Jump to content

Препоръчан пост

Здравейте.

Не съм сигурен дали има връзка с "мощното намаляване" на цената на тока, но същият взе да го хваща липсата по-често в последните месеци. Затова аз пък взех да се замислям за UPS. Чел съм някои неща за тези устройства, но имам и доста въпроси. Например мога ли да захранвам(чрез батерия - когато се наложи) компютър с монитор, NAS и рутер? Доколкото виждам повечето устройства са с изходи тип IEC, а мисля, че на мен ще ми трябва тип Шуко. Видях едно с един Шуко изход и два IEC - ако взема такова - мога ли след него да включа обикновен разклонител и на него да включа четирите устройства?

Чел съм, че заради активният PFC на захранването при някои устройства може да има проблем с формата на изходното напрежение - за какво да гледам(питам продавача)?

Още един въпрос - останал съм с впечатлението, че устройства тип Line Interactive са "златната среда" и съответно по-примитивният тип - Offline - би трябвало ако не са изчезнали вече, то да са като цяло по-евтини? Или може би не гледам в правилната ценова категория?

Link to comment
Сподели другаде

Например мога ли да захранвам(чрез батерия - когато се наложи) компютър с монитор, NAS и рутер?

 

 

Можеш, стига UPS-ът да е достатъчно мощен. Тънкият момент е, че доста често обявената мощност не е точно такава, каквато е в действителност, при което се случват неприятни изненади, дори с ужким реномирани производители. Най-близо до истината, в това отношение, са устройствата на APC, което си личи и по цената им. На практика това е и моята препоръка що се отнася до това какъв UPS да се купи.

 

 

Видях едно с един Шуко изход и два IEC - ако взема такова - мога ли след него да включа обикновен разклонител и на него да включа четирите устройства?

 

 

Не е добра идея и аз определено не бих го препоръчал, но технически е възможно, ако разклонителят е „най-обикновен“. Ако е surge protector или както им викат търговците „разклонител със защита“, има редица възможности за неприятности. Проблемът идва от наличието на полупроводниковите елементи, наречени варистори (MOVs), които са в основата на тяхната конструкция и начин на работа.

 

 

Чел съм, че заради активният PFC на захранването при някои устройства може да има проблем с формата на изходното напрежение - за какво да гледам(питам продавача)?

 

 

Да, това е голям проблем, защото всички актуални компютърни захранвания с APFC използват комбиниран контролер за PFC и PWM. Това означава, че захранващият блок очаква да получи на входа  „истинска“ синусоида, а при при по-евтините UPS-и форматът на изходното напрежение се различава значително, което създава проблеми. Голяма част от средния клас Line-interactive, например Back UPS серията на APC, използват стъпкова апроксимация до синусоида и изходният сигнал доста се доближава до такава, което прави възможно използването им с всякакви захранвания. Истината е във високия клас и double-conversion/online UPS-ите, където на практика изходът може да се счита за синусоидален, но тези устройства са значително по-скъпи. За целта като купуваш UPS гледай да е с поне стъпкова апроксимация до синусоида или в най-добрия случай pure sine wave, което гарантира, че може да използваш наистина всякакви захранвания.
В интерес на истината, ако захранващия блок на PC-то е малко по-стар, т.е. не е с комбиниран контролер, а с отделни („хибриден“ вариант), тогава няма да има проблем дори и UPS-ът да не е със синусоидален изходен сигнал, но с оглед на това, че всички нови захранвания НЕ са такива, има смисъл да се инвестира в хубав UPS, който да може да се използва и за в бъдеще с всякакъв хардуер.
 

Още един въпрос - останал съм с впечатлението, че устройства тип Line Interactive са "златната среда" и съответно по-примитивният тип - Offline - би трябвало ако не са изчезнали вече, то да са като цяло по-евтини?

 
Standby/Offline устройствата изобщо не ги гледай! Имат прекалено много недостатъци и са неприложими в днешно време за такива цели. Line-interactive е общо взето това, което ти трябва, но кадърно направен такъв, най-малкото с правилния изходен сигнал. Принципно има доста приятни, и не много скъпи, double-conversion/online UPS-и от малко по-неизвестни производители, които предлагат доста добри качества за парите си, но там проблемът е, че поради природата на този тип UPS-и, инверторът работи постоянно, при което има и постоянен шум от охлаждащия вентилатор(и). Ако това не ти е проблем, може да се насочиш и към такъв вариант, който има доста предимства пред Line-interactive решенията.
 
Общо взето нещата около UPS-ите хич не са прости и за да има смисъл цялото упражнение, определено трябва да се инвестира в нещо по-качествено, а там цените са по-високи. Ако мислиш да купиш някакъв UPS, колкото да има там нещо, с оглед всички неприятности, които могат да последват, според мен по-добре да се откажеш и да изчакаш, докато имаш възможност да вземеш нещо, което наистина си заслужава и ще върши работа както трябва.
Link to comment
Сподели другаде

Доста полезна информация. Може да изглежда нескромно, но бих казал, че и сам стигнах до извода от последния абзац. :) Първоначално се надявах на цена до около 200-250 лв., но явно действителността е по-неприятна. :) Пробвах едни онлайн-калкулатори(на АРС и EATON) - не знам дали аз не въвеждам правилно параметрите(за мощността най-вече), защото ми препоръчва APC Smart-UPS 1000VA 700W, който доколкото виждам е над 800 лв. :sad:  Та въпросът ми сега е за мощностите - монитора ясно - пише типично 40 W(може и по-малко да е), рутера е 5 W(трябва ми да работи ако съм започнал прехвърляне на файлове към NAS), NAS - номално 50 W(не ми е ясно дали с един или с 4 въртящи се диска); на компютъра захранването ми е CM Silent Pro M520 W - знам че нормално се използва половината от тази можност или по-малко(процесор с TDP ~90 W, две плочки памет, 5 харддиска, вградено видео). Значи само за компютъра 520 вата ли трябва да пиша, или 250?

Link to comment
Сподели другаде

Е, то това не е rocket science, а и в интернет е изписано доста по въпроса, даже част от информацията е вярна, само не гледай "калкулаторите", защото те са доста неточни, а и винаги ползват пикови стойности, които са доста далеч от реалните.

520W е максималната (официална) изходна мощност на захранващия блок, а колко реално консумира хардуерът, който е захранен от него, е съвсем друг въпрос. Захранването има влияние с това колко му е висока ефективността (КПД-то) и съответно колкото е по-висока, толкова реалната консумация от контакта ще отговаря на консумацията на хардуера в PC-то. Твоето покрива 80+ Bronze стандарта, както и повечето актуални захранвания, така че всичко е в рамките на нормалното. PC-то е едва ли минава 200W като гледам за какъв хардуер става въпрос.

Що се отнася до останалата техника –  зависи точно каква е и нейната конфигурация, примерно при монитора има значение подсветката и яркостта, на която е настроена, при NAS-а колко диска има, какви са и колко са натоварени най-вече, защото дисковете в idle имат много ниска консумация, единствено при seek скача малко повече, но пак дори и да са 3-4 диска, няма как и 4-те да са натоварени на 100% в един и същи момент от времето. Така че и там консумацията няма да е кой знае каква. Принципно най-точният вариант е консумацията да се измери с подходящ ватметър, но това не винаги е възможно.

Link to comment
Сподели другаде

Значи при моята конфигурация(компютър, монитор, рутер и NAS) колко вата/волтампера ще ми трябват, за да работят около 10 минути(примерно)?

Има и един неприятен момент, относно кабелите. Повечето устройства изглежда са с изход тип IEC, а на мен за рутера и NAS ми трябва "Шуко", освен ако има кабели-преходници от IEC към Шуко...

Link to comment
Сподели другаде

Точно това се опитах да кажа по-горе, че доста зависи какъв е хардуерът и неговата конфигурация, в допълнение с начина на експлоатация. По "груби" сметки трудно може да се направи прецизна оценка, но един истински 1000 VA/600W, примерно Back-UPS Pro 1000 от APC, трябва да е ОК в общия случай. И, да, има преходници. 

Link to comment
Сподели другаде

  • 3 weeks later...

Имам въпрос. Има ли вариант UPS-ът да изключи компютъра сам, по безопасен начин (в случай, че мен ме няма)? Всъщност, какво е най-лошото, което може да се случи, ако не се използва USP?

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...