Jump to content

Какво е напрежение?


dudev851

Препоръчан пост

Учил съм електротехника и знам, че напрежението представлява - потенциална разлика между две точки. Но не бях опитвал да измеря напрежението между + на една батерия с - на друга батерия. В началото останах учуден. После се сетих, че уреда измерва напрежението, чрез тока който протича. Но ако няма верига не протича ток. Не знам друг уред, за измерване на напрежение.

Това е цитат от http://bg.wikipedia....%BD%D0%B8%D0%B5

Електрическото напрежение U е физична величина, характеризираща изменението на потенциалната енергия на единица електрически заряд. Електрическото напрежение предизвиква протичането на електрически ток. Между две точки възниква електрическо напрежение, ако двете точки имат различни потенциали.



 

Четох и други статии, но няма нищо споменато за ел. верига.

 

 

Въпросът ми е: Всъщност, има ли напрежение между две точки, ако няма верига?

Link to comment
Сподели другаде

Първо, правилно си предположил, че волтметъра няма да ти свърши работа в случая - трябва ти по-прецизен уред - галванометър, например.

Второ, говориш за напрежение, а измерваш потенциал между несвързани в една верига батерии (източници на енергия). Чисто теоретично - да, възможно е между двете батерии да има някакъв потенциал, който (с малко късмет) да успееш да измериш; в общия случай обаче тези източници са неутрални един спрямо друг и напрежение между тях няма. Т. е., ще можеш да отчетеш потенциал между два обекта, само, ако са наелектризирани с противоположни заряди. Това, че в случая става въпрос за батерии, не оказва влияние на измерването... до момента, в който ги свържеш във верига.

Link to comment
Сподели другаде

Тоест когато няма верига, независимо от зарядите на двете точки, между тях няма напрежение. Това правилно ли е?

 

Не мога да разбера, защото всичко е обяснено условно. Няма някаква точна дефиниция. Според това което съм прочел, напрежението е потенциална разлика между две точки. Много добре, но не се споменава нищо за верига.

Значи между + и - на една батерия, няма напрежение докато не се свърже във верига, така ли?

Тоест м/у + и - няма потенциална разлика, което малко ме обърква.

Link to comment
Сподели другаде

Тоест когато няма верига, независимо от зарядите на двете точки, между тях няма напрежение. Това правилно ли е?

Не. Между две точки може да има или да няма напрежение, независимо от това, дали са свързани във верига или не. Пример: можеш да вземеш нещо, произведено от пластмаса и да го натриеш в хартия, например. Първоначално между двата обекта (се предполага, че) няма напрежение. В резултат от триенето единия обект се зарежда с положителен заряд, а другия - с отрицателен (т. е., създава се напрежение).

 

Не мога да разбера, защото всичко е обяснено условно. Няма някаква точна дефиниция. Според това което съм прочел, напрежението е потенциална разлика между две точки.

Това почерненото е дефиницията.

 

Много добре, но не се споменава нищо за верига.

Защото веригата не променя постановката... докато не я затвориш. Напиши някакъв пример за верига - така, както ти я разбираш. Ще разгледаме ситуацията и ще обясним процесите в нея.

 

Значи между + и - на една батерия, няма напрежение докато не се свърже във верига, така ли?

Напротив, напрежение ще има, независимо дали батерията е свързана във верига или не (предполага се, че батерията е заредена, все пак).

 

Тоест м/у + и - няма потенциална разлика, което малко ме обърква.

Струва ми се, че те обърква не наличието или отъствието на напрежение, а начините за измерването му.

 

Давам ти за пример две постановки:

 

1. Два обекта: инертен материал (стъкло, пластмаса) и животински продукт (коса, кожа). При триене между двата обекта се създава напрежение (наелектризират се, единия обект се зарежда с положителен заряд за сметка на другия обект). Ако са свързани във верига (и тя е затворена) между обектите протича някакъв ток (докато напрежението се изчерпи). Ако не са свързани - ток не протича и напрежението остава.*

 

2. Същата постановка, но двата обекта са... батерии. Ако двата обекта са наелектризирани един спрямо друг, между тях има напрежение и при свързване (или просто допир) също протича ток. Особеното е, че тези два обекта имат "полюси", които са предназначени за свързване във верига. На практика можеш да свържеш батериите по такъв начин, че да получиш две вериги - веднъж използваш полюсите на батериите, а втория път използваш самите батерии в ролята на полюси.

 

*Това е валидно, ако се работи в изолирана среда. В обикновени условия напрежението постепенно отслабва под влияние на влагата във въздуха и влиянието на околните предмети.

Link to comment
Сподели другаде

Въпросът ми е: Всъщност, има ли напрежение между две точки, ако няма верига?

 

Разбира се, че има и за това не е нужно да има електрическа верига. Електрическата верига е необходима само за да протече тока ,който се предизвиква от напрежението. А напрежение има на всякъде,Дори и да е минимално, то съществува. В атмосферата примерно, напрежение в един-единствен облак може да достигне много високо ниво. Докъто в нашето тяло то е минимално. И понеже тялото ни е като антена, то приема електрическите променливи полета и затова се намира “под напрежение”, особено тогава, когато е изолирано от земята, напр. в леглото или върху изолирани подове.

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря за информацията. Зададох този въпрос, защото един бивш гл. енергетик на ТЕЦ, ме нарече неграмотен, когато му казах, че между + от захранването и кутия на компютър има напрежение, въпреки, че не може да се измери, защото няма ел. верига. Просто захранването беше извадено, аз се опитах да измеря дали работи захранването като допрях едната клема към кутията на компютъра(в първия момент не съобразих че няма верига и няма да има ток, а на мултицета му трябва за да измери напрежението). После започна спора и се чудех, аз ли съм неграмотен. Защото той твърдеше, че такова нещо като напрежение между две точки няма в природата. И ние в училище учим глупости. :) Според неговите думи напрежението се появява когато протече ток. Изглежда той е неграмотен.
Link to comment
Сподели другаде

Точно обратното, за да протече ток, трябва да има напрежение. Тока е следствие на напрежението- колкото е по голямо, толкова и тока е по-голям при еднакво съпротивление.
Link to comment
Сподели другаде

Благодаря за информацията. Зададох този въпрос, защото един бивш гл. енергетик на ТЕЦ, ме нарече неграмотен, когато му казах, че между + от захранването и кутия на компютър има напрежение, въпреки, че не може да се измери, защото няма ел. верига.

Нали се сещаш, че ако изобщо има някакво напрежение между + на захранването и кутията (при положение, че няма верига), то това напрежение няма да има нищо общо с работата на самото захранване...

 

Просто захранването беше извадено, аз се опитах да измеря дали работи захранването като допрях едната клема към кутията на компютъра(в първия момент не съобразих че няма верига и няма да има ток, а на мултицета му трябва за да измери напрежението).

В общия случай, за да "заработи" захранването на компютъра се свързват "накъсо" зелен и някой от черните кабели. Това е вид защита, измислена с цел предпазване на компонентите и потребителите от действията на самите потребители. Ако беше успял да затвориш веригата през кутията на компютъра, щеше да изгориш захранването.

 

После започна спора и се чудех, аз ли съм неграмотен.

Пишеш достатъчно грамотно, в това отношение няма за какво да се притесняваш. Предполагам, че ти липсва опит в електротехниката, затова някои неща ти се струват нелогични.

 

Защото той твърдеше, че такова нещо като напрежение между две точки няма в природата.

Питай го откъде според него се появяват мълниите.

 

И ние в училище учим глупости.

И ние така си мислехме, докато живота ни не започна да зависи от същите тези глупости. Спокойно, свиква се.

 

Според неговите думи напрежението се появява когато протече ток.

Може така да са го учили, с цел безопасност. Логиката е следната: има ток -> има напрежение -> опасно е да се пипа с ръце. Вероятно си чувал изрази като "Има ток!", "Няма ток!", "Тока дойде!" и т. н. т.

Link to comment
Сподели другаде

Добре. А защо понякога наелектризираните предмети освобождават заряда си върху ръката на човек например? Там мисля, че не се получава верига. Как тогава протича ток. Когато хванеш с ръка едната фаза от контакта не протича ток, ако няма верига. Защо се получава така?
Link to comment
Сподели другаде

Добре. А защо понякога наелектризираните предмети освобождават заряда си върху ръката на човек например? Там мисля, че не се получава верига. Как тогава протича ток. Когато хванеш с ръка едната фаза от контакта не протича ток, ако няма верига. Защо се получава така?

Koгато хванеш фазата от контакта не протича ток?!

Ти затваряш веригата със земята, която се счита че е с нулев потенциал.

Как мислиш иначе хората ги удря ток?

И в контакта има една фаза, не няколко. В бита работим с монофазен ток, не с трифазен ток.

При наелектризираните предмети имаме или излишък или недостиг на електрони и от там положително и отрицателно заредени тела.

Тези заряди са статични.

Електричните заряди винаги търсят начин да "отидат" до място с по-нисък потенциал.

Докосни наелектризирана пръчка от някакъв материал/без значение е в момента да описвам/ до земята и тя ще се разреди.

Link to comment
Сподели другаде

Добре. А защо понякога наелектризираните предмети освобождават заряда си върху ръката на човек например? Там мисля, че не се получава верига.

Правилно! Защото в случая говорим за електрически заряд, а не за електрически ток. Това са две коренно различни неща. При електрическият заряд, частици /като протони и електрони/ взаимодействат с електромагнитни полета и така се получават електромагнитни сили на привличане и отблъскване. А кои предмети са наелектризирани? Ами тези които имат статично електричество възникнало при триене между разнородни материали, в резултат на което, заряд от единия се прехвърля в другия. Наличието на електрически заряд поражда електромагнитна сила. И за това тук не говорим въобще за електрическа верига, защото тук действа закона на Кулон за привличането и отблъскването.

Друго е при електрическият ток. Там вече говорим за насочено движение на електрически заряди. И там вече действа закона на ОМ за зависимостта между напрежението, тока и съпротивлението на проводника но вече в електрическата верига.

Link to comment
Сподели другаде

А защо понякога наелектризираните предмети освобождават заряда си върху ръката на човек например? Там мисля, че не се получава верига. Как тогава протича ток.

Очаквах този въпрос. Да разгледаме отново първата постановка - два наелектризирани обекта, с различен заряд един спрямо друг. Да приемем условно, че потенциалната разлика между двата обекта (т. е., напрежението между тях) е 100 (100V, 100mV, 100KV... все едно). Да предположим, че внесем в системата трети, "неутрален" обект. Потенциалната разлика между неутралния обект и всеки от заредените обекти е... 50. Нещо повече: ако се свържат неутралния обект и някой от заредените обекти, ще протече електрически ток. Това, с кой от заредените обекти се прави свързването, ще определи и посоката на протичане на тока.

Малко теория (общи приказки): обектите в природата се състоят от атоми, а атомите - от ядра (протони и неутрони) и електрони. Благодарение на протоните ядрата на атомите са положително зередени; електроните са с отрицателен заряд. В стабилно състояние броят на електроните съответства на броя на протоните в ядрата и цялата система на атома е с неутрален заряд. "Тънкият момент" е в подвижността на частиците - електроните обикновено са силно подвижни и лесно се отделят от атома. От друга страна, за "разбиване" на ядрото на атома и освобождаване на изграждащите го частици се изисква значително количество енергия, т. е., това не е често срещан процес в природата. Резултатът: при определени условия в един обект лесно могат да се обособят положително заредени (ядра) и отрицателно заредени (електрони) частици (прието е да се наричат електрически заряди).

Накратко, когато имаш наелектризиран обект и неутрален (ръката ти), между тях има потенциална разлика и (съответно) - възможност за протичане на ток.

 

Когато хванеш с ръка едната фаза от контакта не протича ток, ако няма верига. Защо се получава така?

Когато "хванеш фазата", тялото ти се наелектризира с напрежение, "равно" на това в контакта. Причините да не го усетиш са две:

1. Напрежението е сравнително малко (да, знам, че може да те убие); освен това разликата в потенциалите се изравнява мигновено и токът, който протича е много малък. 220V не са много; ако докоснеш проводник с потенциал няколко хиляди волта, мигновено ще усетиш заряда по кожата си и косата ти ще "щръкне".

2. Обърни внимание на думата "мигновено" по-горе, това може да ти спаси живота. Протичането на електрически ток не е процес, който можеш да усетиш с тялото си и да го наблюдаваш, особено, ако е с високо напрежение... Ако ще правиш някакви опити, използвай батерии, акумулатори и др. подобни източници с напрежение не по-високо от 40V! В никакъв случай не си "играй" с домашната (220V) или промишлена (380V) мрежа!

 

Koгато хванеш фазата от контакта не протича ток?!

Ти затваряш веригата със земята, която се счита че е с нулев потенциал.

Как мислиш иначе хората ги удря ток?

Не му давай идеи, човека веднъж е имал късмет, може да е бил с обувки...

 

Ето малко нагледен материал от YouTube, няма нужда да се правят експерименти и да се открива топлата вода по трудния начин.

Link to comment
Сподели другаде

Не му давай идеи, човека веднъж е имал късмет, може да е бил с обувки...

Нещо невярно ли казах? :)

Имам чувството, че каза същото, което и аз но с повече думи и обяснения...

Аз понякога не съм много добър в обясняването.

И какви идеи давам? Просто казвам, че човек затваря връзката между по-висока и по-ниска потенциала/земя/ в следствие на което протича електричен ток ПРЕЗ него.

Подобни експерименти завършват със СМЪРТ и НЕ ТРЯБВА да се правят!!!!!

Link to comment
Сподели другаде

@Sasho851 - Хвани и прочети един учебник по Природознание или по Физика за 9-и/10-и клас (разделите за Електричество и магнетизъм), там всичко е описано. Вместо да се опитваш да преоткриваш законите на физиката.

Важно: В лошо време, не пускай хвърчила с метални части - може да доведат до непредсказуеми ефекти, свързани с електричните явления.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...