Jump to content

Питане за HDMI кабел


Препоръчан пост

Привет. 

Очаквам днес да пристигне новият ми телевизор Panasonic TX-42S20E и затова бих искал да попитам за HDMI кабелите.

Предполагам, че ще има отговори колко е важен модела на кабела и такива, които ще поддържат мнението, че няма никакво значение "да слагам най-евтиния". Бих искал да ме посъветвате, има ли значение от модела, някакви негови характеристики (на кабела), версията му и др. Срещам подобни описания при по неизвестни модели:

 

- резолюция - 4000 х 2000

- 3D видео (?)

- дълбочина на цвета - 24-bit (16.7 мил. цвята)

- обратен аудио канал за изпращана на сигнал от TV тунера към дом. кино (или нещо такова)

- HDMI 1.4 (има и 1.3)

- позлатени накрайници (и не позлатени)

- скорост на предаване 10,2 Gbit/s (някъде и по-ниска)

- цена около 8€

 

Има и доста други започващи от 20€ и нагоре та чак до 50-60€ - да не ги описвам всичките, с почти същите параметри. Кой от всичките параметри е най важен? 

Link to comment
Сподели другаде

Най-важната характеристика при HDMI кабелите е версията - 1.0, 1.1, 1.2, 1.3 и 1.4. Тя определя останалите възможности на кабела. По-новите версии поддържат по-високи разделителни способности, по-висока скорост на трансфер, 3D, повече аудио формати и т.н.

Като цяло разбира се най-добре е да се купи кабел версия 1.4, защото ще осигури пълна поддръжка на абсолютно всичко.

И все пак нека да погледнем характеристиките поотделно:

Разделителната способност е като цяло дребен проблем, защото дори HDMI 1.0 може да се справи без проблем с 1080p, защотото поддържа разделителни способности до 1920х1200. Вече ако ти трябват по-високи разделителни способности, ще трябва поне HDMI 1.3, но по принцип 1080p е напълно достатъчна за 99% от потребителите. В случая се споменава 4000x2000, което е максималната разделителна способност на HDMI 1.4.

 

Скоростта на трансфер е доста важна, защото тя определя какви видео и аудио формати ще могат да се предават. Колкото по-висока е тя, толкова по-добре. HDMI 1.0 до 1.2 са с максимална скорост от 4.95 Gbit/s. HDMI 1.4 предлага максимална скорост на трансфер от 10.2 Gbit/s. HDMI 1.3, бидейки по средата, се предлага в бърза и бавна разновидност. Бързата достига също 10.2 Gbit/s, но не и бавната.

 

3D over HDMI се споменава по-скоро за допълнителна яснота и/или маркетингови трикове. 3D не е нищо повече от по-лаком за битрейт сигнал. Т.е. ако кабелът е с висока скорост на трансфер (10.2 Gbit/s) ще може да се справи с пренасяне на 3D. Това означава, че кабелът трябва да е от бръзите HDMI 1.3 или направо 1.4.

 

По-високата дълбочина на цвета (Deep Color) се поддържа само от HDMI 1.3 нагоре. За целта обаче трябва и телевизорът да поддържа въпросните екстри и възпроизвежданият материал (игра или филм) да поддържат въпросните дълбоки цветове. Само кабелът да поддържа Deep Color не е достатъчно, но е приятна екстра занапред.

 

Обратният аудио канал е всъщност точно това - обратна връзка. Това е налично само при HDMI 1.4. Идеята на HDMI по принцип е да свързва източник с телевизор, т.е. да Blu-ray плеър или компютър да подават изображение и звук на телевизора и той да ги възпроизвежда. Обратният аудио канал има за цел да осигури аудио връзка в противоположната посока, т.е. евентуално аудио системата/системата за домашно кино да възпроизвежда звука от телевизора. То реално такава връзка може да се направи винаги, стига телевизорът да има аудио изход и аудио системата да има аудио вход. Просто обратният канал при HDMI цели да спести евентуални допълнителни кабели. Нищо повече.

 

Позлатените накрайници не спомагат за нищо. Тук става въпрос за цифров сигнал, не за аналогов. Да не говорим, че някои позлатени накрайници само изглеждат позлатени, но всъщност не са. Да не говорим и че въпросният златен слой обикновено е тънък и не изтрайва дълго.

 

Цената в общи линии не е от голямо значение. Не че е без хич. По-скъпите кабели обикновено са по-издръжливи като цяло. Ако ще се ползват в лоши условия, е по-добре да вземеш нещо по-марково. Ако обаче ти трябва късичък кабел за връзка у дома, няма причина да даваш излишни пари за скъпи кабели.

Накратко: гледай да не е точно най-евтиния кабел в магазина. Всичко над него е напълно достатъчно.

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря за отговора, но купих кабела още същия ден, като написах въпроса си.  :) Кой ще ти гледа чрез Scart?:no:

Версията е 1.4, с по горе описаната характеристика и не беше най-евтиния. Общо взето беше ясно, че ще взема такъв, по простата причина, че по-старите версии бяха на същата цена, а пък този е с по-добра характеристика - предполагам всеки щеше да направи подобен избор. Въпроса по скоро беше, дали да си хвърлям парите за скъпи марки. Спомням си, преди около 2 год. купих за подарък HDMI кабел марка Belkin на цена около 30€ (то тогава по-евтини нямаше, но по-скъпи - да) без да знам каква му е версията и възможностите (със сигурност по оскъдни от сегашните). Трудно е да се каже, дали картината е по-добра. Пък и на човека плазмата е две годишна. Би трябвало да са една до друга за да се видят евентуални разлики.

 

По-високата дълбочина на цвета (Deep Color) се поддържа само от HDMI 1.3 нагоре. За целта обаче трябва и телевизорът да поддържа въпросните екстри и възпроизвежданият материал (игра или филм) да поддържат въпросните дълбоки цветове. Само кабелът да поддържа Deep Color не е достатъчно, но е приятна екстра занапред.

 

Обратният аудио канал е всъщност точно това - обратна връзка. Това е налично само при HDMI 1.4. Идеята на HDMI по принцип е да свързва източник с телевизор, т.е. да Blu-ray плеър или компютър да подават изображение и звук на телевизора и той да ги възпроизвежда. Обратният аудио канал има за цел да осигури аудио връзка в противоположната посока, т.е. евентуално аудио системата/системата за домашно кино да възпроизвежда звука от телевизора. То реално такава връзка може да се направи винаги. стига телевизорът да има аудио изход и аудио системата да има аудио вход. Просто обратният канал при HDMI цели да спести евентуални допълнителни кабели. Нищо повече.

Относно дълбочината на цветовете. Никъде не открих информация, дали телевизора поддържа такива “екстри". Което няма значение, само ей така питам.

 

Относно обратния аудио канал. Как така ще подаде сигнал към аудио система или система за домашно кино? Да приемем варианта:

1 Blu-ray плеър  

1 телевизор

1 усилвател

Blu-ray плеъра подава сигнал на телевизора, телевизора връща аудио сигнал към Blu-ray плеъра по същия кабел. До тук 1 кабел. За да подаде Blu-ray плеъра върнатия аудио сигнал към усилвателя ("аудио системата/системата за домашно кино"), ще е нужен още един кабел. Бъркам ли някъде?

Link to comment
Сподели другаде

Ако е система за домашно кино на практика имаме усилвател и плеър в едно, така че нямаме нужда от други кабели. Ако са отделни компоненти, то пак не би трябвало да има нужда от доплънителен кабел, защото усилвателят вече е свързан с плеъра така или иначе, за да възпроизвежда звука от филма. Т.е. дали плеърът ще подаде на усилвателя звука от оптичния носител или от аудио входа, е без значение.
Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...
Здравейте,за да не създавам нова тема ще питам тук: Разбрах за раликата м/у кабелите, а дали има разлика и м/у самите HDMI входове и изходи??? Какъв е проблема - имам чисто нов lg tv, който не иска да установи връзка с hd приемник на булсатком през HDMI. Пробвах същото устройство на по-стар техен модел телевизори и стана. Пробвах и различно hd устройство и на моя телевизор и отново стана, т.е. и тв-ра и приемника работят, но връзка м/у тях не се получава. От сервиза на LG ми обясниха, че не толкова кабела имал значение, колкото самият hdmi изход/вход каква версия са и че ако били различни нямало да стане връзката.....
Link to comment
Сподели другаде

Ако конекторите са различни, няма да можеш да осъществиш връзката физически. Колкото до версията на кабела, тя не трябва да е от значение. Т.е. би трябвало всички версии на HDMI да са обратно съвместими една с друга. Какъв точно е телевизорът?
Link to comment
Сподели другаде

Здравейте, искам да попитам има ли различни начини за свързване на YAMAHA HTR-3063 BL, SAMSUNG LE-46C650 и лаптоп Toshiba Satellite A300-20P-4G, естествено по-най-добрия начин, предполагам с HDMI, един или с два кабела ще трябват? И какъв модел HDMI е за препоръчване, 1.3 , 1.4 , евтин или марков? Другото което ме интересува през USB на телевизора със флашка ли може да се гледа видео или е необходим външен хард за .mkv HD филми заради скоростта и обема на видеото и ако е така препоръчайте надежден 2.5 или 3.5 със собствено захранване външен хард, благодаря.
Link to comment
Сподели другаде

Тъй като HDMI кабелите трябва да са обратносъвместими, е логично да е най-добре да си купиш директно най-високата версия (1.4 към момента). Ако източника или телевизорът не поддържат въпросната версия, няма да можеш да се възползваш от екстрите, които се предлагат, но не трябва да има проблеми при връзката. Не е нужно кабелът да е скъп и марков. Е, гледай да не е съвсем най-голямата евтиния, но не се и нахвърляй на скъпи кабели. Няма смисъл. Вече съм го споменал по-нагоре.

По принцип трансферът на данни от USB флаш паметите трябва да е достатъчен за гледане на HD съдържание. Т.е. би трябвало и от т.нар. "флашки" да можеш да гледаш HD филми. Дали ще можеш да гледаш конкретно MKV вече зависи от това какви формати се поддържат от телевизора.

Link to comment
Сподели другаде

Разбрах, сега реда за свързване правилен ли е или има и друг - лаптоп Toshiba Satellite A300-20P-4G - HDMI - YAMAHA HTR-3063 BL - HDMI - SAMSUNG LE-46C650, или лаптопа да е директно в телевизора, а после от него в ресийвъра с HDMI кабели?
Link to comment
Сподели другаде

Ако конекторите са различни, няма да можеш да осъществиш връзката физически. Колкото до версията на кабела, тя не трябва да е от значение. Т.е. би трябвало всички версии на HDMI да са обратно съвместими една с друга. Какъв точно е телевизорът?

Мерси за отговора. Оправих се. От сервиза ми обясниха точно това, че ако конекторите са различни,няма как да стане. От булсата ме убеждаваха, че няма такова нещо като различно конектори. В крайна сметка се оказа, че тв-то не може да осъществи връзка през HDMI с кабел версия по-малка от 1.3. Т.е. купих си кабел от 15лв. 1.3 и картината тръгна:) Мерси все пак

Link to comment
Сподели другаде

Разбрах, сега реда за свързване правилен ли е или има и друг - лаптоп Toshiba Satellite A300-20P-4G - HDMI - YAMAHA HTR-3063 BL - HDMI - SAMSUNG LE-46C650, или лаптопа да е директно в телевизора, а после от него в ресийвъра с HDMI кабели?

Най-добрият начин за връзка би бил точно този, който ти каза: лаптоп -> AV ресийвър -> телевизор. Един HDMI кабел от лаптопа към един от HDMI входовете на ресийвъра и после още един HDMI кабел от HDMI изхода на ресийвъра към HDMI входа на телевизора.

 

Мерси за отговора. Оправих се. От сервиза ми обясниха точно това, че ако конекторите са различни,няма как да стане. От булсата ме убеждаваха, че няма такова нещо като различно конектори. В крайна сметка се оказа, че тв-то не може да осъществи връзка през HDMI с кабел версия по-малка от 1.3. Т.е. купих си кабел от 15лв. 1.3 и картината тръгна:) Мерси все пак

Технически има различни конектори. Няколко типа са, но на практика не се използват масово всички.

Link to comment
Сподели другаде

Искам да попитам има ли някакви съществени загуби в сигнала, ако се използва DVI -> HDMI?

По-добре ли е да се използва DVI -> DVI ?

Тъй като видео картата ми е по-стара и няма HDMI, има ли смисъл от по-нова само заради HDMI, при условие, че ще се гледат само филми ? :)

Link to comment
Сподели другаде

Искам да попитам има ли някакви съществени загуби в сигнала, ако се използва DVI -> HDMI?

За изображението не.

За звука може да има. Зависи каква точно е видео картата и какъв е преходникът. По принцип DVI не пренася аудио информация. Някои видео карти обаче все пак го могат, но не всички. Освен това е нужно и преходникът да е специален, за да може да подаде и аудио потока на HDMI кабела.

 

По-добре ли е да се използва DVI -> DVI ?

Не, но не е и по-зле. Общо взето единственото предимство на HDMI е това, че може да пренася и аудио поток. Като изключим това, няма друго техническо предимство.

 

Тъй като видео картата ми е по-стара и няма HDMI, има ли смисъл от по-нова само заради HDMI, при условие, че ще се гледат само филми ? :)

Ако наистина е само заради HDMI, то не. Иначе ако текущата ти карта няма хардуерно ускорение на HD и процесорът ти се задъхва, няма да е лоша идея да се вземе нова карта с HD ускорение, за да разтовари процесора. Това обаче ти си го преценяваш.

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря Night_Raven !

 

Въпросът ми беше насочен като цяло към видео сигнала, тъй като аудиото си е вързано към компютъра.

Относно картата няма проблеми откъм възпроизвеждане на HD(GF 8500 gt), просто има 2 DVI и 1 с-видео, а няма HDMI, но щом няма разлика в качеството не мисля да я сменям.

:svlove:

Link to comment
Сподели другаде

  • 8 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...