Jump to content

Помощ за мрежа


Препоръчан пост

Привет на всички.

От жегата или от нещо друго, но нещо не успявам да направя мрежа между два компа. Ситуацията е следната: интернетът влиза в модем /М/. От там по кабел отива до Комп1 /К1/ и посредством безжична връзка на Комп2 /К2/. Интернет има и на двата компа. ЗА съжаление не успявам да направя връзка между К1 и К2. На К1 пробвам правенето на домашна мрежа. Вади съобщение, че е готово. На К2 правя безжична мрежа за да се вържа към рутера. И там казва, че е готово. А няма видимост между двата К. Идеи някакви къде допускам грешка ?

Link to comment
Сподели другаде

Аз бих опитал първо с въвеждане на допълнителни "вътрешни" IP адреси на двата компютъра (примерно 30.30.30.30 и 30.30.30.31) и достъп по IP адрес, съответно.

Мисля, че те разбирам. Но гледам, че единия е 192.168.1.2 а другия 192.168.1.3. Това помага ли ?

Link to comment
Сподели другаде

Би трябвало да имаш достъп до компютрите, като въвеждаш IP адресите им. Например, ако отвориш Window Explorer на компютъра с адрес 192.168.1.2 и напишеш в адресната лента \\192.168.1.3 би трябвало да получиш достъп до мрежовите ресурси (на двата компютъра трябва да има зададени пароли и споделени ресурси).

С "вътрешните" адреси също би трябвало да стане, в случай, че 192.168.1.х мрежата е ограничена по някаква причина.

Link to comment
Сподели другаде

Аз нямам такива добри познания, но не ми стана ясно как ако няма изградена мрежа двата компа ще се виждат. В случая 192.168.1.2 не вижда 192.168.1.3. С това е свързан и моя въпрос: къде греша при изграждането на мрежата ?
Link to comment
Сподели другаде

Имаш изградена мрежа на мрежово ниво (виж OSI модел-а). Можеш да използваш съветник на някаква операционна система, за да си осигуриш достъп до ресурсите чрез по-горните слоеве, но си усложняваш работата.

Как установяваш дали се "виждат" двата компютъра (ping-а не е показателен инструмент за целта)?

Ако си с Windows XP, можеш да опиташ връзка с Microsoft NetMeeting (conf.exe) - предполагам, че ще ти свърши работа.

Link to comment
Сподели другаде

В My Network Places се "виждат" компютрите, ако са в една мрежа, ако firewall-а позволява "показването" в мрежата, ако са в една работна група, ако Windows ги е "видял"... При мен в My Network Places не излиза нищо, въпреки, че имам достъп до няколко машини с различни ОС.

Сложи пароли на двата компютъра, сподели по една папка от двата и опитай достъп по IP.

Link to comment
Сподели другаде

Интересното е, че през ping 192.168.1.3 се вижда. А като напиша това IP на браузъра - не.

Отново искам да споделя, че моята цел е да направя мрежа между компютрите, а не да получа достъп до тях. Т.е. Windows да ги "види", да са от една работна група / така ги и задавам /.

Сега трябва да разбера как защитната стена може да ограничи изграждането на мрежата.

Link to comment
Сподели другаде

IP адреса на компютъра не се въвежда в браузъра, а в прозореца на shell-а на Windows - Windows Explorer. Отваряш например My Computer и въвеждаш \\192.168.1.3 - така заявяваш искане за достъп до мрежов ресурс.

С браузъра имаш работа, ако на съответния компютър (до който се опитваш да достигнеш) има стартирано приложение, позволяващо достъп до порт 80, например. В случая това не ти върши работа.

За да се "виждат" компютрите в My Network Places трябва да имаш стартирани File and Printer Sharing for Microsoft Networks (в настройките на мрежовите връзки), услугите Workstation и Server и във Windows Firewall -> Exceptions да е въведено File and Printer Sharing. Поне за тези условия се сещам в момента.

На мен ми е по-лесно да получа достъп по IP и да си направя shortcut към съответния ресурс или да го добавя като дисково устройство (Tools -> Map Network Drive...).

Тук има ресурси за мрежовото споделяне, може да ти свършат работа.

Link to comment
Сподели другаде

Както казват хората "Утрото е по - мъдро от вечерта".

Снощи като си легнах ми дойде нещо на ума. Днес като дойдох в офиса включих компютрите. Като поисках отново заявка за 1.3 видях един малък надпис в единия ъгъл на екрана, който ме уведомяваше, че има резидентен TeamViewer. Спрях този процес и тогава установих, че мрежата между машините я има. Дори успях да постигна същинската си цел - принтиране на документи през безжична връзка - рутер - принтер. Остава да гадая дали пускането на компютрите или спирането на TeamViewer беше решаващо. Както и да е . Огромни благодарности за отделеното време и споделените знания. :svlove:

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...