Jump to content

Няолко въпроса за охлаждане на компютър


Препоръчан пост

Здравейте.

Компютъра се състои от кутия CM Elite 360(в момента е хоризонтална като страната с бутоните се пада срещу мен), дъно Asrock Alive NF7G, процесор Athlon LE-1620, 2 GB памет. Първият въпрос е нормално ли е температурата на процесора 20-тина минути(в БИОС) след включване да достигне 50 градуса при температура в стаята 26 градуса? Процесора ли си е такъв, или съм направил грешка с термопастата(че съм сложил твърде много или че не съм го разнесъл предварително)? Охлаждането съм го настроил на безшумен режим - оборотите на вентилаторчето бяха 2560-2700/мин. Целта ми е да направя компютъра колкото може по-безшумен. Чел съм за случаи, в които процесора работи и с пасивно охлаждане(при скромно натоварване, разбира се), но с моята кутия мисля, че няма да стане. Ако тази температура на процесора(50 градуса без товар) и съответно оборотите на стандартния вентилатор са нормални за случая, какво друго бих могъл да направя? Мога ли например да изключа/махна онова вентилаторче и на негово място(на капака над процесора има голям отвор) да включа голям вентилатор? Вентилатора ще трябва да духа надолу, което пък е срещу основен принцип на термодинамиката :).

Тук вмъквам един коментар от Night Raven - за допълнителни въпроси и пояснения:

"Публикувано: 27 April 2012 - 02:37

Вентилаторите имат конектори с от 2 до 4 пина. Задължителните са 2: захранване (по който се подава нужното напрежение; жълт кабел за 12V и червен за 5V) и работно заземяване (ground; черен кабел). Освен тях може да има още един или два пина. Ако има трети, то той е за тахометър, за да се подава информация към дънната платка за скоростта на въртене на вентилатора (може да е с жълт, зелен или бял цвят). Ако има и четвърти, то той е за контролиране на скоростта на въртене на вентилатора посредством PWM (pulse-width modulation; цветът на кабела обикновено е син).

Да обобщим:
- 1-ви пин: захранване (жълт или червен);
- 2-ри пин: работно заземяване (черен)
- 3-ти пин: отчитане на скоростта на въртене, за информация на потребителя (жълт, зелен или бял);
- 4-ти пин: контрол на скоростта на въртене посредством PWM (син).

Т.е. разликата между 3- и 4-пиновите вентилатори е че 4-пиновите поддържат PWM, който е доста по-добър метод за регулиране на оборотите на даден вентилатор. Затова е и препоръчително закупуваните вентилатори да поддържат PWM, макар да не е задължително. В твоя случай имаш само един 4-пинов конектор, т.е. само един с поддръжка на PWM. В такъв случай най-доброто решение би било да вземеш вентилатори, който поддържат PWM Sharing. Това са само вентилаторите на Arctic Cooling от F PWM серията. Освен стандартен конектор, те имат и разклоняващ такъв за втори вентилатор.Идеята е да свържеш вентилатора за кутията директно към конектора за процесора, а вентилатора на процесора после да го свържеш към разклоняващия кабел. Т.е. можеш да навържеш последователно няколко такива вентилатора и накрая този на процесора. По този начин всички свързани вентилатори ще се контролират заедно, т.е. когато дънната платка реши да смъкне оборотите на вентилатора на процесора, ще смъкне автоматично и оборотите на вентилаторите на кутията, защото те са свързани към същия конектор. В противен случай ще трябва да използваш 3-пиновите конектори и не е напълно сигурно точно колко добре се регулира скоростта на въртене там и дали се регулира въобще. Обикновено PWR_FAN конекторът не получава никаква регулация и не може да се регулира въобще. CHA_FAN трябва да може да се регулира, но дали само ръчно или дънната платка ще го прави и автоматично вече зависи от модела й. Така като гледам книжката на твоята дънна платка, има опция за автоматична регулация само на вентилатора на процесора, така че вентилатор, свързан към CHA_FAN, по всяка вероятност ще може да се регулира само ръчно (посредством SpeedFan или софтуер на ASRock), ако въобще може да се регулира, де.
"

 

Значи какво ще стане ако на мястото на процесорния вентилатор включа 3-пинов - ще си върти на максимални обороти, или дъното ще "разбере", че "нещо не е наред" и ще регулира по напрежение? Точността до 5-10, дори 20 оборота не ми е толкова важна, стига да постигна забележимо намаляване на шума с разумен бюджет.

Друг вариант, за който се сещам е да взема някакво евтино охлаждане тип кула като проверя за височината.

 

Има и друг момент - кутията както споменах - не е добра откъм охлаждане, а за харддисковете(сложил съм два) изобщо. Най-доброто, което бих могъл да направя е да сложа вентилатор от страната, на която са бутоните - което се пада зад харддисковете. Известно време кутията стоеше вертикално и този вентилатор се падаше отгоре и съответно духаше навън. После обаче сложих кутията хоризонтално(монитора е върху нея поради ограниченото пространство) и като обърнах вентилатора да духа навътре, се учудих колко много бучи. Предполагам че е защото така перките идват по-близо до решетката...

Link to comment
Сподели другаде

Температурата на CPU в биоса е по-висока, защото тогава не работят енергоспестяващите функции на процесора. Вземи си едно друго охлаждане, което не може да развива високи обороти и е безшумно - като http://www.dekada.com/catalog/arctic-cooling-%D0%BE%D1%85%D0%BB%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5-alpine-64-pro-pwm-rev2-am2am3-p-684.html. Това ще ти реши проблема с шума.
Link to comment
Сподели другаде

Qool'n'Quiet не работи ли в БИОС? Нали точно оттам се настройва? Изобщо когато се зареди операционната система(Уиндоус или друга) - БИОС изцяло ли спира да работи?

Link to comment
Сподели другаде

Не работи в биоса, оттам само се разрешава, после в опер. с-ма се задава настройката, като трябва да има инсталиран драйвер за Q'n'Q. Не спира да работи биоса, нали той поддържа всички настройки на честоти и напрежения. По време на работа те могат да се променят и под опер. с-ма.
Link to comment
Сподели другаде

В Опции на захранването (нещо подобно беше), избираш Minimal power management. Драйверът трябва да е инсталиран преди това от теб. Има също и AMD Processor Driver за Windows XP, той мисля беше за многоядрени процесори, за да работят като такива. Примитивна работа, както виждаш. После с програмата CPU-Z можеш да видиш дали си сваля честотата и напрежението процесора когато не е натоварен.
Link to comment
Сподели другаде

Схемата на захранването ми беше на Office/Desk. Промених я на Minimal - честотата на процесора без и със слабо натоварване падна от 2,4 на 0,99 MHz, а напрежението - от 1,25V на 1,1 V. Оборотите на вентилатора обаче си останаха около 2640/мин, а температурата след малко работа с браузъра беше около 41-45 градуса. Изглежда в този случай функцията Qool'n'Quiet не ми върши много работа.

Да попитам пак ще има ли проблем, ако изключа/махна малкото вентилаторче от процесорното охлаждане и на капака на кутията над него сложа един 120 мм 3-пинов вентилатор и той на постоянни обороти ли ще върти, или дъното ще го регулира по напрежение?

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...