Прехвърляне към съдържание


Снимка

Пълнолетие. На колко години?


 • Моля, влезте, за да отговорите
18 отговора по тази тема

#1 mireto

mireto

  Г-жа Мишкова

 • Глобални модератори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 775 мнения
 • Пол:Жена

Публикувано: 25 June 2006 - 15:42

Преди няколко дни си говорихме с моето момче на темата колко години човек става достатъчно зрял, за да съзнава отговрността и последствията от собствените си действия. Доста хора и 40 години не са достатъчно зрели, но все пак обществото е приело някаква възраст, на която хората започват биват считани за способни да отговарят за постъпките, с определни права и задължения към обществото, в което живеят. В България пълнолетието настъпва на 18, но в доста страни възрастта е 21.

На колко години според вас трябва да стават дееспосбни*?

*Малко обяснение на термина дееспособност според Търговския Закон

Дееспособност – призната от закона способност на физическото лице с личните си действия да придобива права и да поема задължения. Институтът на дееспособността е създаден в интерес на физическите лица и на обществото. Придобиването на дееспособност се свързва с придобиване от лицето на зряла правна воля и съзнание. При ограничаване на правоспособността се ограничава и дееспособността. Правоспособността може да съществува без дееспособност, но не и обратното.

Има 2 критерия за придобиване на дееспособност:

1)достигане на определена възраст, което е гаранция, че физическото лице разбира свойството и значението на действието си и може да ръководи постъпките.Според достигнатата възраст различаваме 3 степени на дееспособност:

*пълна – настъпва при навършване на 18 г. (може сам да се грижи за себе си и да сключва правни сделки)
*ограничена - от 14 до 18 г. – непълнолетие; според закона непълнолетният сключва сам правни сделки, определя съдържанието им. За да са валидни сделките трябва родителите да дадат съгласието си. Ако няма родители му се назначават попечители.Непълнолетният сключва сам само дребни сделки за текущи нужди.
*недееспособност – малолетните под 14 г. – не могат сами да сключват никакви договори.Вместо тях и от тяхно име и за тяхна сметка правни действия извършват родителите им, ако нямат такива им се назначават настойници.

Допълнителният критерий – медицинският. Когато поради душевна болест или слабоумие лицата не могат сами да се грижат за своите работи, то лицата биват лишавани от дееспособност. Това се нарича поставяне под запрещение.


Ако отказваме да приемем друго, освен най-доброто, много често просто го получаваме.Публикувано изображение

#2 IVAN

IVAN

  Мечорат Пухашвили

 • Глобални модератори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 4645 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 25 June 2006 - 15:47

еми то си е прието требва да станеш на 18
но както ти каза има хора и на 40 които не се вписват много много в тея критерии
то според мене си е до опитата ти в живота
имал ли си трудности ... решавал си ги ,можеш да си отговорен и още на 14 години
лично аз мене си се оченявам , че ми трябват може ми още 1 год. и вече съм напълно зрял ( но след 1 год. и половина ставам на 18 )

#3 infinity1305

infinity1305

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 236 мнения
 • Пол:Не казвам

Публикувано: 25 June 2006 - 23:43

Така е, има страни, където ставаш пълнолетен на 21.Има и други, в които децата порстват без време...работят за да издържат семейство от малки.Носят отговорност на крехките си рамене, нещо, което други не познават и на 40.Всичко е индивидуално, зависи от начина на живот, от изненадите на съдбата.
Но е изкуство, да запазиш детската си душа, и когато вече си порастнал...
Публикувано изображение

Зрял си, когато те удари съдбата.Независимо, дали си на 14 или 21, или 18...
Единствено за правата да шофираш, според мен може да се даде някаква възраст.Не че възрастните никога не грешат...

#4 dimd

dimd

  Старост-нерадост

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 394 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 26 June 2006 - 08:43

Мисля,че 18 години е нормално ! Все пак,да не забравяме,че интелектуално,сме доста по-напред от американските си връстници,примерно ! :giggle:
Аз на 18 години влязох в родната казарма,и две години и три месеца :blink: ,се справях сам !

Мнението беше редактирано от dimd: 26 June 2006 - 08:43

БЪЛГАРИ-ЮНАЦИ !
Публикувано изображение
Εγώ είμαι αστυνομικός !

#5 Tragedy

Tragedy

  Mouse driver (мишка шофьор)

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 4054 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 26 June 2006 - 08:59

Аз също съм съгласен за 18-те години, но вече се забелязва една тенденция на преждевременно порастване на младежите и преди тази възраст. Логично е всеки да иска да порастне по-скоро и да бъде като големите батковци и какички и това включва много действия и бездействия, с някои от които не съм съгласен.

Според мен този въпрос има няколко страни и една от които е поемането на отговорността. Много непълнолетни разчитат на възрастта си, за да ги спаси от отговорност, често и при престъпления. Изключително неприятна тендеция, която се появява напоследък е престъпленията да се извършват от все по-малки индивиди и да се спасяват от затвора поради факта, че са непълнолетни.

Друг аспект на въпроса е секса. Вече е толкова модерно да се прави секс, че помня едно момиче да се хвали, че е била на 14 години, а е правила секс 3 (!?!?!) пъти. Не е чак толкова проблема във възрастта, щом тялото й е развито, но чак пък да се хвали. Според мен това е един от начините младите хора да покажат, че са вече зрели, че са големи хора, защото правят това, което правят големите хора или това, което някой им е казал, че е супер яко.

Наистина въпроса за пълнолетие е противоречив, защото лично според мен от дадена страна възрастта трябва да се намали, имайки в предвид тенденциите и израстването на младите хора, а от друга страна мисля, че и човек на 18 години може да поеме пълна отговорност за действията си.

А пък американците - странни хора - дават книжки на децата си на 16 годишна възраст, пък ги правят пълнолетни на 21. Ами една кола в ръцете на неопитен човек е нещо също толкова опасно, колкото и много други неща, които се дават на хората като стигнат 21 годишна възраст. Не че възрастта кара колата, но все пак.

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.


#6 BO6KO

BO6KO

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 198 мнения

Публикувано: 27 June 2006 - 18:42

Според мен въпроса е доста протеворечив.От една страна наказателната отговорност при извършване на престъпление.Тогава безпорно е ясно че пълнолетието трябва да е по-рано за да се носи отговорност за извършените действия.
Харесва ми в западна Европа че непълнолетни нямат право да си купуват алкохол и цигари.Много смешно ми стана когато ми поискаха лична карта когато си купих бутилка вино,но в България това не важи.

#7 Dark`Elf

Dark`Elf

  The Sheep

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 566 мнения
 • Пол:Жена

Публикувано: 27 June 2006 - 19:06

Това е наистина хубава тема. Според мен пълнолетието е здрав разум+отговорност за действията. При всеки човек е различно, едни са здравомислещи на 14, а други дори на 50 години пак мислят неразумно.
Може би 18 е нещо средно...Обаче не съ съгласна, че непълнолетните не трябва да си носят вина за грешките си и престъпления.
Сега и тук има такива ограничения за алкохола. Наистина много малко са магазини, заведения, които ги спазват.
На мен какво ми се е случвало. Оставаха ми 2 месеца, за да стана на 18 и отидохме в едно заведение да пием по бира. Обаче не ми продадоха въшреки, че скоро щях да съм пълнолетна. Сега на скоро на един приятел в един магазин му отказаха да му продадат водка, защото не си носеше личната карта.
Публикувано изображение
Who Ever said, I Needed You, lied! Who Ever Said, You Knew The Truth, Lied!!!

#8 Slammer

Slammer

  Half Gabrovetz

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1261 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 29 June 2006 - 09:43

А според мен проблемите се коренят в семейните ценности, както и липсата на морални задръжки.
Доста често се забелязва липсата на връзка между децата и техните родители или по-скоро в незнанието на родителите да подходят правилно при възпитанието на децата си! Това прави техните да правят доста безотговорни неща в стремежа си да изглеждат като големите
Пък и днескашните младежи (да кажем тинейджъри) наистина знаят повече неща от родителите си
Държавата налага ограничения на непълнолетните, поради причина, че техните родители немогат да се справят с децата си! А едно дете става пълнолетно, когато започне да се грижи сам за себе си, по начин който отговаря на нормите и стандартите на дадената страна!
България е преценила, че това става като навършиш поне 18 години. А дотогава е съвсем нормално да не ти продават или сервират алкохол.

Неможе едно 14-годишно момиче да се прибира в полунощ пеш от село в родния си град (намиращ се на 3-4КМ), да го изнасилят и после да се търси вината само в изнасилвачите.

Пък секса, въобще, ама въобще не ми се говори, че както е тръгнало... вече е модерно да се живее без брак - на семейни начала, да се правят деца по този начин, дори държавата нарича тези майки - самотни, за да могат да получат повече помощи. (ако някой иска мога и пример да дам). Държавата измисли предбрачен договор, ама хайде да не задълбавам, че както споменах не ми се говори.

ПП май малко не успях да си подредя мислите, но понякога мислите и идеите ми идват по-бързо, отколкото написването им! :P
Добрите приятели, си остават ... много добри приятели!

#9 infinity1305

infinity1305

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 236 мнения
 • Пол:Не казвам

Публикувано: 29 June 2006 - 11:06

Много правилно разсъждаваш, Slammer , моралните ценности са на изчезване.Особено сред подрастващите.Родителите не възпитават децата си, както в предишни поколения.
А ако не приемаме това, обикновенно ни заклеймяват като старомодни. :forgetit:

#10 nakata

nakata

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 129 мнения

Публикувано: 30 June 2006 - 07:51

Така е, има страни, където ставаш пълнолетен на 21.Има и други, в които децата порстват без време...работят за да издържат семейство от малки.Носят отговорност на крехките си рамене, нещо, което други не познават и на 40.Всичко е индивидуално, зависи от начина на живот, от изненадите на съдбата.
Но е изкуство, да запазиш детската си душа, и когато вече си порастнал...
Публикувано изображение

Зрял си, когато те удари съдбата.Независимо, дали си на 14 или 21, или 18...
Единствено за правата да шофираш, според мен може да се даде някаква възраст.Не че възрастните никога не грешат...

Точно така е, когато се сблъскаш с живота да поемеш отговорност. А годините нямат значение. :)
Публикувано изображениеПубликувано изображение

#11 Kalera

Kalera

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 221 мнения
 • Пол:Жена

Публикувано: 01 July 2006 - 20:53

Ние тук може да си говорим и да се възмущаваме, но ако се поогледаме малко и се видим отстрани, съм сигурна,че всеки има някаква вина, за това, че "старите ценности са на изчежване", че "поколенията не се възпитават" добре и прочее...
Моето лично мнение е пълнолетието да е преди 18, защото не може деца (защото те законно се смятат такива, щом имат нужда от настойник до навършването им) да демострират и правят секс, с разголените си дрехи, гримираните си личица, и консумиращи незаконно алкохол и цигари, да забременяват и абортират нелегално, да не ходят на училище, за да пушат трева, да крадат, да посягат на съученици, и да убиват (видяхме и такива случаи), и да няма равнопоставено наказание за тях. Защото, ако смяташ, че си достатъчно голям за секс, трябва да си достатъчно голям и да си гледаш плода от това, ако смяташ, че си достатъчно умен да не ходиш на училище, трябва сам да си изкарваш парите за тревата, ако смяташ, че си по-добър съдник, за да крадеш и убиваш, трябва да си излежиш присъдата....
А за това, че поколенията били такива и онакива, нека да не го казваме така сякаш ние не живеем с това поколение, защото и ние сме правили глупости, за които сега съдим по-младите....и ние живеем живота на консуматорите.

#12 vikinik

vikinik

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 142 мнения
 • Пол:Жена

Публикувано: 03 July 2006 - 19:34

Браво Kalera, по-ясно едва ли бих формулирала мнението си, което напълно съвпада с твоето. Щом някой иска да порасне преждавременно, да се ползва от дадени привилегии трябва да знае, че те носят и съответните им отговорности. Човек не може да бъде само консуматор, трябва да уважава другите. Възпитанието е много сложен процес и е доста субективно /може би дори е хубаво да отвориме и тема за него/ - всеки разбира живота по различен начин и гради ценностната си система не само от напътствията на родителите си, но и от заобикалящата го среда. Така че да не търсим вината за сегашното положение само в предходното поколение. Нека всеки, който претендира, че е зрял да се замисли какво иска от живота, но и какво хубаво е съградил в него и какво ценно би дал, за да го получи!
Публикувано изображение

#13 mireto

mireto

  Г-жа Мишкова

 • Глобални модератори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 775 мнения
 • Пол:Жена

Публикувано: 05 July 2006 - 08:05

Един интересен факт:
На тази дата (5 юли) през 1971 година в САЩ възрастта за избирателно право на гражданите е намалена от 21 години на 18 години . Но все пак американците продължат и след товав стават пълнолетни на 21 години.
Ако отказваме да приемем друго, освен най-доброто, много често просто го получаваме.Публикувано изображение

#14 B5_

B5_

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 9 мнения

Публикувано: 06 July 2006 - 21:16

Аз съм на мнение, че пълнолетен трябва да се става на 21 години. Едно момче/момиче на 18, едвам завършило средно, е все още подвластно на емоциите и прибързаните действия. Човек изгражда себе си, когато стане самостоятелен - започне работа или отиде студент в друг град. Създава си навици да се грижи сам за себе си, да поема отговорност, да цени това, което си е купил сам.
Всичко идва навреме за този, който умее да чака.

Публикувано изображение

#15 baby_face

baby_face

  .:Vamp:.

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 238 мнения
 • Пол:Жена

Публикувано: 06 July 2006 - 21:40

Според мен един човек трябва да си става пълнолетен на 18 години. Но мисля, че не трябва едно дете под 18 да не е поставено под отговорност. Тя отговорността не се гради за 1 ден след като е станало пълнолетно. Трябва много повече време, а и в днешно време децата знаят доста неща... защо и да не бъдат третирани като част от реалността, тоест като част от съдебната система. Щом в САЩ е нужно 16 години са да се вземе книжка и да се кара кола, трябва да има съответните разпоредби за подлагане на детето под отговорност. :)
A rose is free, a rose is wild
And who would know better than I do?
Roses are not made for love..
0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители