Прехвърляне към съдържание

Ръководство за направа на DVD меню с DVD-lab PRO 2

• Please log in to reply
20 отговора по тази тема

#1 danina

danina

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1548 Мнения:
  • Живущ в:Plovdiv

Публикувано: 16 October 2006 - 01:24

Здравейте!
Най-после намерих малко време да седна и да напиша обещаното ръководство за тази чудесна програма - DVD Lab Pro. Програмата може да бъде изтеглена от тук:
Тук!
Платена е, но затова пък можете да и се порадвате 30 дни. Толкова й е гратисният период.

Ще разгледаме една от възможностите на програмата за направа на DVD меню. Казвам една, защото възможностите и функциите на програмата са огромни и трудно биха могли да се съберат и опишат в едно ръководство.
Предлагам на вниманието ви един от най-лесните варианти за направа на меню - чрез използването на автоматичния избор на чаптъри от самата програма. Ще направим меню с „избор на сцени”, но без „избор на субтитри”. Разглеждаме вариант, в който субтитрите са ви вградени и няма да добавяте други на друг език.
Разделила съм ръководството на няколко части:
1. Подбор и зареждане в самата програма на нужните файлове за направа на DVD меню
2. Оформяне на визията на менюто - фон, музика, картинки и текст.
3. Добавяне на работещи линкове в проекта и запис.

Да започваме!

1. Подбор и зареждане в самата програма на нужните файлове за направа на DVD меню.

Когато стартирате програмата, ще ви се появи този прозорец:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Вече сме в основния прозорец на програмата:

А сега да видим как изглеждат прозорците, за които говорих:

Публикувано изображение

Аз лично ползвам този бутон, тъй като дава много подробна информация за файловете. Това е особено полезно в случаи, когато имате множество файлове. Просто няма как да объркате кой е нужният ви файл. Това не е точно така ако използваме другия от посочените бутони:

Публикувано изображение

И така, да се върнем към проекта:

Публикувано изображение

Ще ви се появи този прозорец:

Публикувано изображение

Препоръчвам винаги да разделяте аудиото от видеото, въпреки че програмата дава и друга възможност. Ако не ги разделите, има вероятност да останете разочаровани от резултатите.
Ще започне процесът по отделяне на аудиото от видеото, който вие търпеливо ще наблюдавате. Не се безпокойте - става много бързо:

Публикувано изображение

Почти винаги ще стигате до този прозорец, който ще ви прикани да кодирате аудиото, съобразно изискванията на DVD стандарта. Направете го. Отнема секунди:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Чрез този прозорец ще извършим прекодирането:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Забележка: Ако файловете, с които ще правите DVD меню, са VOB и се състоят от няколко части, маркирайте първия:

Публикувано изображение

В излезлия прозорец отбележете както е на картинката:

Публикувано изображение

Отбележете само първия файл. Ако сте поставили отметка за обединяване, програмата автоматично ще прехвърли всичките ви файлове и ще ги обедини в един. Ако конвертираният филм е бил в две части и сте получили няколко VOB файла (от първата част VTS_01_1.vob и т.н, а от втората VTS_ 02_1 и т.н), програмата ще обедини частите в два файла - 1 и 2. Така е заради номерацията. Ако желаете да обедините такива файлове, преименувайте ги, за да ги разпознае програмата като част от едно цяло.

А сега да добавим и приятна музика за музикален фон.
Обработката на музикалния файл за фон, както е посочено на картинката, направете предварително с програма по избор. Аз лично ползвам за целта Audacity. Конвертирайте музиката в нужния формат и времетраене. Не забравяйте да сложите заглъхване в края, за да не звучи отрязано.

Публикувано изображение

След като приготвихме нужните ни файлове пристъпваме към тяхното зареждане в проекта на нужните места. Нека заредим филмите един по един. /Нали забелязахте, че работим с два./ Зареждаме първия:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Ще ви се появи този прозорец:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Да подготвим и втория филм:

Публикувано изображение

А ето и още един начин за зареждане на аудиото и видеото в проекта:

Публикувано изображение

И още начини за добавяне на чаптъри, но вече по наш избор:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Отново избираме „избор на сцени” за втория филм и почти завършваме със зареждането на проекта. Остава да добавим и музикалния фон, но това ще направим малко по-късно.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

И така да започваме да работим върху визията на проекта!

2. Оформяне на визията на менюто - фон, музика, картинки и текст.

Публикувано изображение

Първо ще изберем фон за менюто ни:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Започваме да оформяме изгледа на самото меню в детайли. Ще обърна внимание само на някои, според мен най-използвани и основни бутони и менюта за тази цел:

Публикувано изображение

Въвеждането на текст става от тук:

Публикувано изображение

А това е основният прозорец, който ще ползвате за да дооформите в детайли проекта си - да слагате ефекти, сенки и т.н.:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Да добавим и картинки към менюто. Аз често, вместо да изписвам „ избор на сцени”, просто слагам картинка и оттам стартирам това подменю:

Публикувано изображение
Публикувано изображение

Дойде ред да добавим и музикалния фон на менюто:

Публикувано изображение
Публикувано изображение

И сега идва ред на най-важната част!

3. Добавяне на работещи линкове в проекта и запис.

Менюто, направено с програмата, се изгражда въз основа на линкове. Ако не вложим линкове към всяка отправна за нас точка, менюто ще бъде само една картинка, лишена от друго съдържание. Линкове трябва да сложите там, където желаете да ви отведе менюто, при натискане на съответния бутон. Н-р. Ако сте написали заглавието на филм 1 от проекта, трябва да сложите линк в това заглавие, за да може при избора му филмът да започне.
Да започваме!

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Не забравяйте да следите дали, когато сложите линк, се изписва съответната цифра на мястото на влагането!

А сега сме готови да реализираме проекта:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Надявам се да съм била полезна и да се наслаждавате на хубавите DVD-та, направени от вас!

PS: Много благодаря на Night Raven за помоща за качването на снимките. Иначе незнам кога щяха да видят бял свят.
Извинявам се, че шотовете изглеждат малко несъразмерни, но ако ги смаля, няма да се четат.
Просто ръководството обхваща много и различни прозорци и затова става така. Все още мисля за решение и приемам идеи, но поради липса на време пуснах ръководството направо тук, а не " в процес на разработка".
Публикувано изображение
Публикувано изображение

#2 fandjo

fandjo

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 5 Мнения:

Публикувано: 22 January 2007 - 23:12

разгледах ръководството :crosseyes1: ... и установих, че немога да запиша ави формат с тази програма.. аз поне. Грешката в мен ли е или програмата не може да прави това?

#3 danina

danina

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1548 Мнения:
  • Живущ в:Plovdiv

Публикувано: 23 January 2007 - 14:28

Здравей! Грешката не е в теб. Прочети по- внимателно ръководството и ще видиш, че навсякъде се говори за DVD. Програмата прави страхотни менюта на DVD - та. Не можеш да направиш меню на аvi с нея. Направи си филма във формат DVD и тогава се позабавлявай с нея за направата на меню.
Успех и ако има проблеми пиши! :thumbsup:
Публикувано изображение
Публикувано изображение

#4 Богомил

Богомил

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 11 Мнения:
  • Живущ в:Ловеч

Публикувано: 27 March 2007 - 13:03

Моите поздравления за подробното описание - супер е !

#5 miti_mit

miti_mit

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1 Мнения:

Публикувано: 15 August 2007 - 18:15

Найстина мн ви благодаря за това нещо програмката е страхотна а описанието още повече. Само имам един вапрос възможно ли е да се направи така че да се заредят 4-5 филма и дори почеве и след пускането на първия да вървят в последователност и другите а да не се връща в главното меню? Благодаря ви мн предварително!!!

#6 MC_pain

MC_pain

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1 Мнения:

Публикувано: 09 October 2007 - 15:36

Преглед на мнениеmiti_mit, на 15 Aug 2007, 18:15, каза:

Найстина мн ви благодаря за това нещо програмката е страхотна а описанието още повече. Само имам един вапрос възможно ли е да се направи така че да се заредят 4-5 филма и дори почеве и след пускането на първия да вървят в последователност и другите а да не се връща в главното меню? Благодаря ви мн предварително!!!

Братле, сигурно вече си разбрал ,но все пак аз да отговоря: В това ръководство са описани към 10% от възможностите на тази програма :thumbsup:

#7 pandox

pandox

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 92 Мнения:
  • Живущ в:БУРГАС

Публикувано: 07 December 2007 - 17:11

Помогнете моля ви???
Не мога да се справя с една опция на ДВД ЛАБПРО и се ядосвам--с движещото меню се справих само дето докато се показват надписите движейки се от ляво на дясно --например Play movie,,защо ми стои на екрана същата част Play movie -оцветена в розово има ли опция да не се показва и да може да се оцвети в различен от РОЗАВО!!!Ще помогне ли някой разбиращ от програмата??

#8 kondov®

kondov®

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 4 Мнения:

Публикувано: 28 December 2007 - 23:03

Всичко хубаво, и програмката, и описанието (не съм го разгледал цялото, но изглежда супер програмката :thumbsup: ) обаче имам следния проблем. Тук се говори за направата на ДВД от ДВД, ако се изразчвам правилно, но на мен ми трчбва нещо, което да прави тея ДВД файлове от други файлове (конкретно за .mkv става въпрос) та някои може ли да сподели коя е тази програма, та да мога да се порадвам и на ДВДлаб-а.
P.S. pandox размина ти се черпенето - оказа се все пак че не е точно това, което ми трябва, поне за сега ... :(

#9 Night_Raven

Night_Raven

Subject Delta

• Администратори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 17684 Мнения:
  • Живущ в:Rapture

Публикувано: 28 December 2007 - 23:29

Преглед на мнениеkondov®, на 28 Dec 2007, 21:03, каза:

но на мен ми трчбва нещо, което да прави тея ДВД файлове от други файлове (конкретно за .mkv става въпрос) та някои може ли да сподели коя е тази програма, та да мога да се порадвам и на ДВДлаб-а.
Тук говориш за конвертиране на видео файлове. Една от тези трите трябва да ти свърши работа: SUPER © (безплатна), Total Video Converter (платена) или ConvertXToDVD (платена). Като цяло последната би трябвало да е най-добра и надеждна.
Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

#10 kondov®

kondov®

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 4 Мнения:

Публикувано: 30 December 2007 - 00:38

Преглед на мнениеNight_Raven, на 28 Dec 2007, 22:29, каза:

Тук говориш за конвертиране на видео файлове. Една от тези трите трябва да ти свърши работа: SUPER © (безплатна), Total Video Converter (платена) или ConvertXToDVD (платена). Като цяло последната би трябвало да е най-добра и надеждна.

Благодаря за информацията. Всъщност точно последната я имам и не ми върши никаква работа (може би заради Windows-a не зная) иначе тя си има и конвертиране и направа на меню. Но другите ще ги пробвам и ще кажа дали работят на Vista, ако случайно някой има подобни проблеми ;)

#11 Magdi

Magdi

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 29 Мнения:

Публикувано: 01 February 2008 - 10:33

Здравей danina! Направила си страхотно ръководсво за което много ти БЛАГОДАРЯ! Много бързо се справих със задачата да си направя меню.
Имам един въпрос.Искам да си направя бутон да мога да си пусна всички клипове.Възможно ли е това и как става.Благодаря предварително!

#12 djbooth

djbooth

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 16 Мнения:
  • Живущ в:Испания,Мадрид

Публикувано: 01 February 2008 - 14:50

Magdi, има бутон Play All :)

#13 Magdi

Magdi

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 29 Мнения:

Публикувано: 01 February 2008 - 18:21

Благодаря за бързия отговор но аз наистина не знам кой е той и как точно става с линковете.

#14 ivangelov

ivangelov

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1 Мнения:
  • Живущ в:Велико Търново

Публикувано: 20 February 2009 - 20:11

Здравейте!
Имам проблем със създаването на ДВД-то. След като стартирам процеса на реализиране на проекта на посоченото място за създаване на AUDIO_TS и VIDO_TS се създава само файл vts.bin и нищо друго. Проекта изобщо не се изпълнява и намам споменатите папки с необходимите файлове. Защо се получава така и какво да направя за да не става така?

#15 gibson58

gibson58

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 569 Мнения:
  • Живущ в:★ Sofia ★
  • Интереси:дали ще има джанки догодина :)

Публикувано: 13 May 2009 - 19:40

Здравей danina,
опитвам да направя меню на едно двд но то е с VOB файлове.на прозореца който си показала 2-те отметки заобединяването и отделянето на звукът при мен те(отметките) не са активни ,не мога да ги маркирам.някой има ли представа къде е проблема?версията на програмата е 2.5

0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители