Jump to content

Проблем с вградена звукова карта.


Препоръчан пост

Смених старите нагорели колонки. Купих нови.И свири моно. Дъното е ASUS P5LDSE, вградена е звуковата карта, на програмата Саунд Макс, пробвах новите и свирят моно. Ще ги сменя. Но преди това за да не купувам вментете "чайна" за по 10 лв. се опитах да си пригодя касетофона за това. Свързах кабелчето от жакчето на ПС-то, до платката на касетофона.Елиминирах предусилвателя. Излезе звук! Но ми се губеше единия канал. И реших че съм нешо не добре направил , и касетофона на боклука.Е, така , на части. Но днес купих пак за 11 лв. колончета и китайката ли , звуковата ли карта? Но пак ми свири моно. Иначе и от двете излиза звук....-но МОНО.

Как мислите от какво е? А да си купя ли една стерео звукова карта нова? Скъпи ли са? Не е нужно да е някаква с 5-6 канала. Аз имам 2-готини колони от едното време. Но от ПС-то май звука излиза моно?

Приятели помагайте.

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 30
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

И ти по какво разбра че е моно че не схващам .По принцим имаш Ляв и Десен канал .На всеки си има кабел и за лево иза десно .Кабелчето което си свързвал трябва да е със поне три жилца 1 за у лево и 1 за у десно и едно маса ..Масата е по принцип обша .
Link to comment
Сподели другаде

За човек, който има нужда от помощ, реагираш доста остро. Ще обясниш ли по-подробно как установи, че звукът е моно, или да считам и себе си за неразбиращ?
Link to comment
Сподели другаде

Уважаеми съфорумци, приятели, съжалявам че реагирам толкова остро. Никога няма да се повтори. Уважаеми Господине sand70, и Вие Найт Рейвън, благодаря за отделеното Ви време и внимание за моя проблем. Сега ще Ви обясня възможно най-подробно: Имах едни стерео колонки

и те за 3-4 години нагоряха (вътре 9 волтовото трансформаторче и дори пластмасата беше изпечено, знаете че то всъщносто стои нон-стоп включено а със копчето само се включват високоговорителите). Но от жакчето за слушалкити бях включил 2 високоговорителя (ако си спомняте тези на Респром, от грамофоните). И така си слушах музика. Дънната платка ми е ASUS P5LDSE с вградена е звукова карта, имам изход за високоговорители (стерео жакче),микрофон и друго за допълнителни СД или там каквото се включи в компютъра.Със дънната платка имам диск с драйвери. Там имам програма Саунд Макс, която след инсталация има опция за настройка и тест на високоговорителите. ляв-десен кнал и т.н. Та там пробвах новите колонки. Единия канал не свири. Така разбрах че е моно. Също и на AIMP 2 -плейъра като пусна музика и с баланса ляво-дясно, пробвах и пак се губи единия канал. Както Ви писах и преди, опитах се един касетофон да използвам за да не купувам компютърни колонки. Свързах го. Но и там се губеше единия канал. Сега си мисля че съм го бил направил правилно, но както и да е. Не е от кабели, високоговорители. Не е от колонките, отворих ги стерео са, тествах ги. Ръчках по настройките на компютъра,-нищо, или поне не открих да има някъде проблем. Реших че вградената звукова карта е изгоряла нещо. Вчера купих от едно магазинче за 8лв. CMI8738 - втора употреба. Казаха ми да си изтегля драйвер. Изтеглих някакъв и компютъра като я откри си го намери (или пък от Уйндоуса) си го инсталира автоматично. Смених настройките от контрол панел да са за CMI Audio Media, Микрофона тръгна. Но пак се губи единия канал. Не вярвам и тя да е дефектна, и вградената, изобщо мисля че е някакъв софтуерен проблем. Не знам какво да правя. От нея, а преди и от вградената включвах една МИДИ система имам. И пак моно свири. Драйвера ли ми е нещо не точния, има ли такава програма за настройка (като Саунд Макс) за настройка на звуковото устройство? От контрол панела ръчках и не видях нищо което да съм сгрешил. Незнам. -Моля, дайте идея?

Предварително Благодаря за отделеното време.

Link to comment
Сподели другаде

Ами, ако проблемът не е в колоните, кабелите и звуковите карти, наистина остава някакъв софтуерен проблем. Може би ще е добра идея да заредиш live дистрибуция на Linux и да тестваш дали под нея ще има проблеми. Можеш да пробваш с Ubuntu. Не инсталираш нищо, а избираш да се стартира директно от диска. Трябва да си разпознае нормално звуковата карта и да има плеър, с който да пробваш дали всичко ще свири както трябва.
Link to comment
Сподели другаде

Здравейте, току що пробвах и с Убунту. Свири моно. Изключих от БИОСА вградената саунд карта.Не е от колонките.Включвах и на усилвателя на уредбата. Пак моно. Според мен или е софтуерен проблема или... Ами ако старите колонки са дали накъсо, преди да нагорят? И нещо в дънната платка да е повредено? Но мисля че до последно са свирили стерео. Или новата саунд карта е също дефектна. Купих я на старо. Трудно драйвер намерих за нея. Но открих. И там си има тест ляво-дясно. Десното ми се губи. Само в ляво?! Божеее. Поне дъното да не е прецакано. Ако е софтуерен проблема-на Вас разчитам. А, преинсталирах Уиндоуса сутринта. Нищо. Утре ще връщам саунд картата. Дано да е от нея. Тогава направо, егати и съвпадението. Някакви идей. :magician:
Link to comment
Сподели другаде

Не, не е от кабелите.100%. Върнах звуковата карта. Продавача ми каза че ще я провери, и ще му звънна тези дни да ми каже дали е от нея.(Трябваше да му запиша драйвера на някакъв диск. Че много трудно го намерих, та поне той да не си губи времето.) Ако ли не, той предположи че може от захранването да е проблема( аз между другото като включвах и изключвах жакчетата и ми даде накъсо 1-2 пъти на корпуса). Нещо като да е пробил трафа, и т.н.Ще го отворя и ще видя. Също каза че дъното може да е и то сдало багажа? И че е вече старо. Може и да го сменя. И трафа ще сменя ако трябва.Дане би да е като чистих с прахосмукачката по дънната платка, нещо да съм разкачил,....-но не мисля. Всичко по дъното си работи. Преинсталирах Уиндоуса. Само единия канал на звука се губи. Никакъв друг проблем. От БИОСА включвах и изключвах аудио устройството. А, да Ви питам-нужно ли е да го ъпдейтвам Биоса. От 2006г. е. Даже пробвах но от официалния сайт на АСУС ми искат някакви кредитни карти?! Абе с това моно вече ми е неудобно да Ви занимавам. Ама не ми дава мира от какво е? А толкова обичам да слушам музика.....Как беше, -Моно,моно .......Хит дъ роуд Джак.... :look: .
Link to comment
Сподели другаде

BIOS се обновява обикновено, ако има конкретен проблем, който е наличен в текущата версия, но е отстранен в по-нова. В твоя случай не би трябвало да е от това, така че не е нужно да го актуализираш.

И все пак, щом под Ubuntu пак има проблем, значи проблемът не би трябвало да е софтуерен (приложение, драйвер или операционна система), а трябва да е хардуерен.

Нали не използваш един и същ кабел при тестовете?

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...