Публикувано: 25 March 2012 - 19:41
Във въпросния коментар съм използвал думата "инструмент" общо взето само в заглавното изречение. В самата дефиниция съм казал, че е "метод за нормализация". Използвал съм думата "инструмент", защото съм имал предвид използване на приложение, което поддържа ReplayGain и може да анализира файловете и да въведе съответните стойности. Още повече съм бил склонен да използвам "инструмент", защото тогава използвах MP3Gain, което е самостоятелно приложение за прилагане на ReplayGain върху MP3 файлове, като го прави по-малко по-различен от класическия начин.
По принцип не би трябвало да има отрицателен ефект от използване на ReplayGain. Идеята е албумите да бъдат нормализирани до стандартизирано ниво и да се избегне постоянното използване на врътката на уредбата/колоните, ако се слушат албуми/песни с големи разлики в нивото на силата на звука. Понеже 99% от албумите в днешно време са миксирани зле и са осрани (малко или много) от свръхкомпресия, ефектът от ReplayGain ще е намаляване на силата на звука. За някои хора това може да е минус, ако те не харесват по-тиха музика. И все пак сред аудио ентусиастите ReplayGain се ползва с голямо уважение. Аз се считам за такъв и за мен ReplayGain определено е много важна технология, затова и я използвам активно. Но да не се отплесвам с хвалби. Намаляването на силата на звука няма как да се отрази негативно. По-скоро увеличаването на силата на звука би могло. Т.е. ако се окаже, че на някой албум ReplayGain ще повиши силата на звука, на теория може да се влоши качеството. Казвам на теория, защото обикновено такива албуми са доста близо до стандартното ниво и нивото им се вдига с малко, а и някои плеъри поддържат предотвратяване на изрязване на звуковата вълна (clipping). Т.е. ако случайно се окаже, че нивото на звука трябва да се повиши според ReplayGain, но това повишаване ще доведе до въпросния нежелан ефект, то плеърът ще увеличи силата на звука, но точно толкова, че да не се стигне до изрязване на вълната. Да речем ако според ReplayGain силата на звука трябва да се повиши с 4 децибела, но стойности над 3 ще доведеат до clipping, то плеърът ще използва най-високата стойност, която е същевременно и "безопасна". Разбира се този нежелан ефект, може да не е доловим. Зависи от съответната песен, аудио апаратурата и чувствителността на слушателя. Обикновено жанрове, при които ReplayGain може да поиска повишаване на силата на звука, са класическа музика и музика към филми (score). Те са обикновено записвани/миксирани по-качествено и са "тихи".
Да, песни, които ще се записват/слушат под формата на audio CD, няма смисъл да се обработват с ReplayGain.
Windows Media Player засича кой албум се възпроизвежда и попълва информацията за албум, изпълните, песни и обложка, като ги изтегля от Интернет. При мен Windows Media Player прави същото, ако поставя оригинален (или копиран 1:1) диск. Напълно нормално поведение е. Т.е. да повторя: нужно е дискът да е оригинален или кадърно копие на оригинален.
Поддръжката на ReplayGain се дели общо взето на 2 части. Трудно ми е да им дам конкретни наименования, затова ще ги опиша. Едната част е тази, която включва анализирането на даден аудио файл, за да се установи средното ниво на силата на звука и следователно с колко трябва да се понижи или повиши, за да се "нормализира", и вписване след това на съответната мета информация в ID3 етикета на аудио файла. Другата част е разчитането на тази мета информация от етикета и промяната на силата на звука спрямо данните. Затова и казах, че не съм сигурен точно какво прави въпросната "on-the-fly" опция. Ако трябва да предполагам, бих казал, че анализира идните кадри/секунди и прилага нужната промяна на силата на звука. Затова и казах, че според мен е излишна консумация на процесорно време. Според мен е по-добре песните да бъдат анализирани и обработени предварително, а после плеърът да чете информацията от етикета, за да си спести постоянния анализ.
Нямам никакво вземане даване със стационарни DVD плеъри и тези от типа "домашно кино", така че не мога да кажа със сигурност, но мога да предположа. Предположението ми е, че НИКОЙ от тях не поддържа ReplayGain. Ако говорим за портативни аудио плеъри (още известни като "mp3 плеъри", "mp4 плеъри", "емпечетворки" и др.), положението е малко по-различно. Единствените плеъри, които имат фабрична поддръжка на ReplayGain, са сериите Sansa Fuze и Sansa Clip на SanDisk. Възможно е да има и други, но аз не знам такива. Иначе Rockbox поддържа ReplayGain. Това, ако не знаеш, е допълнително разработван фърмуеър с отворен код, който се създава с цел да се използва вместо фабричните фърмуери, като предлага доста повече екстри и възможности. Т.е. плеърите, на които Rockbox функционира, ще поддържат ReplayGain, ако ползват въпросния фърмуеър разбира се.
Вече ти казах, че не знам дали с AIMP можеш да обработиш песните за постоянно, защото не знам дали плеърът има такава опция. Би трябвало да може, защото foobar2000 и Winamp го могат, но не мога да гарантирам. Просто провери из контекстното меню в плейлиста. Ако има опция, трябва да е там. Ако случайно няма, можеш да ползваш който софтуер ти е удобен. Лично аз бих препоръчал foobar2000, защото е по-гъвкав.