Jump to content

Как да разделя „С” drive на две части


emil9216

Препоръчан пост

Досега не съм правил подобно нещо затова не съм сигурен как да го направя. Искам да разделя C drive където е инсталирана операционна система Windows XP, на две части. Някаква програма ли трябва да използвам или трябва да използвам инсталационния диск за Windows XP и да изтрия целия дял С и тогава да го разделя на две части?
Link to comment
Сподели другаде

То не може просто така да го разделиш на две части - това означава да се създаде нов дял, на който ще бъде присвоена буква и ще станат три (ако сега са два): C:\, D:\ и E:\. Ако имаш достатъчно място, може при преинсталацията на Windows да изтриеш сегашния C:\ и да създадеш два нови в това просранство без да го променяш, че ще затриеш и другия дял, който вероятно имаш за съхранение на данни. При задаване на подобен въпрос се предоставя колкото може повече информация - в случая за броя и обемите на съществуващите дялове и целта на занятието, за да може да се дава по-пълна и точна информация под формата на съвети и мнения.
Link to comment
Сподели другаде

Лаптопа ми има два дяла C и D. "С" дяла е 60gb. Искам да го разделя на две части - едната да е 20GB на която да инсталирам само уиндоуса и програмите, другата 40GB, за файлове. Мислех че мога да го направя с някоя програма на явно ще трябва да изтрия целия дял С и тогава да го разделя на две части.

 

Другото което ме интересува е, възможно ли е компютъра ми да стане по бавен ако хард диска е разделен на повече дялове?

Link to comment
Сподели другаде

Може да се раздели и с програми като Partition Magic, Acronis Disk Director и др. или пък с вградения в Windows Disk Manager. Съществува риск да се оплеска нещо и да загубиш всичко на хард диска, затова с нова преинсталация и делене само на системния дял е по-лесно. Ще направиш грешка, ако заделиш само 20 GB за системен дял, особено пък за Windows 7. За Windows XP по става, но предполагам няма да си с такъв. Така както е 60 GB е добре, не казваш колко е целия диск (предполагам е поне 500 GB). За складиране на медийни файлове не е нужен отделен дял - просто си правиш папки, напр. "Филми", "Музика", "Игри", "Снимки", "Сваляния торенти" (която може да има подпапки като изброените) и др. Отделен дял е нужен при инсталиране на втора операционна система.
Link to comment
Сподели другаде

С Windows XP съм и не мисля да го сменявам поне засега. Иначе D drive е 80GB но аз искам да направя един дял които да е само за уиндоса и за програмите за инсталиране. Причината за това е че искам да направя backup на целия дял на който е инсталиран уиндоса веднага след като го инсталирам заедно с всички ъпдейти и програми които използвам, с нsкоя програма за backup като Acronis True Image и след това когато ми се наложи да преинсталирам уиндоуса да използвам този backup които съм направил. Ще преместя също и папката на My documents да е в някои друг дял не в този в който е уиндоса.

 

Така се надявам да си спестя време когато се налага да преинсталирам уиндоуса.

Link to comment
Сподели другаде

Има лесни и удобни програма за разделянето без проблеми. Пробвай EASEUS Partition Master. Ще останеш доста доволен.

Това с местенето на My Documents не го разбрах, но се надявам да не направиш някоя беля. Пък и складирай си информацията на друг дял просто, така няма да ти се налага да губиш информация от My Documents. Просто не я слагай там :)

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...