Прехвърляне към съдържание


Снимка

Въпрос за избор на лаптоп (notebook)

Лаптоп

 • Моля, влезте, за да отговорите
376 отговора по тази тема

#1 Dark`Elf

Dark`Elf

  The Sheep

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 566 мнения
 • Пол:Жена

Публикувано: 03 June 2006 - 22:09

Здравейте. Искам да си купя лаптоп и се чудя какво да си купя(но някакъв около 1600-1700),.Искам да ви питам на какво да наблегна в ПЦ-то, като го избирам и ако имате някакви добри предложения до посочените суми. Аз се спрях на едни оферти:
1. Fujitsu Siemens Amilo L1310G
Amilo L 1310G/Cel.370(1.5GHz,1MB SLC,400 MHz FSB)/15.4” TFT WXGA, 1280x800 pixel Glare/2x512 MB DDR SDRAM SO-DIMM/80GB PATA IDE hard disk/DVD burnerDL/ATI Radeon Xpress 200-Up to 128MB RAM shared memory/WLAN/4x USB,1x S-video,1x CRT, 1x IEEE 1394, 1x typ I/II PC card slot (32 bit CardBus support), 1x 4 in 1 Card reader (SD/MS/MS Pro/MMC),1x DC-In, 1x modem (56 Kbps (.V90), 1x LAN (10/100), 1x SPDIF shared with headphone out (stereo), 1x microphone in (mono) shared with line in 1x RJ11, 1x RJ45/Windows XP Home/ 2.8 kg

2. AMILO K7610 (BAT:SEE-N6EAS06-K7)
AMILO K7610 Sempron 3000+(1.8GHz,128KB SLC) /15.0" LCD XGA, 1024 x 768 pixel//2X256 MB DDR 333 MHz/80GB PATA HDD /DVD±RW±R DL/Up to 64MB RAM shared memory/ V.92/10/100 Mbps LAN/WLAN 802.11 b/g/4 USB 2.0 ports, 1 x S-Video,1 x type II PC Card slot (32 bit CardBus support)//Windows XP Home/ 2.8 kg/1 year warranty
Гаранция: 12 месеца
Made in Germany

3.Amilo L 1310G
Cel.370(1.5GHz,1MB SLC,400 MHz FSB) /15.4” TFT WXGA, 1280x800 pixel Glare/2x512 MB DDR SDRAM SO-DIMM/100GB PATA IDE hard disk/DVD burnerDL/ATI Radeon Xpress 200-Up to 128MB RAM shared memory/WLAN/4x USB,1x S-video,1x CRT, 1x IEEE 1394, 1x typ I/II PC card slot (32 bit CardBus support), 1x 4 in 1 Card reader (SD/MS/MS Pro/MMC),1x DC-In, 1x modem (56 Kbps (.V90), 1x LAN (10/100), 1x SPDIF shared with headphone out (stereo), 1x microphone in (mono) shared with line in 1x RJ11, 1x RJ45/Windows XP Home/ 2.8 kg

И искам да питам има ли разлика между DVD burnerDL и DVD±RW±R DL, защото на мен ми звучи някка еднакво, но казано с различни думи.
Това е, ако имате някакви съвети....ще съм много благодарна за това.
Posted Image
Who Ever said, I Needed You, lied! Who Ever Said, You Knew The Truth, Lied!!!

#2 Night_Raven

Night_Raven

  Subject Delta

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 23247 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 04 June 2006 - 09:57

По принцип съм си фен на AMD платформите, а не на Intel (какъвто в случая е втория лаптоп), но тук превъзходството на другите модели е очевидно. Процесорите на другите два модела, макар и леко по-бавни имат по 1MB кеш, което е доста голямо предимство. Имат двойно повече RAM памет, което е всъщност най-важното. Имат и по-добри видео карти ако ти се налага да се занимаваш с малко по-сложни 3D приложения. И трите имат писачки и, да, "DVD burnerDL" и "DVD±RW±R DL" значат едно и също. Оттам-нататък след изброяване на портове и налични периферни устройства, където #1 и #3 определено имат повече.
Като гледам единствената разлика между първия и третия модел е размера на твърдия диск. На първия е 80GB, а на втория е 100GB, повече пространство не е излишно никога.
От изброените модели: категорично третия (#3), след него - #1 и последен е #2.
Това е ако не се взимат други модели предвид.

Иначе.
Питаш на какво да наблегнеш. Това е сравнително труден въпрос, защото не си споменала какво за каква работа ще служи лаптопа. Единственият универсален съвет, за който се сещам в момента, е да има 1GB RAM памет (1х1024 или 2x512). Windows XP е винаги жаден за RAM памет.

Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
 


- Eleanor Lamb (BioShock 2)


#3 Dark`Elf

Dark`Elf

  The Sheep

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 566 мнения
 • Пол:Жена

Публикувано: 04 June 2006 - 10:26

Уфф, да забравила съм да спомена за какво ще го позлвам. И аз незнам - зависи какво ще уча...но главно за учебни цели(надявам се есента да съм студентка)...не че много отговорих на въпроса. Да и аз съм фен на АМД платформите, но се спрях на тези три оферти главно заради цена (някъде около 1600-1700 са) и като кофигурация ми допаднаха. Още не съм тръгнала да купувам...още разглеждам.
И да ви питам(понеже нямам опит с това) - дали е удачно да се купува он-лайн...и дали няма да сгреша, ако си купя лаптопа чрез нета...
Posted Image
Who Ever said, I Needed You, lied! Who Ever Said, You Knew The Truth, Lied!!!

#4 Night_Raven

Night_Raven

  Subject Delta

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 23247 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 04 June 2006 - 10:54

Онлайн не знам дали е изгодно, защото никога не съм купувал онлайн.

Учебни цели?
- Процеосрът: по-важен ако ще се занимаваш с програмиране на Java например и повече компилиране като цяло. Другият случай, в който процесорът е важен компонент, е ако ще се занимаваш с доста енкодиране на аудио и видео файлове, но за това се съмнявам, че ще ти от критична важност. :)
- дисплеят: колкото по-голям, толкова по-добре :)
- RAM паметта: важна винаги и за всичко. Колкото повече, толкова по-добре. Кратко и ясно. 512MB засега е още приемливо, но е далеч по-добре да е с 1024. Повече не е зле, но вече се излиза от оптималната конфигурация.
- видеокартата: от не особено голямо значение. Реално погледнато всяка ще е достатъчна дори и за базови 3D операции и гледане на филми. Ако мислиш да можеш и да играеш игри, то тогава ще трябва да се ориентираш към някои лаптопи с мобилните решения на nVidia или ATI. За учебни цели надали ще са ти нужни.
- твърдия диск: тук изцяло зависи от това колко ти трябва - колко и каква информация ще складираш.
- писачка: стига да не си претенциозна, ти стига да знаеш дали ще може да записва CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD-R DL, DVD-RW, DVD+R, DVD+R DL и DVD+RW. DVD-RAM не е от най-важните. Иначе, ако си претенциозна, ще трябва да се проверява кой модел с каква писачка е оборудван, защото все не ги пишат точно моделите.

Останалаите джинджифлютки:
- USB: колкото повече, толкова по-добре, но все пак си зависи колко USB устройства имаш или планираш да имаш и да не е за сметка на някои от основните компоненти.
- S-video: нужно ако ще връзваш лаптопа към телевизор или подобни.
- CRT: ми те всички си имат.
- IEEE 1394: това е Firewire и е дефакто друг стандарт като USB. По-добре да има, разбира се, ама и да няма - не е фатално.
- card reader-и: ми това е удобно - да си четеш основните стандарти memory карти директно.
- modem: надали ще ти потрябва някога.
- WLAN: това определено си е важно, ама то надали има свестен лаптоп без wireless.
- LAN и аудио жакове: ми те всички си имат.

Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
 


- Eleanor Lamb (BioShock 2)


#5 Dark`Elf

Dark`Elf

  The Sheep

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 566 мнения
 • Пол:Жена

Публикувано: 04 June 2006 - 11:05

Night_Raven, много благодаря за обяснянията. Аз ще разглеждам още и ще пиша, ако имам нужда от помощ - за харддиск - на мен ми е диостатъчен около 80 гб(както написа по-горе колкото повече, толкова по-добре, никога не са излишни, но аз държа да има двд записвачка. Като, да не търся да се замисва двд-рам, защото няма да записвам. За енкодиране на видео - е възможно да се ползва, но незнам със сигурност, защото предполагам, че ще се ползва настолното ми ПЦ.
За видеокаратата - там ми е най-мътно, но едва ли ще имам време да играя игри (аз сега не го правя кой знае колко много, защото не ми остава време, пък за тогава:). Със сигурност ще се позлва за гледане на филми и комуникация...предимно това..
Това е като цяло...отново благодаря за съветите и поясненията.
Posted Image
Who Ever said, I Needed You, lied! Who Ever Said, You Knew The Truth, Lied!!!

#6 Night_Raven

Night_Raven

  Subject Delta

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 23247 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 04 June 2006 - 11:14

За видеокартата: ако се ориентираш към някоя вградена към дъното, а не nVidia или ATI, не очаквай чудеса. :)
За DVD писачката: нека има, не се знае кога ще ти потрябва. Пък и те вече май всички лаптопи са оборудвани с DVD писачки. Дори и да не са обаче, глупаво е да се спестят точно там пари. Губи се повече, отколкото се пести ако потрябва. :)
За процесора: по-мощен ще ти е нужен за по-големи файлове и ако сериозно мислиш да енкодираш. Ако ще е отвреме-навреме, то не е нужно да се набляга на процесора.
Иначе всеки лаптоп (според мен) закупен в момента за тези пари ще се справя без проблем със гледане на филми и комуникация. :)

Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
 


- Eleanor Lamb (BioShock 2)


#7 Tragedy

Tragedy

  Mouse driver (мишка шофьор)

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 4054 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 05 June 2006 - 10:26

Малко късно се включвам в дискусията, но искам да споделя някои впечатления.

На първо време съм на коренно различна позиция относно процесора спрямо Night_Raven. За настолни компютри определено съм за AMD, но щом стане въпрос за лаптопи - Intel все още водят в класацията. Мнението не е само мое, но и на доста специалисти, с които съм разговарял. Също така не забравяйте, че топлоотделянето при лаптопите е особено важно, все пак не можете да сложите перка с размери 1 метър на 1 метър.

За останалите компоненти Night_Raven е споделил чудесни неща и размишления, така че го подкрепям напълно. Искам обаче да те посъветвам нещо - заложи не толкова на мощност, колкото на функционалност и периферия.

Какво имам в предвид - аз например също много искам да си взема лаптоп и да продам домашния компютър. Лаптопите станаха достатъчно мощни и функционални, така че скоро ще направя тази смяна. Ще запазя обаче монитора си, клавиатурата и мишката, защото определено с тях работата е в пъти по-лесна, отколкото вградените в лаптопа. Т.е. ще се опитам да създам една docking станция (то вече се продават и такива компоненти), като когато занеса лаптопа вкъщи просто ще му закачам кабелите и ще го превръщам в настолен компютър, само дето няма да заема толкова много място.

Според мен на теб не ти трябва голям процесор, можеш да вземеш и най-слабия и пак ще ти вървят филми, музика, програми.
Относно хард диска - вече има толкова евтини външни дискове, дори и такива с USB интерфейс, така че направо не си заслужава да купуваш голям вграден диск. Също така има и Flash мемори стикове, които стават чудесно за пренос на информация.

Относно записвачката - да, налага се да имаш такава, но пак зависи доколко често ще я ползваш.

Относно купуването онлайн - не те съветвам да купуваш освен ако не разбираш достатъчно много. По-добре върви в Габрово в Техномаркет Европа и виж там направо как изглеждат компютрите и параметрите им. Ако искаш се обади - имам карта с 5% отстъпка, както и ползвам преференциални условия в една компютърна фирма в Севлиево, така че за това няма проблем - ще се радвам да помогна.

Нещо друго важно при лаптопите е тежестта - ако ще го разнасяш много - внимавай, гледай да е по-лек и по-издръжлив. Ако ще е така ти препоръчвам по-стабилните марки като IBM, Fujitsu-Siemens, Toshiba. Иначе ако ще го държиш само у вас, можеш да вземеш и други марки. Все пак това са мои съвети и не обвързвам никой с тях.

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.


#8 Dark`Elf

Dark`Elf

  The Sheep

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 566 мнения
 • Пол:Жена

Публикувано: 05 June 2006 - 10:36

Не се включваш късно:). По принцип държа да си взема лаптоп, за да мога, когато се връщам вкъщи да си го вземам....т.е. да си го мъкна с мен.
Аз по принцип не съм запозната много много с ПЦ фирми в града и в региона. Примерно за мен не е проблем да отскоча до съседни градове като Търново и Плеве (а Габрово още по-малко нали е на 15 минути с кола). Само, че като незнам много мнопго магазините в съответните градове и незнам към какво да се насоча. Ако можеш да ми препоръчаш магзин(и примерно изгодно ли е да се купи Лаптоп от Техномаркет, защото там по принцип съм си набелязала един-два при последното ми ходене.
Мерси предварително.
П.С. - значи се ориентирам към Интел повече;)
Posted Image
Who Ever said, I Needed You, lied! Who Ever Said, You Knew The Truth, Lied!!!

#9 Tragedy

Tragedy

  Mouse driver (мишка шофьор)

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 4054 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 05 June 2006 - 11:17

За подробностите относно поръчването и купуването можем да се разберем на лични съобщения, защото не мисля, че ще е интересно за всички кои са добрите фирми в Севлиево.

Иначе можеш да споделиш към какво си се насочила и защо, понеже това ще е интересно и за останалите, които искат да си закупят лаптоп.

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.


#10 dieZel

dieZel

  Тираджия

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 378 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 05 June 2006 - 12:03

В момента работя на служебен Amilo L1310 (Номер 3 по-горе). Машината е чудесна. Работи супер бързо. Досега не съм имал никакви проблеми (с линцензиран Windows е, но както се досещате има още куп програми, които не са от най-легалните). Записвал съм доста ДВД-та вече и тук всичко е ОК. Видеото е интегрирано, обаче се справя доста добре с някои по-тежки приложения (може би защото има повечко РАМ). С други думи, ако имах възможност, щях да си взема същия за личен. Единствено touchpad-a не е много добър, но предполагам, че това може да се подобри, защото си има софтуер за него. Аз използвам външна мишка, свързана на USB.

#11 Dark`Elf

Dark`Elf

  The Sheep

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 566 мнения
 • Пол:Жена

Публикувано: 05 June 2006 - 13:02

Уфф...много съм тъпа:) наистина нямаше смисъл да питам за магзините в региона тук...ама не съобразик...както и да е.
dieZel, аз най-вече съм се насочила към първия модел(единствената разлика с номер 3 е 20 гб, които за мен не са фатални).
Иначе в техномаркет съм си набелязала тези модели(лошото е,че са 512 рам...)
Първи - http://www.technomar...uct_id=09021804
Втори -
http://www.technomar...uct_id=09016789
Posted Image
Who Ever said, I Needed You, lied! Who Ever Said, You Knew The Truth, Lied!!!

#12 Tragedy

Tragedy

  Mouse driver (мишка шофьор)

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 4054 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 05 June 2006 - 14:00

512 РАМ ще ти свършат работа засега.

Иначе Lenovo-то и на мен ми хареса доста, защото скоро купувах лаптоп и то именно от Техномаркет, но тогава взехме HP. Навремето НР бяха доста стабилна марка и щях да си вземам тяхна машина преди около 3 години, но после позагубиха пазара и сега наваксват. Lenovo-то го харесах много, защото разполагаше с доста екстри, имаше достатъчно добри ресурси.

Аз лично бих си взел Fujitsu Siemens.

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.


#13 dieZel

dieZel

  Тираджия

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 378 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 05 June 2006 - 14:06

E...тук вече има и разлика в цената. Този, който ползвам аз е около 2000 лв мисля в момента. Наистина, 512 РАМ са ти достатъчни. От тези двата аз май бих взел първият.

P.S. 20GB хард никога не са излишни ;), но ако става въпрос за сериозна разлика в цената - няма смисъл.

Мнението беше редактирано от dieZel: 05 June 2006 - 14:08


#14 Mr.TECHNO

Mr.TECHNO

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 26 мнения

Публикувано: 05 June 2006 - 22:19

@NightRaven би ли ми казал с какво по-добри са АМД лаптопите от Интел?
1. Да почна с батериите - живота на интелските платформи е пъти по-голям от на АМД
2. Батериите издържат средно с 1 час повече от АМД
3. Центрино технологията претрепва като скорост Туриона и семпрона. ( едно калпаво селеронче с 1 Мбкеш е по-бързо от 3000+ семпрон! )
4. Dual Chanel , SATA DDR-II, това е преимущество на Интел платформите
5. F&S определено не са това което бяха . В момента изцяло препоръчвам Toshiba Sattelite -най малкото заради 24м гаранция и Cristal True Brigth Екран
6. Центрино може да е хит , но Пентиум 4 -М още е недостижим ( центрино 2,13 определено не може да мине п4 -3.0 Гх макар че центриното има 1,5Мб повече кеш - изпробвано и доказано пред много хора - двете платформи се намират в рекламна агенция - който не вярва, да пита къде - и да ходи да гледа ! )
7. @NightRaven не се заяждам с теб - нищо лично , но понякога имам чувството че гледаш само АМД и нищо друго ! Аз не вярвам на нищо друго освен на моите тестове!
8. АМД изгря много силно в двуядрената платформа- ( при десктоп и лаптоп ) - чакаме отговора на Интел!

Мнението беше редактирано от Mr.TECHNO: 05 June 2006 - 22:22

Публикувано изображение ---> Публикувано изображение

#15 Night_Raven

Night_Raven

  Subject Delta

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 23247 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 05 June 2006 - 22:49

Никъде не съм казал, че смятам AMD за по-добра платформа от Intel при лаптопите. Може би грешката е моя, че не уточних, че предпочитам AMD при настолни компютри, а не лаптопи. От друга страна - кой за каквото си мисли. :)

Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
 


- Eleanor Lamb (BioShock 2)


Други теми с тагове Лаптоп

0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители