Прехвърляне към съдържание


Снимка

Хардуер за създаване на звукозаписно студио


 • Моля, влезте, за да отговорите
11 отговора по тази тема

#1 LiL_Ju

LiL_Ju

  RAPPER

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 166 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Варна

Публикувано: 28 November 2009 - 19:05

Здравейте!!! Решил съм да започна да се занимавам с правене на песни - по-точно рапиране :peace: Но все още нямам никакви "уреди" за записването на музика.Не съм много наясно с нещата и въпросите които имам са следните:
1.Какъв микрофон да си купя --> Трябва да записва що годе добър звук! Коя марка е подходяща? От къде да си купя такъв? Микрофона трябва да се включва към компа !!!
2.Кое е по-подходящо за правене на песни --> добри слушалки или добри тонколони? Кои марки? Какви цени? От къде? Аз съм от гр.Варна и разбира се няма веднага да тръгна да копувам.Колкото по-ниски са цените толкова по-добре,защото все оше съм на нивото "мама дава кинти" :D !!! И смятам за коледа да си купя едното а по-нататък другото!!!

Като цена г/д:
за микрофон - 150/200 лева
слушалки/тонколони - 100 лева ?!

Надявам се да съм задал правилно въпросите,тъй като АЗ самия не съм много на ясно какво ми трябва :)
Вие сте... :help:

#2 Night_Raven

Night_Raven

  Subject Delta

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 22805 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Русе

Публикувано: 30 November 2009 - 14:07

1. Струва ми се, че най-удачното решение е да се снабдиш с USB микрофон. За жалост не мога да препоръчам марка или да дам допълнителна информация, защото записването на звук не е нещо, с което съм се занимавал. Макар че конкретно за рап можеш да ползваш и най-обикновен евтинджийски микрон за PC - може да звучи по генгста така. :D
Иначе за 150-200 лв. трябва да може да се намери доста сносен USB микрофон.
2. По принцип за по-качествено прослушване на музика и звук слушалките са по-добрият избор, защото са точно до ушите и е доста по-лесно да се чуят детайли. Освен това цена/качество съотношението е по принцип по-добро при слушалките. За парите, за които по принцип се купуват среден клас слушалки, могат да се намерят основно нисък-среден клас колонки за PC. Разбира се зависи за какви модели става въпрос, но като цяло е така. А ако сравняваме слушалките с Hi-Fi колони (вместо с колони за PC), то разликите са още по-големи и в полза на слушалките. Ако ще работиш в шумна среда или на място, където е важно тишината да не се нарушава, е по-добре да се насочиш към затворени слушалки, които ще изолират доста по-добре - ще блокират външните шумове и няма да позволяват "изтичане" на звук от това, което ти слушаш. Ако ще работиш на тихичко място и няма да има хора около теб, които да смущаваш, тогава отворените слушалки са по-добрият избор. Добри марки има немалко, но бих споменал основно Sennheiser, Beyerdynamic, Audio Technica и AKG като най-утвърдените и същевременно лесни за намиране като цяло. Някои модели на Sony и Philips също са доста добри.
За 100 лв. би трябвало да се намери нещо сносно, но би било хубаво, ако можеш да разшириш бюджета с да речем 50-100 лв. Тогава шансът да намериш нещо добро се покачва доста.

Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
 


- Eleanor Lamb (BioShock 2)


#3 antishoC

antishoC

  Тайно ставам вещица...

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 458 мнения
 • Пол:Жена

Публикувано: 30 November 2009 - 23:26

Общо взето Night_Raven е отговорил на въпроса ти, но лично аз бих обърнала повече внимание на микрофона. Има изключително голямо разнообразие във всеки тип и той трябва да е съобразен с твоя глас. За да постигнеш добри резултати "евтинджийски микрон за PC" май не е добра идея. Въобще за пеене/пък дори и рапиране/е добре да си вземеш нещо по-скъпичко,което предварително /ако нямаш вграден микрофонен предусилвател на звуковата карта/да включиш в миксер.Някой евтин с който няма да миксираш/смесваш/, а просто ще ползваш като предусилвател на микрофона. За, компютър бих те насочила към кондензаторен микрофон,защото той е по-подходящ. /Не, че ако имаш моя любимец-динамичния Shure SM57 ще е зле/ Трябва да си на ясно обаче, че кондензаторния микрофон е силно чувсвителен към смущения,които винаги се получават при въздуха който излиза при пеене. А най-много се "плюе" при рапиране или хоп-хоп :haha: Т.е силната въздушна струя ще повлияе и на записа. За това се ползва специален поп филтър който предпазва микрофона. Има и друг трик да се избегне това. Просто не слагаш микрофона пред устата а малко под долната устна ,така, че мембраната му да гледа нагоре към носа.Ако имаш възможност вземи си микрофон omni-directional т.е такъв който приема звук еднакво добре от всички посоки, докато directional приема звука направо пред мембраната.За рапиране е подхдящ микрофон, чиято мембрана е от образец cardioid. Това е много важно ако искаш, когато записваш от разстояние приблизително до 15 сантиметра от микрофона, да получиш басово удебеляване,т.е така нареченият "proximity effect - ефект на близостта".Освен това ще мамали и страничния шум до възможен минимум.
С една дума обърни внимание най-много на инструмента си за запис-микрофона. И когато го купуваш чети характеристиките му и ако даваш пари поне да има за какво.
Един MARSHALL MXL 990 примерно се вписва идеолно в цената която даваш-100-120лв.Общо взето не съм запозната с точни марки и цени, но ако те интересува мога да поразпитам.Предполагам и шурове ще има в ценовия диапазон 150/200 лева, но трябва да разбера подходящите за целта марки. Конкретно аз съм фен на Shure SM57 и beta52/макар и динамични/

#4 LiL_Ju

LiL_Ju

  RAPPER

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 166 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Варна

Публикувано: 23 January 2010 - 11:37

antishoC благодаря ти за информацията.

Аз постигнах с майка ми следното решение.Ако имам хубави оценки да изтегли 1000 лв за да си направя домашно студио.Кажете сега какво по отделно да си купя с тези пари.Става въпрос за: хубав микрофон,хубави слушалки тонколони,хубава аудио карта и синтезатор (задължителен ли е) ?

Обаче има много въпроси в главата ми.Когато има 1 микрофон и 1 слушалки как ще записвам песни с други хора (дуети)
За всички тези "аксесоари" трябва ли да имам силен компютър или това няма значение ?
Можете ли да ми препоръчате музикален магазин във Варна ( или сайт за поръчка) за тези атрибути ?

За сега се сещам само за това : )

#5 antishoC

antishoC

  Тайно ставам вещица...

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 458 мнения
 • Пол:Жена

Публикувано: 23 January 2010 - 18:52

LiL_Ju,за марки и модели, всеки ще ти предложи различно. Поне с моите познати не стигаме до единодушно мнение. Аз винаги съм се чудила, защо когато се каже студиен миксер всеки се сеща за Behringer. За дискотека-да, но за студио предпочитам примерно Mackie . Лошото е че не помня моделите :blush:
Ако изключим главното условие, което ти е нужно-ТАЛАНТ , мога да дам няколко общи съвета и идеи за студио. За софтуер няма да говоря, ,защото макар да имам някакво отношение към музика, саунд и акустика ,мога да дам акъл по-скоро за озвучаване и диджействане, но не и за това което ти смяташ да правиш. А до колкото схващам желаеш не само да мастерираш,но и да създаваш музика-нещо мноооого далеч от мен.
В интерес на истината може да минеш просто само с добри активни колони, кондензаторен микрофон/но ако стаята не ти е изолирана добре,си вземи динамичен/ и със звукова карта, която да играе ролята на карта, предусилвател и миксер – едновременно. Но аз с компютърен хардуер не съм на ясно и не знам кои карти са такива.
Безспорно по-добър/и доста по-скъп/ вариант е с отделен предусилвател и миксер. Още повече, че искаш да врючиш пеене в дует. В този случай и с един микрофон няма да минеш. Да не говорим, че миксер ще ти е нужен ако освен РС решиш да ползваш и друг хардуер /микрофони, семплер , грамофони за скречове , китара и т.н./Честно казано добро студио се прави с доста пари. Само ще ти дам пример, /не че в компа ги няма или всички елементи са задължителни/, но е добре да си на ясно поне за какво служат.
- Мисксера/смесителен пулт/ дава по-лесен контрол над силата на звука, към него се включат аудио миниторите / студийни колони / микрофони и прочие допълнителен хардуер, няма да превключваш кабели и ще щадиш буксите на звуковата карта, позволява да си направиш смесване на джем и да го запишеш, има компресор да обира пийкове, в повечето модели има страхотни ефекти.
- Предусилвател- усилва нивото на сигнала, който му е подаден. При инструменти, или микрофони качеството на сигнала се влияе лесно и в този случай ще играе ролята на буфер .Много от предусилвателите/както и миксерите/ имат допълнителни функции: - /еквилайзер, драйв/много секси кривеж/, динамични корекции като компресор /повишава динамиката на звука и премахва силни изкривявания/, лимитер-ограничава примерно нивото на високите да не се премодулира), кросовър-/най-просто казано, отделя ниските от високите честоти/ и какво ли още не, но НИЩО от това не е задължително. Всеки предусилвател променя звука по някакъв начин, дори и да няма екстри. Това „оцветяване” обикновено е нещо което се търси специално.
-Слушалки -затворени ,че като записваш бийта който да слушаш да не ти звучи към микрофона.
-MIDI keyboard със стерео аналогови входове и изходи, микрофонен предусилвател, /желателно с два изхода за слушалки с контрол на нивото/. Кейборда ще ти позволи да организираш целия си звукозаписен сетъп около него.Ти решаваш дали ти трябва такова нещо :haha:
Това е в общи линии което се сещам, ...а и ми омръзна да пиша :P Ако някой знае за магазини и цени ще ти е повече в полза...

#6 draco_volans

draco_volans

  Just-like-that...

 • Глобални модератори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1950 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Пловдив
 • Интереси:Мъничко от хората и повечко от човеците

Публикувано: 23 January 2010 - 19:03

Аз постигнах с майка ми следното решение.Ако имам хубави оценки да изтегли 1000 лв за да си направя домашно студио.


И за 8-и март, да купиш на майка си най-големия/хубавия букет от цветарницата. В тия неща, колкото и мерак да имаш, без добър спонсор за hot-start - нищо не става. :)
Life is a carnival...
Публикувано изображение

#7 antishoC

antishoC

  Тайно ставам вещица...

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 458 мнения
 • Пол:Жена

Публикувано: 23 January 2010 - 20:21

Забравих да спомена едно от най-важните неща- стаята за запис!Никак не е за пренебрегване
Ясно е, че не можеш да си позволиш акустично обработено помещение,но можеш да се съобразиш с това, че голите стени и таван на стаята кънтят.Е, няма да правиш стая в лудница с меки стени,но сложи по-плътни и дълги пердета, повече картини и плакати по стените, по-дебел килим. Продават се специални акустични пана/релефен дунапрен / , които се „залепят” на стените и тавана или поне зад колоните и стената с/у тях./ Но това е за по-професионални студиа и са доста скъпи/...Мама да му мисли :haha:

#8 Night_Raven

Night_Raven

  Subject Delta

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 22805 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Русе

Публикувано: 23 January 2010 - 20:34

:offtopic:
Не е ли по-правилно първо да си видиш оценките, па после да мислиш какво ще купуваш. Сигурен ли си, че ще ги изкараш? :)

Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
 


- Eleanor Lamb (BioShock 2)


#9 draco_volans

draco_volans

  Just-like-that...

 • Глобални модератори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1950 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Пловдив
 • Интереси:Мъничко от хората и повечко от човеците

Публикувано: 23 January 2010 - 20:47

Забравих да спомена едно от най-важните неща- стаята за запис!Никак не е за пренебрегване
Ясно е, че не можеш да си позволиш акустично обработено помещение,но можеш да се съобразиш с това, че голите стени и таван на стаята кънтят.Е, няма да правиш стая в лудница с меки стени,но сложи по-плътни и дълги пердета, повече картини и плакати по стените, по-дебел килим. Продават се специални акустични пана/релефен дунапрен / , които се „залепят” на стените и тавана или поне зад колоните и стената с/у тях./ Но това е за по-професионални студиа и са доста скъпи/...Мама да му мисли :haha:


Стиропор или велпапе също могат да свършат работа за изолация. Мяркал съм по предавателните пунктове... :)

Няма страшно, стига момчето да има желание и упоритост, шестаците сами ще дойдат... Пък и ако спести някой лев от закуска - добре дошло. Аз като бях в гимназията, почнах от 7-ми и в 9-и клас си купих първата стерео система (за най-голям ужас на комшиите) :giggle:
Life is a carnival...
Публикувано изображение

#10 petiowolf

petiowolf

  petromax

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 165 мнения
 • Живущ в:тепетата

Публикувано: 24 January 2010 - 10:25

Относно хардуера.
Скоро попаднах на новина, която може да ти е интересна.
Студиен звук в домашни условия
be real

#11 antishoC

antishoC

  Тайно ставам вещица...

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 458 мнения
 • Пол:Жена

Публикувано: 24 January 2010 - 10:57

Стиропор или велпапе също могат да свършат работа за изолация. Мяркал съм по предавателните пунктове... :)

:giggle:

Най-добрият заместител на акустичните пана си остават картонените кори за яйца :haha: Класика в жанра!!! А поп-филтъра за микрофона може да си го направи с дамски чорапогащник. Лично изпробвано :P Е, не е съвсем същото, но ако реши да пести пари-става!

#12 coojoe_213

coojoe_213

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 976 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Добрич

Публикувано: 04 February 2010 - 20:42

Щом си от Варна ела до Добрич и ще се споразумеем. Аз навремето имах нещо като домашно студио и мога да ти продам само микрофона си, защото все още другото ми трябва. Микрофона е BEHRINGER с оригиналната си кутия + спец.куфарче и кабел /кабела се купува отделно/, почти никога не върви комплект с хубавия микрофон.

http://www.nad.url.bg/ - АУДИО ТЕХНИКА НА НИСКИ ЦЕНИ

0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители