Jump to content

Какви са впечатленията от сокет 1151 спрямо 1150?


Препоръчан пост

Здравейте съфорумници!

Някой по-компетентен в новите хардуерни технологии може ли да сподели мнение относно все по-широко навлизащия на пазара на хардуер интелски сокет 1151. Дъна и процесори по-добри ли са от 1150 от към стабилност и бързина на работа?

Link to comment
Сподели другаде

Здравейте съфорумници!

Някой по-компетентен в новите хардуерни технологии може ли да сподели мнение относно все по-широко навлизащия на пазара на хардуер интелски сокет 1151. Дъна и процесори по-добри ли са от 1150 от към стабилност и бързина на работа?

Разликата между дъната 1150 и 1151е,че някои1151могат да  поддържат памет DDR4,което дава възможност за по-добра обработка и производителност. И двете интелски дъна отговарят за процесори Intel Pentium,Intel Celeron,Intel® CoreTM i3,Intel® CoreTM i5 и Intel® CoreTM i7. Стабилноста ,бързината и производителноста на работа зависят и от процесора.

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря за отговора. Мисля дя си купя ново дъно с процесор и затова питам за мнения. Чудя се кое ще е по-добре: G3460 3.5GHZ/3M/BOX/1150 с дъно за 1150 или G4400 3.3MHZ/3M/BOX1151 със съответно дъно. По принцип останах приятно изненадан от бързината на работа на системата с процесор G3440 3.3 за сокет 1150. Компютъра е с ssd 120 GB и направо лети. По принцип 1150 сокета се слави с добра стабилност, а изкушението от по-новата технология е голямо.

Link to comment
Сподели другаде

Аз не знам какво гоните и каква бързина търсите, но знам че на хората им се налага да търсят видео карти от 1000 лв. нагоре, които работят с DirectX 12. Без тази видео карта компито спинка бездейно в дълбока летаргия, поради факта че не може да изпълнява функцията си, например не може да правиш запис на екрана паралелно с процес на изпълнение на филм, скрийнсейвър, без да дропи. :)

Link to comment
Сподели другаде

По-висока производителност в игрите на самия процесор и по-добра графика ако говорим за "домашно кино".

 

http://store.picbg.net/pubpic/D1/16/1e718e353a3bd116.jpg

 

пс. Ако говорим за Пентиум при Хасуел имаш скопена графика за всички модели докато при Skylake само най-евтиния му е резната на другите два е пълноценната.

Но дори резнатия G4400 му е сертифицирана за 3Д за разлика от на старите. Също така си поддържат рам на 1600MHz ако решиш да ползваш старата DDR3.

При Хасуел само по-скъпите на които втората цифра е 4 я поддържат при по-евтините на които втората цифра е 2 е ограничена до 1333MHz. 

Има го и момента че новите поддържат модули по 16ГБ демек може да се сложи двойно повече рам но това едва ли те интересува. Поддържа се и DX12.

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря за отговора. Мисля дя си купя ново дъно с процесор и затова питам за мнения. Чудя се кое ще е по-добре: G3460 3.5GHZ/3M/BOX/1150 с дъно за 1150 или G4400 3.3MHZ/3M/BOX1151 със съответно дъно. По принцип останах приятно изненадан от бързината на работа на системата с процесор G3440 3.3 за сокет 1150. Компютъра е с ssd 120 GB и направо лети. По принцип 1150 сокета се слави с добра стабилност, а изкушението от по-новата технология е голямо.

Относно двата процесора на които си се спрял и двата са добри от към  мощност разликата е 1W в полза на G4400.

Както е видно минимална разлика има в тактовата честота и DMI,което не от чак толкова голямо значение.Разлика в парите- 10-20лв в полза пак на  G3440.

п.п.Кълвача да не се обажда,защото темата не е за видеокарти!

Link to comment
Сподели другаде

Нека уточня, че стабилността няма почти нищо общо с дънната платка и още по-малко с процесора. Реално погледнато стабилността може да се повлияе от хардуерните компоненти ако са с някакъв дефект и/или работят малко или много извън фабричните си параметри, което не им понася.

Ако говорим за хардуерна конфигурация, за която е сигурно, че е с изправни/нови компоненти и не е оувърклоквана по някакъв начин, то няма реална причина да създава проблеми със стабилността.

Проблемите със стабилността идват в 99,99% от случаите от софуера.

 

Производителността на Skylake е като цяло по-добра, но зависи с кое поколение се сравнява и точно кой аспект е важен.

Ако сравняваме Skylake с Haswell, разликите са като цяло много малки и не си заслужава „ъпгрейдът“.

Ако сравняваме Skylake с да речем Sandy Bridge, тогава разликите са доста по-забележими, но пак си зависи за какво ще се ползва. За средностатически нужди или игри разликите остават минимални. За по-специфични дейности и програми може да има значение.

Link to comment
Сподели другаде

Абе разликата хич не е малка в игрите ако сравняваме процесори на еднакви честоти и подобна цена а с античното Санди направо е огромна.

Горе от шота може да видиш бюджетния I3 които се купува от масовия потребител както и някой модели Санди как се представят при наличието на топ-видеокарта.

Това е при еднакво струващи процесори на едни честоти с еднакъв кеш.

При останалите вече може да има разлики в цените и честотите (I5-4460 vs I5-6400) та разликата сигурно е по-малка.

 

пс. Ето и разликите в графиката (пълноценната).

 

http://i.imgur.com/oi93wqS.jpg

 

С което не искам да кажа че има смисъл от смяна платформата ако имаме добра машина но ако ще се купува нова няма смисъл от стара.

Link to comment
Сподели другаде

Тази таблица е абсолютно безполезна. В нея няма никаква показателна информация точно колко добра е игралната производителност на различните поколения.

 

Нека говорим в реални, практически тестове, каквито са тези на AnandTech например: със среден клас и с висок клас видео карти. Вижда се много ясно, че разликите са много малки, а в някои ситуации Skylake е дори по-назад спрямо Haswell.

 

Иначе съм съгласен, както вече го и споменах, че в общи линии няма смисъл да се преминава на Skylake, ако текущата конфигурация е базирана на Ivy Bridge, че и дори Sandy Bridge, освен ако не се цели нещо специфично. Ако говорим за ъпгрейд от типа „просто ей така“, просто няма смисъл.

 

Вече ако става въпрос за ъпгрейд от първо поколение Core процесори (или по-стари) или за купуване на първа/нова конфигурация, тогава е пределено ясно, че е най-добре да се инвестира в Skylake.

Link to comment
Сподели другаде

Напротив таблицата показва доколко процесора ограничава картата докато това което си показал е с топ-процесори та едва ли има смисъл за хора със среден доход.

Повечето хора гледат да инвестират в максимално добра видеокарта и си взимат I3 или от базовите I5 много рядко отключен с необходимото дъно и охладител и още по-рядко I7.

За това ги вълнува примерно как ще се представи GTX970 с I3 и дали не е по-добре да вземат I5 с по-слаба карта като 960.

Горният тест донякъде е спорен основно защото се отнася до CS; GO. Примерно с World of Tanks би бил още по-спорен та ето с нова тежка игра като GTA5.

 

http://i.imgur.com/Xasp11s.jpg

 

пс. Вижда се че новият I5-6400 е за предпочитане пред стария I5-4460 въпреки че някой хора изпадат в ужас като му видят честотите.

Истината обаче е че в масовия случай актуален I3 е достатъчен да се играе нормално ако се комбинира с GTX970 и е за предпочитане пред I5 с по-слаба карта.

Има и изключения като примерно Кризата където на определени нива процесора кляка. Та за такива игри се иска и процесор и видеокарта. 

Но много се отвлякох това което имам предвид е че с актуален процесор ще имаме по-високи минимални кадри което вълнува геймърите.

Човека в случая явно не се вълнува от игри но пита дали да вземе Хасуел или Skylake та очевидно е с по-стара платформа.

Е Skylake е за предпочитане не само като процесор но и като вградена графика та във всяко отношение е по-добър избор.

Сега ако ще си говорим за пари е друг въпрос. По-тая логика може да се вземе и нещо втора ръка където цените са още по-ниски но това не го прави по-добро.

И между другото като не ни вълнуват игрите и говорим за бързина на работа се гледа да се вземе SSD а не толкова процесора.

 

Edit; Един пример от друг форум. Човека си купил LG 25UM57 (монитора е 2560x1080) и втора ръка Санди за да си го ползва като "домашно кино".

Е познай първата изненада с която се е сблъскал когото свързал HDMI кабела с дъното. За това каквото и да се купува обръщайте внимание на всичко.

Например спецификациите на графиката ако ще гледате 3Д, и не само има ли необходимите изходи на дъното но и поддържаната резолюция.

При Асрок примерно дори при по-новите за Хасуел в ниския клас масово са скопени и поддържат до 1920х1200 което може да изненада лошо някой хора.

Графиката в Пентиумите преди Skylake не е сертифицирана за 3Д (някой може да подкарат някой видове) . 

За това по-добре малко повече пари и всичко да е наред вместо да се цепи стотинката

или ако не днес утре може да сте неприятно изненадани при смяна на монитор или телевизор примерно.

Link to comment
Сподели другаде

Когато говорих за безполезната таблица, имах предвид тази от IDF15 „6 Years of Processor Graphics“.

 

По-горната графика не е напълно безполезна, но ползата ѝ е много малка, защото липсва контекстът: коя игра е тествана, с какви графични настройки, каква е използваната видео карта, тези числа кадри в секунда ли са и ако да, максималните или средните, и т.н. Така „изрязана“ графиката не значи много. Ще може ли да дадеш източник?

 

Бенчмарк тестовете, които аз споменах, са наистина с високият клас процесори, но това беше просто да се даде идея за разликата между поколенията. На мен ми е ясно, че средният потребител няма да си купи Core i7.

 

Аз съм съгласен, че днешно време не е нужно да се инвестира в скъп процесор, ако целта е да се играят игри. Малко са игрите, които наистина имат нужда и се възползват от процесор от по-висок клас.

Също така съм съгласен, че Skylake е по-добрата платформа и че ако е решено категорично да се купува нов компютър или да се прави ъпгрейд, то е пределно ясно, че Skylake е по-добрият избор спрямо Haswell.

Купуването на втора ръка хардуер (и особено процесор) много често се прави, защото е по-оптимално, т.е. съотношението цена/производителност е по-добро. 

 

Лично аз не използвам подобни дисплеи или вградена видео карта, но би трябвало да може да се зададе custom разделителна способност, защото, ако не се лъжа, нито видео чипът в процесора, нито HDMI трябва да имат проблеми с тази разделителна способност. Поне без 3D. 

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...