Jump to content

Син екран ! Колеги Помгайте,моля!


Препоръчан пост

А защо използваш x86 като имаш 64 битов процесор? Не използваш ресурса! Сложи си x64. Плюс това не е много добре да си експериментираш с програми, които са сложни и не са за твоята машина. Аз на твое място, веднага щях да си сложа 64!!! Почти съм убеден, че това ти е проблема със синия екран. Това, че windows изглежда стабилен, не значи че е така. Все пак са го правили хора, а хората допускат грешки понякога. Кой знае какви мацаници са се получили.
Link to comment
Сподели другаде

Реших да мина на x86, защото RAM паметта ми е само 2GB DDR2, а това е препоръчителния минимум за Windows 7 x64. От своя страна и повечето от програмите с които работя (основно на Adobe), изискват много RAM памет. Понеже машината ми е вече морално остаряла не искам да наливам повече пари в нея. Ако правя някакъв ъпгрейд за в бъдеще, то изцяло ще сменям дънна платка, процесор и RAM памет. В интерес на истината почти не откривам разлика при работа с x86. Единствено само самата операционна система заема по-малко RAM, но като стартирам например Adobe Photoshop, нито зарежда по-бързо, нито впоследствие самата обработка на снимките е по-бърза заради уж повечето свободна RAM памет, с която разполага програмата. Даже бих казал, че 64 битовата версия на Photoshop сякаш работи по-добре при мен. Направил съм си бекъп на диск "C" с Acronis така, както за последно съм оставил добре работещ Windows 7 x64 и ако реша само за няколко минути ще съм отново с него. Искам още малко да експериментирам с х86.

 

Плюс това не е много добре да си експериментираш с програми, които са сложни и не са за твоята машина.

Това малко не го разбрах. Програмите с които работя се справят относително добре на моята машина. Разбира се на по-добра конфигурация ще работят по-бързо, защото така са проектирани, но в случая и така ме устройва. Все пак обновяването на хардуера е свързано със средства. ;) То е като при игрите. Всеки се задоволява с различно ФПС на дадена игра според хардуера си.

Link to comment
Сподели другаде

За сложните програми, визирах уиндоус 7. По принцип, Майкрософт дават гаранция, че ще работи и на 64 битов проц., 32 битовата версия. Обаче това не дава гаранция, че когато оплетеш цялата система с драйвери и програмки, тя ще работи. Плюс това различните програми слагат разни dll файлове тук-таме, обявяват ги, те се зареждат, и когато се стигне до изпълнение на някоя програма която бута системата, ако уиндоус е заредил неправилно библиотеката, или самата програма обърка зареждането, ще ти излезе един син екран. А най-фаталното е когато не ти излезе син екран, ами всичко се омаже. Защото това е възможно. Това, че има гаранция не означава, че неможе да се повреди.

А между другото, не само ти се струва, че работи по-бързо с 64 битовата версия. Когато използваш 32-битова версия, това означава, че една машинна дума на процесора ще бъде 32 бита и той ще чете по 32 бита на един маш. цикъл. Което, на теория, ти намалява двойно скоростта на прехвърляне на данни в ОП(RAM).Естествено, това не зависи само от процесора. Дъното ти трябва да има 64-битова даннова шина, контролера на ОП трябва да има възможност да работи с 64 битови думи. Също и честотата на FSB е важна за обмена. Даже и DMA контролера трябва да поддържа 64 битови думи, за да усетиш разликата. Но при всички положения с 64 битовата версия ще работи по-бързо, няма да е по-бавно. Има и нещо друго което играе важна роля - ако приложението, което стартираш е 32-битово, то ще се зареди и ще се изпълнява в режим 32, макар и да разпъва данните на 64 и да заема повече място. Нещата са комплексни, затова компютъра трябва да е нов модел, за да си доволен.

Това мога да ти кажа, общо взето, по въпроса с x86/x64 версиите на уиндоус, и компонентите на компютъра.

Link to comment
Сподели другаде

Разликата е доста относителна. Не е задължително при наличието на x86-64 архитектура на системата да се инсталира операционна система от същия тип. Такъв тип операционна система се използва основно, когато приложенията, които се използват от потребителя, я изискват и се забелязва осезаема разлика в тяхната работа. Реално погледнато, точно такива приложения се нуждаят от поне 4 гигабайта RAM-памет.

Според мен няма никакъв смисъл за инсталиране на такъв вид операционна система, при условие, че дадената компютърна система се използва за главно базови операции и работа с програми, които на са толкова зависими от x86-64 битова архитектура.

Link to comment
Сподели другаде

За сложните програми, визирах уиндоус 7.

Мисля, че машината ми от подписа е напълно подходяща за Windows 7 x86. Дори и при добавяне на само още 2 GB RAM, би се справила доста добре и с Windows 7 x64 и съответните 64-битови програми. Друг е въпроса, както споменах, че не ми се наливат още пари в DDR2. Реално в момента ползвам само една програма (Adobe Photoshop), която си заслужава и би се усетила разлика при 64-битовата архитектура. Практически при мен почти не може да се усети, точно заради ограничената RAM памет. Вече излезе и Adobe Premiere Pro CS5, която няма 32-битова версия, а само 64 и за нея с удоволствие бих си подновил хардуера, но за съжаление повечето от допълните плъгини, който ползвам са 32-битови и няма как да се инсталират на нея. В един момент мога да поизчакам известно време, да изстискам още машината си, пък през това време току-виж съм посъбрал повечко пари за наистина хубава машина.

 

Благодаря за разясненията, които сте дали ти и Forgoten, относно x86/x64 версиите на Windows и компонентите на компютъра! Човек винаги има какво ново да научи. :peace:

Link to comment
Сподели другаде

Смисъл от x64 издание на съответната операционна система има и то голям. За съжаление много хора асоциират x64 операционните системи само с предимството, че могат да се адресират 4 и над 4GB RAM директно (а.к.а. без ползване на AWE и други механизми за странична адресация). Истината е, че не е само това основното предимство пред 32-битовите операционни системи. Разлика има в програмния модел на процесора - параметрите на функциите се предават през регистрите, а не през стека, по-бързият преход от системен (kernel mode) към потребителски режим (user mode) на работа, повече регистри с общо предназначение. Това нещо дава предимство, особено ако се използва и подходящ x64 софтуер. Към този момент софтуерните продукти, които имат x64 издания са по-често професионално ориентирани като например AutoCAD, SolidWorks, Adobe Photoshop, Sony Vegas и други. Тук таме се наблюдават и x64 издания на "по-ежедневни приложения", но реално при тях обемът на данните, с които се работи не е толкова голям и това води до по-малък ефект спрямо "тежките" приложения. x64 операционните системи имат и друго предимство, което се състой в това, че не приемат неподписани драйвери. Това е доста хубаво нещо, защото драйверите са код, който се изпълнява в привилегирован режим на процесора (Ring 0) и при това ниво на изпълнение има достъп до всички инструкции на процесора както и възможност за достъпване на паметта в системното пространство. Това води до два сериозни проблема: сигурността пада значително, защото дава възможност rookit-базирани заплахи да манипулират напълно системата, а също и стабилността е под въпрос, защото изпълнението на некачествен код в системен режим е сериозна предпоставка за стоп-грешка (син екран). Разбира се това поведение на x64 системите (не разрешаването на изпълнение на неподписани драйвери) може да бъде манипулирано, но все пак добавя още един слой защита.

Недостатъкът на x64 операционните системи спрямо 32-битовите се състой в това, че консумират малко повече памет, защото указателите са с по-голям обем. Реално погледнато в днешно време почти всяка система (нова) би трябвало да е с x64 операционна система най-малкото, защото вече трудно може да се купи система с по-малко от 4GB RAM било то настолна или лаптоп. Разбира се на един нетбук няма смисъл да се слага x64 операционна система, защото така ли иначе няма да се ползва за сериозни дейности и отделно, че нетбуците често са с малко количество RAM, което може да се адресира напълно ефективно с 32-битова OS.

 

Относно коментара на Sasho851:

 

Няма значение дали OS-ът е 32 или 64-битов в ситуацията с "оплитането" с драйвери и приложения. Природата на NT-базираните операционни системи е такава, че няма никаква защита при изпълнение на код в Ring 0. Влезне ли се в такъв режим има достъп до всичко и потенциалните проблеми са много както от гледна точка на сигурност така и на стабилност. Факт е, че много от приложенията използват драйвери, за да реализират някаква функционалност например антивирусните програми използват филтриращи драйвери на файловата система. Бъг в такъв драйвер би причинил проблеми (сини екрани) независимо дали системата е 32 или 64-битова.

 

Относно библиотеките с динамично свързване - не знам какво означава "ако уиндоус е заредил неправилно библиотеката". Една библиотека или се зарежда или не. Мапва се в адресното пространство на процеса. Друг е въпросът дали няма конфигурационен проблем с дадения софтуерен продукт (да кажем грешни стойности в регистъра), които водят до зареждането на неправилна библиотека т.е. от грешно местоположение например. Но това е проблем на самия продукт и се оправя лесно (чрез анализ с инструмент като Process Monitor), а не на самата операционна система. Тя няма какво да обърка, ако конфигурацията на приложението е адекватна.

Link to comment
Сподели другаде

Така и така е станало въпрос, за моята система заслужава ли си да купувам още 2GB RAM памет и дали другите компоненти ще спъват много работата на 64-битовите програми? Въпроса ми е конкретно насочен към Adobe Photoshop и Adobe Premiere Pro CS5. Тоест дали има смисъл от това или по-добре да събирам пари за нещо по-сериозно. Притеснява ме също и факта, че ако трябва да добавя още 2GB RAM мисля, че Dual Channel няма да работи и донякъде се забавя скоростта на достъп на процесора до нея. Няма и как да продам старите две банки памет, за да купя 2х2GB и да работят в Dual Channel. На дъното имам 4 слота за памет. Какво бихте ме посъветвали?

 

Благодаря предварително!

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря за включването на l.kanelov в темата. Точно това имах в предвид.

 

Относно добавянето на допълнителна RAM-памет. Мисля, че няма да има проблеми да добавиш допълнително върху тази система. Видеокартата е вече морално остаряла, но щом досега ти е вършила работа, означава че най-вероятно няма да ти създава проблеми. За Dual-Channel архиктектурата - на дънната платка трябва да имаш четири слота за платките RAM-памет . Два по два те трябва да са в един и същи цвят. Точно тази еднотипност в цветовете показва на потребителя как трябва да се свързани платките за да работят в Dual-Channel режим.

Link to comment
Сподели другаде

Два по два те трябва да са в един и същи цвят.

Да, така са. При това положение, ако купувам още 2 броя, те сами за себе си ли трябва да са еднакви или трябва да се съобразявам и с тези, които имам в момента? Влияе ли едната двойка на другата по някакъв начин?

 

П.П. Тъкмо се чудех какъв подарък да си направя за Коледа. :giggle:

Link to comment
Сподели другаде

Препоръчително е, да не кажа наложително, платките RAM-памет, които работят в Dual-Channel режим, да бъдат еднакви - т.е. с еднакви честоти и тайминги, тъй като се извършва синхронизация точно между тях. В най-добрият случай и четирите платки RAM-памет трябва да бъдат еднотипни.
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...