Прехвърляне към съдържание


Снимка

Ръководства за работа с Excel 2003


  • Моля, влезте, за да отговорите
1217 отговора по тази тема

#331 stennnly

stennnly

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 17 Мнения:

Публикувано: 25 June 2009 - 15:38

Привет отново!

Знам че е лесно,но немога да я напасна формулата за следния случай - искам да ми извършва съответната фукнкция в определена клетка(събиране,изваждане и др) само и единствено ако в определена друга клетка напиша дата?

#332 harhal

harhal

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 365 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Пловдив

Публикувано: 25 June 2009 - 18:34

Привет отново!

Знам че е лесно,но немога да я напасна формулата за следния случай - искам да ми извършва съответната фукнкция в определена клетка(събиране,изваждане и др) само и единствено ако в определена друга клетка напиша дата?


Здравей stennnly! Мога да ти предложа едно решение на твоя проблем. За целта прикачвам едно файлче. Аз съм с Ексел 2003, но предполагам идеята може да се осъшестви и в 2007. Та, в примерчето, клатка А1 я обявяваш от тип "date", в клетки А3:А6 си записваш някакви числа. В клетка А7 искаме да се изписва сумата от клетки А3: А6, ако в клетка А1 е въведена дата във формат, който си избрал при обявяването на типа на клетката: 25.06.2009. Ако в клетка А1 не е въведена дата, а текст или някакви числа, излиза стоп съобщение: Еnter the correct date!. Ако клетка А1 е празна, в клетка А7 пише NO. Това става така: кликваш на клетка А1 и от менюто Data избираш Validation. В отворилия се прозорец, в полето Allow избираш date; в полето Data да бъде between; в полето Start date записваш примерно 01.01.2000; в полето End date записваш примерно 31.12.2020. В дясно има квадратче и до него пише Ignore blank - в квадратчето постави тикче, ако няма. В страничката Error Alert можеш да запишеш какво да ти излиза като грешка.
Това е, което ми дойде като първоначална идея. Ако има нещо неясно пиши.

Прикрепен(и) файл(ове)

  • Прикрепен файл  Primer_S.xls   14.5К   85 Брой изтегляния

Колкото повече знаеш, толкова повече разбираш колко много не знаеш!


#333 stennnly

stennnly

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 17 Мнения:

Публикувано: 26 June 2009 - 15:38

Благодаря ти за отговора - мисля че ще ми сърши работа,но ако не възразяваш за да не досаждаме на останалите да ти дообясня на лични за какво става дума в начинанието ми защото, не го обясних с всичките му подробности?

#334 harhal

harhal

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 365 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Пловдив

Публикувано: 26 June 2009 - 16:04

Благодаря ти за отговора - мисля че ще ми сърши работа,но ако не възразяваш за да не досаждаме на останалите да ти дообясня на лични за какво става дума в начинанието ми защото, не го обясних с всичките му подробности?


Нямам нищо против!

Колкото повече знаеш, толкова повече разбираш колко много не знаеш!


#335 kiskin

kiskin

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 90 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Горна Оряховица

Публикувано: 11 July 2009 - 22:33

Ако в една клетка имам ЕГН(единен граждански номер),
може ли в друга да изписва дата на раждане?
Може би макрос ще свърши работа??

#336 panevdd

panevdd

    Потребител

  • Глобални модератори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 2871 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Сунгурларе
  • Интереси:Икономика, Информационни технологии, Пчеларство

Публикувано: 12 July 2009 - 00:30

Ако в една клетка имам ЕГН(единен граждански номер),
може ли в друга да изписва дата на раждане?
Може би макрос ще свърши работа??

Няма нужда от макрос, можеш да използваш следната формула, при положение, че ЕГН-то е в клетка A1:
=DATE(LEFT(A1;2);MID(A1;3;2);MID(A1;5;2))
Резултат:
Публикувано изображение
Можеш да си форматираш клетката с резултата както ти е удобно - използва се менюто Format -> Cells... -> Number -> Date.
Публикувано изображение Публикувано изображение
Не съществува такова нещо като абсолютна обективност. Затова ползвам Google, Wikipedia, търсачката на форума, чета някои съвети и правилата на форума.

#337 kiskin

kiskin

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 90 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Горна Оряховица

Публикувано: 12 July 2009 - 14:51

Mного ти благодаря panevdd!
Бъди все така отзивчив!!!

#338 AliveGL

AliveGL

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 2 Мнения:

Публикувано: 21 July 2009 - 14:37

Привет на всички, искам да Ви помоля ако някой може да ми помогни за следното: Как мога да направя падащо меню в клетка на ексел? Ще се опитам да поясня. Примерно ако имаш зададен въпрос в клетка А1 в клетка B1 да имаш право да избереш от падащо меню "Да" или "Не". Ще бъда благодарен ако някой ми каже как точно се прави това. Ще ми е много полезно тъй като често ми се налага да правя таблици в които да се избира стойност или дума от точно определени такива.

Предварително благодаря на всички.
Пожелавам Ви успешен ден.

#339 AliveGL

AliveGL

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 2 Мнения:

Публикувано: 21 July 2009 - 16:38

Справих се с помоща на една статия в нета и стана лесно. http://dox.bg/files/dw?a=fbe8b41d7c това еодаря на всички линка на файла който направих ако някой проявява интерес.

Благодаря на всички
Хубав ден

Прикрепен(и) файл(ове)

  • Прикрепен файл  Za_Pesho.xlsx   11.77К   102 Брой изтегляния


#340 DAVIDOV

DAVIDOV

    Incredible user

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 333 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:А сега де ... ?

Публикувано: 09 August 2009 - 15:14

Привет на всички, искам да Ви помоля ако някой може да ми помогни за следното: Как мога да направя падащо меню в клетка на ексел? Ще се опитам да поясня. Примерно ако имаш зададен въпрос в клетка А1 в клетка B1 да имаш право да избереш от падащо меню "Да" или "Не". Ще бъда благодарен ако някой ми каже как точно се прави това. Ще ми е много полезно тъй като често ми се налага да правя таблици в които да се избира стойност или дума от точно определени такива.

Предварително благодаря на всички.
Пожелавам Ви успешен ден.

В темата е /беше/ описано как става падащото меню в excel.

izida55 - добре дошла във форума. А смисъла от поста ти е?
Винаги пази във теб огъня на любовта едничка радост в света студен е тя...
If you can't find something to live for, then find something to die for.
Shadow of the Moon
Публикувано изображение

#341 DoNNuTcO

DoNNuTcO

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 6 Мнения:

Публикувано: 25 August 2009 - 16:49

Колеги имам следния проблем.
Работя на доста шийтове в ексел ( понякога достигат над 100) и трябва да обединя информацията от всички шийтове в един.
Във всеки отделен шийт на даден ред имам референция от някакъв номер и съответно бройка на дадената референция. В общия шийт трябва да направя обединение на информацията от всички шийтове и сума на отделните бройки на дадена референция.
Възможно ли е това ?

#342 kiskin

kiskin

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 90 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Горна Оряховица

Публикувано: 29 August 2009 - 17:48

В една таблица имам стоките по складове.
Често ми се налага да сортирам, какво има във всеки склад и го правя с филтъра.
Става, но бавно защото складовете са доста.
Може ли автоматично да се подреждат ( напр. склад 100, 101, 306 и т.н.)?

#343 SURF_lady

SURF_lady

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 702 Мнения:
  • Пол:Жена
  • Живущ в:Варна
  • Интереси:Който го интересува да пита :)
    То интереси много общо казано. Мога цяло Литературно Интерпретативно Съчинение да напиша за себе си ;))

Публикувано: 03 October 2009 - 19:26

Здравейте,
Става въпрос за 2007, но вероятно има начин и за 2003 да стане.
Може и да го пише някъде но изчетох последните около 10-15 поста и не го намерих.
Та мисълта ми и въпроса ми е:
Имам в една клетка дата на прозводство на дадена стока. В друга имам годността в брой дни. В трета трябва да изчисля спрямо днешната дата и дата на производство, в зависимост дали разликата (в дни от двете дати) е по - голяма или по - малка, дали дадената стока е годна или негодна. Т.е. трябва някаква функция или някакъв начин, когато след като извадя от днескашната дата да извадя датата на производство, да ми преобразува резултата в число и да го сравнява с годността (която също е в дни).
Някой има ли някаква идея как мога да го направя??
На отзовалите се Благодаря много предварително :)

softvisia.png
gfxnews.png
3dbg1PNG.png
LiFe iS SuRfiNg ;)


#344 draco_volans

draco_volans

    stupid-phone-user

  • Глобални модератори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1875 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Пловдив
  • Интереси:Мъничко от хората и повечко от човеците

Публикувано: 03 October 2009 - 19:33

Я виж дали тук няма нещо, което да ти свърши работа...
Life is a carnival...
Публикувано изображение

#345 Tragedy

Tragedy

    Mouse driver (мишка шофьор)

  • Администратори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 4047 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Вече София
  • Интереси:Няма нищо по-интересно от самите хора.

Публикувано: 04 October 2009 - 00:31

Лети,

Най-добре ще е да използваш формулата datedif, която съм обяснил няколко страници назад. Тъкмо тръгнах да ти пиша готовата формула и реших наистина да ти помогна, като те оставя сама да стигнеш до нея. Само ще ти подскажа, че datedif дава разлика между две дати в години или месеци, или дни. После просто трябва да сравниш разликата със срока на годност.

Ако искаш се опитай да напишеш формулата и я дай тук, за да е полезна за другите. Ако все пак не успееш - пиши и ще ти дам решението.

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.





0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители