Jump to content

Преинсталация на Windows XP


TONIKA

Препоръчан пост

Казаха ми ,че уин 7 е мн добър и по-лесен.Мн ми се иска да имам и линукс и лично ходих на една сбирка във факултета по математика и информатика към СУ преди няколко седмици и ми показаха как се инсталира убунтото.За Мандривата мн не знам,но ми дадоха Федора 13-тя тъкмо беше излязла.И инст на Линукс е къде по-лесно от Уина ми се струва..... :)

Бързината е едно,леснотата - съвсем друго. Уйндоус го пускаш,показваш къде искаш да го инсталираш,пускаш да се форматира и отиваш да пиеш едно дълго кафе. ;) А линукс наистина се инсталира за около 15 минути,но ако не броиш времето за четене на различните съобщения и за попълване на съответните полета за информация.Ако вярваш,че линукс е по-лесен - действай. :) Няма да ти трябва антивирусна,защитна стена,регистрация...Иначе линуксите са около 500 разновидности и имат някои (неголеми)разлики при инсталацията.

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 168
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

За който си го знае и го е правил да,но аз ще трябва да си направя записки и по тях да се ориентирам какво да правя и май доста време ще си играя.Между другото мн мои познати минават на линукс и те ме запалиха.Но на мен ми се иска да ги имам и двете. :yes:

 

Имам само 1 диск на компа-С и е 149 кб и искам да го разделя на 3.Така,че бая сложнотийки ще правя :yes: А Федората мн ли е сложна?

 

Имам само 1 диск на компа-С и е 149 кб и искам да го разделя на 3.Така,че бая сложнотийки ще правя :yes: А Федората мн ли е сложна?

Link to comment
Сподели другаде

За който си го знае и го е правил да,но аз ще трябва да си направя записки и по тях да се ориентирам какво да правя и май доста време ще си играя...

Точно това имах предвид. :) Щом ще си правиш такива експерименти - ако имаш някаква важна информация - добре е да я подсигуриш(по възможност на отделен харддиск). Сигурно знаеш,че първо се инсталира уйндоус и после - линукс. Добре е линукса да бъде инсталиран на отделен(предварително заделен) дял,а още по-добре - на втори харддиск.

Link to comment
Сподели другаде

Да, но аз трябва да правя и едни сложнотийки -като да разцепя диска на 3,защото ми е само един.И после ще се боря с линукса-пък ако оплескам нещата,незнам.... Ще моля пак за помощ :(

 

Забави се изпращането на съобщението и за това го писах два пъти.Да,това линуксите на срещата ми го обясниха.Най мн от всичко ме притесняват драйвърите :(

 

Забави се изпращането на съобщението и за това го писах два пъти.Да,това линуксите на срещата ми го обясниха.Най мн от всичко ме притесняват драйвърите :(

Link to comment
Сподели другаде

Аз пък ще си позволя да предложа друго. Изглежда още не си толкова на "ти" с компютрите, което ме кара да си мисля, че dual boot конфигурация с Windows и Linux е голям и непрепоръчителен скок на този етап. Използването на компютър с две операционни системи обикновено се прави, ако наистина ще се работи и на двете, т.е. ако потребителят е напълно наясно какво прави и защо го прави. Ако едната ОС се инсталира по-скоро за разучаване и разглеждане, е по-добре това да се направи във виртуална машина. Далеч по-чисто и безопасно е. Ако ти допадне въпросната дистрибуция на Linux и си сигурна, че искаш вече dual boot, винаги можеш да си откъснеш малко пространство от някой дял (особено ако си с Vista или 7, които разполагат с вграден инструмент за оразмеряване и няма да се налага инсталация на отделен софтуер) и да инсталираш Linux на него. Т.е. мисълта ми е да не се хвърляш директно на нещо, за което не си сигурна, че ще ти трябва, защото инсталирането на двете операционни системи е по-лесната задача. Евентуалното връщане после към една ОС е по-дразнещата и опъваща нерви задача. Затова и препоръчвам по-дългия, но и по-сигурния и безопасен път.

Тук има съпоставяне на две от трите безплатни програми за виртуални машини. Информацията за Microsoft Virtual PC 2007 е точна, но пък програмата не работи под Windows 7 (за нея пък има Windows Virtual PC). VirtualBox работи под и с всички ОС, но информацията в статията е остаряла и със сигурност ще се разминава малко или много актуалната версия на програмата, макар все пак би трябвало да е достатъчен ориентир.

Тук има статия за VMware Player. Отново е леко остаряла информацията, защото VMware Player вече може да създава виртуални машини и няма нужда от VMmanager, но отново би трябвало да е достатъчно добър ориентир като цяло.

Link to comment
Сподели другаде

Няма нищо страшно. Поставяш си една ясна цел, набелязваш си стъпките, които ще следваш и опитваш да я постигнеш. Ако някъде нещо не се получава - винаги можеш да получиш помощ.

Никой не се е родил научен, но и никой не може да очаква всичко да се случва наготово. Инсталацията и поддръжката на която и да е операционна система обикновено е по-сложна работа (винаги е по-лесно само да използваш вече инсталирана ОС), но не е невъзможно. Иска се малко търпение и свободно време. С времето търпението ще бъде възнаградено с натрупан опит и ще можеш да си поставяш все по-високи цели.

Каквото и да решиш, ние сме насреща и ако се нуждаеш от съвети и упътване - можем да ги дадем.

Виждам, че в момента се колебаеш каква точно ОС да избереш, дали да са две, три и т. н. т. Според мен първо трябва да определиш за себе си какво точно ще правиш със съответната ОС. Linux дистрибуциите обикновено по-трудно се сработват с различните игри, например; за сметка на това сигурността на данните при тях е с по-висок приоритет в сравнение с други ОС.

Можеш да разгледаш различни ревюта на различните ОС или (ако имаш свободно време) да си вземеш един презаписваем диск (CDRW) и да тестваш различни ОС - повечето Linux дистрибуции могат да работят като LiveCD, без нужда от инсталиране.

Поздравления за желанието да опиташ нещо различно от това, което си ползвала досега - това качество не се среща често, за съжаление. Ако имаш конкретни въпроси - пиши, ще се опитаме да помогнем.

Link to comment
Сподели другаде

PANEVDD-мн благодаря за думите и въобще на всички.Аз не съм киноман и мн рядко тегля филми и единствено което ползвам от нета е професинални за мен сайтове и тегля музика.Иска ми се и двете системи да имам,защото си правя сметка след време да съм само на Линукс.Струва ми се,че на уин не му предстои светло бъдеще

 

Лека вечер на всички! :bye:

Link to comment
Сподели другаде

Щом преинсталираш на четири години един път ,по-хубаво дай 30лв да ти го направят като хората.

Щото после следват ,драйвери,настройки,инсталиране на програми и т.н.

 

16 години = 4 преинстала X 30лв = 120лв = 12000 стотинки = около 2 стотинки на ден за удоволствието да не си напрягаш мозъка излишно.

 

:haha: :haha: :haha:

Link to comment
Сподели другаде

Щом преинсталираш на четири години един път ,по-хубаво дай 30лв да ти го направят като хората.

Щото после следват ,драйвери,настройки,инсталиране на програми и т.н.

Не че нещо, но няма никакви гаранции, че във въпросния сервиз ще си свършат работата "като хората". Като нищо ще вземат 30 лв. за някоя тъпа самоделка, която допълнително ще "оптимизират" после и ще пльоснат и FlexType накрая.

Link to comment
Сподели другаде

Привет,сладури!Не ми е проблем даването на пари да ми го преинсталират,но въпроса е да го науча и да го знам.А и сега като ми помогнахте толкова много не ми се струва чак като "ядрена физика" :yes:
Link to comment
Сподели другаде

...А и сега като ми помогнахте толкова много не ми се струва чак като "ядрена физика" :yes:

По-скоро е квантова механика. ;)

Сега сериозно - щом не правиш кой-знае какво с компютъра и не ползваш някакви специални програми,нямащи аналог за линукс,мисля че спокойно можеш да се заемеш с линукс.Оттам можеш да си избереш подходящ модел.

П.П. Много рано си станала. :)

Link to comment
Сподели другаде

Сега ще доразгледам преинстал пак и ще се пробвам..... :)

 

Имам едно питане-ако нещо оплескам нали на старото ми хп нищо няма да му стане.

Ако нещо оплескаш - например инсталираш не на който дял трябва, губиш всичко на него при форматирането, така че внимавай. И естествено, че старото ти ХР заминава, изтрива се при формата всичко и после ще трябва и драйвери да инсталираш, и програми.

Link to comment
Сподели другаде

Опитах се пак и ето какво ми излиза

от БИОСА-а.А накрая като дам ОК или зарежза стария уин или ми излиза черния екран и след малко пак си тръгна стария ми уин.Какво да направя?

post-15649-12764190841412_thumb.jpg

post-15649-12764190911058_thumb.jpg

post-15649-12764190979403_thumb.jpg

post-15649-12764191064718_thumb.jpg

post-15649-12764192285743_thumb.jpg

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...