Прехвърляне към съдържание


Снимка

Спиртните напитки


  • Моля, влезте, за да отговорите
32 отговора по тази тема

#16 dieZel

dieZel

    Тираджия

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 378 мнения
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Видин, щата Тексас

Публикувано: 05 December 2006 - 14:48

Само да вметна ако ми позволите:
Jack Daniels e уиски от Тенеси, а не бърбън. Разликата е, че преминава през допълнителна филтрация през дървени въглища. Иначе статията е Numero Uno ;)

#17 emz

emz

    Невинен!

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 119 мнения
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Варна

Публикувано: 05 December 2006 - 21:01

Доста изчерпателно. Мисля да пробвам някои от изброените (които все още не съм) на наближаващите празници ;)
Варна, Варна, Варна!

#18 NEDOSTIJIMATA

NEDOSTIJIMATA

    Angel от Рая...

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 225 мнения
  • Живущ в:Искам да живея!
  • Интереси:Компютърен инженер съм, занимавам се с уеб дизайн и т.н...<br />Ако някой се интересува от нещо, да пита има Лични съобщения!!!Мерси за вниманието...

Публикувано: 05 December 2006 - 21:28

Коктейли с коняк

Арманякът е най-старото френско бренди, с документирани случай на дестилация от 15ти. Регионът Арманяк е разположен сърцето на древната провинция Гаскони (Gascony) в най-северозападния край на Франция. Прави се от грозде, но се дестилира в специални казани за арманяк. Крайното бренди е с груб, настоятелен характерен аромат, който изисква допълнително отлежаване в бъчва, за да се омекоти.

Повечето арманяци са смес, но за разлика от коняците може да се намери и такъв, който е от едно лозе и една изба. Категориите са същите като при коняците - V.S., V.S.O.P., X.O.и т.н.

Публикувано изображение

:-8 Дам, аз пък си харесах това :blush: и понеже нищо не разбирам от алкохолИ, затова си го избрах по шишенцето :D :haha: :crosseyes:
Мире, Страхотна статия много ме Кефи...
:thumbsup:

Мнението беше редактирано от ^ANGEL4ETO^: 05 December 2006 - 21:36

ееее.. абе стига с тия страдания по мъже - не разбрахте ли, че не си заслужаваме сълзите :)

Ако отказваме да приемем друго, освен най-доброто, много често просто го получаваме.


#19 chenkete®

chenkete®

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 21 мнения

Публикувано: 05 December 2006 - 21:43

Поздравления за най-добрата част от чудесната ти статия :bravo:
След тази статия няма как да не те поканя на мнооого чашки гроздова ракийка, двойно преварена и обработена със черничови клечки.
Тъй като през студентските си години съм пил всякакви напитки наричани от притежателите им ракии, ще Ви напиша няколко неща, които са необходими да стане една добра ракия. (поне според мен)
Тъй като правя предимно гроздова ракия ще пиша за нея :)
Започваме от гроздето. При покупката на грозде (ако нямате собствено производство) е важно да се гледа за това, дали то е достатъчно узряло и дали няма мухъл и плесен. Самия процес на ферментация мисля да го пропусна.
Нещо което е жизнено важно, поне според мен е в джибрите да НЕ се слага нищо различно от грозде.
Никакви компоти, конфитюри, мед и други такива щуротии. Не бива да прекалявате със захарта. Средно от един килограм захар излиза около 700мл. ракия, но за добра ракия колкото по-малко захар - толкова по-добре. Захар е необходимо да се използва в малки количества за да се достигне необходимия захарен градус - 21.
Варенето на ракия за домашни цели става във вече описаните казани.
За самите казани има няколко правила които аз си спазвам.
Първо е почистването на казана. Необходимо е да се почисти старателно от всичките остатъци. Трябва да се промие задължително с вода серпентината, в която ракията се втечнява.
При варенето трябва да се знае, че ракия не се вари на силен огън да не загори, джибрите трябва да не са много гъсти и ако е необходимо се доливат с вода. Има нещо от статията на Мирето с което аз не съм съгласен. Според мен не е необходимо да се "кара" казана само на жарава. При слаб огън и при по-гъст материал може плодовете да паднат на дъното и пак да загори казана. При първото варене в казана слагам малко сода за хляб. При варенето вадя всичко което излезе и след това го слагам да се превари. При самата преварка има много "чалъми и номера" но аз слагам единствено един пакет готварска сол в един 200 литров казан. Първите 300мл ракия която излезе лично аз я отделям. Така наречения "първак" е хубаво да си го отделите за разтриване или за каквото желаете. Лично аз си спирам ракията на 40 градуса. От там на татък отделям така наречените патоки и ги оставям за следващата година. Ако ракията получена след преварката не ви хареса можете да я преварите отново, но трябва да се знае, че със всяка преварка се губи и аромата. При самата преварка е хубаво да се сложи повече вода. Правилото е 50/50 но и повечко вода да се сложи е по добре.
Един спорен въпрос за ракиите е коя колко е силна. За много хора силната ракия е гордост и чак и се радват. За мен нормалната ракия е 45-46 градуса. При самото разреждане на ракията трябва да се има в предвид, че самата ракия при смесването с водата се загрява. Масовите спиртомери не отчитат температурата при която правите замерването а това може да ви коства големи разминавания от реалните градуси. Самото разреждане се прави с дестилирана вода, която спокойно може да се замести с минерална от магазина :) Използването на вода от водопроводната мрежа не е за препоръчване.
При всичките неща които написах ще вметна и нещо което е много елементарно но много хора не се замислят и наливат вода "докато стане"
Ако имаме 100 литра ракия 65 градуса получаваме общо 6500 градуса. Разделяме на градусите които искаме да получим (примерно 45) и получаваме 144 литра. От 144 изваждаме 100 литра които вече имаме и в крайна сметка са ни необходими 44 литра вода.
За приготвянето на този еликсир може да се напише още много но от мен толкова. Някой ако желае да продължи :)
Всички болести идват от ядове,
а всичко ядове идват от гадове.

#20 Irina

Irina

    Зло!!!

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 69 мнения
  • Пол:Жена
  • Живущ в:София, Лозенец

Публикувано: 05 December 2006 - 21:46

Мире, поздравления за чудесната статия, но не виждам нищо за любимото ми лятно питие - облак. Нещо за узото? За ментичката? Или предпочиташ разираната водичка с лед! ;) :)
Мир Вам. На себе си също!

#21 DAVIDOV

DAVIDOV

    Incredible user

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 405 мнения
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:А сега де ... ?

Публикувано: 05 December 2006 - 22:16

За тук е необходима една весела алкохолна приказка :yes:
Леле Миреее, горкия Милен .. той за закуска пие бира, а за вечеря му приготвяш ракийка :crazy:
Винаги пази във теб огъня на любовта едничка радост в света студен е тя...
If you can't find something to live for, then find something to die for.
Shadow of the Moon
Публикувано изображение

#22 Diabolik

Diabolik

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 122 мнения

Публикувано: 05 December 2006 - 22:40

като изтрезнея, от толкова много пиячка, ще коментирам статията, до тогава НАЗДРАВЕ!

#23 Neuton Gimic

Neuton Gimic

    Космополит

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 436 мнения
  • Живущ в:София

Публикувано: 06 December 2006 - 09:00

Използвах материали от линк; пак линк и доста други сайтове в Интернет, но компилацията принадлежи на мен (mireto) и не може да бъде разпространявана без съгласието ми.


Това означава ли, че не може да се пие ракия без съгласието ти? :crazy:
От демокрацията още никой не е избягал жив...

Роднинството е тоталитаризъм - нямаш право на избор, но е истинско и вечно!... Приятелството е демокрация, но колко трае? (Радой Ралин)

#24 mireto

mireto

    Г-жа Мишкова

  • Глобални модератори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 775 мнения
  • Пол:Жена
  • Живущ в:София
  • Интереси:Често променящи се

Публикувано: 06 December 2006 - 09:35

Ако я компилирате с други питиета, правете го на собствена отговорност. Иначе мога да посъветвам да я пиете разумно или с едно-две аспиринчета преди голяма консумация и кисело млекце за след това. Помагат аналгини, упсарини и много сън...
Ако отказваме да приемем друго, освен най-доброто, много често просто го получаваме.Публикувано изображение

#25 BOBITO

BOBITO

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1 мнения

Публикувано: 14 December 2006 - 18:48

Браво, Мирето, браво. :bravo: Чудесна статия, от това по-изчерпателно -здраве му кажи. Много нахално ли ще е ако попитам как се омекотява и обезмирисява етилов спирт от меласа.Обръщам се към всички,който може да помогне, нека дава съвети. :help:

#26 dieZel

dieZel

    Тираджия

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 378 мнения
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Видин, щата Тексас

Публикувано: 19 December 2006 - 18:27

Това доколкото съм запознат се прави при дестилацията с дестилационна колона - всеки един етаж на колоната е с различна температура и поради сложността на алкохола като химично съединение и множеството му съставки на всеки един етаж се отделят различни видове, като до дъното стигат само съставките от които няма нужда и се изхвърлят. Изпаренията се отвеждат до тавана и посредством тръба влизат в друга колона където се втечняват и отново дестилират и така няколко пъти до достигане на крайният продукт. Освен това първо меласата трябва да ферментира, преди да се подложи на дестилация.

#27 Muller

Muller

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1 мнения
  • Живущ в:Троян/Валхала

Публикувано: 22 January 2007 - 00:38

Здравейте,добри хора:)

Ровейки в Гугъл (търсих си рецепта за дом.ром)се натъкнах на вас:). За съжаление не открих нужната ми информация:(.
При положение че съм компютърен инвалид/талибан осъзнавам че нямам работа във вашият специализиран форум,но реших да драсна 2-3-16 реда. След прочета на поста на Mireto разбрах,че няма такова понятие като "червен ром".Станах фен на рома в казармата (при -28 градуса придружени с вятър и прехвърчащ сняг от студ в Плевен лесно се става фен на рома)В последно време го употребявам в откритият топъл,минерален басейн(39 градуса) на хотела в който работя,а ако има и сняг толкова по-добре,тогава усещам как ми се изпотява и костният мозък:).Аз съм от Троян,градЪ ни е известен с масовата употреба на ер голям и в частност на пълният член(може да се чуе и думата бъщътъ от по закоравелите троянци:) )и не на последно място със сливовата ни ракия(която не беше особено застъпена дори и в постЪ с ракийте)Доста се отплеснах от темата,но аз съм си такъв...:)Така и така съм тук,та хора имате ли представа дали съществува такава програма с чиято помощ компютъра ми да се стартира автоматично в определен от мен час?

п.с. Руска рецепта за дълголетие- Алкохола в малки дози е полезен във всякакви количества
ПАЗЕТЕ БАРУТА СУХ !!!

#28 stanilabg

stanilabg

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1375 мнения
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Пловдив, Кючука
  • Интереси:Акваристика

Публикувано: 07 October 2007 - 17:34

Не разбрах само едно - вода се дава само когато не ни харесва преварката или по принцип за всяка преварка се дава вода?

#29 goroviq

goroviq

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1 мнения

Публикувано: 14 October 2007 - 14:05

Здравеите имам леко затруднение по дестилация на етилов спирт. Ако някой може да ми помогне с някакъв материал ще съм му много благодарен.

#30 commix

commix

    KРЕТЕН !!

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 46 мнения
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Лом
  • Интереси:Книги (фантастика)

Публикувано: 12 May 2009 - 15:21

Не че не съм чел такива статии било из нета или по книги та прочетох и тази :) е красота или поне аз така възприемам алкохола. Немога да се похваля че съм опитвал много видове (понеже и годинките ми са скромни :D ) но от досега опитаното най-ме радва уискито :yeah: Това е алкохолат за мен определено :) Пожелавам ви приятна консумация и внимаваите с чашките за да няма проблеми с глвицата НАЗДРАВЕ :beer:
Наистина развалени яйца




0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители