Jump to content

Измерване на непрекъснатост с мултицет


Препоръчан пост

Здравейте.Преди малко си купих един обикновен мултицет за домашни условия.Предполагам че като цяло как се работи с него е трудно за обяснение.Изчетох доста материал и горе долу мисля че схванах някои неща.Ще го използвам най-вече за измерване на непрекъснатост на верига,с други думи например да разбера кой компонент точно от един компютър е издал багажа например.Доколкото разбрах червената букса трябва да се постави на анода(демек положителния край доколкото съм разбрал) и черната букса на катода на в една схема.Да но например в дънната платка,процесора или хард диска къде е анодът и катодът?Знам че уредът не е за хора със слаби познания по електроника но ще съм ви много благодарен ако някой ми поясни поне малко нещата.

Link to comment
Сподели другаде

Здравейте TheSmoKeR

принципно е така в общи линии, но ако имате желание подайте някаква снимка да го видим мултицета, защото под:

 

 


си купих един обикновен мултицет за домашни условия
има различни видове, а т.е електронни post-18983-0-85416400-1375894757_thumb.jpg и стрелкови(не е точната дума) post-18983-0-21069100-1375894759_thumb.jpg, но ако говорим под непрекъснатост за проверката на даден компонент дали "от единият до другият край има връзка" (казвам го образно) можете да използвате зумера за електрическа верига, който го има в даденият мултицет(стига да го има вашият модел)
Link to comment
Сподели другаде

Здравейте.Мултицетът за който говоря по някакво съвпадение е абсолютно същото като това на първата снимка(DT-830B).А какво точно имате предвид зумер за електрическа верига че не можах да го разбера и поддържа ли го този мултицет ?Благодаря ви.

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря ви.Направих няколко примерни теста с тази опция,но интересното ми е как се измерва непрекъснатост например на дънна платка,или видео карта да кажем.Проблемът е че не знам как да разбера къде е анодът и катодът и следователно къде да поставя буксите във някой компонент.

Link to comment
Сподели другаде

Не може толкова просто да се измери дали дадена дънна платка или видеокарта е здрава или повредена.

Анод и катод имат например диодите (не само), тоест например ако видите дискретен диод като елемент на някоя платка, то той може да бъде измерен (ако е например ценеров, шотки или друг, може да ви заблуди). Може също така да измерите например някой биполярен транзистор, така, както и диода, но цялата платка не може да бъде "измерена". В най-добрия случаи може да проверите крачетата и пътечките например дали са маса, но и в този случай може да бъдете заблуден, именно, защото има много ИС и дискретни елементи по платката и зумерът да не се включи.

Link to comment
Сподели другаде

as999   e  прав за това, че не може да бъде измерено всичко.

Но, защо все пак, не пробваш по най - елементарния начин:

Минуса на мултицета се закача на корпуса на компа (т.е. маса /катод/ наричай го както искаш).Червеното даваш да търси къде има напражение.  Мултицета ще ти отчете  отклонение . В компа има два вида напрежение-положително и отрицателно. Така  че, независимо дали уреда   ти показва положителни или отрицателни стойности, това значи, че веригата е наред. Само при 0-няма напрежение.

Link to comment
Сподели другаде

@Вання да си чувала за оттечка? Ето една от причините да не може да се замери всичко, до като е свързано (запоено) на платката, пък и не всичко се мери по начина по който автора на темата иска т.е. верига (непрекъснатост)  ;)

Link to comment
Сподели другаде

@Вання да си чувала за оттечка? Ето една от причините да не може да се замери всичко, до като е свързано (запоено) на платката, пък и не всичко се мери по начина по който автора на темата иска т.е. верига (непрекъснатост)  ;)

Така е,  не всичко може да се замери-няма да оспорвам това ;)

Link to comment
Сподели другаде

Това което разбирам е че дънната платка например е един вид по сложна схема и не можа да се измери като цяло.Благодаря ви за информацията.А възможно ли е да прецакам нещо като правя експерименти за тестове за непрекъснатост и подобни?

Link to comment
Сподели другаде

Абсолютно възможно е да повредиш компютъра, защото не знаеш какво точно правиш. Не се става радиотехник току-така от няколко поста във форумите. За това си има училища, има си практически занимания в лаборатории и обучение на място от опитни хора преподаватели. Също така трябват много познания по физика за електричеството. Всичко това се учи постепенно и трябва време.

Link to comment
Сподели другаде

За съжаление, както е казал колегата, възможно е да се стигне до повреда. Единия вариант е да се повреди самия компютър, например, като сте включили да измервате стойността на тока (така съпротивлението на уреда на практика се свежда до съпротивлението на проводниците + шината, която е в уреда) и дадете 'на късо' някоя от веригите, като включите уреда, все едно ще измервате напрежение (паралелно).

Другия вариант е да сте включили да измервате съпротивление, а да дадете сондите на места, където има електрическо съпротивление.

И една молба към всички колеги, които сега прохождат в електротехниката и електрониката - нека личната безопасност да е на първо място. Когато не сте сигурни дали дадена част не е под напрежение, изобщо не се опитвайте да си играете с нея. Дори 30mA стигат, за да спрат дейността на сърцето, ток, който е смешно малък. Не разчитайте на дефектно-токова защита, защото когато се включи тя (а прагът на включването й е над тези 30mA), в най-лекия случай ще сте здраво раздрусани (50-те херца от мрежата, като честота са точно на резонанс в сърцето, така че ефектите се засилват).  Недейте да се опитвате да оправяте телевизори, кинескопи и друга подобна техника. Напреженията, с които се работи са от порядъка на 25 - 30 kV. Казвам го, защото съм виждал последиците от токов удар.

Link to comment
Сподели другаде

Много ви благодаря за изчерпателната информация.Разбирам че не трябва да си играя с този уред след като нямам познания по тези неща.Поне ще мога да го използвам за измерване на волтажа на малки батерийки :) А възможно ли е при измерване на автомобилен акумулатор да си докарам някакви проблеми?Произвежданото от тях електричество опасно ли е за здравето?

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...