Прехвърляне към съдържание

Ръководство: Създаване на Boot CD за Windows XP, 2003, 2000

• Please log in to reply
15 отговора по тази тема

#1 Nicky

Nicky

Най-хубаво си е у дома :)

• Глобални модератори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1030 Мнения:
  • Живущ в:Денали, Аляска
  • Интереси:Авиация, военна техника, компютри, спорт :} от всичко да има

Публикувано: 01 May 2007 - 19:32

Има няколко начина за създаване на стартиращи (boot) дискове за NT базираните операционни системи на Microsoft (Windows XP, 2003, 2000), но според мен, предложеният в настоящето ръководство метод е един от най-лесните.

За начало трябва да свалим програмата CDImage GUI, която може да намерите в нашия каталог тук. Стартираме сваленото ехе, което е саморазархивиращ се архив и избираме място, където файловете да се разархивират (в настоящата статия ще използваме C:\CDIMAGE).

След като сме готови, навигираме до избраната директория и стартираме програмата (cdimagegui.exe). Посреща ни следният екран:
Публикувано изображение
В полето, означено с 3, въвеждаме пътя, където се намират файловете на инсталацията (папката, която съдържа папката I386), а в полето 4 мястото, където искаме да бъде записано създаденото ISO изображение на диск.

Продължаваме напред и щракваме върху Configuration (5), и след това върху Boot (6)
Публикувано изображение
Тази стъпка се налага да бъде направено само ако програмата не е инсталирана в C:\CDIMAGE. Ако случаят е такъв, в поле 7 въведете правилния път до boot.img (обикновено се намира в една папка с cdimagegui.exe)

След като сме готови и с това натискаме Creation (8), който се намира горе, вдясно
Публикувано изображение
В полето означено с 9, можете да въведете желаното име за кръщаване на диска.

След като сме избрали името, натискаме Creation (10), който се намира вляво
Публикувано изображение
и единствено ни остава да натиснем Start Image Creation (11), и да изчакаме докато процесът завърши.

Резултатът е създаването на образ на стартиращ диск в ISO формат, който можем по-късно да запишем, чрез някоя програма за записване на дискове (като Nero), като изберем да запишем disk image (образ на диск), а не да запишем на диска самия ISO файл.

Реално погледнато, при първото стартиране на програмата се налага да се направят някои настройки, което удължава процеса. При повторно ползване се налага единствено да се избере къде са файловете на инсталацията, къде да се запише ISO-то, какво да бъде името на образа на диска и да се натисне бутона Start Image Creation.

Статията и снимковият материал са собственост на Nicky - Николай Стоянов. Забранено е разпространяването и/или модифицирането на статията, части от нея или на снимковия материал без изричното съгласие на автора. Всички ©, ® и ™ са собственост на притежаващите ги фирми.
Публикувано изображение

#2 profesora1

profesora1

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 8 Мнения:

Публикувано: 21 August 2007 - 13:27

Тази папка която я посочи в началото аз я нямам на свалените от нета версии имам само ISO фаил и толкова
Какво да правя

#3 Tragedy

Tragedy

Mouse driver (мишка шофьор)

• Администратори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 4029 Мнения:
  • Живущ в:Вече София
  • Интереси:Няма нищо по-интересно от самите хора.

Публикувано: 21 August 2007 - 14:47

Изтегли програмата от нашия каталог и я сложи в папка CDIMAGE (която предварително ще създадеш в главната директория на С устройство) - http://www.softvisia...ad.php?view.981 (оправих даунлоуда и вече файла се тегли свободно).

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.

#4 profesora1

profesora1

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 8 Мнения:

Публикувано: 21 August 2007 - 15:12

Нямах предвид тази папка а тази I386 нея каде да я търся като има мсамо ISO от нета

#5 Pantockrator

Pantockrator

Restart the Revolution!

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 681 Мнения:

Публикувано: 21 August 2007 - 16:45

Изтегли ISOBuster и търси папка I386
Публикувано изображение
Публикувано изображение

#6 profesora1

profesora1

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 8 Мнения:

Публикувано: 21 August 2007 - 20:31

Ако запиша Wina Като DATA или IMG фаил в нерото и в BIOS напраня първо да да отваря от СД ще мога ли да го използвам за инстарация

#7 profesora1

profesora1

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 8 Мнения:

Публикувано: 22 August 2007 - 21:10

Вчера си записах оште един УИН пак като дата ще бъде ли бутващ и дали същото се отнася за ЛИНУКС

#8 black hawk

black hawk

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 167 Мнения:

Публикувано: 26 September 2007 - 01:22

Само да уточня, че линковете за даунлоад на CDImage GUI са неактивни или само при мен е така.

#9 Night_Raven

Night_Raven

Subject Delta

• Администратори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 17690 Мнения:
  • Живущ в:Rapture

Публикувано: 26 September 2007 - 02:31

Вече трябва да е наред.
Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

#10 Blckbird

Blckbird

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1 Мнения:

Публикувано: 22 January 2008 - 10:26

Имам нужда от помощ.
Това boot.img го няма там, където е посочено в инструкцията. Не знам и къде да го търся. :crosseyes1:

#11 l.kanelov

l.kanelov

FFFF:0000

• Глобални модератори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1550 Мнения:
  • Живущ в:Ring 0

Публикувано: 22 January 2008 - 19:31

Преглед на мнениеBlckbird, на 22 Jan 2008, 09:26, каза:

Имам нужда от помощ.
Това boot.img го няма там, където е посочено в инструкцията. Не знам и къде да го търся. :crosseyes1:
Boot.img се намира в папката, в която е изпълнимият файл на приложението. В текстовото поле на страницата Boot трябва да въведеш пътя до файла.
UNIX is basically a simple OS, but you have to be a genius to understand the simplicity - Dennis Ritchie
Mark's Blog | Windows Sysinternals |WPADC| BackTrack | AllAboutCircuits

#12 lemmark

lemmark

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1 Мнения:

Публикувано: 28 January 2008 - 11:12

колко е продалжителността за създаване на исо Фаила защото при мен за 5-6 секунди и ми изписа на 100% а големината на фаилае 84КВ

#13 Nicky

Nicky

Най-хубаво си е у дома :)

• Глобални модератори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1030 Мнения:
  • Живущ в:Денали, Аляска
  • Интереси:Авиация, военна техника, компютри, спорт :} от всичко да има

Публикувано: 29 January 2008 - 20:56

Преглед на мнениеlemmark, на 28 Jan 2008, 10:12, каза:

колко е продалжителността за създаване на исо Фаила защото при мен за 5-6 секунди и ми изписа на 100% а големината на фаилае 84КВ
Не е нормално, пише ли нещо в лога? Имаш ли достатъчно място на твърдия диск?
Публикувано изображение

#14 stanilabg

stanilabg

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1129 Мнения:
  • Живущ в:Кошице, Словакия, а иначе от Пловдив, Кючука
  • Интереси:Акваристика

Публикувано: 31 January 2008 - 20:56

Мога ли да използвам диска, по начина, по който става и с дискета? Най-напред:
"Advanced Bios Features"
"1st Boot Device [CD ROM]"
"2nd Boot Device [HARD DISK]"

а след това, кото сложа диска в механиката напиша командата "format c: /q", ще форматира ли дяла?

П.П. При мен тази команда, никога не съм успял да я изпълня. Изписва някаква грешка, която сега не си спомням, но в най скоро време ще посна една снимка, защото съм решил да преинсталирам Уиндоуса, а знам, че така е най сигурния начин за изтриване на целия дял С. Когато съм го правил от инсталиращия диск с Уиндоуса, все нещо остава, някакви настройки и т.н.
И още нещо - мога ли да използвам CD-RW?

#15 Ранко

Ранко

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 2 Мнения:

Публикувано: 09 March 2011 - 12:49

Програмата е чудесна, ползвам я отдавна, но само на мен ли ми прави въртели. Както си работи добре и почва да дава грешки и нейска да създава стартиращи дискове, ето за какво говоря:

Публикувано изображение

Само да попълня пак, че работя с програмата отдавна и не съм начинаещ, знам че проблема не е от мен, а е от програмата. Нещо се прецаква, и като се прецаква, колкото и пъти да посочвам "boot.img" и пътя до файла не става никак.

1 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 1 гости и 0 анонимни потребители