Jump to content

Свързване на 2 HDD и CD-Burner към дъно на Intel


Препоръчан пост

Здравейте Знаещи,

Моля помогнете на един лаик. Бихте ли ме посъветвали кой е най добрият начин за свързване на 250 ГБ-ов хард "Seagate ST3250620AS" , 2 000 ГБ-ов "WD Caviar Green" и CD-Burner "HL-DT-ST DVD-RAM GSA-H55N" към дъно "Intel Desktop Board DQ35JO"? Как да свържа кабелите? :(

Link to comment
Сподели другаде

Доколкото виждам двата твърди диска са със SATA интерфейс, докато оптичното устройство е с PATA такъв. При това положение връзката ще да е следната:

- при SATA е лесно: просто всеки твърд диск си го свързваш към съответен SATA порт на дънната платка;

- оптичното устройство го закачи на края на IDE кабел и гледай джъмперът на самото устройство да е в режим Master.

Link to comment
Сподели другаде

Night_Raven, като инсталирах новия хард забелязах че нито моя стария нито новия хард нямат джъмпери, от значение ли е това?Оказва ли внияние на скоростта на предаване между тях и скоростта на компа? Направих това което ме посъветва, CD-то е закачено на IDE кабела, а хардовете към SATA портове 0 и 1. Забелязах че при записване от единия на другия хард, компа значително забавя скоростта?Нормално ли е това? Като проверя в Управление на компютъра/Управление на дисковете виждам че и двата диска са онсовни, така ли трябва да бъде?
Link to comment
Сподели другаде

SATA устройствата нямат джъмпери, защото няма нужда от такива. Те се използваха при PATA устройствата, за да се укаже в какъв режим да работят - Master или Slave, защото можеха да се вържат 2 устройства на 1 IDE кабел. SATA устройствата са самостоятелни и няма нужда от режими и приоритети, следователно няма нужда и от джъмпери. Отсъствието или наличието на джъмпери няма как повлияе на скоростта на трансфер.

Какво точно имаш предвид под "значително забавя скоростта"? Опиши по-точно.

Няма проблем и двата диска/дяловете да са основни (primary).

Link to comment
Сподели другаде

Ами по време на копиране от единия хард на другия на много информация отварянето на приложенията става много бавно. Изглежда че копирането взима много от ресурсите на системата. :(
Link to comment
Сподели другаде

Всъщност не. Копирането от хард диск на хард диск не натоварва системата особено. При подобна дейност основните компоненти, които се "потят", са точно самите твърди дискове. Срещаш забавяне при стартирането на нови приложения, защото твърдият диск трудно насмогва. Твърдият диск е точно това - диск, плоча. Тази плоча се върти и има четец, който се позиционира така, че да разчита нужните сектори. Много сходно е с грамофона и грамофонната плоча. Твърдият диск няма моментален достъп до всеки свой сектор. Не само това, но и всъщност достъпът до някои сектори е всъщност по-бавен отколкото до други. Т.е. при копиране твърдият диск трябва да едновременно да чете/записва съответните файлове, които си посочил, и да чете нужните файлове за стартиране на дадено приложение. Твърдият диск, така да се каже, трябва да огрее на 2 места едновременно и става разноглед, ако мога така да се изразя. Особено ако твърдият диск е пълен и/или има фрагментация, то тогава всеки нужен файл може да е разпръснат по различни сектори в различни части на твърдия диск и той трябва да се занимава да ги намира всичките, което още повече забавя нещата. Затова и в такива ситуации се случва да се чува доста "къркорене"/"стържене" - твърдият диск се труди сериозно, за да успее да свърши 2 или повече задачи еднвоременно.
Link to comment
Сподели другаде

Благодаря ти за изчерпателния отговор Night_Raven. Предполагам точно това е станало. Иначе сега системата си работи отлично. Като спомена за дефрагментация на дисковете, моля те кажи на колко време е добре да се дефрагментират? Какви са добри навици за поддържане на дисковете в добро състояние. Питам те защото миналата година ми се скапа диска на лаптопа, за който се грижих добре, т.е. гледах да не го треса, блъскам и т.н. Бях нежен с него, но въпреки това замина... :peace:
Link to comment
Сподели другаде

Твърдите дискове, противно на някои очаквания, не са особено крехки. Далеч по-податливи са на дефекти поради калпаво захранване и/или постоянно включване/изключване, отколкото някакви физически "травми". Разбира се това не означава, че околната среда няма отражение върху живота на твърдия диск. Има, но не е толкова голямо.

Дефрагментацията на практика няма отношение спрямо живота на твърдия диск. Тя оказва влияние върху бързодействието му - колко бързо ще чете. Ако дискът е дефрагментиран, то значи файловете са подредени и би трябвало това да окаже благоприятно въздействие. Колко важно е даден диск да е дефрагментиран, т.е. колко полезна е дефрагментацията, зависи от това колко бърз/съвременен е дискът, колко е фрагментиран, каква работа се извършва на системата и каква операционна система се използва.

По-старите и/или по-бавните дискове са малко по-мудни и достъпът им до секторите не е толкова бърз като на по-новите дискове, затова при тях фрагментацията може да се усеща малко повече, което пък автоматично означава, че дефрагментацията има по-осезаем ефект.

Самата фрагментация също е важна. Ако даден диск е силно фрагментиран, това ще се усеща малко или много в даден момент, независимо от бързината на твърдия диск.

Работата, която се извършва на системата, също е от значение. Ако се работи често/постоянно с професионални приложения (Photoshop, AutoCAD, 3ds Мax и други от този тип), зареждат се големи файлове и/или се стартират доста игри, тогава би било полезно, ако нужните файлове са записани последователно, което би улеснило твърдия диск и би ускорило процеса на четене. Т.е. една дефрагментация би се отразила положително. Ако компютърът се използва за по-простички неща като слушане на музика, сърфиране из Интернет, гледане на филми, то една фрагментирана файлова система няма да бие особено на око.

Операционната система също оказва влияние. По-съвременните операционни системи като Windows Vista и Windows 7 разполагат с технологията SuperFetch, която пък доста хора спират с цел "оптимизация", защото някой си специалист ги е посъветвал или са прочели някакви "трикове" някъде. Да не се отплесвам обаче. Та тази технология има за цел да използва асинхронния достъп до твърдия диск, за да зарежда потенциално полезни файлове в паметта, преди да бъдат нужни, на базата на изградена статистика на поведение. С други думи операционната система следи потребителя кога какво стартира и какво върши на компютъра и се опитва да зареди нужните файлове, предварително, като използва свободното време на твърдия диск. Идеята е, когато потребителят стартира дадено приложение, поне част от файловете да са вече заредени и стартирането да отнеме значително по-малко време.

 

Дефрагментацията е полезно нещо, но не бива да се прекалява с нея. Не защото може да има негативни последици, а защото няма смисъл. Ако системата се използва много активно и то за сериозни неща, може би една дефрагментация на всеки 1-2 месеца е добре да се прави. Ако системата се използва средно активно и за не чак толкова сериозни неща, то дефрагментация може да се прави веднъж на 3-4 месеца. Ако системата се използва слабо, дефрагментацията може да се извършва и 1-2 пъти годишно.

То затова има възможност за анализ в дефрагментаторите, който да прецени дали има нужда от дефрагментация или не.

 

Не е нужно да се хвърляш на платени дефрагментатори. Не че няма добри такива, PerfectDisk като цяло е чудесна, но разликата между нея и безплатните решения е малка. От безплатните дефрагментатори препоръчвам MyDefrag и Puran Defrag Free Edition. Първата е повече за ентусиасти и хора, които обичат да човъркат повече. Втората е отлично решение за всеки, който не иска да се занимава толкова с настройки и иска простичка и ефективна програма. Defraggler и Auslogics Disk Defrag също са прилични, но първите две са според мен по-добрите програми като цяло.

Това се отнася по-скоро за Windows XP обаче. Windows Vista и Windows 7 разполагат с по-добър вграден дефрагментатор, така че при тях няма особено нужда от външен. Особено за системния дял, за който Windows се грижи автоматично.

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря ти отново Night_Raven за изчерпателния отговор. Правилно те определят като погвижна енциклопедия. На мен а предполагам и на много други ми бе безкрайно полезен. Работя с Win7 за това няма да използвам друг дефрагментатор и ще си дефрагментирам хардовете, както ме посъветва на няколко месеца веднъж. Бог да те пази
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...