Jump to content

Компютърни вируси атакуващи изпълними файлове


Препоръчан пост

Преди малко прочетох една статия за комп. вируси, в един форум и се обърках. И имам 2 въпроса:

 

- Вирусите не се ли делят на 2 вида - троянски коне и червеи. Според начина на работа и разпространение.

 

И по-важно:

 

Може ли да се сложи вируса в средата на изпълним файл. Нали ще наруши отместването, или той пренаписва надолу изп. файл. Разбирам да се добави в края програма и да се промени само някой джъмп. Да се сложи допълнително някакъв блок в DLL и после да се вика. Ама в средата малко ми се вижда невъзможно да работи...

 

Не съм хакер и не ги знам тия "чалъми" :)

Link to comment
Сподели другаде

Вирусите, троянските коне и червеите са 3 различни вида зловреден код. Повече информация можеш да намериш в тази тема. Иначе тялото на вируса може да се намира навсякъде в изпълнимия файл. Не е задължително да се намира в началото или края. Това обаче би усложнило кода на вируса и затова е много рядка практика.
Link to comment
Сподели другаде

Да. След известно размишление се сетих, че няма нужда да има допълнителен код в самия изпълним файл. Трябва само да се промени хедъра например, и да се добави вируса в библиотеките.

 

А каква е разликата тогава между троянски кон и вирус. По какво се различават, защото не мога да схвана. По принцип можем да разделим и офис пакета на excel, word, power point и др., но то си е все Microsoft office. Става дума за офис приложения, с които си водиш бизнеса.

Ами при вирусите. Каква е разликата м/у вирус и троянец? Да не е като м/у word и excel?!

Link to comment
Сподели другаде

Е да де. Четох доста такива. С уважение към автора, всичко си е изчерпателно, но е на език за ученици. Какво ще рече заразен файл, който заразява други. Аз сега мога ли да направя един файл, текстов, и да го заразя. Да го дам на някой и той да се зарази ... ?!

Става дума за програми. А програмата трябва да се зареди в паметта и да се скочи на първия й байт.

Оставам с впечатлението че вируса не се пренася с програми а с всякакви файлове, а троянеца е цяло приложение. В смисъл, ако не знам за какво говорим, може да си помисля, че например има файл на уорд в .rtf формат, който като се отвори и заразява ... ?! Може на ексел да има, заради възможността за изпълнение на скриптове, ама на уърд - как?!

Значи направих си извод, че троянец се вика на програма с вирус, а вируса е само самия вирус. А сглобката е Троянец. Не знам вече се обърках ... :) :) :)

 

А иначе статията е супер изчерпателна. Браво на автора! Не мога да го прочета цялото ... :)

Link to comment
Сподели другаде

Мненията ви постоянно си противоречат:

 

Не съм хакер и не ги знам тия "чалъми"

 

С уважение към автора, всичко си е изчерпателно, но е на език за ученици.

 

Не знам вече се обърках ...

 

Браво на автора! Не мога да го прочета цялото ...

 

Как определяте една статия без да сте я прочели докрай. Ето една статия с повече задълбочени технически елементи тогава:

 

http://www.securelis...lysis/204792122

Link to comment
Сподели другаде

Тази статия е добра. Мерси. Ясно с вижда, че тялото на вируса не може да е в средата на изпълнимия файл. Слага се в края. И се слага преход. Няма как да е в средата и програмата да работи.

 

it is a backdoor which first attempts to infiltrate the address space of the ‘explorer.exe’ process (‘services.exe’, ‘iexplore.exe’)

 

Винаги съм се чудил, как се прави програма, която има достъп до адр. пространство на друг процес. Аз имам една подобна малка безплатна програмка, която ми показва символите в едит полето, маркирано с флаг за парола. Защото някои са забранени за копиране.

 

Когато фикснат това с адресното пространство, което го има, но изглежда може да се заобиколи, като се представи за системен процес, не знам обаче как става, ще изчезнат всички вируси. Защо не го направят?! Какво ги спира, според вас?

 

----------------

 

Имам чувството че съм засегнал някого. Извинявам се. Просто не съм съгласен, че са 3 вида, за мен са си 2 - такива, които ползват диска и такива които само си работят в паметта.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...