Jump to content

Помощ за избора на тонколони


Препоръчан пост

Ами, ако искаш силен бас, можеш да се насочиш към Z серията на Logitech, макар да не знам точно кои модели са налични при теб. Z-x моделите са по-евтините и определено имат недостиг на високи и особено средни, но пък басите са предостатъчно силни, дори може би прекалено. Z-2xxx моделите са по-скъпи и имат повече високи и средни.

За жалост не знам точно какви са цените. Може да са извън бюджета от 150 лв. Не че няма и по-евтини модели както на Logitech, така и на Creative, но са вече от ниския клас.

Link to comment
Сподели другаде

  • 9 months later...

Ако може и на мен да помогнете... :)

 

Бюджета е 40 - 100(или малко повече - ако имат много хубав вид ;) ) лева. Конфигурацията да е стерео или 2.1. Другото условие е да са от сайта на "Алтех" (по някое време смятам да взема харддиск и евентуално видеокарта оттам) или от магазин в Пловдив. В споменатият сайт хората достатъчно коректно са прекопирали наличната информация(за тонколоните в случая), но аз като не разбирам от децибели,херци,чувствителност и т.н....

 

За начало ще се ползват към стар телевизор,а когато същият издъхне напълно - ще ги прехвърля на компютъра. Хубаво е да имат и допълнителен вход например за MP3-плейър...

 

 

Link to comment
Сподели другаде

От сайта на "Алтек" тези дървета като че ли са нелоши - гледам, че ги хвалят горе-долу в нета (8,5/10)... Ама са по-скъпички де. То не може хем да са много евтини, хем па и хубаво да свирят. Добре ще е, ако може да ги чуеш преди покупката, има ги и в "Текнополис".
Link to comment
Сподели другаде

Ако трябва да се вместя в бюджета, бих предложил тези, тези, тези и евентуално тези колонки. Те ми изглеждат прилични. Разбира се най-добре е ако имаш възможност да ги чуеш на живо. Аз съм чувал само тези на Logitech (от споменатите) и звучат прилично.

Освен в Технополис и Техномаркет можеш да провериш и в Multirama дали няма да ги имат изложени и свързани към някакъв източник.

Link to comment
Сподели другаде

Ще помисля над второто предложение. :)

 

А относно параметрите - например:

 

Power output 24W+15Wx2 RMS

Frequency response 35 Hz-20K Hz

Sensitivity Input 300mV

Distortion<0.3%(1W 1KHz)

Separation>75 dB

S/N>45 dB - може ли някой да ми каже коя величина колко е важна и към какво има отношение?

 

 

 

Link to comment
Сподели другаде

Най-важна величина са собствените ти уши. Ако на теб не ти харесва как звучат, все тая какво пише в характеристиките. В никой уважаващ себе си магазин няма да ти откажат да чуеш как звучат колонките. Вече какво ще избереш зависи дали ще ги ползваш за музика или за филми, или за игри, защото има разлика в това как звучат дадени колонки с един или друг източник на звук. Аз като избирах моите взех едно оригинално аудио CD(в никакъв случай mp3) и чух няколко модела докато си харесах модел на който най-добре звучи Iron Maiden. ;) Ако са за геймърски цели, разбира се най-добре да ги чуеш в игра, ако са за филми - пусни си любимото DVD(не DivX!) и т.н. Ако пазаруваш по Интернет може накрая да останеш разочарован от покупката.
Link to comment
Сподели другаде

Вероятно и аз ще взема диск на Мейдън ;)...Все пак мислех си,че може би трябва да съобразя например т.нар. signal to noise ratio с това на (вградената ми) звукова карта...Дъното е MSI 880GMA-E45 - ако има някакво значение. 
Link to comment
Сподели другаде

 

 

А относно параметрите - например:

 

Power output 24W+15Wx2 RMS

Frequency response 35 Hz-20K Hz

Sensitivity Input 300mV

Distortion<0.3%(1W 1KHz)

Separation>75 dB

S/N>45 dB - може ли някой да ми каже коя величина колко е важна и към какво има отношение?

Sten, обърни много сериозно внимание на това което е написал Lyudmil Защото относно параметрите в ширпотребната техника, тези цифри отдавна са лишени от смисъл. Най-добрият "прибор",който действително може да отчете дали нещо е добро,за винаги е бил и си остава човешкото ухо.

Все пак относно примера който си дал в общи линии и съвсем на кратко:

1-Power output 24W+15Wx2 RMS Предполагам в твоя случай говорим за изходящата мощност, но на усилвателя т.е. тук имаш т.н. изнесен усилвател с мощност 54W разпределена към два сатилита с мощност 15 W всеки и субуфер 24 W

2-Frequency response 35 Hz-20K Hz-е честотен диапазон /обхват/

3-Sensitivity Input 300mV-Амплитуда на входния сигнал или чувствителността

4-Distortion<0.3%(1W 1KHz) това са изкривяванията-в случая са нормални,но по принцип колкото по-молко са, толково по-добре.Могат да бъдат честотни, фазови, динамични, нелинейни и т.н. изкривявания / В случая предполагам става дума за честотните/хармонични/, т.е.такива които се дължат на нееднаквото усилване на сигналите с различни честоти/

5-Separation>75 dB

6-S/N>45 dB

Но...тук нещо не е на ред???? Някак не ми се връзва съотношението сигнал/шум да е 45 dB а честотният диапазон -75 dB. По скоро стойностите на двата параметъра са разменени... иначе кофти :crosseyes1: S/N определя съотношението сигнал/шум. На английски– Signal to Noise Ratio Най-просто казано сравнява нивото на музиката с нивото на фоновият шум. Колкото отношинието сигнал/шум е по-голямо, толкова фоновият шум е по-малко забележим.

Или ако трябва да обобщя, макар, че нямам много опит с компютърните колони качествто на тези и усилвателя ще е сравнително "горе-долу :haha: според зависи". Предполагат едно балансирано звучене в средните честоти, но с недостатъчно наситен звук в областа на високите и липса на най-ниски басове. Все пак, както казах само ако се чуят ще може окончателно да се оценят.

 

Би ли казал,за какви колони и усилвател са тези данни? И между другото всеки от посочените параметри е от значение, когато става дума за качествен, а не само за мощен звук.Не съм сигурна колко хора са на ясно, че примерно чувствителността е водещият фактор за мощността на една колона, а не ватовете.Друг е въпросът ,колко коректно са подадени от самият произвадител :giggle:

Link to comment
Сподели другаде

Ще помисля над второто предложение. :)

 

А относно параметрите - например:

 

Power output 24W+15Wx2 RMS

Frequency response 35 Hz-20K Hz

Sensitivity Input 300mV

Distortion<0.3%(1W 1KHz)

Separation>75 dB

S/N>45 dB - може ли някой да ми каже коя величина колко е важна и към какво има отношение?

Power output ти е изходната мощност. Доста относително е обаче да се дава мощност на говорители, защотото тя е различна при различните честоти и може да заблуди потребителя. Да не говорим, че мощността е безполезна, ако при увеличаването й се появяват изкривявания и звукови дефекти.

Frequency response е честотния диапазон. Т.е. от колко до колко херца могат да се възпроизведат от колоните. Тук отново говорим за много относителни данни, защото всеки си ги измерва различно. Никой комплект колони от ниския клас не може да извади качествени ниски и високи. Например 35 Hz посмъртно не можеш да чуеш от такива малки и набързо проектирани събуфери. Т.е. при замерванията в тестовите лаборатории (ако въобще са правени практически тестове, де) може и даденият събуфър да е възпроизвел някакви такива честоти, но то е било колкото да не е съвсем без хич. Все едно да научиш 2-3 думи на някакъв език (да речем китайски) и да твърдиш после, че го говориш/владееш.

Sensitivity Input е чувствителността на усилвателя. Т.е. минималното количество входен сигнал, нужжно да оползотвори усилвателя максимално. В общи линии няма кой знае какво да го мислиш това, защото за любителски цели това няма значение. Разликата е общо взето никаква.

Distortion най-вероятно е всъщност Total Harmonic Distortion. Това обозначава колко е хармоничното изкривяване на сигнала от входа до изхода на усилвателя. За жалост не е особено стандартизиран и различните производители го мерят различно.

Separation трябва да е всъщност Stereo Separation, което е по-известно като crosstalk. Това обозначава колко от сигнала, предназначен за левия канал, ще се чува от десния и обратното. Т.е. колко добре усилвателят разделя двата канал и не позволява да има смесване. На практика такова смесване има абсолютно винаги. Въпросът е колко точно. Данните показват при колко децибели ще се появи (дали ще се чува е отделен въпрос) crosstalk между двата канала на усилвателя. В случая от 75 dB. По принцип колкото по-висока е стойността, толкова по-добре, защото значи, че ще може да се засилва звука повече, преди да се появи този ефект.

S/N е Signal-to-noise ratio. Това е съотношението на сигнала спрямо фоновия шум, както вече беше споменато. По-високи стойности е по-добре.

 

Като цяло тези данни могат да са полезни и безполезни. Зависи какъв клас апаратура се купува, колко са верни техническите данни, как са осъществявани замерванията и колко подробно е описано всичко. За любителски нужди и апаратура от ниския клас това е безполезна информация. Всички производители на колонки за компютри общо взето пишат каквото си искат за технически данни, които обикновено са по-верни за високия им клас продукти. Т.е. за колкото по-нисък клас продукт на даден производител говорим, толкова по-вероятно е тези технически данни да са преувеличени, за да изглежда продуктът качествен.

 

Както вече беше споменато, най-добре е да чуеш колоните.

 

Аз като избирах моите взех едно оригинално аудио CD(в никакъв случай mp3) и чух няколко модела докато си харесах модел на който най-добре звучи Iron Maiden. ;) Ако са за геймърски цели, разбира се най-добре да ги чуеш в игра, ако са за филми - пусни си любимото DVD(не DivX!) и т.н. Ако пазаруваш по Интернет може накрая да останеш разочарован от покупката.

Какъв е проблемът да се тества с MP3, ако става въпрос за качествено компресирана музика? Същото важи и за филмите. Какво значение има дали е DVD или AVI/MKV. Ако е с оригиналния AC3/DTS поток, разликата е точно нулева, но дори и да е с компресиран аудио поток, това не променя почти нищо, защото един филм не е сложен за компресиране. Щом за музика MP3 е напълно достатъчен като формат, значи е достатъчен и за филми.

 

Или ако трябва да обобщя, макар, че нямам много опит с компютърните колони качествто на тези и усилвателя ще е сравнително "горе-долу :haha: според зависи". Предполагат едно балансирано звучене в средните честоти, но с недостатъчно наситен звук в областа на високите и липса на най-ниски басове.

Това е вярно за някои комплекти колони, но не за всички. Попадал съм на колонки, които са разполагали с приемливи високи честоти (за парите си разбира се), но без особено качествени средни, което водеше до малко... сух звук, ако мога така да го опиша. Различните комплекти колони имат различни недостатъци. Поне по мои впечатления.

Link to comment
Сподели другаде

Какъв е проблемът да се тества с MP3, ако става въпрос за качествено компресирана музика? Същото важи и за филмите. Какво значение има дали е DVD или AVI/MKV. Ако е с оригиналния AC3/DTS поток, разликата е точно нулева, но дори и да е с компресиран аудио поток, това не променя почти нищо, защото един филм не е сложен за компресиране. Щом за музика MP3 е напълно достатъчен като формат, значи е достатъчен и за филми.

Не е проблем, ако така или иначе слушаш mp3-ойки, ама тогава малко се губи смисъла от качествени говорители - все пак има компресия и качеството не е същото като flac записан в AudioCD формат или CD купено от магазина. Дори и на обикновени 50-левовои обикновени говорители. Понеже в колата аудиосистемата ми е по-качествена от тая на компютъра, си направих няколко експеримента преди време и пусках оригинално CD купено от магазина и после CD записано от мен с източник мп3 свален от нета и едно пак записано CD с flac @ audiocd. Е, има си разлика в качеството, особено като се поусили звука и вече не слушам ЕмПеТройки в колата, а само на лаптопа - на неговите говорителчета няма никаква разлика в звука, без значение от източника. :music:

Link to comment
Сподели другаде

Не мога да се съглася с теб. Разлика между качествено компресирана музика в MP3/AAC/MusePack/Vorbis и lossless/audio CD не се усеща дори и на общо взето качествени колони, камо ли на колони от ниския клас. Абсолютна фантазия е, че на колони от 50 лв. ще се чуе разлика. Аз съм тествал дискове от личната ми музикална колекция, компресирани в MP3, AAC и Vorbis, както на моите колони, така и на различни слушалки. Разлика не чувам.
Link to comment
Сподели другаде

За това ти казвам, че има много голяма разлика от ухо до ухо - има хора който не чуват определени честоти и няма да направят разлика между 96Кбит/с mp3 и най-качественият източник който му пуснеш, а има хора с много развит слух при които е обратно. Аз например не знам в кой диапазон точно не чувам, но ако не е силен звука на филм по телевизията ми е трудно да разбера говора на артистите, а пък жена ми гледа филми с доста намален звук и твърди, че чува абсолютно всичко(аз и казвам, че чува като вълчица :giggle: ). В кино го нямам този проблем и си чувам и разбирам идеално говора на артистите. Аз ти казвам, че чувам разлика между mp3 и lossless и на колонките на компютъра(Logitech S220) и на аудиосистемата в колата. MP3 ми звучи някак по дрънчащо и в същото време леко като че ли от съседната стая. А може би има разлика и в стила на музиката, и при някои стилове няма особени загуби при компресиране в mp3. Не мога да се съглася обаче, че има mp3 без загуби на качеството, били те и минимални.
Link to comment
Сподели другаде

Е, ако слушаш 96 Kbps MP3-ки и/или такива, компресирани с некадърен енкодер, много ясно, че ще чуеш разлика. Аз не говоря за ниски битрейти, а за високи такива - 180 и нагоре, особено VBR, компресирани с LAME.

Към момента разполагам с Creative MegaWorks 550D, Audiotrak Prodigy 7.1 HiFi и следните слушалки: Creative EP-630, Denon AH-C551, Creative Aurvana Live!, Sennheiser HD201 и Beyerdynamic DTX900. Правил съм ABX тестове между формати и съм установил, че не чувам разлика, а не мисля, че слухът ми е лош. И не съм само аз. В Hydrogenaudio.org например има предостатъчно хора, които са много по-наясно с аудиото като цяло и разполагат с доста по-качествена апаратура, които също не чуват разлика и си използват lossy компресия ежедневно.

Link to comment
Сподели другаде

 Благодаря на всички за съветите и поясненията! Реших че в моят случай дори 100 лева е излишно голяма сума,а от друга страна трябва да се съобразявам и със странични фактори като наличното пространство вкъщи(което - както се казва - си е мой проблем).

 

Просто за информация - спрях се на тези: GENIUS SP-700.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...