Jump to content

Въпрос за параметри на PCIe - SATA card


Препоръчан пост

Здравейте.

Обмислям да си взема такава карта(не съм сигурен как точно се казва - някъде я пишат Controller, другаде - Bridge), защото ми трябват още САТА-конектори. Разглеждах в Алиекспрес и на някои пишеше, че не поддържат Win7. После си харесах една ASmedia 1061, но там пък пише че поддържа дискове от 2 ТВ. Не ми е ясно дали поддържа по-големи дискове, но не е изпробвано или това е твърдо ограничение. Питах китайския търговец, но или не ме разбра точно какво имам предвид, или нарочно отговори двусмислено. Дори в сайта на ASmedia не е отбелязан този параметър.

Link to comment
Сподели другаде

По принцип би следвало да се поддържат твърди дискове с капацитет над 2TB, но не съм ползвал подобни допълнителни карти, за да кажа със сигурност.

Другото, което ми се струва странно, е, че се опитваш да пазаруваш от чужбина. Защо не потърсиш такива карти из родните магазини? По-лесно ще ти разберат въпросите и по-лесно ще можеш да върнеш продукта, ако не сработи.

Link to comment
Сподели другаде

Добър въпрос. :) Една от причините е - за по-ниска цена(вкл. и за доставката). Наясно съм, че ако има проблем става по-сложно, но за до 30-тина лева бих рискувал. От друга страна може да изглежда малко парадоксално, но от тукашните магазини ще ми е по-трудно да намеря такъв компонент. Особено ако се огранича до тези, които имат физически обекти в Пловдив и по-известните онлайн фирми - Emag и HL-eshop. В Reset виждам една такава карта, но 60 лв. ми се струват доста при положение, че от Китай се предлагат за 20-тина долара(и по-малко) и често с включена доставка.

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 months later...

Здравейте.

Днес получих платката, която бях поръчал - с чип Marvell 88SE9170 с два САТА порта.  Сложих я на PCI-e x1 слота и на единият конектор закачих оптичното устройство, а на другият - един нов 5-терабайтов диск. Без да инсталирам някакъв драйвър, изглежда, че устройствата работят(записвачката още не съм я пробвал). Това, за което пиша е че в таскбара ми се появи една икона за Removable Device(като от USB устройство) и вътре е точно новият харддиск. Иначе в (My)Computer и в Мениджъра на устройствата дискът си изглежда нормално - не е като Removable Storage.

Нормално ли е да се получи така? Трябва ли все пак да инсталирам драйвъра от дискчето, което дойде с платката?

Link to comment
Сподели другаде

Да, нормално е - поддържа се т.н. hot swap, т.е. може дискове да се добавят/махат при включена машина. В драйвъра на Marvell може да има допълнителни настройки а и с него може и да се постигне по-добра производителнист, в сравнение с универсалния драйвър на Microsoft. По принцип универсалните драйвъри на Microsoft са колкото да се подкара хардуер. Так, че е по-добре да инсталираш драйвъра на Marvell. Виж преди това има ли по-нова версия на в мрежата. Аз попаднах на версия 1.2.0.1039

Виж и тук

Link to comment
Сподели другаде

Това, че явно работи и с универсалният драйвър означава ли, че мога да закача там системният диск(и когато стигна до там - да мога да преинсталирам)?

Другият ми въпрос е такъв. Понеже нямам "питанка" в Device Manager и не ми е ясно на кой ред точно да цъкна за смяна на драйвъра. Имам 3 броя PCI Express standard Root Port - дали е това(физическите САТА портове са два)? В диска има файлове .cat, .inf, .sys - не знам как точно да инсталирам от тази страна.

 

П.П. Инсталирах драйвъра от диска. В Device Manager се появи Marvell Controller. В Свойства - Policies има две опции, които изглежда се изключват взаимно: Driver cache mode и Safely Remove. Предполагам, че трябва да изключа второто и да включа първото.

Link to comment
Сподели другаде

Safely Remove режимът е за сваляне на диска в движение - като флашка. Ползвай Driver Cache. В  диспечера на устройства превключи режима на показване да е Показвай устройствата по свързаност. Така ще видиш на кой контролер е закачеен дискът.

Link to comment
Сподели другаде

Това го направих вече. Новото "20" е, че при стартиране не ми се показва и не мога да вляза в UEFI(бившето BIOS). Вместо това за по-малко от секунда се появяват няколко реда с устройства(оптичното и хардовете) и най-отдолу пише "Натисни Space за продължаване". И да натисна и да не натисна - системата си кара нататък. За момента не ми е проблем, но ми се искаше да проверя последователността за буутване, а по-нататък ще ми потрябва друго...

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...