Jump to content

Да спасим обсерваторията в Рожен


as9993

Препоръчан пост

rojen1.jpg 

 

Обща информация за НАО "Рожен".

 

НАО "Рожен" е най-големият астрономически комплекс в югоизточна Европа. Намира се на 1759 м. надморска височина и на няколко километра от Пампорово и в близост до Чепеларе. Тази локация е избрана заради метеорологичните особености на района - мека зима, слаби валежи и ясно време, далеч от големи градове. Официално е открита на 13 март 1981 година, но научната работа започва няколко години преди официалното откриване. 

Техническото оборудване е изключително богато, като малко държави могат да се похвалят, че разполагат с подобна научна апаратура. Сумарно има 6 телескопа както следва:

- големият телескоп от тип рефлектор с диаметър на голямото огледало от 2 метра, произведен от Carl Zeiss

- телескоп от тип Касерген с големина 60 см.

- телескоп от тип Шмит с големина 50/70 см. 

- 15 см. слънчев телескоп - коронограф

- посетителски телескоп с големина на главното огледало 30 см.

- 18 см. телескоп от тип Касегрен - Менисков 

Освен изброената техника, обсерваторията разполага с голямо количество специфична научна апаратура. 

Аз лично съм посещавал тази обсерватория и горещо бих искал да препоръчам на всеки един човек да направи същото - изключително увлекателни турове, невероятна природа и неща, които не могат да се видят на друго място в България!

 

Защо е необходимо пускането на тази тема?

 

От известно време учените, работещи в обсерваторията са принудени да работят (и живеят) в изключително мизерни условия - поради особености на финансирането, управленски грешки и безхаберие, пари няма! Може би много от вас ще кажат, че в нашата страна пари няма за много неща и разбира се ще бъдат прави, но моето мнение е, че когато става дума за цена, която е еквивалентна на един, подчертавам един по-скъп автомобил, това е срам за нас! Това е уникално съоръжение, което би трябвало да е гордост за всички нас - данните събрани от учените с апаратурата , която се намира там е безценна в научен план. 

 

Вероятно се питате до колко е лошо положението - до толкова, че финансирането не стига дори за елементарни неща. Покривите текат, а върху тази прецизна и изключително скъпа апаратура не би трябвало да пада и една капка вода - нещо повече, трябват специални условия на съхранение. Пари за плащането на тока също няма - а ток трябва непрекъснато заради особеностите на техниката. Условията в самите жилищни помещения напомнят на евтин хостел, но там не отсядат практикуващи най-древната професия в света, а световно признати учени и светила в областта на астрономията и астрофизиката. Вероятно това не е всичко, но това всъщност е най-належащото в момента.

 

Искам дебело да подчертая, че парите, които се събират са единствено за "скърпване" на техническата база за момента и за наистина най-належащи ремонти, не са за заплати, бонуси или нещо такова за учените.

 

Какво можем да направим ние?

 

За съжаление учените са принудени да се молят за пари, но не на министъра на финансите или някой друг от правителството, а на всеки един от нас.

На сайта Indiegogo е отворена кампания за набиране на средства. Целта е събирането на 56 000 евро, а до момента на публикуването на темата са събрани 14 370 евро или 26% от целта. До края на кампанията остават 23 дни.

Всеки един от нас ако прецени може да дари толкова пари, колкото може да отдели в момента. Дори един лев е повече от нищо, а с помощта на всички нас целта е напълно постижима!

Адресът на кампанията е: https://www.indiegogo.com/projects/save-rozhen-observatory-bulgaria#/story

 

Освен по горния начин, пари могат да бъдат дарени и на следната банкова сметка:

 

Societe Generale Експресбанк

бул. България №56, гр. Смолян, България

IBAN: BG94TTBB94003120017759;  BIC: TTBBBG22

Институт по астрономия, НАО-Рожен

 

Средства могат да бъдат дарени и чрез PayPal.

 

На следния адрес може да се намери и по-подробно обяснение от директорът на НАО-Рожен, проф. д-р. Таню Бонев: http://www.nao-rozhen.org/friends/fr3.htm

 

Нека с общи усилия да спасим това уникално съоръжение, което ни прославя по света!

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Image credit: http://kingorlin.com

Link to comment
Сподели другаде

Здравей аs9993. Хубаво начинание за нещо което наистина е важно! За голямо съжаление държавата (ако изобщо я има) нехае за такива неща. Явно най- важни в момента за тях са изборите!!!

 

Както и да е. Мога ли да публикувам темата и в други сайтове? :)

Link to comment
Сподели другаде

Всъщност аз едва вчера разбрах за отворената кампания в indiegogo и реших да отворя темата тук. Иначе проблемите там не са от сега, мисля, че недостигът на финансиране е траен и за съжаление като че ли не се прави нищо по въпроса нещата да бъдат променени. Дано един ден в България хората, от които зависи това да осъзнаят, че колкото повече пари се наливат в науката и образованието, толкова по-голям ще е ефектът върху икономиката.

 

Няма никакъв проблем темата да се публикува и в други сайтове, дори според мен разпространяването й ще е единствено в плюс!  :)

Link to comment
Сподели другаде

Няма никакъв проблем темата да се публикува и в други сайтове, дори според мен разпространяването й ще е единствено в плюс!  :)

Благодаря!

Link to comment
Сподели другаде

  • 3 weeks later...

Оставам само още няколко дни са кампанията в indiegogo. Тя за момента е събрала €19,483EUR, което според мен е прилична сума. Аз лично спомогнах с някой лев с директен превод:

 

Societe Generale Експресбанк

бул. България №56, гр. Смолян, България

IBAN: BG94TTBB94003120017759;  BIC: TTBBBG22

Институт по астрономия, НАО-Рожен

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...