Jump to content

Споделяне на интернет от настолен към лаптоп


Препоръчан пост

Здравейте,

порових се из форума, но не намерих идентичен казус, затова си позволявам да сложа нова тема. Та въпроса ми е следният:

 

Имам настолен компютър, който черпи интернет от съседа /с който сме се разрали/ чрез безжичен wi-fi адаптер TP-LINK през USB порт. В настолния компютър има освен вградената мрежова карта LAN и отделна такава, тоест 2 LAN общо. Имам и безжичен рутер, също TP-LINK който искам да свържа в компютъра, и да може да разпръсква интернет сигнала, но нещо не се получава. Вкарвам кабела от комплекта на рутера в едната лан, като пробвам другия край да е в LAN порт, или във WAN порт , но нищо. Четох тук таме, и срещнах че трябва да задам и IP-та на мрежовата карта, а също и да шарна нета, но как точно да стане ? Да не би да трябва друг вид кабел, нали са прави и кроснати?

Идеята ми е следната : в моята стая интернета е ОК, но в другата стая сестра ми не може да хваща безжично направо от съседа, тъй като явно wifi картата на лаптопа е слаба, а също и вероятно източника се намира по диагонал спрямо стаята й, затова сигнала е слаб. Целта ми е чрез безжичния рутер да й подам достатъчно силен сигнал за да има нет, поне за чат.

 

Ще съм ви благодарен, ако ми дадете указания , или поне насока къде да прочета.

Link to comment
Сподели другаде

Само като идея, не става ли безжичния адаптер да е включен към WAN порта на рутера. От LAN порта да си захраниш твоята машина а рутера да предава WIFI сигнал на другия комп.Никога не съм пробвал давам го като идея.
Link to comment
Сподели другаде

werty9, първоначалната връзка и настройка на (почти) всеки рутер става като свържеш LAN на компютъра с LAN (а не WAN) на ругера. Колкото до IP адресите - провери си упътването на рутера (ако беше написал модел, щях да го направя вместо теб), най-вероятно на LAN на компютъра трябва да зададеш адрес 192.168.2.х (х е примерно 50) и в браузъра да напишеш 192.168.2.1.

След като настроиш рутера ще трябва да настроиш операционната система така, че да "споделя" трафика на връзката, от която получаваш достъп до Интернет. Това не е трудно, тук във форума има поне две ръководства за споделяне на Интернет свързаност под Windows, можеш да ги прегледаш, в случай, че работиш с тази операционна система.

Идеята на ba4o_kiro също заслужава внимание.

Link to comment
Сподели другаде

Здравейте,

 

благодаря за отговорите до момента,

 

Само като идея, не става ли безжичния адаптер да е включен към WAN порта на рутера. От LAN порта да си захраниш твоята машина а рутера да предава WIFI сигнал на другия комп.Никога не съм пробвал давам го като идея.

тази идея не знам как да осъществя, предвид, че wifi адаптера ми е с USB букса , а на рутера има само входове тип LAN (вкл. този на WAN)

 

panevdd, проверих преди да пусна темата за модела на рутера ми и по описание в него се влиза с 192.168.1.1 , но въпреки това пробвах и с 192.168.0.1 но пак не става

Редактиран от werty9
Link to comment
Сподели другаде

тази идея не знам как да осъществя, предвид, че wifi адаптера ми е с USB букса , а на рутера има само входове тип LAN (вкл. този на WAN)

В такъв случай няма как да направиш този начин на свързване.

panevdd, проверих преди да пусна темата за модела на рутера ми и по описание в него се влиза с 192.168.1.1 , но въпреки това пробвах и с 192.168.0.1 но пак не става

Свържи LAN на компютъра с някой от LAN входовете на рутера и на LAN адаптера на компютъра задай адрес 192.168.1.150. След това опитай да отвориш с браузъра 192.168.1.1. Ако рутера е бил настройван преди това, ще се наложи да възстановиш първоначалните му настройки (повечето рутери имат бутон Reset за целта).

Link to comment
Сподели другаде

пиша ви развитието на случая :

1. по въпроса за влизане в настройките на безжичния рутер ТР-LINK , все пак става с 198.162.1.1 , но само и единствено след като изключа като устройство безжичния wifi адаптер, в противен случай не става нито с 192.168.1.1 , 192.168.0.1 , 192.168.1.100 и т.н.

2. По някаква магия стана така, че wifi картата започна да ми я показва като Local Area Connection , където се появи и опция за шерване. Шернах я с мрежовата карта на настолния комп /десктопа/. Дотук добре. идва момента за свързване на рутера с десктопа. В комплекта към рутера има кабел, на който виждам че краищата са еднакви , тоест ще да е прав. Скачам единия край в ланката на десктопа , а другия край вкарвам в:

- лан на рутера

- WAN на рутера

каквото и да правя на сетне задаване на IP-та , без IP-та - нищо. чрез лаптоп се вижда безжичната мрежа на рутера, влиза се в нея , но нет - няма. Сигурно ми убягва момент с настройването на рутера или лан-а на десктопа.

Ipconfig ми дава сведното:

http://alfa.kachi-snimka.info/images/rgh1328447710p.JPG

 

 

Ето настройките който съм сложил до момента , не знам къде бъркам?

DHCP трябва ли да е вкл. или не?

трябва ли да задавам на ланката на десктопа някакъв IP или да е на авто?

 

http://alfa.kachi-snimka.info/images/opt1328452483i.JPG

 

 

http://alfa.kachi-snimka.info/images/rgh1328452532t.JPG

 

 

http://alfa.kachi-snimka.info/images/klz1328452550g.JPG

 

http://alfa.kachi-snimka.info/images/bfi1328452575j.JPG

 

http://alfa.kachi-snimka.info/images/klz1328452597k.JPG

 

http://alfa.kachi-snimka.info/images/bwy1328452612b.JPG

 

http://alfa.kachi-snimka.info/images/jdv1328452632a.JPG

Link to comment
Сподели другаде

Това /ipconfig / от къде го пишеш?На мен ми се струва че е от лаптоп. Възможно е да греша, направи си настройките от комп който е включен със кабел кум рутера. ( Тук ще се поправя. От този комп към който е пуснат MAC адреса от доставчика ти ). Напиши следващият път команд промпа "ipconfig/all" без кавичките.Просто липсваше MAC адреса, нямаше как да ги сверя. Още една разлика ще направя шот.

 

http://bezplatno.info/upload/images/jdv1328474053r.jpg

 

Предполагам че виждаш разликата.При мен DNSP Server е пуснат а при теб е забранен.За Start IP Address е избран IP на този комп който е основен или свързан със кабел чрез който съм си направил настройките. За Primary и Secondary DNS не е задължителен. Даже ако искаш можеш да пробваш и със / 8.8.8.8 = 8.8.4.4 /. А за / TCP/IP протокола във локалната ти мрежа всичко трябва да е на автоматочно.Успех.

Link to comment
Сподели другаде

Бачо Киро, мерси за включването.

Сега видях, че трябва да направя едно уточнение, във връзка със скрийншота , който съм приложил и описанието под него, а именно за ipconfig. Аз съм писал , че wifi адаптера ми го дава като Local Area Connection 4, но после /за мое лично удобство / си го преименувах на Local Area Connection.

на скрийншота обаче под Local Area Connection 4 е wifi адаптера, а над него Local Area Connection е на мрежовата карта на настолния компютър. поне такъв спомен имам, но пак ще направя шот както ми указа и ще го пусна тук, за всеки случай.

Link to comment
Сподели другаде

Стана с ето тези настройки само :

 

 

- правиш връзка с рутера на съседа чрез USB адаптера;

- шерваш връзката на адаптера;

- на едната Lan карта задаваш твърдо (статично) IP 192192.168.0.1 и нетмаск 255.255.255.0;

- вкарваш кабела от рутера (WAN) в същата Lan карта;

- на рутера задаваш настройки статично IP 192.168.0.2 и нетмаск 255.255.255.0 гейт 192.168.0.1 DNS 192.168.0.1;

- Lan настройките на рутера даваш например IP 192.168.2.1 mask 255.255.255.0;

- свързваш лаптопа с рутера (твоя рутер) проверяваш с ping 192.168.2.1

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...