Jump to content

Помощ за избора на тонколони


Препоръчан пост

 

Просто за информация - спрях се на тези: GENIUS SP-700.

От пусто женско любопитство :haha: какви са колоните за които питаше в предния си пост? Вярно, че посочените параметри за колони от такъв клас са без значение, но ми е чудно, кой идиот ще плесне това S/N>45 dB и ще очаква някой да му даде пари? Тогава приех, че данните са сгрешени/или по-вероятно разменени с тези на crosstalk/.

OFF

просто изпадам в "умиление", като чета това-Frequency response: 20Hz~20KHz за GENIUS SP-700 :cap:

Link to comment
Сподели другаде

Мисля,че бяха тези - Microlab FC-550 (A6380), 24W + 2x15W. Може би на сайта на производителя също са били разменени двете стойности,но после са поправили грешката,а в магазина не са обърнали внимание и не са актуализирали информацията.

 

Разбирам,че поне част от данните не са реални,но така или иначе не съм склонен да дам значителна сума(включително и за пътуване на по-големи разстояния) за нещо,което няма да използвам чак толкова интензивно...Това последното изглежда като оправдание. :)

 

 

Link to comment
Сподели другаде

:offtopic:

Към момента разполагам с Creative MegaWorks 550D, Audiotrak Prodigy 7.1 HiFi и следните слушалки: Creative EP-630, Denon AH-C551, Creative Aurvana Live!, Sennheiser HD201 и Beyerdynamic DTX900.

Night_Raven, би ли споделили как звучат Creative EP-630 спрямо Sennheiser HD 201, да кажем? Имам предвид сравнение между ниски, високи и средни честоти. Трябва да си купувам някакви слушалки и се двоумя дали да са тип тапи (точно такъв вид) или затворени. По принцип мисля да ги ползвам в домашни условия, но ако си взема тапи ще мога да слушам с тях и MP3 плеъра. Тук дават доста добри честотни характеристики на Creative EP-630. Маркетингов трик ли е или действително звучат много добре? Също така този тип тапи по-принцип удобни ли са за по-дълго слушане на музика, примерно няколко часа? Вълнува ме и дали лесно падат при бягане?

 

П.П. Въпросите независимо, че са отправени към Night_Raven, нямам нищо против да чуя и мнения на други потребители.

 

Благодаря предварително за отговорите!

Link to comment
Сподели другаде

EP-630 и HD201 имат различно звучене. EP-630 са по-ярки, ако мога така да се изразя. Високите им честоти на моменти могат да са леко пронизващи и остри, така че трябва да се процедира малко по-внимателно с еквалайзера. На HD201 високите са доста по-на заден план и са малко като че ли заглушени, но пък са по-меки. За средните честоти важи общо взето същото. Ниските честоти на EP-630 са по-пълни. HD201 имат потенциала за по-дълбок бас (т.е. да слязат по-ниско), но пък средните им баси са малко слаби, което при някои парчета ги кара да звучат някак тънко, усеща се лека липса на ударни баси.

Като цяло EP-630 са по-динамични и звукът им е по-директен. HD201 имат доста по-спокоен и мек звук.

HD201 са малко трудни за захранване. Имат нужда от по-силен сигнал, за да се оползотворят по-пълноценно. Еквалайзер като цяло е от полза. EP-630 са много лесни за захранване и не и нямат особена нужда от еквалайзер.

Откъм изолация и двата чифта слушалки се справят достатъчно добре. EP-630 имат по-добрата изолация от двата модела и като цяло се справят много добре в тази категория. HD201 са затворени слушалки и също имат добра изолация. Не толкова добра, колкото EP-630, но прилична според мен.

Комфортът и при двата чифта е на добро ниво. И двата чифта могат да се носят продължително време, без да дразнят. EP-630 са малки и ненатрапчиви, а HD201 са леки и покриват добре ушите. Не всички канални слушалки (известни у нас като "тапи") предлагат добър комофорт разбира се, но тези го правят. Дали падат при бягане не знам, защото не съм бягал с тях, но не мисля, че би имало проблеми в тази насока, защото са леки, малки и влизат добре в ухото.

 

За портативна употреба EP-630 са категоричният победител: захранват се лесно, изолират по-добре и кабелът им е с прилична дължина. HD201 не са подходящи за разходки по улиците. По-трудно се захранват от плеърите, не изолират толкова добре (макар че това всъщност не е задължително да е лошо нещо, зависи от предпочитанията ти) и кабелът име дълъг. Абстрахирам се от факта, че са големи слушалки и че някои хора по улицата биха те изгледали странно. Майната им на такива хора!

EP-630 имат един дребен проблем с кабелен шум. Т.е. при местене на главата вибрациите от кабелите се преобразуват в шум, който се чува. Не е нещо фатално, но е леко неприятно. Разбира се EP-630 не са единствените слушалки с такъв проблем, доста слушалки от портативните имат такъв проблем (малко или много).

 

Колкото до честотния диапазон, той няма голямо значение. Маркетингов трик е като цяло. Честотният диапазон не дава никаква информация за качеството на звучене на слушалки/колони, дори и да е измерен добре.

 

Нека сме наясно. И двата чифта слушалки са нисък клас и ако ги оценяваме само откъм качество на звука, биха получили ниски оценки. Силата на тези модели не е в качеството на звука като самостоятелен фактор, а в съотношението цена/качество. Т.е. само откъм качество не се справят особено добре, но като добавим и цената към уравнението положението се изменя драстично. И двата чифта са отлични за парите си. За непретенциозни потребители с нисък бюджет са чудесен избор.

И макар да не са кой знае какво EP-630 са значително по-добри от всички слушалки, които са в комплект с плеъри. EP-630 (и HD201) може да са нисък клас, но слушалките, които се включват към плеърите са в още по-нисък клас, който аз наричам "колкото-да-не-е-без-хич" клас. :)

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...