Jump to content

Ръководство: Записване на образи (с различни приложения)


Препоръчан пост

Записване на образи (с различни приложения)


Реших да създам тази тема, защото доста потребители не знаят какво точно са образите (image файлове) и как се записват те.
Ще поместя обща информация за образите и как се записват с различни приложения. Ще спомена само по-известните приложения за запис на дискове.

Някои важни забележки:

1. За образ за записване използвам ISO образ на Windows XP Professional. Държа да отбележа за протокола, че "[NR]" в края на името не значи, че е моя самоделка и съм добавял или премахвал неща, а че аз лично съм си вградил Service Pack 3.
2. Някои от програмите за запис съм ги инсталирал на виртуална машина. Просто не бих посмял да инсталирам подобни, не особено уважавани от мен приложения, на реалния ми компютър. Не заслужават. Та, затова за устройство на някои снимки ще виждате VBOX CD-ROM и/или прозорците ще са с тема на Windows XP или Windows 7 без Aero.
3. Няма да се спирам подробно на настройките на програмите, а ще споменавам само най-важните според мен такива. Това са основно скоростта на запис и опцията за проверка на записаните данни. Тази последната опция е по мое мнение много важна и препоръчвам винаги да се активира, ако софтуерът я предлага. Разбира се не мога да задължа никого да я ползва, но все пак силно препоръчвам.
4. Мислех да включа и Roxio в статията, но нямаше пробна версия.
5. Използвани са последните версии на програмите към текущата дата.

Можете да използвате връзките в съдържанието, за да ви закарат директно на желания коментар.

Съдържание:

1. Обща информация за образите;
2. Записване на образи с Nero 11
3. Записване на образи с Nerо 6
4. Записване на образи с Ashampoo Burning Studio 11
5. Записване на образи с Burn4Free
6. Записване на образи със CDRWIN
7. Записване на образи с InfraRecorder
8. Записване на образи с BurnAware
9. Записване на образи със CDBurnerXP
10. Записване на образи с ImgBurn
11. Записване на образи с Alcohol 120%
12. Записване на образи с DAEMON Tools Pro Standard/Advanced

Link to comment
Сподели другаде

 

Нямам намерение да пиша романи в тази насока, защото идеята на материала не е да е подробен справочник, а кратко ръководство.

 

Какво са образите?

Името би трябвало да подсказва какво са, но ще се опитам да го обясня. Образите са (огледални) копия на съдържанията на оптични носители. T.e. цялото съдържание на един оптичен носител (CD, DVD или BD) събрано в един или два файла (зависи от формата на образа). Не, не е същото, като да се копират (copy/paste) файловете и папките от въпросния носител. Всъщност може и да е същото, но само ако става въпрос за носител, на който са записани произволни файлове и/или папки, т.е. да сте си записали снимки, песни и прочее. Ако става въпрос за инсталация на операционна система, игра, приложение, музикален диск, филм на DVD/BD и други, тогава просто копиране няма да свърши работа по ред причини. Затова и са създадени т.нар. image файлове, които на български наричаме образи.

 

Какви видове образи има?

Разнообразието на формати за образи е доста голямо. Най-известният формат безспорно е ISO. Това е най-простичкият и разпространен формат и няма приложение за запис на дискове, което да не го поддържа. Ако поддържа запис на образи де, защото съм попадал на приложения, които в безплатната си версия не могат да записват образи. Мисълта ми е, че ако приложението може да записва образи (което трябва да го могат 99% от приложенията), то ISO ще е гарантирано поддържан.

Освен ISO има и доста други формати, някои от които са комбинации от 2 или дори 3 файла:

- BIN / CUE (форматът на по-старите версии на CRWin);

- MDF / MDS (форматът на Alcohol);

- IMG / SUB / CCD (форматът на CloneCD);

- DVD (форматът на CloneDVD);

- NRG (форматът на Nero);

- ISZ (форматът на UltraISO);

- UIF (форматът на Magic ISO Maker);

- DAA (форматът на PowerISO);

- и доста други.

 

Това далеч не са всички формати, но са по-известните такива.

 

Тук държа да обърна допълнително внимание на CUE и MDS файловете.

CUE файловете обикновено придружават BIN файлове и служат като средство за посочване на истинския образ и начина на запис. Ако имате BIN + CUE комбинация, не би трябвало да има проблем в повечето случаи да изберете директно BIN файла, но е по-правилно и по-сигирно да изберете CUE файла. CUE файлове се използват и при образи на аудио дискове, т.е. CUE + един голям аудио файл (WAV, MP3, FLAC, APE и др.). В такъв случай е просто задължително да изберете CUE файла, защото в него ще е информацията за отделните пътеки (песни) на аудио диска.

MDS файловете са подобни на CUE файловете откъм функция, но се комбинират с MDF или (по-рядко) с ISO файлове. Обикновено комбинирането им с ISO файлове е тогава, когато става въпрос за филм на DVD на двуслоен носител (DVD9). Тогава в MDS файла се съдържа информация за разположението на позицията за смяна на слоя (layer break). В такъв случай също е от голямо значение да изберете MDS, а не директно ISO файла.

 

Каква е разликата между различните формати?

Разликата е основно в това какъв вид информация поддържат, дали могат да съхранят защити, многосесийни записи и т.н. ISO форматът например е най-простичкият формат и има най-базови способности. MDF/MDS форматът на Alcohol пък е доста по-усъвършенстван.

Затова по принцип е и лоша идея да конвертирате от един формат в друг. Т.е. когато изтеглите даден образ и възнамерявате да си го пазите някъде занапред, е препоръчително да го оставите такъв, какъвто е, без да го конвертирате в друг формат.

 

Как се записват образите?

Тук е леко трудната за обяснение част. Образите не се записват на дискове. Дискове се записват от тях. Ако искате да запишете диск с инсталация на Windows (например) и имате ISO файл, не записвате този файл 1:1 на носителя, а го използвате, за да запишете носител със съдържанието на ISO файла. Т.е. не самият образ се записва на диска, а съдържанието на образа.

Link to comment
Сподели другаде

 

Започвам с Nero 11, защото е последната версия на най-известната програма за запис на дискове. Лично аз не мога да я понасям, защото е голяма, тромава, разплута и е бедна на опции, но си е лично мнение.

 

Nero може да записва следните образи: ISO, NRG (собствения си формат) и IMG (за който не съм сигурен дали има нещо общо с CloneCD).

 

Nero всъщност предлага два интерфейса за запис на оптични носители - стандартния Nero Burning ROM и Nero Express. Първият е класическият, докато вторият беше представен и въведен във версия 6 на продукта. Ще започна именно с него (Nero Express), защото е по-често използваният от двата, защото е по-изчистен и затова - по-харесван.

 

*****

 

Nero Express

 

След стартиране на Nero Express в лявата част кликнете върху Image, Project, Copy, а след това вдясно кликнете върху Disc Image or Saved Project.

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/Nero11_express_1.png

 

Това ще изведе стандартен прозорец за избор на файл и в него е нужно да посочите образа, който желаете да запишете.

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/Nero11_express_2.png

 

След като изберете образа, ще се появи прозореца с настройки за запис. Ако желаете да изберете/промените скоростта на запис, кликнете стрелката в лявата част на прозореца и от падащо меню Writing speed изберете желаната скорост.

Силно препоръчвам да поставите отметка на Verify data on disc after burning, за да се извърши проверка на записаната информация след записа.

Останалите опции в този прозорец не са важни.

Накрая просто кликнете бутон Burn.

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/Nero11_express_3.png

 

Прозорецът по време на запис трябва да изглежда така:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/Nero11_express_4.png

 

А след края на записа трябва да получите следното съобщение, ако всичко е наред:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/Nero11_express_5.png

 

Ако не сте поставили отметка за извършване на проверка, съобщението ще е следното:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/Nero11_express_6.png

 

*****

 

Nero Burning ROM

 

След стартиране на Nero Burning ROM кликнете бутон Open... в долната част на прозореца.

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/Nero11_rom_1.png

 

Това ще изведе стандартен прозорец за избор на файл и в него е нужно да посочите образа, който желаете да запишете.

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/Nero11_rom_2.png

 

След като изберете образа, ще се появи прозореца с настройки за запис.

Силно препоръчвам да поставите отметка на Verify written data, за да се извърши проверка на записаната информация след записа.

Ако желаете да изберете/промените скоростта на запис, от падащо меню Write speed изберете желаната скорост.

Останалите опции в този прозорец не са важни.

Накрая просто кликнете бутон Burn.

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/Nero11_rom_3.png

 

Прозорецът по време на запис трябва да изглежда така (по-различно от прозореца на Nero Express):

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/Nero11_rom_4.png

 

В края на записа/проверката трябва да се появи следния прозорец:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/Nero11_rom_5.png

Link to comment
Сподели другаде

Nero 6 предлага и още един интерфейс (сякаш 2 не са достатъчни) и той е Nero StartSmart. Всъщност това не е напълно различен интерфейс, а има за цел да улесни още потребителите и на практика ползва и стартира Nero Express.

 

Nero 6 може да записва само два формата: ISO (който всички приложения могат да записват така или иначе) и NRG (собствения си формат).

 

 

*****

 

Nero StartSmart и/или Nero Express

 

Прокарайте курсора върху категория Copy and Backup и след това изберете Burn Image to Disc.

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/Nero6_startsmart_1.png

 

Това е. След това ще бъде стартиран автоматично Nero Express.

 

Ако пък сте стартирали Nero Express директно, кликнете върху Disc Image or Saved Project.

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/Nero6_express_2.png

 

Независимо кой от двата интерфейса сте използвали (Nero StartSmart или Nero Express), ще последва прозорец за избор на образа за запис.

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/Nero6_startsmart-express_3.png

 

Следва екранът за настройки за запис. Тук можете да изберете/промените скоростта на запис от падащо меню Writing speed. Силно препоръчвам да поставите отметка на опцията Verify data on disc after burning, за да се извърши съответната проверка на данните.

Когато сте готови с настройките, кликнете бутон Next и записът ще започне.

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/Nero6_express_4.png

 

Прозорецът за запис трябва да изглежда така:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/Nero6_express_5.png

 

В края на записа ще получите следното съобщение, ако всичко е наред:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/Nero6_express_6.png

Ако пък не сте поставили отметка за извършване на проверка, ще е следното съобщение:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/Nero6_express_7.png

 

 

*****

 

Nero Burning ROM

 

Ако ползвате Nero Burning ROM, стартирайте я и кликнете бутон Open... в долната дясна част на прозореца.

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/Nero6_rom_1.png

 

След това ще се появи прозореца за избор на образ за запис:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/Nero6_rom_2.png

 

След това ще се появи прозореца за настройки за запис. В него можете да си изберете скорост на запис. Накрая просто кликнете бутон Burn.

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/Nero6_rom_3.png

 

Прозорецът по време на запис трябва да изглежда така:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/Nero6_rom_4.png

В края на записа, ако всичко е наред, трябва да получите същите съобщения като тези на Nero Express.

Link to comment
Сподели другаде

 

Сега е ред на Ashampoo Burning Studio. Това приложение може да записва също доста ограничен брой формати, но все пак повече от Nero. Те са: ISO, IMG, BIN+CUE и ASHDISC (собствения си формат).

 

Стартирайте програмата, вляво изберете категория Create/Burn/Browse Disc Images и след това изберете Burn a CD/DVD/Blu-ray Disc from a Disc Image.

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/ashampoo11-1.png

 

В следващия прозорец ще трябва да изберете образа, който искате да запишете. Кликнете бутон Browse..., посочете образа и кликнете бутон Next >.

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/ashampoo11-2.png

 

На следващия екран кликнете бутон Change Options..., в новоотворилия се прозорец променете/изберете скоростта на запис (ако желаете), поставете отметка на Verify written files and folder after recording, кликнете OK, за да потвърдите и накрая кликнете бутон Write CD.

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/ashampoo11-3.png

 

Прозорецът за запис трябва да изглежда по следния начин:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/ashampoo11-5.png

Link to comment
Сподели другаде

 

Burn4Free всъщност е доста нескопосана по мое мнение, но я включвам в материала за всеки случай. Внимавайте по време на инсталацията й (ако случайно не сте я инсталирали още) да не си натресете излишни боклуци като ленти с инструменти и прочее.

 

 

Burn4Free може да записва само и единствено ISO образи.

 

 

От меню Burner изберете Burn ISO.

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/burn4free1.png

 

Ще се отвори прозорец за избор на файл. Посочете образа, който желаете да запишете.

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/burn4free2.png

 

Ще бъдете попитани за потвърждение дали наистина искате да запишете въпросния образ, така че кликнете Yes. Можете и да поставите отметка на Don't display this message again, ако не желаете да бъдете питани занапред.

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/burn4free3.png

 

Порозрец по време на запис трябва да изглежда така:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/burn4free4.png

Link to comment
Сподели другаде

 

CDRWIN може да записва ISO, BIN+CUE и XMD образи.

 

На основния екран на програмата кликнете върху Copy Disc:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/cdrwin1.png

 

От падащо меню Reader изберете Select an image file...:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/cdrwin2.png

 

Посочете образа, който желаете да запишете:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/cdrwin3.png

 

Кликнете бутон Start:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/cdrwin4.png

 

Прозорецът за запис трябва да изглежда така:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/cdrwin5.png

Link to comment
Сподели другаде

 

InfraRecorder може да записва ISO, BIN+CUE, IMG и RAW образи.

 

В основния екран на програмата кликнете върху Write Image:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/infrarecorder1.png

 

Посочете образа, който желаете да запишете:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/infrarecorder2.png

 

В прозореца с настройки можете да изберете/промените скоростта на запис.

Тук щях да препоръчам да сложите отметка на опцията за проверка на диска след запис, но за жалост тя не е налична при запис на образи. Не знам причината каква е, но е "гениално" решение.

Накрая кликнете OK.

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/infrarecorder3.png

 

Прозорецът по време на запис трябва да изглежда така:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/infrarecorder4.png

Link to comment
Сподели другаде

 

BurnAware може да записва само ISO образи. Може да се посочи и конкретен CUE файл, но откъм същински образи на практика само ISO е поддържан като формат.

 

В основния екран на приложението кликнете бутон Burn Image.

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/burnaware1.png

 

Кликнете малкия бутон Options, който се намира в края на лентата с менюта и бутони.

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/burnaware2.png

 

Поставете отметка на опцията Verify data on disc after burning и потвърдете с OK.

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/burnaware3.png

 

Кликнете бутон Browse... и посочете образа, който желаете да запишете.

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/burnaware4.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/burnaware5.png

 

Накрая кликнете големия червен бутон Burn долу вдясно.

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/burnaware6.png

 

Прозорецът по време на запис трябва да изглежда по следния начин:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/burnaware7.png

Link to comment
Сподели другаде

 

CDBurnerXP, както и BurnAware, може да записва само и единствено ISO образи. Поддържа се и помощният CUE формат, но дотам.

 

В основния прозорец на CDBurnerXP кликнете върху Burn ISO image:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/cdburnerxp1.png

 

В следващия прозорец кликнете бутон Browse:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/cdburnerxp2.png

 

Посочете желания образ:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/cdburnerxp3.png

 

Изберете скоростта на запис от съответното меню (ако желаете), поставете отметка на опцията Verify data after burning и накрая кликнете бутон Burn disc:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/cdburnerxp4.png

 

Прозорецът по време на запис изглежда по следния начин:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/cdburnerxp5.png

Link to comment
Сподели другаде

 

ImgBurn поддържа много формати на образи. Не всички разбира се, но всички по-известни. Това включва и образи на аудио дискове (голям аудио файл + CUE файл).

 

Ето и някои забележки, които е добре да имате предвид:

  • За да запишете успешно образ на аудио диск е нужно да имате съответните кодеци инсталирани. ImgBurn може да запише всички известни аудио формати, но не разполага с вградени кодеци за това, а разчита на инсталираните системни такива. Т.е. без никакви инсталирани от потребителя кодеци ImgBurn може да записва аудио образи от WAV и MP3 файлове, защото поддръжката на тези 2 формата я има винаги. За всички останали формати са нужни съответните DirectShow кодеци.
  • ImgBurn не поддържа форматите на UltraISO, Power ISO и Magic ISO Maker, които са съответно ISZ, DAA и UIF. Авторът на ImgBurn отказва да добави поддръжка за тях по ред негови причини.
  • ImgBurn не поддържа новата версия на MDF/MDS формата. Възможно е при опит за запис на този формат, след посочване на MDS файла от ваша страна ImgBurn да ви изведе грешка. Това е така, защото от Alcohol Soft обновиха въпросния формат и някои образи са направени с новата му версия. На повърхността всичко изглежда същото, но самото съдържание на файловете е различно. Спецификациите за този формат не са публично достъпни и затова няма как да се добави поддръжка. Лично аз допускам, че е възможно да се закупят тези спецификации. Т.е. автор на дадена програма за запис на дискове да си плати и да ги получи, за да може софтуерът му да поддържа формата. Разбира се не мога да съм сигурен дали е така. Може от Alcohol Soft да нямат намерение да споделят спецификациите на формата си с никого и при никакви условия. Просто информирам.

 

Та, ето как става записването с ImgBurn...

 

В глвания прозорец на програмата кликнете бутон Write image file to disc:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/imgburn1.png

 

На следващия екран кликнете бутона с папката в горната част:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/imgburn2.png

 

Посочете желания образ:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/imgburn3.png

 

Изберете желаната скорост за запис от съответното падащо меню (ако желаете), поставете отметка на Verify и накрая кликнете големия бутон Write:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/imgburn4.png

 

Прозорецът по време на записа изглежда по следния начин:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/imgburn5.png

Link to comment
Сподели другаде

 

Alcohol 120% може да записва следните формати: ISO, MDF/MDS, NRG, CCD/SUB/IMG, PDI, CDI, ISZ, BWT, B5T и B6T.

 

В основния прозорец на приложението кликнете вляво върху Image Burning Wizard:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/alcohol1201.png

 

В следващия прозорец кликнете бутон Browse:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/alcohol1202.png

 

Посочете желания образ:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/alcohol1203.png

 

Потвърдете с Next:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/alcohol1204.png

 

В следващия прозорец изберете скоростта на запис от съответното падащо меню (ако желаете) и кликнете бутон Start:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/alcohol1205.png

 

Прозорецът за запис трябва да изглежда по следния начин:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/alcohol1206.png

Link to comment
Сподели другаде

 

Безплатната версия на DAEMON Tools - Lite - не поддържа запис на образи. За това е нужна някоя от платените - Pro Standard или Pro Advanced. Поддържат се немалко формати: ISO, NRG, MDS/MDF, CCD/SUB/IMG, ISZ, CDI, BWT, B5T, B6T и APE. Разбира се поддържат се и помощните CUE файлове.

Дали се поддържа новата версия на MDF/MDS формата не знам. Ако се поддържа, значи все пак правата за формата могат да се закупят. Или пък DAEMON Tools имат някаква сделка с Alcohol Soft.

 

В основния прозорец на програмата кликнете бутон Burn Image:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/daemontools1.png

 

В следващия прозорец кликнете бутона с многоточието:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/daemontools2.png

 

Изберете желания образ:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/daemontools3.png

 

И кликнете бутон Start:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/daemontools4.png

 

Прозорецът по време на запис трябва да изглежда така:

http://pics.softvisia.com/design/pics/14500/daemontools5.png

 

Силно препоръчвам да поставите отметка на опцията Verify, преди записът да е приключил, за да се извърши и съответната проверка.

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...