Jump to content

Подновяване на стара конфигурация


Препоръчан пост

Здравейте,

имам едни стари части за компютър. Чудя се дали стават още за използване или да ги хвърлям, че се чудя къде да ги слагам. Забелязах, че дъното поддържа до 4GB ram (с двуканален режим) и процесора не е с много малка честота, и според мен ще е идеален за един FTP или WEB сървър (макар и да имам и то не слаб и евтин, но няма да откажа още един). Не мога да дам качествени снимки защото убих софтуерно умния ми телефон и сега съм с една тухличка.

 

 

Салфетката/Дъното е Albatron PX865PE PRO 

Характеристики тук, а снимки тук, тук и тук.

Както се вижда охлаждането на дъното го няма и не знам къде е. Охлаждането на процесора не знам как ще го закрепя. Не забелязах подути кондензатори.

 

Процесора е Intel Celeron D 2.26 ghz/256/533 philippines (специално за мен, Филип, процесор филипинец до колкото го чета :king: )

Ам тука трябва да си призная една моя глупост... Държах процесора от долната страна и без да искам изкривих едно и се опитах да го изправя ама се счупи. То беше в ъгъла на процесора. Пак се слага и без него процесора ама се чудя дали ще работи? Сигурно не...

От страх да не му стане нещо не го снимах, но ето снимка от интернет, която не е много точна защото на моя пише philippines  :look: .

 

Видеокартата е ATI Radeon 9550 128mb 

Снимка. Отново без охлаждане.

 

За рама знам само това, което пише:

2 платки - 32M X 64 DDR 256MB, 400MHZ,CL3 (Made in Malaysia уау чудо!)


 

Твърд диск:

Някакъв изгърмял и надраскан 80GB ATA HDD диск, който силно се съмнявам да работи.


 

 

Всички части имат един главен проблем - нямат охладители.  Трябват им захранване което да купя след като предишната китайска бомба гръмна  преди повече от 5 години (което сега ме кара да мисля дали не е повредила нещо). 

Повече от 50лв не ми се дават, но мога до 100. Имам желание да си играя с тези части ама дали ще си струва оставам на вас да кажете. Благодаря предварително.

Link to comment
Сподели другаде

Според мен не си заслужава. Процесорът няма да работи с отчупено краче. Ще се хвърлят повече пари за закупуване на нужните части, отколкото ще видиш полза от този компютър. Тези пари ще са по-добре оползотворени при някои онлайн услуги или за някакъв нов компютър. Да, чисто нов компютър ще струва доста повече от 100 лева, но реално ще си заслужава повече.
Link to comment
Сподели другаде

Да, и аз съм на това мнение, но исках да съм сигурен. Благодаря за отговора.  Aз скоро си закупих компютър за сървър затова скоро няма да взимам, макар че няма да откажа един NAS.  :)

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...

Здравейте и аз реших от два стари компютъра да направя един читав. Смених процесора и видео картата и всичко е ок, но като се включва компютъра ми иска постоянно да натискам F1. Четох из гугъл, че трябват някакви настройки от биоса ама све на чужди едици, а аз не съм голям полиглот :) ако може да ми обясните какво да направя :newpaper:  ще съм ви мн благодарна 

Link to comment
Сподели другаде

Щом са били стари компютрите и сте сменили процесора и видеокартата -като за начало сменете и батерията на дъното,BIOS-a на defolt (фабрични настройки), сверете датата и часа ,  изключете флопито Disc A  -1,44M  3,5 "(disable или non)-ако не ви трябва...F10 -запазване на промените и изход ...иска потвърждение -натиснете "Y"

тук има и клип 

...разбира се и без звук.

 Във форума има и специалисти,които биха ти отговорили по-подробно ,или друг съвет,но предполагам ще искат информация за "новата" конфигурация..

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...