Jump to content

Съветчета за поредната конфигурация


Препоръчан пост

Ето каква конфигурация ми бе предложена:

 

Дънна платка: ASUS P8H61-M LE/USB3/LGA1155

Процесор: Intel G620 Pentium Processor 2.6Ghz/LGA1155/1066Mhz

Твърд диск: Western Digital Caviar Black 500 GB SATA

RАМ -памет: 2x2 GB DDR3 1066Mhz Super Talent Kit

Кутия: Не е уточнено все още.

Захранващ блок: Fortron HEXA 400W

Видео: SAPPHIRE HD 5570 1 GB DD3 HDMI

 

Това ми бе предложено като конфигурация днес. Почетох малко из Интернет и така като гледам конфигурацията ми се вижда добра. Видеокартата е предложена допълнително, ако компютъра се използва за по-тежки приложения за видео и фото обработка. Разбрах, че взема решение за закупуването и, ще трябва да се закупи и по-висш клас дънна платка. Все пак искам да чуя още няколко мнения, тъй като инвестицията е голяма за сегашния момент - идва бал, кандитатстване и т.н. - и искам средствата да са максимално добре оползотворени.

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 403
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Ами вижда ми се прилично, но лично аз бих заложил на AMD платформа, защото политиката на Intel един процесор-един сокет е крайно лоша от финансова гледна точка.
Link to comment
Сподели другаде

Видео: SAPPHIRE HD 5570 1 GB DD3 HDMI

Точно това имах предвид като писах за видеокартата :) - аз по-скоро бих пробвал с вградената в дъното/процесора. И да попитам по-знаещите - за фото- и видеообработка има ли действително значение видеокартата? Според мен по-скоро не...

Относно захранването - срещал съм мнения, че сегашните "фортрони" вече не са "като едно време" - все пак за нормална работа мисля че ще е достатъчно добро.

А за тази политика на Интел изобщо не се бях сетил досега. :)

Link to comment
Сподели другаде

Попринцип и аз съм чел, че при по-малка финансова възможност е добре да се предпочете AMD платформа, тъй като съотношението цена - качество е доста по-добро. Фен съм на Intel, но по никакъв начин не отхвърлям AMD.

 

Не си спомням дали в тази или друга тема четох няколко поста, които също потвърждават, че Fortron не е това, което бяха.

 

Точно поради тази причина пиша тук, тъй като искам тези въпроси да бъдат изчистени.

 

Сега ще помоля за една AMD конфигурация в тази ценова граница - до 700 лева. Видях, че Sten е предложил нещо такова, просто искам да я видя с точен модел компоненти и допълнително да се дискутира нещо по нея. Аз ще се опитам да сглобя една такава и ще постна тук какво съм намерил.

 

Благодаря за вниманието от ваша страна.

Link to comment
Сподели другаде

Така. Съставих една AMD базирана конфигурация, като ми е нужна помощ за някои от компонентите:

 

CPU: Athlon II X3 455 Triple Core (3.3GHz, 1.5MB L2, 95W, AM3) BOX

Motherboard: Asus M4A87TD/USB3, AMD 870, AM3 (up to 140W), DDR3

RAM memory: 2x2GB DDR3 1600MHz Corsair Vengeance

Hard drive: 500GB WD Caviar® Black™, SATA 6Gb/s, 7200rpm, 32MB

 

Тези излизат около 500 лева общо. Нужна ми е помощ относно видеокартата, захранването и кутията. Ако сметнете, че няма да ми е необходима допълнителна видеокарта (като погледнете за какво ще използвам системата), може да сменя дъното с това - Asus M4A88TD-V EVO/USB3, AMD 880G, AM3, DDR3, VGA+2xPCI-E(CF) 128MB On-board или друго с вградена видеокарта. Естествено това е по-добрия вариант от финансова гледна точка. По този начин остават единствено захранването и кутията. Ще бъда искрено благодарен, ако помогнете с някои предложения.

Link to comment
Сподели другаде

Ако разликата в цената на двете дъна не е повече от 20-25 лв. аз бих взел това с вграденото видео. Последното по спецификация е Integrated ATI Radeon™ HD 4250 GPU SidePort Memory - onboard 128MB DDR3 1333 memory - донякъде може да се ориентираш с какви игри може да се справи.

За паметта - 1600 МХц са над стандарта и доколкото знам ще трябва да правиш някакви настройки, за да я подкараш на толкова - в противен случай ще си работи на 1333. Който е наясно моля да обясни, защото и на мен ми е интересно. :)

Избрал ли си определен магазин/и, от които ще пазаруваш, или ще поръчваш по интернет - за да знам откъде да "ти харесам" ;) захранване и кутия? Имаш ли климатик в стаята? Компютъра на по-открито място ли е или е забутан под бюрото?

Link to comment
Сподели другаде

Помислих върху въпроса и мисля да избера варианта с вградено видео. Разлика в цените е в порядъка на 25-30 лева, но доколкото четох дъното е наистина добро, а и за в бъдеще лесно мога да добавя допълнително видео към системата ( ако се наложи).

 

Относно RAM паметта - изобщо забравих да обърна внимание на работната честота. Вместо споменатата от мен ще закупя 2x1GB DDR3 1333MHz Corsair XMS3 x 2. Не знам кое е по-добро - 4х1GB или 2х2GB. В края на краищата може и да оставя тази на 1600MHz, която така или иначе ще работи на 1333MHz, а разликата в цените е в порядъка на 2 до 4 лева.

 

Попринцип съм избрал определена фирма, започваща с J, тъй като в Сливен няма голям избор от представители на различни фирми. Въпреки това, ако се наложи може и да поръчам от фирма, но тогава ще трябва да потърся някой за сглобяването на системата.

 

Климатик нямам - против тях съм. Компютъра е разположен на място до самото бюро, като съм оставил поне около 30-40 сантиметра от страната, която е към бюрото. Попринцип съм нямал проблеми с прегряване сега, а ако се наложи може да разместя малко конфигурацията на мебелите за да има по-добро охлаждане на системата.

Link to comment
Сподели другаде

... В края на краищата може и да оставя тази на 1600MHz, която така или иначе ще работи на 1333MHz, а разликата в цените е в порядъка на 2 до 4 лева.

 

 

Щях да напиша същото преди малко, но явно ти мислиш по подобен начин. :) Аз бих взел 2х1 гигабайта понеже работя с вече стара ОС, но ти дори да ползваш по-нова - съмнявам се да ти трябват повече от 3 гигабайта.

От онази фирма бих ти препоръчал CoolerMaster Elite 335 и 400W Fortron 400-60APN - освен ако си склонен да дадеш над 100 лв. за захранване - тогава бих ти предложил 2-3 други фирми(софийски)...

Link to comment
Сподели другаде

Мина ми през ума това, че компютъра няма да се натоварва до такава степен, че да се налага да има повече от 3GB RAM, но пък, ако ще са ми необходими 3GB, то по-добре да сложа 4GB за да използвам Dual-Channel, а и също така 64-bit Windows 7. Особено второто, тъй като съм чел доста за изключителното ниво на сигурност, предоставено от съответната ОС.

 

В същия момент в който видях поста, бях заредил страницата за преглед на абсолютно същата кутия.

 

Захранването ми е най-проблемната част - след поради същия компонент "умря" предният ми компютър, то в момента гледам изключително строго върху избора на ново такова. Fortron не ми вдъхва много вяра след като изчетох мненията на много хора и 90% от тях бяха, че новите захранвания са по-зле от всякога. Не мога да рискувам цялата система. Видях,че в същата тази фирма има 500W, Corsair 500CX, ActivePFC, но не знам до каква степен е добро. С него и допълнително клавиатура и мишка ще закръгля бюджета до 800 лева.

Link to comment
Сподели другаде

Ако излизаш от бюджета - може би трябва да потърсиш по-евтино дъно - например от MSI или Asrock. Вторите преди се смятаха от някои хора за "дървени", но напоследък срещнах коментари за положително развитие. Тези 800 лв. с дискретната видеокарта ли се получават?

За захранване бих ти предложил:

PSU 430W CORSAIR CX Series V2 (CMPSU-430CXV2EU)

или PSU 400W CoolerMaster eXtreme PPFC 120mm

За качествата им - потърси ревюта в интернет.

Link to comment
Сподели другаде

Днес премислих нещата и стигнах до заключението, че ще е по-добре да инвестирам в настолен компютър. Защо? Уча за последна година в гимназия. Към пролетта ми предстоят пробни изпити т.е. често ще пътувам. Лятото ще работя на морето и след това, ако всичко е нормално, заминавам да уча в университет. През това време ще ми трябва мобилност - точно това с което са характерни лаптопите. Отделно след като взема настолен компютър, ще трябва да купувам и нов монитор, което води до повишаване на бюджета до 1000 лева.

 

Благодаря за помощта от ваша страна. Ще ми трябва такава отново, но в друга тема - тази за избор на лаптоп.

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 months later...

Здравейте, имам нужда от помощ при избора на конфигурация (без периферия), която ще се използва предимно за игри.

Бюджета е до 500лв. :unsure:

 

Благодаря!

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...

Здравейте, ще купувам монитор - бюджет до около 230 лв.Ще го ползвам за работа с изображения, текстообработка и почти всичко друго, без игри!

Ще ми препоръчате ли такъв /характеристики, резолюция и др. параметри/ и къде да отида да го купя.

Благодаря!

Link to comment
Сподели другаде

Труден въпрос. :) Точно в София трябва да има толкова магазини, че човек да се чуди накъде да се насочи. Не са ми платили за реклама, но съвсем ориентировъчно ще спомена един ACER 21.5" G225HQVbd 5ms 50000:1 DVI FullHD - 217 лв.

Аз лично държа монитора ми да има възможно повече пиксели по вертикала (1200). :look: Друго, което бих ти препоръчал при избора е да обърнеш внимание на стойката - особено ако бюрото ти е тясно и трябва да използваш рационално мястото. За другите параметри не съм много наясно, понеже не ме и интересуват толкова.

И така - предлагам най-напред да си избереш магазин/и. От тях вече избираш 5 - 10 модела и търсиш за тях ревюта/отзиви...

Link to comment
Сподели другаде

Здравей, взех това - LG E1940S-PN, от Техномаркет, малко късно ми писа за съвет, все пак ти благодаря, трябваше ми спешно затова дори нямах време да обикалям.Дано не съм сбъркал в избра си, сега го настройвам, нещо не се получава със шрифта и резолюцията.С Windows ХР съм, видеокартата е NVIDIA GeForce 9800 GT (1024 MB).Настроиките не ми предлагат кой знае какъв избор -

http://store.picbg.net/pubpic/26/CD/5d8a514c398826cd.jpg

 

Ето тук ти показвам монитора, дали съм взел сполучлив, какво ще кажеш - http://www.technomarket.bg/products/09081865/lg-e1940s-pn

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...