският, българският, каталонският, гръцкият, унгарският и полският.

Най-високо в класацията стои английският, следван от холандският, френският, немският, италианският и испанският, които са със "скромна програмна поддръжка". Нито един от изследваните езици не попада в категорията "отлична поддръжка".
Италианският е сред застрашените езици, макар че още през 2004 година са регистрирани онлайн 30,4 милиона души, които ползват този език, предава БТА. Извън пределите на ЕС италиански говорещи са 520 хиляди американци, 200 хиляди швейцарци и 100 хиляди австралийци. Броят на италианоезичните интернавти обаче остава непроменен за последните пет години, докато значително са се увеличили тези от развиващите се страни, което превръща италианският в пропорционално слабо представен в сравнение с английския.

Данните са тревожни, защото езиковите технологии, които се използват в интернет, се основават върху статистически подходи и, ако величините за даден език са ниски, веднага се затваря "омагьосаният кръг" - слаби показатели, нискокачествени технологии, растящо ограничаване на употребата на съответния език. По-голямата част от европейските езици не разполага с достатъчни ресурси, а някои са напълно пренебрегнати. Много от тях нямат бъдеще в интернет, заключава изследването.

Изтпчник: DarikNews

#2 TechMaster

TechMaster

Arc Tech

• Автори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1487 мнения

Публикувано: 19 October 2012 - 09:59

То хубаво бъдеще, но употребата на даден език не е свързана с коректори на правопис и други сравнително дребни нещица. Например основният софтуер като MS Windows(още от версия 9x), MS Office, Интернет браузери и т.н, най-масово използвани от потребителите поддържат и български език, не само писане, ами имат и коректори на правопис, че и преводи на съответните езици. Докато програмните продукти се придържат към Unicode не е проблем да се използва който и да е набор от символи, ако ще и на китайски да се пише. Само трябва да има инсталиран набор от щрифтове, които да могат да ги изобразяват. Лично аз тук-таме съм подпомагал нещата в обратен аспект на цитираното от теб - превеждал съм.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt.
И запомни,Всяко нещо е следствие на друго нещо и причина за трето!
Non est ad astra mollis e terris via

Имаш вирус?Не искаш да се повтаря?"Баш бая хакер" си? Тогава цъкни тук- ЦЪК
Не бъдете жертва на вирусите и недобронамерени лица.Интелигентно използване на компютъра!
Край на топлата бира и студените картофки!

#3 as9993

as9993

Потребител

• Глобални модератори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 695 мнения

Публикувано: 19 October 2012 - 12:26

Интересното е, че при професионалните комерсиални продукти, например различните CAD софтуери, обикновено се поддържат 2-3 езика, докато при FOSS аналозите им, понякога езиците достигат 20-30. Неприятното е, че дори да искаш да помогнеш дадения комерсиален продукт да бъде преведен на български, най-вероятно въобще няма да получиш отговор от компанията или направо ще те отрежат. Така че, дори да имаме желание за по-голяма интеграция на българския език, големите компании са почти изцяло затворени към единичния потребител, а към това сме безсилни!

"Родена в пъкъла музика се е разцъкала, като вълна избута боклука в ъгъла"

#4 Night_Raven

Night_Raven

Subject Delta

• Администратори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 23247 мнения

Публикувано: 19 October 2012 - 19:16

Интересното е, че при професионалните комерсиални продукти, например различните CAD софтуери, обикновено се поддържат 2-3 езика, докато при FOSS аналозите им, понякога езиците достигат 20-30. Неприятното е, че дори да искаш да помогнеш дадения комерсиален продукт да бъде преведен на български, най-вероятно въобще няма да получиш отговор от компанията или направо ще те отрежат. Така че, дори да имаме желание за по-голяма интеграция на българския език, големите компании са почти изцяло затворени към единичния потребител, а към това сме безсилни!

Към това може да се добави и апатията на някои компании/автори на софтуер. Аз също съм преводач. Превел съм общо 8 приложения, от които може да се каже, че съм изоставил 2, защото не получавам никакъв отговор от авторите, на които явно просто не им пука. Дори на единия продукт беше абсолютна мъка да му се добави превода. Също 2 са тези, които приемат преводите напълно на сериозно и се грижат винаги всичко да е наред. Останалите са някъде по средата - малко или много са по-мудни и не толкова организирани.

Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.

- Eleanor Lamb (BioShock 2)

#5 artgun

artgun

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 218 мнения

Публикувано: 20 October 2012 - 20:07

При условие, че статистиката на социолозите сочи, че изчезваме като нация, това ще ни е най-малкия проблем!
Това не е за тази тема, но около 2 милиона българи способни да раждат деца са в чужбина и никога няма да се върнат...Включително моята голяма дъщеря. Останалите малко под седем милиона се издържат на плещите на 1,5 милиона от тях - само толкова плащаме осигуровки! Побеснявам когато чуя за ВИП стая в държавна болница - ВИП, но поддържана с нашите/моите пари...
Та раждаемоста не е просто отрицателна, тя е под жизнения минимум! И то много под него. В Трансилвания не живеят трансилванци! В България след стотина години няма да живеят българи! Въпрос на време и закони е да се започне преселване на чужденци в нашите земи, които първо ще минат през запустяващи! И...България ще остане само спомен! Както споменът за Казан, построен от волжките българи, както град Пещи, станал част от Будапеща, както българските думи съставящи 65% от румънския език ( историците им учат старобългарски, че не могат да си четат историята ), както измислената Македония, която сега прави нова история, но с наш персонаж, както Великата украинска кралица Олга от Плисков (Плиска), запомнена удобно в руската история от Плисецк (пфу!). Генът български съвпада с гена ирански и арийски(??!). Доказано! Иран означава земя на арийци. 10000 конника, без да броим жените, децата и старците от онзи брат тръгнал към днешна Италия са пръснати из сегашна Бавария! Една от най-развитите области в Европа се прославя и от български ген! Мога да разкажа още много неща, от които ще Ви настръхне кожата, но защо ли?! Трябва на всеки половин час да ни изправят и да пеем всенародно националния химн! Даже на 20 минути ще е по-добре, но няма да стане! Няма оправия нещо което няма да има бъдеще! Единственото което ни остава е да изчезнем и ние навън...
Била бедна страната, а!? Глупости! Я вижте колите отвън! Шефа няма пари,а? Вярно е! За работниците няма! Няма и да има! Ние се управляваме по руски манталитет и подобно тях парите са в шепа хора! Нежната революция ни погуби! Трябваше по по-радикален начин да сменим власта.

Хайде със здраве!

ПП А, и още нещо - Циганите най-после си намериха държава! Издръжката на един такъв в затвора е 800 лв., а заплатата на надзирателя му е 500 лв. :D :D :D

#6 abracadabra

abracadabra

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1007 мнения

Публикувано: 20 October 2012 - 21:54

Аз съм оптимист, няма да изчезнем. Просто се пречистваме. От количество към качество. Днес се разхождах из гората, ... има връзка между народ и природа. Трябва да я обичаме, трябва рода ни да е роден от нея, трябва и ние ...., няма да ни остави земята. Българската, родната. Тези, които заслужават ще останат. Тя чака всеки да си заслужи съществуванието. Но, за съжаление, има и хора незаслужаващи да се именуват Българи. -Вие, не познавате ли такива?

УСПЕХ!!!  "Злото е безсилно, когато Доброто е Безстрашно!" 

#7 Night_Raven

Night_Raven

Subject Delta

• Администратори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 23247 мнения

Публикувано: 20 October 2012 - 23:37

Просто се пречистваме. От количество към качество.

На базата на моя опит въобще не ми изглежда така.

Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.

- Eleanor Lamb (BioShock 2)

#8 abracadabra

abracadabra

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1007 мнения

Публикувано: 21 October 2012 - 11:40

- Най-тъмно е на зазоряване...

#9 lupi

lupi

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 494 мнения

Публикувано: 21 October 2012 - 12:43

А дали не бъркаш зазоряването със свечеряването?

#10 abracadabra

abracadabra

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1007 мнения

Публикувано: 21 October 2012 - 16:08

Не сте толкова големи песимисти, -сигурен съм. А ако е така, правете нещо. Борете се да не сме изчезващо племе. Иначе ми приличате на оная бабичка, където все вика: "За нищо не става българския народ! Я вижте гърците! Я тия, ...-ония! Говеда сме!". -Аз не мисля така. Има много лоши и прости хора, но по-лесно е да се променят(и това става -знаете, човек е като книга-зависи на коя страница е...). Не може да се сее отчаяние навсякъде, и да очаквате да жънете слава. Освен това не е истина.

#11 TechMaster

TechMaster

Arc Tech

• Автори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1487 мнения

Публикувано: 23 October 2012 - 13:39

При условие, че статистиката на социолозите сочи, че изчезваме като нация, това ще ни е най-малкия проблем!
Това не е за тази тема, но около 2 милиона българи способни да раждат деца са в чужбина и никога няма да се върнат...

Да, не е за тази тема. Отрицателният естествен прираст, демографската ситуация в държавата и цялостното положение е нещо, което зависи безкрайно много от курса, който задава управлението на страната. Невероятно много управленчески грешки, кражби, неизгодни сделки и всякакви подобни сенчести неща бяха извършени в България. Което виждаш - това са последиците.

Аз съм оптимист, няма да изчезнем. Просто се пречистваме. От количество към качество. Днес се разхождах из гората, ... има връзка между народ и природа. Трябва да я обичаме, трябва рода ни да е роден от нея, трябва и ние ...., няма да ни остави земята. Българската, родната. Тези, които заслужават ще останат. Тя чака всеки да си заслужи съществуванието. Но, за съжаление, има и хора незаслужаващи да се именуват Българи. -Вие, не познавате ли такива?

Пречистваме се от какво? Какво количество, когато все повече от знаещите хора търсят начин да се изнесат от България? Какво ще да е това пречистване...с държава мафиотска структура, с липсата на ред и законност? Няма да оставиш земята си ли? То дори и да не го направиш, ако всяко семейство има по под 2,5деца следва намаляване на населението, двама родители..поне 2 деца... но като броим и смъртността стават 2,5деца... Доста сме далече от това и хората нямат възможност...нямат условия да изгледат доро и едно.

Не сте толкова големи песимисти, -сигурен съм. А ако е така, правете нещо. Борете се да не сме изчезващо племе.

Песимист е човек, който казва - чашата ми е на половина празна. Оптимист е човек, който казва - чашата ми е на половина пълна. Аз пък съм от хората които питат - "Кой ми е пил от чашата!?" Констатирането на факти не е достатъчно и не води до промени. Българският народ не знам що за народ е след като изглежда има потенциал, но се оставя да го мачкат. Манталитетът на парче си убива всички. Не случайно имаше лаф - един българин струва повече един американец. Двама българи обаче не струват колкото двама американци.
А боренето е много лесно на думи, но де факто е доста трудно да плуваш срещу течението, срещу пречките, които се създават от самата българска държавица...опитваща се да загроби всеки с данъци до степен убиваща всеки опит за инициатива.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt.
И запомни,Всяко нещо е следствие на друго нещо и причина за трето!
Non est ad astra mollis e terris via

Имаш вирус?Не искаш да се повтаря?"Баш бая хакер" си? Тогава цъкни тук- ЦЪК
Не бъдете жертва на вирусите и недобронамерени лица.Интелигентно използване на компютъра!
Край на топлата бира и студените картофки!

#12 abracadabra

abracadabra

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1007 мнения

Публикувано: 31 October 2012 - 12:27

Добре, на крива ракета и облаците и пречат,...-да не е било по-добре под турско робство? (...и ,казах че земята няма да ни остави...)

#13 dangerzone

dangerzone

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 5 мнения

Публикувано: 06 November 2012 - 16:37

От нас зависи какво ще се случи от тук нататък - малкото неемигрирали хора в активна възраст, които са на път да издържат няколко милиона пенсионери и роми. Но ако вземем да се отчайваме, със сигурност няма да направим нищо :)

#14 techo

techo

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 15 мнения

Публикувано: 06 November 2012 - 16:57

Ех, а те българите тъкмо се научиха да пишат на кирилица :))

#15 artgun

artgun

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 218 мнения

Публикувано: 06 November 2012 - 23:33

Аз такова, малко масълце в огънчето да налея, че гледам оптимисти има... :haha:
Македонците, дето сега си правят (в смисъл изфабрикуват) нова история са вече само 43% от населението. Останалите са албанци и други. Все още съм млад и корав, но започвам да се притеснявам за старините си - баща ми съобщи на скоро, че са му откраднали кокошките, а като го попитах кога е станало ми рече, че чул и видял циганите из двора, но си дал сметка, че вече не е първа младост и предпочел да не се показва. Та и ние след време ще сме като него, но ако на него му се е случило веднъж, то при нас ще е доста честичко...
Не се самозалъгвайте защото България го кара на изживяване! Вярвам следите новините за развитието на европейския парламент?! Вече на всеки е ясно, че Европа върви по пътя на Америка - държавите членки на ЕС скоро ще загубят самоуправлението си и ролята на управляващите ще се състои в прилагане изискванията на общия суверен - ЕС. Това ни е и грешката при разсъжденията за строежа на АЕЦ. Няма България, а ЕС! ЕС дойде и ни обвини в дъмпинг на цените на тока - вдигате цените и дотирате тези които не могат да плащат, казаха. Я да видим - цените на тока се определят от ЕС, ерго как и 10 АЕЦ-а да имаме ще плащаме цена по-ниска от тази в ЕС?! Не разбирам! То и сега тока от Козлодуй е 7 ст/кВч, ама не плащаме толкова! Парите отивали за поддръжка и модернизации - хайде да се обзаложим, че ако се направи проверка ще се окаже, че освен парите от ЕС други за Козлодуй не са давани! Те отиват в дълбоки джобове, още от времето на господин Говедаров и компания. Белене се строи още от комунистическо време, бая милионери е направил и продължава да прави. Нали се сещате за псевдо американската компания дето се беше появила и дето се оказа, че в америка не са я чували...Ами щом парите отиват официално за поддръжка, то и новата АЕЦ ще има нужда от такава, ерго пак няма евтин ток. Такаа, ами тогава от къде ще купуваме и няма ли да е скъпо? - ще попитат плахо някои. От който си поискаме! - е отговорът. Ако в Бургас продават хляба на левче и изведнъж го вдигнат на 5 лв какво ще стане? Ще дойдат от Айтос, Сливен и Ямбол и ще го дадат на 1,5 лв и пак няма да купуваме скъпия хляб. Ами ако и цената на хляба е определена от ЕС - тогава ще ни предложат много хляб, на същите цени. Аа, сетих се, в този случай няма да се налага да ни увеличават данъците за да строим АЕЦ, да го поддържаме и да тъпчем джобовете на наглеците дето и сега най-нагло ни крадат! Сигурен съм, че поискаме ли да купим ток веднага ще се появят продавачи. Само забележете, каак е поставен въпроса за референдума - "Искате ли да се развива ядрената енергетика в България?" - ЕГАТИ!? Не питат за някаква си АЕЦ в Белене, а задават въпроса умно - така, че отрицателните отговори да са минимални! Хитреци! Че как иначе - от това зависи животът и благоденствието на тях и семействата им! Наш'те кучета ги яли! Ако не се построи Белене следва Говедаров и компания да се насочат към друг вид дейност, а ако стане по времето на ББ, то ще се строи на...Козлодуй! Там комисионните ще потекат в друга посока...Анадъ?! Няма няма! Централата си я искат нашите управляващи и туй то.

Основната идея на кратко - нямаме нужда от друга АЕЦ! ЕС определя цената на тока и строежа на нова централа няма да повлияе цената на тока. Съществува огромен риск да платим за централа и цената на тока да продължава да расте! За строежа на новата АЕЦ ще бъдат увеличени данъците ни! Броя на хората в БГ плащащи осигуровки постоянно намалява! Броя на хората плащащи ток също!!! Площадката на която е строена АЕЦ Козлодуй не отговаря на изискванията, тази в Белене също, но това подобно американската фирма фантом сякаш минава покрай ушите ни незабелязано! Какво ще стане когато Европа забележи, а тя много удобно и точно навреме ще забележи?! Не се самозалъгвайте, а мислете! Задължително трябва да се гласува, защото за управляващите има две положения - централата ще стане или ще стане!
Късмет!

0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители