mazarin, на 29 October 2011 - 10:24, каза:
За да бъда още по-ясен давам пример:
Преди месеци - пролетта, имам позната/приятелка на възраст, решила да махне сама ESET NOD 32 Antivirus 4 от Add or Remove Programs, при което се е получило омазване и програмата не е деинсталирана успешно. Дори след няколко рестарти не може да я изтрие после от Program Files, като същевременно я няма в Add or Remove programs, но я има в системния трей в червено. При опит за стартиране на програмата дава грешка. Не знае и е много притеснена, не може да влезе под Safe Mode и да се опита да я изтрие или да използва ESETUninstaller.exe. При опит от моя страна с AppRemover през TeamViewer също не може да я махне успешно.
Решението беше с Revo Uninstaller Pro с опцията - Forced Uninstall.
Друг път съм оправил подобни с влизане в регистрите и търсене + триене на ключове - ръчно!
Ще си позволя да изразя силно съмнение, че всички тези методи са се провалили и само Revo Uninstaller е успяла да се справи. Дори и да е вярно, това е едно от
изключенията от правилото.
Най-добре се деинсталират програми с отделни деинсталатори, но не получените при инсталиране на програмата - uninstall.exe- та в Program Files, в папката на програмата, а тези които могат да се свалят от сайта производител на програмата ...и да се стартират независимо от нея, като: ESETUninstaller.exe, mabm-clean.exe, sasuninst.exe и много други remover-и, писани специално за тази цел.
На втора място са Uninstaller-ите за всички програми (Revo, Your, Perfect и т.н. Uninstaller), които правят същата работа, като ръчно да си дадеш Remove от Add or Remove Programs, но те махат и ключве, понякога и остатъчни файлове на деинсталираната програма. Това са техните 2-ра и 3-та стъпки при деинсталиране с тях.
И чак на трето място е просто от Control Panel-a, Add or Remove Programs, който обикновено задейства uninstall.exe в папката на програмата ...и след деинсталация, дори успешна пак остават недопремахнати ключве/файлове (не става въпрос за AppData). Понякога при пре-инсталация се получават мазила или винаги има остатъци тук-таме от стара програма.
Нещо си се объркал. Въпросните инструменти за премахване на програми от самите автори са създадени не за стандартна деинсталация, а точно за такива редки случаи, когато стандартната деинсталация не е свършила работа.
Точно стандартната деинсталация на програмата е тази, която трябва да си се ползва. Авторът на приложението е този, който знае кое трябва да се премахне при деинсталация и кое трябва да остане.
Това, че има някакви остатъци, в никакъв случай не значи, че са вредни, пречещи или забавящи системата.
Аз не съм рекламно лице на който и да е деинсталатор, но чисто практически съм се убедил - емпирично (проба-грешка), че са ефективни. Не са магическо решение, но вършат повече от стандартното премахване през Control Panel-а, на която и да е програма.
А аз съм установил с директни тестове, че тези деинсталатори не са особено добри в почистването на приложенията и дори могат да навредят на системата. Ти обаче явно не си прочел миналия ми коментар.