Jump to content

Препоръчан пост

Значи смятам да си купувам вентилатор, но се затруднявам с избора.

Много търсих и си харесах един вентилатор:

http://www.compumir....2b-12ak-gp.html

но както виждате:

Тип коннектора:4-pin PWM

а моето дъно има само 3-pin:

http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs/klz1335464499p.jpg

Та искам да попитам има ли някакви конвертори, които от едната страна да ги прикрепяш към 3 рin, а от другата да им слагаш вентилатори, които са 4 пин?

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 33
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Би трябвало да можеш да използваш 4 пинови вентилатори на 3 пинов конектор без проблеми, просто 4-тият пин няма да бъде свързан. Местоположението на чопчето на конектора на вентилатора на 4 пиновият е същото като на 3пиновият.
Link to comment
Сподели другаде

Вентилаторите имат конектори с от 2 до 4 пина. Задължителните са 2: захранване (по който се подава нужното напрежение; жълт кабел за 12V и червен за 5V) и работно заземяване (ground; черен кабел). Освен тях може да има още един или два пина. Ако има трети, то той е за тахометър, за да се подава информация към дънната платка за скоростта на въртене на вентилатора (може да е с жълт, зелен или бял цвят). Ако има и четвърти, то той е за контролиране на скоростта на въртене на вентилатора посредством PWM (pulse-width modulation; цветът на кабела обикновено е син).

 

Да обобщим:

- 1-ви пин: захранване (жълт или червен);

- 2-ри пин: работно заземяване (черен)

- 3-ти пин: отчитане на скоростта на въртене, за информация на потребителя (жълт, зелен или бял);

- 4-ти пин: контрол на скоростта на въртене посредством PWM (син).

 

Т.е. разликата между 3- и 4-пиновите вентилатори е че 4-пиновите поддържат PWM, който е доста по-добър метод за регулиране на оборотите на даден вентилатор. Затова е и препоръчително закупуваните вентилатори да поддържат PWM, макар да не е задължително. В твоя случай имаш само един 4-пинов конектор, т.е. само един с поддръжка на PWM. В такъв случай най-доброто решение би било да вземеш вентилатори, който поддържат PWM Sharing. Това са само вентилаторите на Arctic Cooling от F PWM серията. Освен стандартен конектор, те имат и разклоняващ такъв за втори вентилатор.Идеята е да свържеш вентилатора за кутията директно към конектора за процесора, а вентилатора на процесора после да го свържеш към разклоняващия кабел. Т.е. можеш да навържеш последователно няколко такива вентилатора и накрая този на процесора. По този начин всички свързани вентилатори ще се контролират заедно, т.е. когато дънната платка реши да смъкне оборотите на вентилатора на процесора, ще смъкне автоматично и оборотите на вентилаторите на кутията, защото те са свързани към същия конектор. В противен случай ще трябва да използваш 3-пиновите конектори и не е напълно сигурно точно колко добре се регулира скоростта на въртене там и дали се регулира въобще. Обикновено PWR_FAN конекторът не получава никаква регулация и не може да се регулира въобще. CHA_FAN трябва да може да се регулира, но дали само ръчно или дънната платка ще го прави и автоматично вече зависи от модела й. Така като гледам книжката на твоята дънна платка, има опция за автоматична регулация само на вентилатора на процесора, така че вентилатор, свързан към CHA_FAN, по всяка вероятност ще може да се регулира само ръчно (посредством SpeedFan или софтуер на ASRock), ако въобще може да се регулира, де.

Link to comment
Сподели другаде

....

Но спокойно на 3 пинов конектор може да се свърже 4 пинов вентилатор.

Що иде реч за разклоняващите адаптори-аз лично бих оставил всичко по подразбиране, както е предвидено от производителя на дънната платка, освен ако системата не е лично моя...

Между другото, 3 пиновите вентилатори също може да им се контролират оборотите,но това става с намаляване на напрежението, докато при 4пиновите това става чрез ШИМ/PWM/ - широчинно импулсна модулация, колкото повече е запълването се очаква вентилаторът да се върти по-бързо, колкото е по-малко запълването, по-бързо се върти. Подобен контрол е и по-скъп от дърварската методика с контрола чрез намаляне на напрежението

 

А каквозначи това:

Тип подшипника: С магнитным центрированием

Превежда се като:

Тип на окачването:с магнитно центроване

?

И аз поназнайвам руски. На български това ще рече тип на захващането и конструкцията на на ротора/перката на вентилатора/ към статора/основата/

Основните типове са ball bearing, sleeve bearing -съответно единият има лагер и е по-дълготраен, докато първият е втулков и издържа доста по-малко време. Magnetic bearing е друга технология, която ти споменаваш, където се създава магнитно поле и ротора "левитира", което означава по-ниско триене и по-висока дълготрайност на вентилатора, повече време на безпроблемна работа.

Ето малко дефиниции на руски и български

Magnetic bearing

E тип захващане на ротора на вентилатора. Както става ясно от името му, тук контакт между оста на перката и основата просто не съществува, защото се използва магнитно поле. На практика перката левитира малко над статора, благодарение на което почти се елиминира триенето. Разбира се, това съвсем не означава, че този тип вентилатори не използват ос – просто разликата е, че при работа се създава магнитно поле, върху което перката се повдига.

Тип подшипника:

Тип подшипника, установленного в вентиляторе. Существует несколько основных типов конструкций "ходовой" части вентилятора.

Подшипник скольжения наиболее дешевый и наименее надежный вариант. Плюс такого подшипника - низкий уровень шума при работе.

Один подшипник скольжения + один подшипник качения (комбинированный подшипник) - более долговечная конструкция, работающая в среднем в два раза дольше, чем на подшипнике скольжения.

Гидродинамический подшипник - улучшенная версия подшипника скольжения с низким уровнем шума и повышенной надежностью.

Подшипник с магнитным центрированием - это улучшенная версия гидродинамического подшипника. Еще ниже уровень шума, еще выше надежность.

Два или четыре подшипника качения - наиболее надежные варианты, но стоят такие вентиляторы существенно дороже рассмотренных выше. Уровень шума такой конструкции немного выше, чем у подшипников скольжения или гидродинамических подшипников.

Игольчатые и NCB (наномиллиметровые керамические) подшипники устанавливаются в вентиляторы ограниченным числом производителей. Они отличаются низким уровнем шума и невысокой стоимостью.

Link to comment
Сподели другаде

Можеш да ми даваш обяснения на български. Българин съм, просто живея в русия. Всключая говоря много по добре български, отколкото руски.

А за вентилаторите, кой е най-добър:

http://www.320-8080.ru/142605

http://www.320-8080.ru/170099

http://www.320-8080.ru/142604

Link to comment
Сподели другаде

Действително е малко по-скъп метод от бабешкия с подаденото напрежение, но е далеч по-прецизен и оборотите се регулират с точност до 1 - 2.

Едва ли гоним точност до 1-2оборота за домашна употреба. Тъй като оборорите се отчитат, динамично може да се променя стойността, но не толкова точно, нито толкова бързо.

Можеш да ми даваш обяснения на български. Българин съм, просто живея в русия. Всключая говоря много по добре български, отколкото руски.

А за вентилаторите, кой е най-добър:

http://www.320-8080.ru/142605

http://www.320-8080.ru/170099

http://www.320-8080.ru/142604

Бих взел Enermax T.B.SILENCE (UCTB12) - има по-ниско ниво на шума и е тип magnetic bearing, който е по-дълготраен. По-малък въздушен поток реализира, но според мен разликата между 42 и 44 е пренебрежимо малка.

А давам обяснения и на руски, защото терминологията понякога не съответства и ги давам като допълнително разяснение.

Link to comment
Сподели другаде

Хмм. Най ми харесва, че вентилатора е три пинове; че е тих и че има добър въздопоток. Само малко ме притеснява създателя, защото не съм го чувал. Някой имал ли е вентилатор на ENERMAX и ако да, какви са ви наблюдениято от него?
Link to comment
Сподели другаде

Хмм. Най ми харесва, че вентилатора е три пинове; че е тих и че има добър въздопоток. Само малко ме притеснява създателя, защото не съм го чувал. Някой имал ли е вентилатор на ENERMAX и ако да, какви са ви наблюдениято от него?

Аз съм нямал, предимно се занимавам с евтини Cooler Master-и, защото тези на които съм ги слагал, искат нещо по-евтино. Но Enermax като цяло не е толкова неизвестна и непопулярна марка...

Link to comment
Сподели другаде

Ем значи може би ще си купувам тоя вентилатор.

Само ще ми покажете ли къде да завинтя винчетата на вентилатора, че не виждам дупките.

http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs/bwy1335547695c.jpg

Link to comment
Сподели другаде

Здравейте.Имам един въпрос относно новия ми процесор.Той е DualCore Intel Pentium D 820, 2800 MHz (1mb cache per core).Интересувам се от температурата му.Когато играя игри като World of warcraft или Counter-Strike температурата стига до 64 максимум и не се качва повече а при работа само с интернет около 40-47.Нормално ли е за този тип процесори ? Ето и характеристика на ПЦ-то

 

Windows XP SP3

2x512mb DDR2 Kingston.

Nvidia Geforce GT220 512mb

DualCore Intel Pentium D 820, 2800 MHz (1MB Cache per core)

HDD ExcelStor Technology J880  (80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)

Link to comment
Сподели другаде

Ем значи може би ще си купувам тоя вентилатор.

Само ще ми покажете ли къде да завинтя винчетата на вентилатора, че не виждам дупките

Виж как ще пасне вентилатора, дали нямаш захващащи скобички. Ако трябва, може да се модне кутията с 2 допълнителни дупчици, но в никакъв случай не мога от снимката да преценя как реално би седял вентилатора.

Здравейте.Имам един въпрос относно новия ми процесор.Той е DualCore Intel Pentium D 820, 2800 MHz (1mb cache per core).Интересувам се от температурата му.Когато играя игри като World of warcraft или Counter-Strike температурата стига до 64 максимум и не се качва повече а при работа само с интернет около 40-47.Нормално ли е за този тип процесори ? Ето и характеристика на ПЦ-то

Windows XP SP3

2x512mb DDR2 Kingston.

Nvidia Geforce GT220 512mb

DualCore Intel Pentium D 820, 2800 MHz (1MB Cache per core)

HDD ExcelStor Technology J880 (80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)

Тези процесори са големи печки. Може би трябва да направиш едно почистване на компютъра или да подобриш въздушният поток с още няколко вентилатора, също така да се смени термопастата,защото 64градуса са приблизително ОК, но въпреки това е близо до максималната температура, до която Intel гарантира нормална работа.

А щом сега е така, лятото може и да стигне до още повече градуси и тогава вече може да има проблеми. Иначе Idle температура от 40-47градуса не е чак толкова зле.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...