Jump to content

съвет за линукс


Препоръчан пост

до сега не съм си инсталирал линукс искам да си инсталирам за да видя какво е да се работи с него може ли да ми препоръчате някои които на вас ви харесва и да не е много тежак благодаря випредварително
Link to comment
Сподели другаде

Здравей! Има Бългаски линукс направен както за начинаещи, така и за всички останали! Казва се УСУ (базирано е на Убунту, но е настроено така, че начинаещи с линукс почти нищо да не се налага да настройват и инсталират после)! - ето линк за изтегляне:

http://learnfree.eu/

А това е линк към пълното ръководство на УСУ - инсталиране, приложения и т.н.:

http://help.learnfree.eu/

Ето и няколко снимки как изглежда:

Това и шот от оригинала (това е версия 7 на УСУ, а предстои да излезе версия 8 която ще е с KDE (по-долу прилагам снимка от тестовата версия), а не както до сега с Gnome работна среда):

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/80/Usu7-desktop.png/640px-Usu7-desktop.png

 

 

 

А това е снимка от моя компютьр стартирано от LiveCD/DVD с лека настройка на лентите (прозрачност):

http://store.picbg.net/thumb/3A/CE/bc994e7c0a5c3ace.png

 

Ето и как изглежда сега (инсталиран УСУ Линукс с добавен док):

http://store.picbg.net/thumb/FF/12/84c5271b452fff12.png http://store.picbg.net/thumb/1E/EC/a2810b55d3771eec.png

 

Ето и снимката от тестовото УСУ 8 (направил сьм си го с два часовника в двете ленти, но оригинално ще бьде с един):

 

http://store.picbg.net/thumb/29/47/e4d66dbf2ed32947.png

 

Ето и снимка от сайта на тестовото УСУ 8:

http://skss.learnfree.eu/wp-content/uploads/2011/11/snapshot1.png

 

Ако има нещо неясно питай!

Link to comment
Сподели другаде

Ако никога не си се занимавал с Линукс ти препоръчвам да си изтеглиш една жива дистрибуция, т.н. Live CD. Това е един файл с разширение .iso. Записваш го на едно CD, но по начин по който се записва .iso файл. Така дискът става самостартиращ се. Рестартираш компютъра (като преди това си поставил CD-то) и избираш да зарежда от CD-то. Следвай инструкциите след стартирането на Линукса, докато се зареди нацяло. Разгледай, порови се, но не използвай опция за инсталиране на твърдия диск. Препоръчвам ти също да се поразровиш в Интернет и да прочетеш малко за Линукс, има доста материали, включително и на български. За Линукс дистрибуция може да потърсиш. На мен лично ми допадна PC Linux OS. Можеш да я намериш тук http://www.pclinuxos.com/?p=1267 . След като прочетеш някои неща и ако ти хареса можеш да го инсталираш и на твърдия си диск. Поне аз така съм направил.
Link to comment
Сподели другаде

PCLinuxOS никак не е лоша (то всьщност лоша дистрибуция няма), но не е чак толкова направена за начинаещи както е УСУ, защото предимно разработката му е насочена кьм училищата, но си се използва навсякьде!

 

На останалите трябва да се мьчиш да инсталираш скайп например, или нещо друго което си го има в УСУ - разгледай сайта и виж какво има в него и тогава реши, но наистина е за предпочитане да си запишеш едно LiveCD/DVD с Линукс и да тестваш без инсталация - за предпочитане е да използваш презаписваем DVD диск, защото винаги можеш да запишеш някоя дистрибуция и да тестваш без инсталиране)! Лично аз предпочитам УСУ заради факта, че е Бьлгарска дистрибуция (а аз сьм Бьлгарин все пак)!

Link to comment
Сподели другаде

Там драйвъри най-вероятно няма и да намериш. :) Поне едно им е хубавото на днешните дистрибуции - драйвърите или са си вградени, или после можеш да си ги изтеглиш от сайта(по-точно сървъра) на дистрото. А, да - казват и че за вируси нямало защо да се притесняваш.

Аз съм се занимавал малко с линукс и мога да ти кажа - там (почти)всичко е различно. Дали по-доброто е повече, или по-лошото - ще прецениш като пробваш сам - както ти е предложил harhal. А от дистрибуциите бих ти препоръчал Mint - в момента е доста актуален, ако мога така да се изразя. ;)

Link to comment
Сподели другаде

Да, драйвери не ти трябват, освен за видео картата, но винаги след инсталация ти ги предлага за инсталиране, а то е много лесно! ;)

 

п.с.Минт не беше лош, но новата му версия с тоя gnome-shell е направо ужас - gnome shell не е Gnome2, а и колкото и промени да се правят е важно под капака какво има! УСУ се доказа като сполучлива Бьлгарска дистрибуция (и се продьлжава разработването и поддьржането и)! А и като Бьлгарин си я уважавам на 100% колкото и добри други дистрота да има (това си е мое решение, а и от форума на УСУ се вижда, че не е и само мое)! :)

Link to comment
Сподели другаде

Ами някои, така да се каже, си имат вградени видео драйвъри в инсталацията, но за по-специфичен хардуер е необходимо свалянето на допълнителен драйвър, като общо взето вариантите са три:

1. Сваляне от официалния сайт на производителя на съответния хардуер (и не, драйвъри с разширение .exe не стават в Линукс. Трябват си или такива, които да се компилират на място или вече компилирани с разширения .deb или подобни за основните дистрибуции и производните им.)

2. Сваляне и инсталиране от официалните или пък неофициални репозитории на дистрото.

3. Сваляне на допълнителните и опционални ДВД дискове, и инсталирането на драйвъри от тях.

П.С. Не винаги могат да се намерят драйвъри за устройства работещи добре под Уиндоус. Аз лично и до сега не мога да подкарам един принтер Canon IP1800.

Link to comment
Сподели другаде

П.С. Не винаги могат да се намерят драйвъри за устройства работещи добре под Уиндоус. Аз лично и до сега не мога да подкарам един принтер Canon IP1800.

Само не разбрах какво общо има в случая Уиндоус? Точно този принтер има един приятел и работи без проблеми под УСУ 7 - тествано е още с Убунту и Кубунту сьщо без проблем работи!

Link to comment
Сподели другаде

То версията с KDE все още е тестова и я няма официално за теглене (тестваме я няколко човека за сега) - това е УСУ 8

Но УСУ 7 си е с Gnome и си работи без проблеми! Тествал сьм и да инсталирам пакетите kubuntu-desktop ; xubuntu-desktp и т.н. и си работят просто след като се добавят от мениджьра на пакети се рестартира сесията (излизане / влизане) не цялостен рестарт на системата (макар, че и това не го бьрка) и преди да се логнеш избираш с коя сесия да стане - било с Gnome, или KDE или Xfce и т.н., но това си е малко за по-напреднали! Тествай пьрво и като ти хареса ще инсталираш някоя друга среда от синаптик (мениджьра на пакети) и ще имаш все едно няколко ОС, макар, че си е една, но с различни работни среди!

Това е Линукс все пак и е 100% вьзможно да се направи ;)

Link to comment
Сподели другаде

Какво общо има ли - това, че устройство работещо добре под Уиндоус, може въобще да не тръгне под Линукс. Не един или два случая познава историята (в случая интернет), при които дори с нинджа хватки и писане в конфигуриращите скриптове не може и не може. И не, само не казвай, че хората които са го правили са били некадърни.
Link to comment
Сподели другаде

Да, имал сьм случаи с хардуерна несьвместимост спрямо Линукс, но сьм успявал да го подкарам - все пак има доста дистрота!

И все пак с УСУ не сьм срещал компютьр на който да не иска да се стартира поне за тест от LiveCD, а от там може и мрежата да се тества!

Последния на който го тествах беше с 800MHz процесор 128 мегабайта рам и 4 гига хард -трьгна от лайв сидито без проблеми, но не му го инсталирах, че и без това си е доста бавен самия компютьр!

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...