Jump to content

Зидан и още 4 зобали допинг


lpa

Препоръчан пост

Бекъм, Роналдиньо и Раул също карали с голямата химия

 

Четирима футболисти, участвали на световното първенство - Зинедин Зидан, Дейвид Бекъм, Роналдиньо и Раул, бяха замесени в испанския скандал с кръвен допинг, гръмнал в навечерието на Тур дьо Франс. Файлове с имената им били открити в 2 компютъра на скандалния д-р Еуфемиано Фуентес, който е специалист по хемотрансфузиите, съобщава италианският сайт sports.it. В колоезденето скандалът доби известност като аферата "Пуерто", в него бяха замесени фаворитите в Тур дьо Франс Иван Басо и Ян Улрих. "Работил съм със състезатели в други спортове като лека атлетика, тенис и футбол", каза Фуентес в интервю за испанското радио Кадена СЕР. Френският "Журнал дю Диманш" пък съобщи, че в скандала са замесени испанската тенис звезда Рафаел Надал, както и петима футболисти на Реал (Мадрид). ФИФА ще се произнесе тази седмица дали наистина има замесени футболисти.

 

Както всички големи спортни събития в последните години, и световното първенство няма да мине без допинг афера. Тя всъщност е продължение на испанския скандал, който взриви колоезденето в навечерието на Тур дьо Франс. Стана ясно, че не само колоездачи, но и футболисти, лекоатлети и тенисисти са се възползвали от услугите на испанския лекар Еуфемиано Фуентес, който ги подлагал на кръвопреливане. Италианските медии откриха връзка между Фуентес и някои от най-големите звезди на световния футбол - Зинедин Зидан, Дейвид Бекъм, Роналдиньо и Раул.

В колоезденето скандалът доби известност като аферата "Пуерто", в него бяха замесени фаворитите в Тур дьо Франс Иван Басо и Ян Улрих. "Работил съм със състезатели в други спортове като лека атлетика, тенис и футбол. Има много имена, които още не са излезли на бял свят. Лекувал съм футболисти от испанската първа и втора дивизия. Не им следя представянето непрекъснато, но знам, че са подобрили играта си", каза специалистът по хемотрансфузиите Фуентес в интервю за испанското радио Кадена СЕР. Имената на замесените футболисти още не са известни, но се говори за споменатите звезди, участвали на световното първенство в Германия. Файлове с имената на Зидан, Бекъм, Роналдиньо и Раул били намерени в два компютъра на Фуентес, съобщава италианският сайт www.sports.it. Зидан пък бе натопен от певеца Джони Холидей

който обясни добрата си физическа форма с процедури по преливане на кръв. "Ходя в същата испанска клиника, която посещава и Зидан", каза Холидей в интервю за радио "Франс Инфо" на 2 юни. Според френския в. "Льо Монд" именно Зизу препоръчал процедурата на Холидей. "Журнал дю Диманш" пък съобщи онзи ден, че в скандала са замесени испанската тенис звезда Рафаел Надал, както и петима футболисти на Реал (Мадрид). ФИФА ще се произнесе тази седмица дали наистина има замесени футболисти. "Ако наистина в списъка има футболисти, испанските борци с допинга щяха да се възползват от платформата на световното първенство и да го обявят", каза директорът на Медицинската комисия към ФИФА Иржи Дворак. Той подчерта, че

всичките 228 проби, взети на турнира в Германия, са отрицателни

"Горд съм, че във футбола няма свидетелства за системна употреба на допинг", каза професорът.

Скандал с кръвен допинг имаше и на зимната олимпиада в Торино в началото на годината. Хемотрансфузията е абсолютно забранена практика в спорта. Обществена тайна обаче е, че много от звездите прибягват до този метод, за да повишат физическите си възможности. Спортистите източват част от кръвта си, за да може специалист да я модифицира, като добави в нея повече червени кръвни телца. В навечерието на важни състезания звездата се връща при медика, за да му влее той подсилената кръв, която ще му даде свръх физически възможности и издръжливост и ще ускори процеса на възстановяване. Тази практика до момента е неуловима

от всякакъв вид допинг контрол, тъй като в нея не се използват никакви забранени субстанции.

Според италианските медии обаче Зидан има медицински причини да му се прелива кръв - той страда от т.нар. средиземноморска анемия (или таласемия), която е доста сериозна болест на кръвта.

С признанията си пред Кадена СЕР Фуентес опровергава твърденията на испанския спортен министър Хайме Лисавецки, който само ден по-рано отрече сред пациентите на Фуентес да има футболисти и тенисисти. От Върховния спортен трибунал в страната също отрекоха в аферата да има замесени испански или чуждестранни състезатели по тенис и футбол. Самият Фуентес твърди, че не е направил нищо нередно. "Не съм извършил престъпление и не се чувствам като криминално проявено лице. Това са биологични процедури, които помагат на спортистите да се възстановят по-бързо. Мисля само доброто на пациентите си." Фуентес добави, че оттук нататък няма как да продължи да работи като спортен медик, но имал други проекти. Фуентес бе един от арестуваните на 23 май във връзка с разследване за употребата на допинг в колоезденето. Освен него бяха задържани хематологът Хосе Луис Мерино, който е директор на мадридска лаборатория, и шефът на отбора по колоездене Либърти Маноло Сайс. Фуентес и Мерино бяха пуснати под гаранция срещу 120 000 евро.

Развитието на скандала може да има катастрофални последствия върху имиджа на футбола.

7дниспорт

 

 

Футбол и допинг

80-те

Вратарят на Германия Харалд "Тони" Шумахер ще бъде помнен дълго време не само заради чудесните си спасявания, но и заради зверския ритник в главата на Патрик Батистон на световното първенство в Испания през 1982 г. Пет години по-късно той издаде книгата "Начален сигнал", в която описва склонността на германските национали към употребата на ефедрин. Един от страничните ефекти на този стимулант е повишаване на агресивността. Французинът от бразилски произход Жозе Туре също разказва в своята автобиография "Крака от желязо" как по време на престоя си в Нант е бил третиран от лекарите с "витаминозни инжекции".

1994 г.

Мегазвездата на Аржентина и световния футбол Диего Марадона дава положителна проба за ефедрин на световното първенство в САЩ. Още същия ден той е изключен от турнира.

1998 г.

В разгара на подготовката за световното първенство допинг ченгета правят изненадваща проверка в отбора на Франция. Това става на лагера във висoкопланинската база Тин. Резултатите не са обявени, но скоро след операцията във френската федерация настъпват сериозни размествания. През есента на същата година двама играчи на италианския клуб Перуджа са хванати с нандролон. "Футболът трябва да се отърси от химията", призовава тогава бившият треньор на Рома Зденек Земан. Неговите изказвания предизвикват разследване на прокурора Гуарниело, което го отвежда до скандалния процес срещу Ювентус.

2001 г.

Отново за употреба на нандролон горят Фернандо Коуто и Хосеп Гуардиола, а също и холандските национали Едгар Давидс и Франк де Бур. В крайна сметка никой от тях не получава голямо наказание. Случайно или не, докторът на холандския националния отбор Хуиб Племпер получава лиценз същата година и през октомври, пак с нандролон, е спипан и защитникът Яп Стам. С наближаването на световното първенство ФИФА все още не е подписала споразумение със Световната антидопингова агенция (WADA), което обтяга отношенията между двете инстанции.

2002 г.

Управляващото тяло на Ювентус е изправено пред съда по обвинение, че използва опасни за здравето медикаменти при медицинското третиране на играчите. Свидетелите по делото са над 150 души, повечето от които световноизвестни футболисти. Изправен пред съда, д-р Жан Марсел Фере, ръководител на медицинския щаб на френския национален отбор, потвърждава, че футболистите в Италия са приемали редовно креатин в периода 1995-1998 г. Същото е правил и Зинедин Зидан, но това не се оказва проблем, тъй като креатинът не е в списъка на забранени вещества в Италия. Разследването разкрива, че в Ювентус са използвани над 281 медикамента, което е оценено като "неприемливо за една нездравна организация и подхожда повече на болнично заведение, отколкото на футболен клуб". По време на мондиала са взети 256 проби, всичките отрицателни.

2003 г.

Рио Фърдинанд "забравя" да се яви на допинг тест, а бившите звезди на Олимпик Марсилия Тони Каскарино и Крис Уодъл разкриват за инжекции с неизвестни субстанции в отбора на Бернар Тапи в периода 1994-1996 г. Междувременно разследванията в Италия продължават. Открит е любопитният факт, че бившите професионални футболисти боледуват от 2 до 10 пъти повече от останалите хора от левкемия и от рак на дебелото червото, на простата и на щитовидната жлеза.

2004 г.

Калчото отново дава своя принос с няколко положителни допинг проби - Ал Саади Кадафи (Перуджа), Мохамед Калон (Интер), Мануеле Блази (Парма) а също и Адриан Муту от Челси, който е спипан с кокаин.

Делото срещу Ювентус завършва. Единственият осъден е докторът Рикардо Агрикола, който получава 10-месечна присъда. Арсен Венгер пък признава, че много от футболистите, които купува от чуждестранни клубове, са "с необяснимо високо съдържание на червени кръвни телца".

2005 г.

Португалският национал Абел Шавиер е наказан за 18 месеца за положителна допинг проба на стероида метандиенон. Телевизията в Италия разпространява кадри как настоящият капитан на Италия Фабио Канаваро си инжектира интервенозно неизвестни субстанции преди финала за Купата на УЕФА между Олимпик М и Парма. Накрая става ясно, че веществото се казва неотон и е на ръба на списъка за забранени стимуланти.

2006 г.

Бившият играч на Олимпик М Жан-Жак Едели разпалва с нова сила скандала около употребата на допинг в европейския клубен шампион от 1993 г. След три години на взаимни заплахи ФИФА най-накрая постига споразумение със Световната антидопингова агенция и се присъединява към нейния кодекс, като все пак си запазва правото сама да определя наказанията на провинилите се играчи.

 

 

www.7dnisport.net

Редактиран от lpa
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...