Jump to content

Съвет за конфигурация на втори компютър


Препоръчан пост

Здравейте.

Става въпрос за компютъра от втория ред на подписа ми. Целта ми е да бъде нещо като HTPC - интернет, филми, някоя не много тежка игра. Преди няколко дни например инсталирах Scorched3D - актуалната версия - под линукс Минт 17. Оказа се, че дори при 800х600 и предимно ниски настройки не става. Според изискванията на играта, процесора и паметта не са нищо особено, но накрая пише: Non-integrated 128 MB 3D Accelerated Graphics Card with GL shader support.

Имам друг комплект дъно, процесор и памет - съответно MSI 880GMA-E45, Phenom II X2 550, 2x1 GB DDR3 1333. По принцип съм ги обявил за продажба, но ако не намеря купувач на приемлива за мен цена, може да сменя по-старите части с тези.

Не мога да реша кой вариант е финансово по-ефективен - към по-старите части да добавя една видеокарта за под 80 лв., или да забравя за тях и да сложа по-новите. По-новото дъно също е с вградено видео. Гледах в този сайт, че видеокартата, която бих взел за старите дъно/процесор е по-добра от вградената HD4250(което не би трябвало да ме изненадва), но пък дали процесора - Athlon LE-1620 - няма да е прекалено слаб за нея? Може би ще трябва да сменя едноядрения Атлон с двуядрен?

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 40
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Ами остави си дъното с фенома, тази видеокарта GT 610 също е много слаба и поначало не е много за игри. Като ще даваш пари за видеокарта, то нека да е нещо, което по-скоро ще върши работа, но ще струва към 130 лв. примерно, като GT 630/640 поне, има и Radeon R7 240, но доколкото знам драйверната поддръжка е зле под Linux там. За мен поне, това е твоята видеокарта: http://erabg.com/products/details/part/Palit-Nvidia-GT640-1GB-DDR3/
Link to comment
Сподели другаде

Друг въпрос - 1 гигабайт ДДР3 на 128 бита по-добре ли е от 1 гигабайт ДДР5 на 64 бита? Не че имам нещо против Ера - просто те не работят в събота, а аз работя дневна смяна и става малко сложно. Не ми е ясно също доколко е разумно да сложа карта с пасивно охлаждане при положение, че кутията(Elite 360) не дава добри възможности за охлаждане...

Преди малко махнах старото дъно оттам и сложих това на MSI. Оказа се, че макар и то да е микро-АТХ, поради различният дизайн не мога да ползвам единият слот за харддиск. Преместих диска в страничният слот, но ми е неприятно че кутия, която е с обем над 23 литра(440х360х150) в определени случаи не може да събере и два харддиска.

 

Ако реша да остана със старото дъно(и памет) и евентуално сменя едноядрения Атлон с двуядрен(например Х2 4400+), коя ще е най-подходящата карта(на Nvidia)?

Link to comment
Сподели другаде

Горе-долу са равностойни картите с 64-битова шина, но с по-бързата GDDR5 памет, в сравнение с тези със 128-битова шина, но с бавната GDDR3 памет. С пасивно охлаждане е лоша идея за твоята кутия. Двуядрен атлон, ако взимаш, то нека да е по-ново поколение, стига дъното да го поддържа.
Link to comment
Сподели другаде

Видеоплейърите ползват хардуерното ускорение на видеокартата (съвременните карти), браузърите също. Иначе този бавен двуядрен процесор загива, много стара архитектура е вече.
Link to comment
Сподели другаде

Може да пробваш първо само с нова видеокарта, а процесора после. Някои игри не тръгват на едноядрени, ако смяташ да играеш и други, ще е добре да го смениш, но поне с някой Athlon 64 X2 5000+.
Link to comment
Сподели другаде

Сложих по-новите части. Опасявам се, че с този процесор е малко по-шумно. Забелязах още, че понякога се появява едно жужене - не съм сигурен дали от захранването или от дъното - преди го нямаше. Това, което искам да попитам обаче е следното. Вградената графика(HD 4250) използва оперативната памет, която е DDR3 в двуканален режим - 128 bit. Защо тогава HWinfo и GPU-Z ми показват, DDR2 32 bit?

post-9526-0-09303300-1412531462_thumb.jpg

post-9526-0-21336200-1412531473_thumb.gif

Link to comment
Сподели другаде

Защото шината за връзка с паметта на вградената карта е 32-битова. По-важното е да си сложиш външна видеокарта, също може друг охладител на процесора.
Link to comment
Сподели другаде

Съгласи ме - като взема следващата заплата, ще заделя за видеокарта. Чувствам се малко странно, защото тогава втория ми компютър откъм видео ще стане по-мощен от основния :) Днес научих две нови неща - че не трябва да изтривам файлове от флашката под линукс(или да използвам SHIFT+DEL) и че вградената(в дъното) видеокарта всъщност е 32 бита. Интересно как е положението с новите процесори с вградено видео - там има ли такава шина и съответно на колко бита е?

Link to comment
Сподели другаде

Имам още един въпрос - конкретно за тази карта, на която се спрях (пред)последно. Като видях, че вентилаторчето е с два кабела реших, че се върти с постоянни обороти. От ревюто обаче разбрах, че все пак оборотите се регулират - и автоматично и ръчно. Мислех, че вентилатора трябва да е поне с три кабела, за да се регулират оборотите от платката, на която е закачен. Може би това се отнася само за дънните платки, а при видеокартите е друго?

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...