Прехвърляне към съдържание


Снимка

Всичко за eBay


 • Моля, влезте, за да отговорите
580 отговора по тази тема

#1 lpa

lpa

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 291 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 18 July 2006 - 00:03

Защо иБей? Ами защото можете да намерите от пиле мляко при това на половин цена. Малко относително, но като цяло стоките в иБей имат доста по-ниска цена от пазарната. Друго голямо предимство е разнообразието. Първоначалната идея на създателя е да бъде сайт за колекционери, за да могат да разменят ценни за тях неща. Днес е малко по-различно, но като цяло концепцията не е много променена.
Няколко пъти получавам лста а и се пускат теми отвреме на време, та решиш да напиша тази. Преди години бих искал някой да ми каже, всичко, което сега знам за ибей, за да си бях спестил цялата главоблъсканица, нерви, време, пари и прочие. Ползвам иБей от 4ри годинки вече и бих се самоопределил като човек, който знае всичко, което е нужно за този...сайт. Толкова опит, кореспонденция и тел. разговори съм провел със служителите там, че написах и курсова работа относноо Ел.търговия и в частност иБей. Опитът е ценно нещо, а когато и е придружен с необходимите знания по въпроса е още по-добре. Айде стига глупости, дайте да видим за кво става дума.

1. Нещата са колкото и сложни, токова и елементрани. Влизате в www.ebay.com ,uk, de, или където си пожелаете, няма значение . Има един тънък момент. Ако сте регнати в сом например, а се опитвате да купувате от немския, някои продавачи могат да имат ограничения и по този начин само немските регистрации могат да наддават за определен продукт. Аз съм си регнал акунти в пет различни (com, de, uk.co) ибей сайта и проблемът е решен. Когато искам да купя от немския използвам немския акаунт.
2. Регистрирайте се. Елементарно е. Все едно си правите нов имейл. Не е нужно да аддвате кр.карта, ако няма да продавате, но и тогава не е задължително,. Става и с алтернативен имейл.
3. След като се регнете, разгледайте го. Препоръчвам ви www.ebay.co.uk u www.ebay.de аз лично купувам предимно от там. С немците и англичаните съм си нямал проблеми, с американците се случва, но тук вече на помощ идват фийдбаците, а за тях малко по-късно. Самият сайт е елементарен, купувам, продавам и прочие. Аз съм много по-добър купувач, така че съвети за продавачите няма да предоставям. Като цяло не е кой знае колко сложно. Може да продавате използвайки българкса карта. Таксата е няколко долара на месец и такса при листването на продукта (в зависимост какв услуги изполвате и колко снимки ще постнете). Има и още една такса процент от цената на продадената стока.
4. Feedback – не е нищо повече от оценка за извършена транзакция (сделка). Дава се както от продавача, така и от купувача. Най-ценното ви оръжие. Никога не ме е подвеждала тази система. Веднъж се излъгах да купя уж очила Гучи, от тип със съмнителна репутация и съжалявах, щото цайсите бяха очевидно китайски . Лично за мен 98,6-7% фиидбак е границата. Всяка друга сума под 98% положителни feedbacks лично за мен крие опасности. Идеята да купувате от такъв юзер е глупава. Шансовете да имате проблеми са доста големи. Май трябваше да започна с това , че до всяко потребителско име отдясно има и число. Това е броят на получените фиидбаци (оценки), цъквате върху него и ще видите цялата търговска дейност на съответния юзер и положителните и отрицателни оценки, които е получил.
5. Забравете да купувате техника от България. Глупава идея поради много причини. Такси, мита, най-вероято ще ви я свият и никога няма да я получите и т.н. Има граница която е около 100евро и продукти под тази стойност са без мито. А лично съм се свързвал с продавачите и съм им казвал да пишат на пратката, подарък и стойност доста по-малка от действителната. Да ама нашите митничари отварят каталозите и гледат действителната пазарна цена и не се интересуват от друго. А й както казах, влезе ли в България една подобна пратка (я мп3плейър, я телефонче), все едно влиза в Бермудксия триъгълник. Заслужава си главно за дрехи, аксесоари, кецове, неща които в Бг не бихте могли да откриете и прочие. За техника само някаде из ЕСто. Ако имате приятел из чужбина пращате на него и после ви го носи. Малко се заплитат нещата ама няма как. Та дори и да се изгуби, повечето страни си имат доста добре развита система за защита на клиента. В Германия и Англия например не се налага да застраховате. Пощата ви покрива разходите, ако пратката изчезне.
6. Пейпал www.paypal.com, болна тема , не е възможно да гоползвате от България (няма ни в списъка) или по точно с Бг кредитна карта. Има много други начини разбира се, а дори и такива продавачи, които приемат само Пейпал, доста често се съгласяват на пощенски запис или банков превод, ако им пишете на ЛС и ги попитате учтиво. Пейпал покриват и щети до... май беше 500$, но както вече споменах, в България сме доста прецакани в това отношение. Въпреки всичко пейпал не е единственото платежно средство, а просто е най-удобното. Ето ви останалите начини на плащане: http://pages.ebay.co...uy/payment.html
7. Нешо много важно. В никакъв случай не наддавайте за стоката, която искате да купите. Само изкуствено ще увеличите цената й. Ако харесате нещо го аддвате чрез“watch this item in my eBay list”. Изчаква се до последната секунда, особено ако има доста купувачи. Нарича се “snipping” и въпреки че от Ибей не го препоръчват си е напълно легално. Как да разерете колко са кандидат-купувачите, ами влизате във вашия профил “My eBay” и там има графа “bids” на вашите продукти, които сtе адднали да следите, посочваща колко души са наддавали за дадената стока. Или влизте в описанието на който и да е продукт и там отдясно на снимката има history “6 bid” например, кликвате върху цифрата и виждате кой и колко. Не обърквайте, ако сложите 4$ бид, а е изписано 2$ да речем. И да искате не можете да платите тези 4ри, освен, ако някой не се опитва да надцака и тогава Ибей наддава вместо вас докато се стигне до тези 4$ и спира да наддава от ваше име, ако другият даде на 4$. Тези 4$ са всъщност най-високата сума, която бихте желали да дадете. След това може естествено отново да бидвате. Пак повтарям В никакъв случай не наддавайте за стоката, която искате да купите. Само изкуствено ще увеличите цената й. Ако харесате нещо го аддвате чрез“watch this item in my eBay list”. Изчаква се до последната секунда, особено, ако имате по бърз нет.
8. Дори и да не са написали изрично, че доставят до Европа или Worldwide, нищо не ви пречи да ги попитате с едно ЛС “ask seller a question”, повечето се съгласяват. Припокупка на тениски, дрехи и прочие доставката “shipping”-а в повечето случай е повече от цената на стоката, но в повечето случаи пак излиза по евтино, а и както вече казах идеята е че там можете да откриете всичко.
9. Говорил съм доста често с хората от ибей и пейпал, доста услуожливи, ценят си клиентите и досега винаги са ми решавали проблемите. Спокойно може да изпозвате нашумелите напоследък воип програмки и да се свързвате с тях, излиза почти без пари. Аз така за щяло и нещяло им звъня и си лафим кое как става ,
10. Купувал съм много от там и от личен опит (цялата ми тема се базира на него) мога да ви уверя, че не е по-несигурно от това да купуваш от един нормален магазин. Дори бих казал, че има по-голяма вероятност да те прецакат в Български реален магазин, отколкото във виртуалния на иБей.
11. Още нещо. Ибей не продава, а само предоставя услуга, чрез която може да постете вашите стои за продан. Ибей се явява в случая посредник между вас и продавача. В случай на конфликт се обръщате към иБей и те се явяват нещо като съдия. Дават ход на делото, преглеждат всички доказателства по делото и прочие . Три пъти ми решават проблемите по този начин.
12. Няма да давам указания за самия сайт, всичко е доста опростено, просто го разлгедайте внимателно и ще откриете всичко необходимо. Тук мако повече инфо: http://pages.ebay.co...=STRK:MERLC:002
13. Не е най-подбробната информация, която можете да получите, но е основното, което трябва да знаете. Няма нищо сложно . Ще отговоря на всеки въпрос. Успех.
14. Не са най-добрите условия да го ползвате от Бг, но все пак понякога си заслужава. Смятах да слагам и скрийншотове, но не виждам смисъл. Ето ви само един пример за феедбаци

Публикувано изображение

#2 lpa

lpa

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 291 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 18 July 2006 - 16:28

Интересува ме дали продавачите имат практика да изпращат стоката с наложен платеж.(да заплатя стоката на куриера, при получаването й).

Първо се плаща, после се изпраща :-8, няма такава практика доколкото знам, но винаги можеш да питаш продавача дали е съгласен. Но не знам за международна компания извършваща подобни услуги (наложен платеж в различни държави).

Другото, което ме интересува е: Коя куриерска фирма се ползва за пращане на стоките от Англия например? И идва ли стоката до дома ти в България или трябва да се ходи до митницата?

Ами, зависи от човека, които ти изпраща. Аз по принцип съм получавал от там само по нормална поща. DHL и прочие излизат малко солено. Идват директно до дома ти, но внимавай с митата. По последни данни стока над 50 евро се омитява :'(

Може би ще се сетя още някой въпрос, но засега това ми идва наум.
Благодаря ти предварително за отговорите.
П.П. Може да ги пуснеш в темата, ако искаш(отговорите)bye1.gif

#3 BO6KO

BO6KO

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 198 мнения

Публикувано: 18 July 2006 - 18:55

Нещо нямам вяра в онлайн търговията.Може да е изгодно,НО живея в България,тук всеки гледа да те прецака.Може добре да са го измислили,къде ми е гаранцията,че ще получа това което искам,на кого ще се оплача после?Те в магазините ни лъжат,в почти всеки форум има подобна тема,а какво остава в Интернет,където всеки може да е анонимен. :bored:

#4 lpa

lpa

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 291 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 19 July 2006 - 01:35

Ами мога да ти изредя какво съм си купувал от там и твърдо бих заявил, че е дори по-безопасно от нашенските магазини. Там (нашенските магазини) вероятността да те прецакат е много по-голяма. Разбирам те напълно. И аз бях скептичен в началото, но постепенно разбрах как всъщност стават нещата. Не съм получавал стоки, но вината е била в пощите и винаги съм си получавал парите обратно. Това, за което трябва да внимаваш е от кого купуваш, фийдбаците си казват всичко. Един пич ми обърка поръчката, вместо калъф за очила (с мп3) ми изпрати универсално зарядно 3 пъти по скъпо и се скъса да ми се извинява, а и ми прати калъфа безплатно. Но той беше с няколко хиляди плюса, така че тези хора си пазат хляба :)

Мнението беше редактирано от lpa: 19 July 2006 - 01:39


#5 lpa

lpa

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 291 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 19 July 2006 - 15:50

Имам още един въпрос относно купуването от ибей.
Интересува ме, дали ако нямам кредитна карта може да плащам с банков превод. И ако може - каква сметка ми трябва (в паундове, долари, евро...).
Коя банка от българските препоръчваш? Аз имам сметка в пощенска, но е само в лева.

може, стига да се приема този начин на плащане от съответния продавач. Аз и така съм плащал и пари в плик съм пращал, само пощенски записи от Бг не съм използвал.
Ползвам ЦКБ и да ти кажа не съм сигурен за сметката, беше доста отдавна, но аз имам там в евро и долари, ако не се лъжа трябва да ти е в евро. Най-добре ще е да питаш в банката.

Освен това виждам, че във всяка обява се пише какви ще са пощенските разходи за Англия и какви ще са за Европа например.
Интересува ме дали тези разходи важат и за България (тези, които са обявени за Европа)? И освен това кой плаща тези разходи - аз или продавача. Ако е продавача, означава ли, че трябва да му пратя парите за пощенските разходи заедно с парите за ссамата стока?

Ако пише за Европа, то важи и за България (в Европа сме все пак :P ), но стане ли дума за шипинг то Бг, аз винаги ги питам изрично за цената и дали изобщо пращат, за да няма проблеми после. Внимавай, че някои продавачи се правят на хитри и не зиписват цена на доставката, а после те забутват с нереални суми. Винаги питай, аз така правя, ако са съвестни ще ти отговорят.
Винаги ти плащаш всичко. Първо получава сумата и след това ти изпраща стоката, това е принципът там :)

означава ли, че трябва да му пратя парите за пощенските разходи заедно с парите за ссамата стока? ДА :)

#6 benzinn

benzinn

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 207 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 19 July 2006 - 15:54

Благодаря много за изчерпателната информация, lpa
Мисля, че ще е полезна на всички ;)
Публикувано изображение
Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение
Публикувано изображение

#7 lpa

lpa

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 291 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 19 July 2006 - 21:53

Пак заповядай :)

#8 mrsy

mrsy

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1 мнения

Публикувано: 10 September 2006 - 10:37

Значи здравейте на всички първо. Не разбрах едно нещо :) Харесах си ето това Цък
Първо човека има 37 позитивни и нито една негативна оценка. Значи според мен е добре да се прави бизнес с него :) Второто ако си го поръчам, има ли някаква вероятност да не ми го доставят. Т.е. разбрах от по-горе написаното, че на митницата ги крадяли! Е има ли някакъв начин да ги проверят, но да не го откраднат ?

#9 raiko79

raiko79

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1 мнения

Публикувано: 20 November 2006 - 16:16

Попаднах вчера на един сайт http://ebay-bg.com може да ви заинтригува.

#10 gala

gala

  тра- ла- ла

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 226 мнения
 • Пол:Жена

Публикувано: 25 November 2006 - 13:16

Братовчед ми си купи от там лаптоп в началото на месеца за $800, но той ама приятел там и използва неговата карта. После друг познат му го донесе до тук. И той през цялото време се притесняваше нещо да не го излъжат ( нормално - все пак така е свикнал тук) или да не би да има някакъв проблем с компютъра , но честно казано се оказа , че дори е по - хубав от колкото си мислехме. Нито беше надран, нито дисплея имаше проблем и дори батерията е супер. Да не говорим, че имаше някакви програми в него дето никой не ги беше и чувал ( еле аз). Но си мисля , че си е до късмет. Това аз да тръгна да си купувам - нали знаете вица " или свирката ще е без топче, или акулата ще е глуха". Нещо се отнесох.Исках да кажа, че хората, явно, наистина са сериозни и защо пък да не си купуваме от там и ние. :P
България е единствената държава в света, в която, докато изпреварваш в насрещното платно, могат да те ударят отзад !!!

#11 VFR400

VFR400

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1 мнения

Публикувано: 03 December 2006 - 01:04

Здрасти

Въпросите ми може да са смешни за някои от вас, но предпочитам да питам отколкото да патя после.Така ,харесал съм си няколко неща в ebay.com. Feedback-а на потребителя е много добър. Интересуваме как става заплащането и какви са ми гаранциите, че ще получа стоката?

Cash, certified check, money order, or wire transfer. Credit Card or Paypal is accepted for initial $500 deposit only.

Това пише в коментара на продавача.

Също как става транспорта до България... Става въпрос за транспорта на един мотоциклет от САЩ до БГ.
Въобще има ли някакви гаранции или мога да се доверя единствено на feedback-а?

Благодаря предварително.

#12 G-UNIT

G-UNIT

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1 мнения

Публикувано: 14 December 2006 - 19:00

Аз се регистрирах в eBay.de и ми поиска номер за активиране на акаунта и пише че ще ми го пратят на е-майл, ама в е-майла който ми пратиха не намерих такъв номер:( Някакви предложения ?:)

#13 lpa

lpa

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 291 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 21 March 2007 - 13:01

Изискванията при регистрация явно се сменят доста често. Най-добре се регистрирай пак.

#14 Dimitar_z

Dimitar_z

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1 мнения

Публикувано: 29 March 2007 - 16:07

Изискванията при регистрация явно се сменят доста често. Най-добре се регистрирай пак.


Здравей, значи не е проблем регистрацията, въпроса е че трябва да изчака кода за активация на пощеската кутия - адреса където живее. предполагам че са пет цифри /при мен дойде за 2 седмици, аз съм от град Лом/. Това е за ибай.де .
Поствам част от един отговор на една любезна мацка, благодарение на което се регистрирах без да знам и една дума на немски :) Цялата работа е да може да се пазарува и да се плаща на ръка, доколкото ми стана ясно.

-> Значи: първо отиваш на Anmelden
Попълваш си данните (име, адрес, потребителско име, което ще ползваш, парола, отговор на въпрос, ако си забравиш паролата) и най-накрая отмяташ и двете прозорчета, че си съгласна с условията.
Като попълниш всичко както трябва и кликнеш най-отдолу ти зарежда страница, в която те питат как ще плащаш. От лявата страна е с наложен платеж по пощата: Bestätigungscode per Post, от дясната стране е: Bestätigung per Kreditkarte за плащане с кредитна карта. Аз лично предпочетох с наложен платеж, защото съм малко предпазлива да си давам номера на кредитната карта в Интернет (пусти Тома Неверник Embarassed )
Като избереш начина на плащане ти излиза съобщение, че ще ти изпратят писмо в най-скоро време, с код, с който ще можеш да пазариш.

http://forum.bg-mamm...;topic=153018.0


Днес намерих твоята тема за виртуалния шопинг, и мисля че си помогнал на доста хора, включително и на мен. БЛАГОДАРЯ ТИ!!! ще се възползвам от информация. Никога не съм пазарувал, нямам кредитна карта, но мисля че ще се разберем с германците :). Има доста интересни неща

Ако CASH ON DILEVERY e НАЛОЖЕН ПЛАТЕЖ , какво е CASH ON PICKUP ????

Cashiers Check, Money Order and Personal Checks - Можели някой да ми каже тези услуги взможнилиса от територията на България към САЩ И ЕВРОПА ??? И ако е да горе долу как става и с кой институции? Моний Ордер предполагам е пощенски запис или нещо такова.

Дали е възможно да дадете пример на таксуването на въпросните услуги върху 100$ / 100Е няма значение.

Мнението беше редактирано от Dimitar_z: 29 March 2007 - 16:48


#15 lpa

lpa

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 291 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 05 April 2007 - 13:58

CASH ON PICKUP e когато плащаш на ръка и си взимаш стоката на място ;)
Пощенски запис се оказа, че вече няма от България към други страни.
до 45 евро, ако не ме лъже паметта за Физически лица, нямаше такси, мита и т.н.
0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители