Jump to content

Въпрос за оправяне на спукана баскетболна топка


abracadabra

Препоръчан пост

Здравейте,

имам спукана баскетболна топка - може ли да я залепя?? Никъде в нета не намерих нищо за устройството на баскетболната топка. Доколкото знам, от вътре под гумената обвивка има нещо като вата ,-но дали има плондир кото футболните....-????? Може би няма ! То най лесно е ако не успея да я залепя да я видя от какво е направена. Тогава със сигурност ще пусна тук снимки. Дайте идея , дали може да я залепя с лепенка за вътрешна гума на автомобил ? Топката е яка-маркова -но се набоде на някакакво остро нещо вероятно като игла и изпусна на половина-после открих мястото на топката-то е като от игла...

Та си мислех дали мога да я залепя???

Link to comment
Сподели другаде

Здравей

 

можеш да я залепиш без абсолютно никъв проблем, но няма да има никакъв ефект

защото като се топа ще се отлепи (знам от собствен опит)

Най-доброто решение е да си вземеш нова макар и не толкова яка ;/

Link to comment
Сподели другаде

Можеш да я залепиш, но трябва да се вулканизира, за да не изпусне лепенката. също така колкото и добре да се залепи, при отскок на лепенката ще имаш изкривяване на траекторията... Но това зависи колко качествено ще го направят, занеси я на вулканизатор някъде, със същата приставка, с която залепят и гумите за колело ще ти направят и твойта топка... :)
Link to comment
Сподели другаде

Ако се лепи плондера на топката, мисля че с вулканизиране няма да стане, защото гумата на плондера на топката е твърде тънка, а процедурата - твърде агресивна и като резултат ще се получи само още по-голяма дупка. :) И без това, това не е вариант, защото за да се изкара плондира, ще трябва да се разпори целия външен кожух, който е многослоен и твърде плътно прилепнал... Това съвсем ще довърши естетичния външен вид на топката... Ще се получи нещо като Франкенщайн на баскетболните топки...

 

Друго, за което се сещам, е да се ползва лепенка за гума на кола - аз съм лепил плондера на волейболна топка (от много, много старите) с такава + лепило за гума. Намерих си ги от пазара. :) Предварително добре изчегъртах мястото на пробойната с едно стъргалце, което си идеше в комплект с лепенките. Мисля, че и най-дребното сито на кухненско ренде може да ти свърши същата работа. Трябва да се получи грапава повърхност. Приложих такова стъргане и върху лепенката (от страната, която ще е в контакт с повърхността на топката). После нанесох тънък слой лепило и върху двете повърхности (предполагам, че и само върху едната би свършило работа...) и изчаках 1-2 min лепилото да почне да полимеризира (става на нишки). Лепнах лепефенка и последва обичайното силно притискане за няколко минути. После взех едно бирено шише (стъклено) и приложих ~15-20 min валцуване върху лепенката. След това оставих плондира за 24h без да го напъхвам в кожуха и да го надувам. След това пак го върнах където му е мястото и воала - топката си е здрава и до сега.

 

С времерто, лепенката се разлага върху мястото на залепването и на практика се слива с него. Трябва само повърхността, върху която се лепи да е ГУМЕНА. Разбира се, на мястото си остава брука, но няма начин... Ако имаш късмета, топката ти да не е съвсем оригинална, външната и повърхност ще е гумена (от синтетичен каучук), а не кожена и ще можеш да я лепнеш направо отвън. Ако е кожена - опасявам се, че няма да можеш да намериш лепило/лепенка, която да осигури непропускливост за въздуха. Тогава се връщаме на варианта за разпарянето... :)

Link to comment
Сподели другаде

How it's made: A Basketball ball

 

Но определено, мисля, че ако се хванеш да го правиш сам/а ще има отклонение от траекторията след "ремонта". Особено ако залепиш от външната част на топката гума от кола, ще трябва доста да тупаш докато се слепи със най-горния слой от обвивката на топката. ;-)

Редактиран от false
Link to comment
Сподели другаде

How it's made: A Basketball ball

 

Но определено, мисля, че ако се хванеш да го правиш сам/а ще има отклонение от траекторията след "ремонта". Особено ако залепиш от външната част на топката гума от кола, ще трябва доста да тупаш докато се слепи със най-горния слой от обвивката на топката. ;-)

 

Готин линк-само толкова текст....-ошашавих се-четох-и не разбрах-исках да видя Картинка !-гумена или кожена обвивка-после -вата -после плондир Топката е гумена-т.е. няма да мога да я залепя с лепенка върху плондира-щото ще я разрежа гумата! значи остава отвън! -Ще взема лепенка за велосипедна гума -и ще лепя отвън ! ако стане -ок! ако не,- ще имаме супер снимки от това как е изработена и от какво топката ! ....понеже в нета не открих снимка на разрез на баскетболна топка!

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 months later...
Съжалявам, и аз съм пил там. Когато бях малак ми беше много мъчно за спукана топка и съм се пробвал 300 пъти да ги лепя. Ама няма полза. Гумата на колата или колелото може да се залепи само защото лепиш вътрешната гума, която не се търка в земята. При баскетболната топка, няма как да я отвориш и залепиш от вътре. От вън, не можеш да залепиш нищо което ще се търка в земята с сила и постоянно време. Моите лепенки на баскетболната ми топка издържаха все пак една вечер игра , но ако трябва да я лепиш всеки път преди да ходиш да играеш ще ти писне някой път. Лепенките и без това не са толкова евтини. По добре си копи нова, марката няма значение всички ще се пукат след като се играе на вънка. Ама това да спукаш топка по време на игра е много тъжно нещо чак се разплаках :'( . За това моя съвет е ако имаш дай пари за нещо по добро от най-простите топки, ама не си пръскай парите за много яки, че нашите игрища на вънка не признават марки.
Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...