Jump to content

Хардуер за създаване на звукозаписно студио


Препоръчан пост

Здравейте!!! Решил съм да започна да се занимавам с правене на песни - по-точно рапиране :peace: Но все още нямам никакви "уреди" за записването на музика.Не съм много наясно с нещата и въпросите които имам са следните:

1.Какъв микрофон да си купя --> Трябва да записва що годе добър звук! Коя марка е подходяща? От къде да си купя такъв? Микрофона трябва да се включва към компа !!!

2.Кое е по-подходящо за правене на песни --> добри слушалки или добри тонколони? Кои марки? Какви цени? От къде? Аз съм от гр.Варна и разбира се няма веднага да тръгна да копувам.Колкото по-ниски са цените толкова по-добре,защото все оше съм на нивото "мама дава кинти" :D !!! И смятам за коледа да си купя едното а по-нататък другото!!!

 

Като цена г/д:

за микрофон - 150/200 лева

слушалки/тонколони - 100 лева ?!

 

Надявам се да съм задал правилно въпросите,тъй като АЗ самия не съм много на ясно какво ми трябва :)

Вие сте... :help:

Link to comment
Сподели другаде

1. Струва ми се, че най-удачното решение е да се снабдиш с USB микрофон. За жалост не мога да препоръчам марка или да дам допълнителна информация, защото записването на звук не е нещо, с което съм се занимавал. Макар че конкретно за рап можеш да ползваш и най-обикновен евтинджийски микрон за PC - може да звучи по генгста така. :D

Иначе за 150-200 лв. трябва да може да се намери доста сносен USB микрофон.

2. По принцип за по-качествено прослушване на музика и звук слушалките са по-добрият избор, защото са точно до ушите и е доста по-лесно да се чуят детайли. Освен това цена/качество съотношението е по принцип по-добро при слушалките. За парите, за които по принцип се купуват среден клас слушалки, могат да се намерят основно нисък-среден клас колонки за PC. Разбира се зависи за какви модели става въпрос, но като цяло е така. А ако сравняваме слушалките с Hi-Fi колони (вместо с колони за PC), то разликите са още по-големи и в полза на слушалките. Ако ще работиш в шумна среда или на място, където е важно тишината да не се нарушава, е по-добре да се насочиш към затворени слушалки, които ще изолират доста по-добре - ще блокират външните шумове и няма да позволяват "изтичане" на звук от това, което ти слушаш. Ако ще работиш на тихичко място и няма да има хора около теб, които да смущаваш, тогава отворените слушалки са по-добрият избор. Добри марки има немалко, но бих споменал основно Sennheiser, Beyerdynamic, Audio Technica и AKG като най-утвърдените и същевременно лесни за намиране като цяло. Някои модели на Sony и Philips също са доста добри.

За 100 лв. би трябвало да се намери нещо сносно, но би било хубаво, ако можеш да разшириш бюджета с да речем 50-100 лв. Тогава шансът да намериш нещо добро се покачва доста.

Link to comment
Сподели другаде

Общо взето Night_Raven е отговорил на въпроса ти, но лично аз бих обърнала повече внимание на микрофона. Има изключително голямо разнообразие във всеки тип и той трябва да е съобразен с твоя глас. За да постигнеш добри резултати "евтинджийски микрон за PC" май не е добра идея. Въобще за пеене/пък дори и рапиране/е добре да си вземеш нещо по-скъпичко,което предварително /ако нямаш вграден микрофонен предусилвател на звуковата карта/да включиш в миксер.Някой евтин с който няма да миксираш/смесваш/, а просто ще ползваш като предусилвател на микрофона. За, компютър бих те насочила към кондензаторен микрофон,защото той е по-подходящ. /Не, че ако имаш моя любимец-динамичния Shure SM57 ще е зле/ Трябва да си на ясно обаче, че кондензаторния микрофон е силно чувсвителен към смущения,които винаги се получават при въздуха който излиза при пеене. А най-много се "плюе" при рапиране или хоп-хоп :haha: Т.е силната въздушна струя ще повлияе и на записа. За това се ползва специален поп филтър който предпазва микрофона. Има и друг трик да се избегне това. Просто не слагаш микрофона пред устата а малко под долната устна ,така, че мембраната му да гледа нагоре към носа.Ако имаш възможност вземи си микрофон omni-directional т.е такъв който приема звук еднакво добре от всички посоки, докато directional приема звука направо пред мембраната.За рапиране е подхдящ микрофон, чиято мембрана е от образец cardioid. Това е много важно ако искаш, когато записваш от разстояние приблизително до 15 сантиметра от микрофона, да получиш басово удебеляване,т.е така нареченият "proximity effect - ефект на близостта".Освен това ще мамали и страничния шум до възможен минимум.

С една дума обърни внимание най-много на инструмента си за запис-микрофона. И когато го купуваш чети характеристиките му и ако даваш пари поне да има за какво.

Един MARSHALL MXL 990 примерно се вписва идеолно в цената която даваш-100-120лв.Общо взето не съм запозната с точни марки и цени, но ако те интересува мога да поразпитам.Предполагам и шурове ще има в ценовия диапазон 150/200 лева, но трябва да разбера подходящите за целта марки. Конкретно аз съм фен на Shure SM57 и beta52/макар и динамични/

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...

antishoC благодаря ти за информацията.

 

Аз постигнах с майка ми следното решение.Ако имам хубави оценки да изтегли 1000 лв за да си направя домашно студио.Кажете сега какво по отделно да си купя с тези пари.Става въпрос за: хубав микрофон,хубави слушалки тонколони,хубава аудио карта и синтезатор (задължителен ли е) ?

 

Обаче има много въпроси в главата ми.Когато има 1 микрофон и 1 слушалки как ще записвам песни с други хора (дуети)

За всички тези "аксесоари" трябва ли да имам силен компютър или това няма значение ?

Можете ли да ми препоръчате музикален магазин във Варна ( или сайт за поръчка) за тези атрибути ?

 

За сега се сещам само за това : )

Link to comment
Сподели другаде

LiL_Ju,за марки и модели, всеки ще ти предложи различно. Поне с моите познати не стигаме до единодушно мнение. Аз винаги съм се чудила, защо когато се каже студиен миксер всеки се сеща за Behringer. За дискотека-да, но за студио предпочитам примерно Mackie . Лошото е че не помня моделите :blush:

Ако изключим главното условие, което ти е нужно-ТАЛАНТ , мога да дам няколко общи съвета и идеи за студио. За софтуер няма да говоря, ,защото макар да имам някакво отношение към музика, саунд и акустика ,мога да дам акъл по-скоро за озвучаване и диджействане, но не и за това което ти смяташ да правиш. А до колкото схващам желаеш не само да мастерираш,но и да създаваш музика-нещо мноооого далеч от мен.

В интерес на истината може да минеш просто само с добри активни колони, кондензаторен микрофон/но ако стаята не ти е изолирана добре,си вземи динамичен/ и със звукова карта, която да играе ролята на карта, предусилвател и миксер – едновременно. Но аз с компютърен хардуер не съм на ясно и не знам кои карти са такива.

Безспорно по-добър/и доста по-скъп/ вариант е с отделен предусилвател и миксер. Още повече, че искаш да врючиш пеене в дует. В този случай и с един микрофон няма да минеш. Да не говорим, че миксер ще ти е нужен ако освен РС решиш да ползваш и друг хардуер /микрофони, семплер , грамофони за скречове , китара и т.н./Честно казано добро студио се прави с доста пари. Само ще ти дам пример, /не че в компа ги няма или всички елементи са задължителни/, но е добре да си на ясно поне за какво служат.

- Мисксера/смесителен пулт/ дава по-лесен контрол над силата на звука, към него се включат аудио миниторите / студийни колони / микрофони и прочие допълнителен хардуер, няма да превключваш кабели и ще щадиш буксите на звуковата карта, позволява да си направиш смесване на джем и да го запишеш, има компресор да обира пийкове, в повечето модели има страхотни ефекти.

- Предусилвател- усилва нивото на сигнала, който му е подаден. При инструменти, или микрофони качеството на сигнала се влияе лесно и в този случай ще играе ролята на буфер .Много от предусилвателите/както и миксерите/ имат допълнителни функции: - /еквилайзер, драйв/много секси кривеж/, динамични корекции като компресор /повишава динамиката на звука и премахва силни изкривявания/, лимитер-ограничава примерно нивото на високите да не се премодулира), кросовър-/най-просто казано, отделя ниските от високите честоти/ и какво ли още не, но НИЩО от това не е задължително. Всеки предусилвател променя звука по някакъв начин, дори и да няма екстри. Това „оцветяване” обикновено е нещо което се търси специално.

-Слушалки -затворени ,че като записваш бийта който да слушаш да не ти звучи към микрофона.

-MIDI keyboard със стерео аналогови входове и изходи, микрофонен предусилвател, /желателно с два изхода за слушалки с контрол на нивото/. Кейборда ще ти позволи да организираш целия си звукозаписен сетъп около него.Ти решаваш дали ти трябва такова нещо :haha:

Това е в общи линии което се сещам, ...а и ми омръзна да пиша :P Ако някой знае за магазини и цени ще ти е повече в полза...

Link to comment
Сподели другаде

Аз постигнах с майка ми следното решение.Ако имам хубави оценки да изтегли 1000 лв за да си направя домашно студио.

 

И за 8-и март, да купиш на майка си най-големия/хубавия букет от цветарницата. В тия неща, колкото и мерак да имаш, без добър спонсор за hot-start - нищо не става. :)

Link to comment
Сподели другаде

Забравих да спомена едно от най-важните неща- стаята за запис!Никак не е за пренебрегване

Ясно е, че не можеш да си позволиш акустично обработено помещение,но можеш да се съобразиш с това, че голите стени и таван на стаята кънтят.Е, няма да правиш стая в лудница с меки стени,но сложи по-плътни и дълги пердета, повече картини и плакати по стените, по-дебел килим. Продават се специални акустични пана/релефен дунапрен / , които се „залепят” на стените и тавана или поне зад колоните и стената с/у тях./ Но това е за по-професионални студиа и са доста скъпи/...Мама да му мисли :haha:

Link to comment
Сподели другаде

Забравих да спомена едно от най-важните неща- стаята за запис!Никак не е за пренебрегване

Ясно е, че не можеш да си позволиш акустично обработено помещение,но можеш да се съобразиш с това, че голите стени и таван на стаята кънтят.Е, няма да правиш стая в лудница с меки стени,но сложи по-плътни и дълги пердета, повече картини и плакати по стените, по-дебел килим. Продават се специални акустични пана/релефен дунапрен / , които се „залепят” на стените и тавана или поне зад колоните и стената с/у тях./ Но това е за по-професионални студиа и са доста скъпи/...Мама да му мисли :haha:

 

Стиропор или велпапе също могат да свършат работа за изолация. Мяркал съм по предавателните пунктове... :)

 

Няма страшно, стига момчето да има желание и упоритост, шестаците сами ще дойдат... Пък и ако спести някой лев от закуска - добре дошло. Аз като бях в гимназията, почнах от 7-ми и в 9-и клас си купих първата стерео система (за най-голям ужас на комшиите) :giggle:

Link to comment
Сподели другаде

Стиропор или велпапе също могат да свършат работа за изолация. Мяркал съм по предавателните пунктове... :)

 

:giggle:

Най-добрият заместител на акустичните пана си остават картонените кори за яйца :haha: Класика в жанра!!! А поп-филтъра за микрофона може да си го направи с дамски чорапогащник. Лично изпробвано :P Е, не е съвсем същото, но ако реши да пести пари-става!

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...
Щом си от Варна ела до Добрич и ще се споразумеем. Аз навремето имах нещо като домашно студио и мога да ти продам само микрофона си, защото все още другото ми трябва. Микрофона е BEHRINGER с оригиналната си кутия + спец.куфарче и кабел /кабела се купува отделно/, почти никога не върви комплект с хубавия микрофон.
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...