Прехвърляне към съдържание


Снимка

Ръководства за работа с Excel 2003


  • Please log in to reply
1206 отговора по тази тема

#556 harhal

harhal

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 365 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Пловдив

Публикувано: 19 January 2011 - 19:00

Здравей, biligan! Ето, това по-долу (файла Primer1.xls) е решението на твоя проблем!

Здравейте, имам въпрос относно разширеното филтриране.Трябва да бъдат извлечени стойностите от една колона, които са по-големи поне с 25% от стойностите на друга колона, която се намира в друг лист. Пробвах критерият ми да е с формула, но нещо не се получава. Надявам се да сте разбрали какво имам в предвид, но е малко объркано :)


Здравей, ManGo! За да не е объркано, прикачи един примерен файл и ще ти се помогне!

Прикрепен(и) файл(ове)

  • Прикрепен файл  Primer1.xls   21К   40 Брой изтегляния

Колкото повече знаеш, толкова повече разбираш колко много не знаеш!


#557 ManGo

ManGo

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 3 Мнения:

Публикувано: 19 January 2011 - 19:21

От таблицата "Разходи за материали" трябва да се извлекат ястията, за които показателят "Всички разходи за една порция" да надвишава поне с 25% "Среден разход за една порция", който е в листа Номенклатура :)

Прикрепен(и) файл(ове)

  • Прикрепен файл  Primer.xlsx   13.45К   23 Брой изтегляния


#558 DoNNuTcO

DoNNuTcO

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 6 Мнения:

Публикувано: 20 January 2011 - 09:18

Това добре, но pivot таблицата не е динамична, т.е. всеки път трябва да събираш двете таблици в един sheet и тогава да правиш pivot.

Прав си за пивота обаче с моите познания за друго не се сещам :crosseyes1:
Моя проблем го оправих като събрах базата и таблицата със сметките на едно място.
Друг е въпроса че като заключих шийта с базата, започна да се чуди 5 мин когато сейва и затова го отключих и всичко си работи добре.
Така ще е поне на първо време, да видим какво ще се получи.
Tragedy благодаря ти за помощта :thumbsup:

#559 Tragedy

Tragedy

    Mouse driver (мишка шофьор)

  • Администратори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 4047 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Вече София
  • Интереси:Няма нищо по-интересно от самите хора.

Публикувано: 21 January 2011 - 10:45

От таблицата "Разходи за материали" трябва да се извлекат ястията, за които показателят "Всички разходи за една порция" да надвишава поне с 25% "Среден разход за една порция", който е в листа Номенклатура :)

Ако се сравнява тип елемент по тип елемент, според мен трябва да стане с един If и един vlookup, вместо с разширено филтриране.

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.


#560 Tragedy

Tragedy

    Mouse driver (мишка шофьор)

  • Администратори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 4047 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Вече София
  • Интереси:Няма нищо по-интересно от самите хора.

Публикувано: 21 January 2011 - 12:43

Прав си за пивота обаче с моите познания за друго не се сещам :crosseyes1:

Хм, намерих решение - http://www.contextur.../xlPivot08.html

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.


#561 thetrooper

thetrooper

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 3 Мнения:
  • Пол:Мъж

Публикувано: 21 January 2011 - 17:53

Привет на всички, чета форума с голямо удоволствие.
Моля ви за помощ по тази таблица. Възможно ли е в клетка на една таблица да ми показва въведена стойност в област от клекти от друга таблица.
Благодаря предварително на отзовалите се.

Прикрепен(и) файл(ове)



#562 harhal

harhal

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 365 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Пловдив

Публикувано: 21 January 2011 - 21:52

Здравей, thetrooper! Ето едно решение!

Прикрепен(и) файл(ове)


Колкото повече знаеш, толкова повече разбираш колко много не знаеш!


#563 thetrooper

thetrooper

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 3 Мнения:
  • Пол:Мъж

Публикувано: 21 January 2011 - 22:22

Благодаря много за бързия отговор harhal, това ще ми свърши работа.

#564 harhal

harhal

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 365 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Пловдив

Публикувано: 21 January 2011 - 23:16

Здравей, ManGo! По-долу ти давам едно решение. Добре е да се опита и варианта посочен от Tragedy с използване на If и vlookup. Извинявай за закъснението!

Прикрепен(и) файл(ове)

  • Прикрепен файл  Pimer-M.xlsx   13.97К   38 Брой изтегляния

Колкото повече знаеш, толкова повече разбираш колко много не знаеш!


#565 ManGo

ManGo

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 3 Мнения:

Публикувано: 22 January 2011 - 21:01

Tragedy , аз пробвах със vlookup, но не ми излизаха, но явно нещо съм грешила. harhal, благодаря за помощта разбрах как става :thumbsup:

#566 k0st4din

k0st4din

    Softvisia Маниак

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 940 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Loading ... please wait
  • Интереси:Softvisia

Публикувано: 01 February 2011 - 08:07

Здравейте на всички,
поради причината, че не ни се позволява да започнем нова тема Ви пиша по този начин с надеждата някой да ми помогне.
Започвам така:
Прочетох доста неща и намерих част от нещата които ми трябват, мисля че DAVIDOV ми е дал както на мен така и много други хора нуждаещи се от помощ по въпрос свързан с ексел.
Има тема в която се описва как ако имаш ЕГН може да ти покаже с формула рождената дата на даденото лице. Сега ако сме с ексел 2007 и нагоре може само с филтриране да отсеем месеца и да видим колко дати има през определеният месец например (Юни), но идеята ми е следната - след като имам формулата да ми показва рожденната дата с каква формула да добавя или в други клетки да ми покаже колко от всички ЕГН-та например имат рожден ден днес(като рождените дни в определения месец) може да бъдат не само един, може да са 90 - например. Предполагам че ми трябва нещо от сорта на IF(Today) или нещо такова.
Малък пример:
колона А - 3000 реда -> с ИМЕНА на хора, в Колона В 3000 реда с ЕГН-та, колона С - 3000 реда с направена формула виждам например (3.6.1985 г.) в колона D и Е - да ми се покажат от всичките 3000 реда - в D - Името и С - Рожденната дата съответваща на Името, което има рожден ден днес
Надявам се да съм обяснил точно моят проблем, ако ли не пишете и ще се опитам да дообяснявам.
Благодаря на всички, които ще се отзовът.

#567 Tragedy

Tragedy

    Mouse driver (мишка шофьор)

  • Администратори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 4047 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Вече София
  • Интереси:Няма нищо по-интересно от самите хора.

Публикувано: 01 February 2011 - 14:39

Привет,

Един от вариантите е следния - в допълнителна колона слагаш проверка дали датата на раждане е равна на сегашната (в случая трябва да провериш само датата и месеца) и ако резултата е положителене, тогава можеш да зададеш да се изпише едно "Yes". След това правиш една pivot таблица и избираш да ти покаже само записите с "Yes". После при всяко зареждане на таблицата трябва само да опресниш pivot таблицата.

Пиши дали си се справил ;)

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.


#568 k0st4din

k0st4din

    Softvisia Маниак

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 940 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Loading ... please wait
  • Интереси:Softvisia

Публикувано: 01 February 2011 - 20:25

Привет,
въпросът е че не знам как да го направя и търсех някой да ми помогне с формулата, която ми е нужна и след това излизането например в Sheet2 с Pivot-а.
Ще ти бъда много благодарен ако ми удариш едно рамо.
Благодаря ти много предварително.

#569 Tragedy

Tragedy

    Mouse driver (мишка шофьор)

  • Администратори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 4047 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Вече София
  • Интереси:Няма нищо по-интересно от самите хора.

Публикувано: 02 February 2011 - 00:56

Понеже желанието ми е да те науча, вместо да ти дам отговора наготово ще ти дам някои подсказки:
- използвай функцията now() за извеждане на текущата дата
- след като изведеш днешната дата можеш лесно да намериш деня и месеца чрез функциите day и month
- със същите функции можеш да намериш деня и месеца от колоната с резултата от ЕГН-то
- с един if комбиниран с and (използва се при повече от едно условие и синтаксиса е if(and(условие 1, условие 2),ако са изпълнени усовията, ако не са изпълнени условията) можеш да направиш проверката
- създаването на pivot таблицата е елементарно и го има описано в тази тема

Пиши ако искаш какво си направил по отделните стъпки и посочи какви формули си използвал.

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.


#570 k0st4din

k0st4din

    Softvisia Маниак

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 940 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Loading ... please wait
  • Интереси:Softvisia

Публикувано: 02 February 2011 - 07:40

Здравей
изпращам ти таблица с това което съм направил, но явно някъде нещо бъркам или аз не знам как става с това =IF(AND())
Работя в офис и поради някаква прищявка на шефовете трябва да намеря решението на това което съм написал,Нека спомена, че не съм РС специалист и няма как да се справя с тези формули. Та четейки, колко много хора предполагам твои приятели в интернет пространството са помогнали на други нъждаещи се като им дадът готовият вариант на формулата, пък след това нека си сменят редове и колони за изпълнение на условието, така и ти ще ми помогнеш.
Както споменах в горните редове, не съм седнал и хоп на готово, а съм търсил и все съм намерил малка част от моята задача за да стигна до някъде, което води до извода че съм се постарал малко или много. Та молбата ми е да ми помогне още малко някой.
Ако смяташ, че си човека, който може да ми помогне за пореден път го пиша че съм Ви Благодарен или Ви Благодаря предварително.
Надявам се разбираш факта, че не всички можем да имаме тези познания, които ти или някой друг тук във форума ги имате, което е нещо велико за вас.
Изпращам таблицата с надеждата да ми помогнеш,ако смяташ, че не можеш пак ще ти благодаря.

Прикрепен(и) файл(ове)






0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители