Jump to content

Разделяне на хард диск под Windows 7?


Препоръчан пост

Здравейте,

 

Наложи ми се да разделям един друг хард диск, отново с Windows 7. Този път режих да използвам EASEUS Partition Master. Само че забравих да му задам име на хард диска, разделих го и той пак си остана Unallocated. Сложих си Paragon-a отново само че този път нещо не ми дава да създавам друг хард и не се получава като предният път. Не мога да разбера аз ли бъркам някъде или още в самото начало...

 

Успях да го locate-на някак си, с помощта на Manage-a на Windows 7, но пък сега май направих друга глупост. Paragon-a не го вижда, но EASEUS Partition Master го вижда като Dynamic Disk... и не ми разпознава файловите системи.

 

Иначе като си отворя My Computer си се вижда новият дял...

 

Моля Ви, помагайте!! Благодаря предварително.

Link to comment
Сподели другаде

Не мога да разбера аз ли бъркам някъде или още в самото начало...

 

Успях да го locate-на някак си, с помощта на Manage-a на Windows 7, но пък сега май направих друга глупост. Paragon-a не го вижда, но EASEUS Partition Master го вижда като Dynamic Disk... и не ми разпознава файловите системи.

 

 

Моля Ви, помагайте!! Благодаря предварително.

 

Използвай само мениджъра на Windows. Поне докато свикнеш да работиш с дискове. Част от алтернативните програми са платени и това може да създаде проблеми. Още една пречка се явява, че Windows не може да работи с всички формати и вариации, по които може да се използва един диск.

 

Ако дискът е празен (тоест няма ценна информажия на него), изтрий всичко, създай нови обикновени дялове, форматирай ги в NTFS и си готова.

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря ти много!! За да не объркам пак нещо ето как изглежда през EASEUS Partition-а:

 

http://i60.photobucket.com/albums/h2/surf_lady/Untitled-3.png

 

и ето през Manage на Windows-a:

 

http://i60.photobucket.com/albums/h2/surf_lady/manage.png

 

Четох че трябвало да форматирам диска, след което да му дам файловата система. Е, добре ама те май всички са така и ако форматирам няма ли да трябва да си преинстралирам предварително??

Кое и как да разделя??

Link to comment
Сподели другаде

Който прави грешки трябва и да си ги поправя.

Та аз с помощта на чичко Гугъл успях да намеря разрешението на проблема и реших да го споделя с вас.

Решението на проблема се казва "Dynamic Disk Converter", който е и съвсем малък и само с няколко клика и нищо повече преобръща отново от Dynamic в Basic хард диска и всичко си е наред.

Ето ТУК е описано как става по подробно.

Така че ако някой път ви се наложи може да я ползвате.

Сега ми остават някакви си 104 МВ unallocated, които обаче са от дяла за RECOVERY (лаптопа е HP :) ) и не мога да ги съединя пак, така че мисля да ги оставя така и се надявам да не са особенно фатални ;)

Благодаря все пак за помощта. А ето и резултата сега:

http://i60.photobucket.com/albums/h2/surf_lady/manage_final.png

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 year later...

Здравейте,

 

Имам проблем с разделянето на твърд диск с Windows 7. Използвам програмата Acronis Disk Director Home 11 Update 2. При разделянето избирам си размера на новия диск и тъй като искам да бъде доста по-голям от стария прехвърлям част от голяма част от файловете в новия диск, като не местя неща като Windows, Program Files, EXE-a на програми и даже и игри не местя. След подготвянето на данните, стартирам операцията, но там ми изписва, че рестарта е задължителен и при стартирането на операцията компютъра се рестартира и започва уж да извършва операцията по разделянето, по някое време записва компютъра без да има защо и при включването има само черен екран и трябва да го изключа от копчето, за да почне да работи. След това прави проверка и след нея се рестартира и се включва компютъра, без да се е извършила успешно опрерацията. За щастие няма видими проблеми се операцията и си работи нормално. Цялата тази операция се повтори два пъти и не знам къде е проблема. Ако може някой да ми помогне ще съм много благодарен.

Благодаря предварително!

post-27458-0-85950900-1342345020_thumb.png

Link to comment
Сподели другаде

Чааакай! Имаш един диск и на него ОС, и ти искаш същия този диск да го разделиш на дялове или той вече е разделен?! Кой дял искаш да направиш по-голям - системния ли (т.е. "C")? Явно е така защото програмата не може да работи по дяла от който е заредена ОС, тъй като тя се стартира от тази ОС - режеш клона на който седиш. Иска рестарт но после нищо не се получава, тъй като дяла е активен и зареждащ, на всичкото отгоре има инсталация на Уиндоус 7. Не се прави така!

Ако искаш да увеличиш големината на системния дял е най-добре да направиш резервно копие ( снимка, имидж, бекъп) на дяла и MBR записа, после да преоразмериш дяла и да възстановиш резервното копие, но върху вече новия размер на дяла. Може и да продължиш да работиш на преоразмерения дял ако нямаш проблеми, преоразмеряването в този случай ще отнеме много време и ще е със съмнителен резултат относно целоста на данните. При всички положения е добре да го направиш от зареждащ диск и понеже си се запознал вече с една от програмите на Акронис предлагам да продължиш и с Acronis True Image. Мисля, че имат и безплатна версия на програмата , а и ако имаш диск който е Сийгейт или Уестърн Дигитал може да си изтеглиш от сайтовете им безплатни версии с основните качества ( то и друго не ти трябва...). Когато инсталираш и двете програми - Acronis True Image и Disk Director от Старт менюто избираш коя да е от двете програми и продължаваш с ( а може да е и в подменю Tools and Utilities) Bootable rescue media builder . Следваш процеса, като не забравяш да посочиш в зареждащия се диск да се съдържат и двете програми и си записваш диск с двете програми от който можеш да заредиш при старт на компютъра. Ами това е. Доста е общо, но ще се оправиш, а и винаги може да попиташ!

 

ПП Аз съм си харизал едно презаписваемо CD само за тази цел и вече не помня колко ъпдейта има върху него. В мрежата, основно по торент тракерите, а и в руските сайтове, се срещат готови зареждащи дискове с двете програми - имидж файлове, които са готови за запис върху носител и използване. Мисля, че Hiren boot също ги съдържа...

Link to comment
Сподели другаде

А дали няма някоя програма, с която би станало директно разделянето, тъй като не съм сигурен че ще ми стигант познанията да извърша всички тези неща....... Иначе мерси за информацията!
Link to comment
Сподели другаде

Slavi88, ще обясните ли отново какъв точно е проблемът? Този път внимателно посочете кой точно партишън (дял) искате да модифицирате и чрез кой процес - уголемяване, смаляване и т.н.

 

Явно е така защото програмата не може да работи по дяла от който е заредена ОС, тъй като тя се стартира от тази ОС - режеш клона на който седиш. Иска рестарт но после нищо не се получава, тъй като дяла е активен и зареждащ, на всичкото отгоре има инсталация на Уиндоус 7. Не се прави така!

 

 

Напротив. Софтуерът на Acronis може да изпитва затруднения, но не и поради тази причина. При нормални обстоятелства, тази дейност не трябва да бъде проблемна за извършване от страна на програмата.

Link to comment
Сподели другаде

ОК, дано да стане! На 2 лаптопа и 2 настолни не става, ама може в мен да е причината. Това за Acronis True Image. Disk Director дълго време се тормозеше от AHCI контролера и до много скоро продължаваше да прави проблеми - да не може да обедини два дяла...т.е. обедини ги и след рестарт всичко си беше постарому, но редно е да се отбележи, че за същата задача например Minitool Partition... даже не успя да завърши. Даже сега я стартирам и ме хващат карастанчовите защото виждам, че имам 2,9 ГБ unalocated space, а уж всичко е наред...

Аз не съм професионалист и приемам критики! Наистина трябва да се внесе повече яснота - май се опитва човека нов или още един диск да добави...

Ако инсталираш ( свързваш с кабелче :-) ) нов диск, трябва да знаеш, че Acronis True Image поддържа функцията Clone disk и Add new disk - много е удобно в твоя случай.

 

ПП Реших да преоразмеря последния дял и да "прибера" тези 2,9ГБ към него и добре - програмата рапортува, че всичко е наред. Отварям My Computer за да видя промяната - дяла го няма, рефреш - пак го няма. Рестартирах и пак там - няма го! Е, така ли трябва да бъде?! Аз влязох в Disk Menagement и му присвоих наново буква...Дали някой потребител, като питащия например ще го знае?! И дали ако беше стартирана програмата от зареждащ се диск щеше да е същото?!

Link to comment
Сподели другаде

Десетки пъти съм разделял на две, събирал и оразмерявал партишъни без проблем под различни варианти на опеарционна система Windows с безплатната

EaseUS Partition Master Home Edition.

След като се инсталира, стартира и настрое програмата, просто натискате Apply и повреме на рестарт се извършва самата процедура. Няма как уиндоуски процес да наруши работата на програмата.

Не изполвайте програми, които извършват по-горе посочените действия при стартирана операционна система.

Link to comment
Сподели другаде

И аз имах това предвид - ОС си пази файловете и ако е необходимо преместване на данни и те са от тях или въобще промяна по системния дял се случват зависвания, рестарти и др. Да не забравяме и колко е напреднало криптирането в новите уиндоуси.
Link to comment
Сподели другаде

Моят компютър има само един твърд диск и искам да го разделя на две части, като в по-малката оставя ОС, Program files и други подобни. При разделянето използвах опцията при самото разделянето да прехвърля част от данните. При стартирането на операцията компютъра веднага се рестартира без операцията да се изпълни и да се покаже новия дял, както е показано в клипчетата в youtube. Освен това там не видях да изписва "Restart is required", както при мен. Първо помислих, че съм се опитал да прехвърля неща, които не трябва. При втория опит опитах само при разделянето да прехвърля само музика, снимки и филми, но пак не се получи. Също така направих симулация като не прехвърлям никакви данни и оставя първия твърд диск с повече от половината от паметта, но надписа "Restart is required" остана и не продължих. Аз си мисля, че създателите на програмата са съобразили, че много от потребителите ще искат да разделят твърди дискове на компютри със само един твърд диск и най-вероятно има начин да се направи по-лесно, който аз не се сещам. Ако някой има идея как да стане ще съм му много благодарен.

 

Десетки пъти съм разделял на две, събирал и оразмерявал партишъни без проблем под различни варианти на опеарционна система Windows с безплатната

EaseUS Partition Master Home Edition.

След като се инсталира, стартира и настрое програмата, просто натискате Apply и повреме на рестарт се извършва самата процедура. Няма как уиндоуски процес да наруши работата на програмата.

Не изполвайте програми, които извършват по-горе посочените действия при стартирана операционна система.

С тази програма разделял ли си на компютър, който има ОС Windows 7 и е с един твърд диск?

Link to comment
Сподели другаде

С тази програма разделял ли си на компютър, който има ОС Windows 7 и е с един твърд диск?

 

Да, разбира се! Точно това най-често го правя. Все някакви "професионалисти" са инсталирали уиндоус, оставяйки един дял по ~ 500 GB, с буква C:\ , системен резерв и флопи (CD/DVD-ROM) с буква D:\ , а ако е Notebook на HP, почти винаги има HP_TOOLS. Моят съвет е да преименуваш флопито от D: на E: преди да започнеш работа с програмата (от Disk Management - Start - Run - diskmgmt.msc)...и после с EaseUS да разделиш C: на две части с плъзгача, като го движеш отдясно - наляво, без да засягаш вече запълнената част от инсталирания уиндоус + другите файлове.

Ето ти снимки на процедурата -

Tutorial to Resize/Extend Boot (System) Partition

Като се получи новия дял му присвояваш вече освободената буква D: и натискаш Apply.

Най-добре е да сложиш отметка да се изключи компютъра след приключване на оразмеряването.

Копютърът ще се рестартира и програмата ще започне да работи. Няма да пипаш нищо, докато не си свърши заплануваното ...и индикация за това ще е загасянето на компа.

След като го включиш, ще се изпише дали е било успешно извършена процедурата и е добре след като зареди уиндоус, наново да рестартираш. Оттам нататък следва да прехвърлиш несистемните папки и файлове (снимки, документи, филми и всякаква лична информация) на D: и ако всичко това е със значителни размери, то следва да се отоври още място на C:, при което можеш да намалиш системния дял отново с EaseUS P.M. Home Edition като го редуцираш до 30 GB. Ще се получи един дял м/у C и D, който трябва да бъде поет от D: и съответно D-то да нарастне.

Всичко това се прави с цел да не се загубят важни файлове и информация при форматиране на C:

Правил съм го и на XP/Vista/7 дори 7 x64. Не знам за другите потребители доколко са ползвали програмата, но засега не ми е крашвала и не съм имал проблеми с нея, нито с дяловете след оразмеряване.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...