Jump to content

Какъв Linux да си сложа на PC-то?


Aurum

Препоръчан пост

Здравейте,

/надявам се това да е правилния раздел във форума в който да задам въприса си,ако не е предварително се извинявам/

Искам да си инсталирам някоя по-нова версия на Линукс,която да не ми товари допълнително компа,поради това че не е подходяща /в смисъл изисква повече рам и тн./ за него.

И затова бих искала да ми препоръчате подходяща версия/модел на Линукс съобразно характеристиките на PC ми и по възможност място, от където да го сваля,но да целия и да е сигурен и надежден.

/Защото знам че има страшно мн сайтове които предлагат некачествено съдържание./

Ето част от параметрите:

http://img29.imageshack.us/img29/8177/fjhgkyt.jpg

Link to comment
Сподели другаде

На мен не ми трябва да е на БГ,даже предпочитам да е на АЕ.Понеже нито виста нито 7-та мога да си сложа с толкова рам/а не ми се дават 50лв. за 1 ГБ от DDR1/ а искам малко да си разнообразя компа,защото ми омръзна толкова години от ХР-то.Ползвам го предимно за сърфиране,но и доста често ми се налага да работя с MS Office пакета/предимно WORD,Power Point,Excel/,за гледане на филми-мн рядко,игри също ...такива неща.Затова ми препоръчаха да си сложа Линукс.

Zig Zag - извинявай за въпроса,но какво ще рече че ЛИН "нито една креативна програма" - защото доста се разрових из форума и из някой др официални сайтове на ЛИН и до колкото прочетох казват че е доста сигурен и надежден.

И още един последен въпрос това ръководство за инсталация на ЛИНУКС за абсолютно всички негови версии ли се отнася/в смисъл за всички ли е идентично и съвпадат нещата описани в линка/

Link to comment
Сподели другаде

Здравей! Реалностите са такива, че вече и линукс ядрото се развива спрямо потребностите и технологиите, следователно хардуера налага повече производителност. Твоята конфигурация е на повече от 10 лета, откъдето ще страдат приложенията, които ползваш - свободната алтернатива на офис пакет иска оптимално 1 ГБ за инсталация и работа, браузърите работят оптимално с над 512 МБ памет и отделно флаш съдържанието ще те мъчи в тях. Ако се слезе на старите версии, се стеснява изборът на линукс дистро. За начало потърси нещо, което работи с лека графична среда като openbox, IceWM, Xfce, LXDE и стой далече от GNOME или KDE.
Link to comment
Сподели другаде

Със сигурност ще трябва по-лека графична среда, може би Xfce, но най-добре може да прецениш сама с опити. Иначе Линукс като ядро, би тръгнал от раз на далеч по-малко рам, но само ядро в случая не става. Fedora има версии с по-леки графични среди, а е подходяща за начинаещи. Yum е голямо улеснение и не би следвало да имаш проблем. Почти всички програми са портирани за Федора, така че мноооого дълго време няма да ти се наложи да компилираш от сорс!

 

@ZigZag Нека не започваме флейм! Намери ми физически симулатор за Windows, който да е безплатен, и с функции на този, който идва инсталиран по подразбиране в PCBSD и ще се съглася с теб!

Link to comment
Сподели другаде

Здравей Aurum.

По принцип и аз бих препоръчал Минт, но предвид ограничените хардуерни ресурси е добре да пробваш първо от диск(без да инсталираш). Относно самата инсталация - общо взето стъпките са еднотипни за различните популярни дистрибуции. При инсталирането най-вече трябва да внимаваш къде инсталираш/форматираш и къде са твоите файлове ;)(понеже в линукс дисковете и дяловете се означават по съвсем различен начин).

 

П.П. За изискванията на LXDE намерих това:"Compared with other contemporary modern desktops, the system requirements of LXDE are quite low. A personal computer produced in 1999 can handle it well." :)

Link to comment
Сподели другаде

LXDE has been tested under following hardware configurations, and runs well.

 

 

CPU RAM HDD SPEED

Pentium II 266 MHz 192 MB 5400 rpm moderate - fast

VIA 400 MHz 256 MB 5400 rpm moderate - fast

Pentium III 600 MHz 512 MB 4500 rpm fast

QEMU emulation on AMD Athlon 1.6 (1.4 GHz) 128 MB QEMU disk image fast

AMD Athlon 1.6 (1.4 GHz) 512 MB 7200 rpm very fast

Intel Atom 512 MB Flash Disk very fast

 

Това е от официалния сайт на LXDE проекта, така че би трябвало да няма никакво забавяне.

Link to comment
Сподели другаде

Много благодаря на всички за отзивчивостта :look: !!!

Мисля да го пробвам наистина това Lxde на федората,мн се надявам да тръгне без проблем.

Само да ви питам още нещо,на някои дестрибуции пишеше че след инсталация няма нужда да се инстал-ва след това Flash Player, аудио/видео плеър и тн.програми защото вече са инсталирани.С тази ще има ли нужда да ги добавям или и тук те са си "вградени" /така да се каже/

Link to comment
Сподели другаде

Не би трябвало да имаш проблем с добавянето и махането на програми или пакети със съвременния Линукс.В него си има инструмент с който само с един клик,ще инсталираш каквото ти е нужно.Щом се справяш с английски ще ти е още по-лесно.
Link to comment
Сподели другаде

В Mint няма нужда от инсталация на Flash, но реално погледнато инсталирането му в коя да е от съвременните дистрибуции е въпрос на 2-3 клика с мишката, т.е. не е по-сложно от това в Уиндоус. Вече почти всичко се прави с графични инструменти, като това неимоверно улеснява начинаещите потребители. Аудио и видео плеър има във почти всички дистрибуции, като единствено може да се наложи инсталацията на кодеци, като това отново е въпрос на 2-3 клика с мишката!
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...